به گزارش خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان از کربلای معلی، بعثه مقام معظم رهبری در شهر کربلای معلی به منظور آشناسازی و آگاه سازی زائران ایرانی با وقایع کربلای معلی برنامه های روایتگری حماسه حسینی را پیش بینی و برنامه ریزی کرده است که دو مورد از این برنامه ها به صورت اختصاصی برای کاروان های دانشجویی و یک مورد بصورت عمومی برای تمامی زائران ایرانی اجرایی می شود.
برای تشریح اهداف و کلیات برنامه های روایتگری بعثه مقام معظم رهبری در کربلای معلی، گفت و گویی با حجت الاسلام و المسلمین محمدجواد اکبری، مسئول آموزش راویان بعثه مقام معظم رهبری و راوی فعلی شهر کربلا داشته ایم که در ادامه مشروح آن را می خوانید:
ایده اجرای روایتگری حماسه حسینی از کجا آغاز شد؟
اصل روایتگری ایده و الهام گرفته از حضرت زینب (س) است که ایشان راوی واقعه کربلا بودند و در هر جا و زمانی که فرصت می یافتند، واقعه کربلا را تشریح می کردند.
روایتگری در طول واقعه کربلا بروز و ظهور داشته است و امروز نیز به دلیل آنکه شاید روحانیون و مداحان کاروان های اعزامی به جهت کمبود زمان نتوانند بری نکات مهم پیرامون واقعه کربلا را مطرح کنند و یا زمینه و امکانات لازم را نداشته باشند، تصمیم بعثه مقام معظم رهبری بر آن شد تا به صورت یکپارچه برنامه ای عمومی را ویژه کاروان های ایرانی در خیمه گاه حسینی و دو روایتگری را نیز ویژه کاروان های دانشجویی اجرا کند.
یکی از برنامه های روایتگری ویژه کاروان های دانشجویی در حرم حضرت حر بن ریاحی(ع) اجرا می شود، این برنامه با چه هدف و رویکردی طراحی شده است؟
در آیات قرآن بیان شده است: «فَاعْتَبِرُوا يَا أُوْلِي الأَبْصَارِ» خداوند مومنان و تمام مردم دنیا را به عبرت گرفتن از گذشتگان توصیه می کند و حر بن ریاحی نیز یکی از عبرت های بزرگ تاریخ کربلاست که اگر شرح حال این شخصیت خوب تبیین و ظرافت های برخورد وی با امام حسین (ع) و بالعکس برخورد آن حضرت(ع) با حر تشریح شود، در زندگی امروز بسیار کارگشاست و مصادیق فراوانی می توان برای آن یافت.
یکی از مهمترین اهداف این برنامه عبرت گیری دانشجویان و جوانان از شخصیت حر بن یزید ریاحی است.
چه محتوایی در این برنامه ارائه می شود؟
با توجه به زمانبندی پیش بینی شده برای این برنامه، سعی شده است تا گلچینی از مطالب باتوجه به اینکه مخاطبان نیز قشر دانشگاهی کشور هستند، ارائه شود و عمده محتوایی که ارائه می شود، دارای جنبه فرمولی است تا زمینه تحقیق را برای قشر فرهیخته کشور فراهم کند.
روایتگری دوم برای کاروان های دانشگاهی، روایتگری «احلی من العسل» است، در مورد این برنامه هم توضیح بفرمایید.
در این برنامه، حرکت انقلاب اسلامی به عنوان یکی از حرکات هم راستا و در امتداد حرکات صدر اسلام همچون اقدامات امیرالمومینن امام علی (ع) و واقعه عاشورا بیان و این نکته تشریح می شود که انقلاب اسلامی ایران تافته ای جدابافته از تاریخ نیست و الهام گرفته از تاریخ عاشوراست و افرادی هم که به سمت این انقلاب گرایش پیدا می کنند، به انقلاب اصیل و به فرموده امام خمینی (ره) اسلام ناب محمدی گرویده می شوند.
هدف از این روایتگری آن است که ذهنیت های خراب در این زمینه را سوق دهیم به این نکته که انقلاب اسلامی ایران برای آن شکل گرفت تا انحراف های ایجادشده در اسلام را از بین ببرد و به تعبیر امام خمینی (ره) اسلام آمریکایی را حذف و اسلام ناب محمدی را جایگزین آن کند.
برنامه اصلی بعثه مقام معظم رهبری، روایتگری در خیمه گاه حسینی برای عموم مردم است، در خصوص این برنامه هم توصیحاتی بفرمایید.
با توجه به حضور عموم مردم در این برنامه بنا داریم شرح و بازخوانی از حرکت کاروان امام حسین (ع) از مدینه به کربلا و پس از آن از کربلا تا مدینه را داشته باشیم که در 4 هدف این حرکت بررسی شده است. هدف اول بیان سیر ظاهری و نقشه حرکت امام حسین (ع) و منزلگاه هایی است که ایشان در آنها توقف داشته اند که براساس کتب معتبری همچون مقتل سیدالشهداء(ع) مطالبی ارائه می شود. هدف دوم آگاهی بخشی و علت باطنی قیام امام حسین(ع) است.
هدف سوم گره زدن واقعه عاشورا به حال فعلی مخاطبان است و زمانی که داستان زهیر یا حبیب یا مسلم بن عوسجه و یا مسلم بن عقیل نقل می شود یا اتفاقات پیش آمده برای مردم کوفه نقل می شود به شرایط فعلی مخاطبان نیز اشاراتی می شود و هدف چهارم ترسیم نقشه راه ظهور و همچنین نقش و وظیفه ما در این حرکت است که به عنوان یک جامعه چه نقشی در ظهور می توانیم داشته باشیم.
به عنوان یک راوی با چه هدفی به کربلا آمدید و این تکرار برنامه ها برای شما خسته کننده نیست؟
اصل آمدن و حضور ما مصداق این شعر است که «دست من و تو نیست اگر عاشقش شدیم/ خیلی حسین(ع) زحمت ما را کشیده است» این ها همه لطف اهل بیت (ع) است و تنها یک امام حسین (ع) در عالم داریم و ایشان خادمان خود را از جای جای دنیا دعوت می کنند و توفیقی برای من شده است که در این مدت در کربلای معلی حاضر شوم.
اگر در این مقوله انسان عاشق نباشد قطعا خسته می شود اما مخاطبان این برنامه ها به دلیل آنکه هر روز تغییر می کند، براساس روحیات افراد و نگاه هایی که به ما دارند، مطالب هر روز تغییر می کند و به روز رسانی می شود و در موقعی نکاتی اضافه یا کم می شود.
با توجه به مسئولیتی که در بخش آموزش راویان دارید، در خصوص برنامه هایی که برای تربیت راویان از سوی بعثه مقام معظم رهبری اجرا می شود هم توضیح دهید.
من فارغ التحصیل رشته ارتباطات گرایش حج و زیارت هستم، با برخی از دوستان مجموعه ای را تشکیل دادیم به عنوان «راویان حماسه عاشورا» که در دو بخش تولید محتوا و تربیت راوی مشغول فعالیت است.
در بخش تولید محتوا سه روند تولید، توسعه و تعمیق محتوا کار می شود و در بخش تربیت راوی نیز رویکرد جذب، آموزش و اعزامی اجرایی می شود که در بخش جذب از سوی موسسه تبلیغ و تربیت راهنما انجام می شود و افرادی که فن بیان و کلاس داری خبره هستند برای این امر انتخاب می شوند.
کارگاه علمی محتوای لازم را تولید می کند و سپس آموزش های لازم ارائه می شود و در نهایت راویان به کربلا اعزام می شود و نتیجه را زائران مشاهده می کنند.
بعثه مقام معظم رهبری چه تدابیری برای اجرای این برنامه ها از قبل پیش بینی کرده است؟
بعثه سه عنصر را در بحث تدابیر روایتگری دنبال می کند، دانش، تمرین و تجربه که مهارت را برای راوی ایجاد می کند؛ دانش را در کارگروه محتوا، تمرین را در گروه های مهارتی و تجربه را در فضاهای روایتگری در ایران کسب می کند تا در نهایت به کربلای معلی اعزام می شود.
در ایران هم برنامه های روایتگری داری دارید؟
یکی از برنامه های روایتگری ما در کربلا و یکی در نجف اجرا می شود و علاوه بر آن در مناسبت ها و زمان های خاص در ایران اسلامی نیز برنامه های روایتگری داریم و برای امام رضا(ع)، شهداء، انقلاب اسلامی و ... از سوی بعثه مقام معظم رهبری برنامه های روایتگری اجرا می شود.
برای ایام پیاده روی اربعین هم اعزام راوی صورت می گیرد؟
روایتگری ایام اربعین به این صورت است که مبلغان ویژه سازمان اوقاف و افرادی که در ایام محرم از سوی دفتر تبلیغات به شهرهای مختلف اعزام شده و موفق عمل کرده اند، شناسایی می شوند و دوره های خاص روایتگری را می گذرانند و نکات لازم را دریافت می کنند و بعد از گذراندن آزمون های مختلف به عراق اعزام می شوند که زبان های عربی، فارسی ، انگلیسی و اردو تسلط دارند.
برنامه های روایتگری در چه مکان هایی است؟
روایتگری های ایام اربعین در موکب ها و در پایگاه های نجف و کربلا اجرای برنامه خواهند داشت و در بهترین زمان های ممکن برنامه ها را در سه نسخه 8 دقیقه ای، 20 دقیقه ای و 45 دقیقه ای اجرا می کنند.
کدام بخش از روایتگری که در کربلای معلی اجرا می کنید، هم خودتان و هم مخاطبان را بیشتر تحت تاثیر قرار می دهد؟
روایتگری همایش های «احلی من العسل» خیلی بیشتر به جان خودم می نشیند زیرا مسبوق به زمان است و اگر ما علی اکبر(ع)، علی اصغر(ع)، قاسم بن الحسن(ع) و امام حسین(ع) را ندیدیم اما افرادی را می بینیم که پای در رکاب آنها گذاشته اند. مقیاس شهدای ما کمتر از شهدای کربلاست اما این افراد به این شهدای کربلا اقتدا کردند لذا این روایتگری خیلی جذاب است و دانشجویان با اشک های خود الهام و ارتباط بیشتری با شهدا برقرار می کنند و شوقی نیز در من راوی ایجاد می کند تا با شور و شوق بهتر برنامه را ادامه دهم.
همین که خدا و اهل بیت (ع) شاهد این برنامه ها هستند و از لحاظ مکانی در کنار امام حسین (ع) اجرا می شود با الطاف آنها همراه بوده است.
نظر شما