به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر زهرا محمودی، استاد دانشگاه در همایش سواد رسانهای که عصر دیروز برگزار شد، گفت: بحث سواد رسانهای بحث مهمی است که ما آن را دیر شروع کردیم. نیم قرن از دنیا عقب هستیم. زمانی که رسانههای نوین وارد کشور ما شدند فکری برای آنها نکردیم. اگر رسانه ها را به چاقو تعبیر کنیم باید بگویم که ما کاتالوگی برای آنها ننوشتیم.
دکتر محمودی ادامه داد: ما تلویزیون می خریم و وقتی تلویزیون جدیدتری به بازار می آید آن را خریداری می کنیم. آپشن هایی روی تلویزیون است که کاربرد آن را نمی دانیم اما پولش را پرداخت می کنیم، مردم ما پول می دهند اما از 70 درصد آن دستگاهی که خریداری می کنند، استفاده نمی کنند. وقتی اعلام می شود فلان موبایل و تبلت جدید وارد بازار شده است صف ماشین های مدل بالا برای خرید آن تشکیل می شود.
وی سواد رسانه ای را مفهوم میان رشته ای دانست و افزود: به عنوان یک رشته خاص در دانشگاه نمی توانیم به سواد رسانه ای نگاه کنیم. وقتی داریم از سواد رسانه ای صحبت می کنیم باید مباحث فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و زیبایی شناسی درگیر شوند. مسئله تولید که مقام معظم رهبری بارها بر آن تاکید کردند تازه ما را به نیازهایمان می رساند. سواد رسانه ای ما در اصل باید 4 حیطه شناختی، اخلاقی، زیبایی شناسی و حسی را دربر گیرد.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: در مجموعه دیرین دیرین بحثی که به سازندگان آن کمک کرد، زیبایی شناختی است. اگر یک محصول فرهنگی زیبایی شناختی درستی نداشته باشد جذب مخاطب نمی کند. برخی دوستان برای جلب مخاطب وارد فضاهای زرد می شوند که در اینجا بحث اخلاقی مطرح می شود. تلگرام را که باز کنید بحث جلب مخاطب به جملات سطحی و نازل رسیده است و فرد جذب کانال های مستهجن می شود، چرا باید یک کانال مستهجن هزاران فالوور داشته باشد باید فریاد زد و گفت ای اهالی فرهنگ بپا خیزید و به ما بپیوندید تا با هم صحبت کنیم، 45 سال پیش در کشورهایی همچون کانادا و ژاپن سواد رسانه ای را آموزش دادند و مردم آنها در این زمینه آموزش دیدند.
دکتر محمودی با بیان اینکه پدیده ای به نام دلال ها در کشور ما وجود دارد، اظهار داشت: باید یاد بگیریم که چگونه یاد بدهیم. دلال ها در فضاهای تجاری، فرهنگی و علمی وجود دارند، آقای ابوالحسنی تهیه کننده دیرین دیرین دست دلال ها را در کار خود کوتاه کرد. اتفاق بدی که رخ می دهد این است که مسئولان ما بودجه دارند ولی نیاز به واسطه دارند و نمی توانند متخصص حوزه های مربوطه را پیدا کنند، مردم نیاز دارند حلقه های اجتماعی خوب داشته باشند. استقبال از فیسبوک و تلگرام نشان می دهد مردم ما اجتماعی هستند.
وی ضمن تشکر از برگزارکنندگان همایش سواد رسانه ای تصریح کرد: حسن این همایش این است که برگزارکنندگان آن کوشیدند این همایش از شکل های مرسوم خارج شود. این همایش تجربه نگاری فکری خلاق است که من از برگزارکنندگان آن تشکر می کنم که تلاش کردند بهترین های حوزه رسانه را گردهم آورند.
نظر شما