به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، پس از آن که با اجرای برجام محدودیت های ارتباطی بانکی ایران و با بانک های بزرگ جهانی برداشته شد اولین گام ایران در گسترش ارتباط بانکی خارجی در خصوص چین بود.
در مرداد ماه که رئیس کل بانک مرکزی کشورمان به چین سفر کرده بود چند تفاهم نامه بانکی بین دو کشور به امضا رسید.
بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و اگزیم بانک چین توافق کردند برای تسهیل در تسویه مبادلات بانکی، دو حساب به ارزهای یورو و یوان به نام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران نزد این بانک چینی افتتاح شود.
این توافق با هدف تمهید شرایط تأمین مالی طرح های اقتصادی مشترک و گسترش همکاری های دوجانبه بانکی مرداد ماه در حاشیه شانزدهمین اجلاس کمیسیون مشترک اقتصادی ایران و چین در پکن و با حضور نمایندگان بانک مرکزی و مسوولان خزانه داری بانک چینی صورت گرفت.
«بانک دولتی صادرات و واردات چین» (اگزیم بانک) از بزرگترین بانک های این کشور به شمار می آید و به دلیل برخورداری از روابط با بیش از هزار بانک تراز اول جهان، یکی از بزرگترین شبکه های کارگزاری مالی - بانکی بین المللی را در اختیار دارد.
علاوه براین، وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران و بانک توسعه چین (سی.دی.بی) به منظور تامین اعتبارات مالی لازم جهت اجرای طرح های اقتصادی بویژه طرح های زیربنایی یادداشت تفاهم امضا کردند.
این سند همکاری در چارچوب توسعه مناسبات همکاریهای اقتصادی و در پایان شانزدهمین نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور در شهر پکن توسط «محمد خزاعی» معاون وزیر اقتصاد و «جانگ شوگوان» (Zhang Xuguang) معاون بانک توسعه چین امضا شد.
بر اساس امضای این سند، بانک چینی بدون محدودیت در اجرای تعداد پروژه ها تا سقف 15 میلیارد یورو برای طرح های مورد مصوب تامین اعتبار خواهد کرد.
همچنین بر این اساس، بخش های خصوصی نیز می توانند از اعتبارات مالی این بانک که هدف از اعطای آن اجرای پروژه های عمرانی، زیربنایی، تولیدی، صنایع، صنایع مادر، کشاورزی، پارکهای صنعتی، بهداشت و درمان، نفت، گاز و پتروشیمی است، بهره مند شوند.
براساس توافق صورت گرفته، طرفین تاکید کردند که با سرعت بخشیدن به کارها، ظرف سه ماه آینده تفاهم نامه امضا شده را اجرایی کرده و قراردادهای مربوطه را نیز نهایی سازند.
روش کار در اعطای اعتبارات مالی به بخش های دولتی و خصوصی کشور بر اساس سند امضا شده به این شکل خواهد بود که وزارت امور اقتصادی و دارایی پس از طی شدن فرایند قانونی هر یک از پروژه ها، آنها را بانک توسعه چین معرفی و بانک نیز موظف به تامین اعتبارات مالی لازم بر اساس مصوبات و توافق صورت گرفته می باشد.
به گزارش شبستان، حالا باز هم ایران و چین روابط بانکی خود را گسترش می دهند و این در جریان سفر مدیرعامل بانک چین به تهران رخ می دهد.
روز گذشته شنبه ۸ آبان طبق خبر روابط عمومی بانک مرکزی، ولی الله سیف در دیدار آقای «چن سینگینگ» رئیس بانک چین (BANK OF CHINA) گفت: کشورهای 1+5 پس از برجام بر افزایش روابط اقتصادی تاکید دارند و علاقه مندند از ظرفیت های سرمایه گذاری در ایران بهره مند شوند تا بتوانند در بازار منطقه حضور داشته باشند.
وی ادامه داد: در میان کشورهای 1+5، ارتباط چین با ایران بیشتر از دیگران است و بر همین اساس، شناخت بهتری از بازار کشورمان دارد.
رئیس شورای پول و اعتبار در ادامه به نقش مهم دفتر نمایندگی برای بانک چینی در ایران اشاره و اظهار کرد: دفتر نمایندگی می تواند اطلاعات دقیق و شفافی درباره ریسک های محتمل بر بازار و اقتصاد ایران ارائه کند.
وی با بیان اینکه روابط ایران و چین، «استراتژیک و بلندمدت» است، خاطرنشان ساخت: ایران در همه دوران ها، چین را شریک استراتژیک خود قلمداد کرده است.
رئیس کل بانک مرکزی با یادآوری سفر رئیس جمهور چین به ایران، در مورد گسترش روابط اقتصادی و تجاری بین دو کشور گفت: در این سفر بر گسترش همکاری های اقتصادی تاکید شد؛ با این حال پیش نیاز گسترش این همکاری ها، روابط بانکی است.
سیف درباره منابع ارزی ورودی به کشور نیز گفت: با توجه به اجتناب ما از به کار بردن دلار در مبادلات بین المللی، اکنون منابع ارزی ما در حد نیاز برای واردات کالا به همان ارز کشورهایی است که نفت یا کالاهای غیرنفتی به آنجا صادر کردیم؛ مازاد آن را نیز با ارز ثالث که معمولا یورو است، دریافت می کنیم. در مورد کشور چین نیز شیوه ما همین گونه است.
وی، حمایت مالی از شرکت های چینی فعال در ایران را منوط به داشتن روابط کارگزاری مناسب بین دو کشور دانست و افزود: برای شروع کار با «بانک چین» پیشنهاد ما این است که در مرحله نخست، بانک مرکزی و بانک های دولتی ایران در این بانک، حساب کارگزاری افتتاح کنند.
اظهار تمایل مدیرعامل بانک چین برای حضور در ایران
رئیس «بانک چین» نیز هدف از این دیدار را گسترش همکاری های مالی بین دو کشور دانست و گفت: ما با هدف افزایش همکاری ها به دنبال تشکیل دفتر نمایندگی در ایران هستیم و در مرحله بعد می توانیم نسبت به افتتاح شعبه اقدام کنیم.
آقای «چن سینگینگ» گسترش همکاری ها را به نفع دو طرف عنوان و اضافه کرد: ظرفیت های اقتصادی ایران و چین، زمینه مناسبی برای گسترش همکاری های بانکی فراهم می کند و ما این هدف را دنبال می کنیم.
رئیس «بانک چین» درباره تمایل این بانک به حضور در ایران نیز گفت: ایران، کشوری بزرگ با جمعیت زیاد و اقتصاد قوی است و این موضوع پیامدهای مثبت فراوانی را در پی دارد.
وی ضمن تشکر از پشتیبانی بانک مرکزی از افتتاح شعبه و دفتر نمایندگی «بانک چین» تاکید کرد: برقراری روابط کارگزاری می تواند مقدمه ای برای افتتاح شعبه در ایران باشد و در این زمینه باید با استانداردهای بین المللی منطبق باشیم.
براساس این گزارش، «بانک چین» در سال 1912 پایه گذاری شده و با دارایی 18 تریلیون یوآن در میان چهار بانک بزرگ چین قرار دارد و مهمترین بانک بین المللی این کشور است.
براساس اعلام بانک مرکزی، تاکنون بانک های ژاپنی، کره ای، هندی، چینی و برخی از کشورهای اروپایی در کشورمان شعبه یا دفتر نمایندگی دارند.
نظر شما