به گزارش خبرنگار شبستان، دکتر ناصر مهدوی، اندیشمند دینی و استاد دانشگاه در نشست بررسی نگاه زن معاصر به زندگانی حضرت زینب (س) که در دانشگاه حقوق دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: خوشحالیم که مباحث دینی و نهضت عاشورا در دانشگاه ها مطرح می شود و دانشجویان استقبال خوبی می کنند.
وی بیان کرد: ما باید از دین شناسی عامیانه عبور کنیم و در مسیر دین شناسی محققانه قرار بگیریم.
وی اظهار کرد: دین یک متن و تجربه ناب عرفانی و مشارکت عمیق بین پیامبر و خداوند است، مهم معنای دین است، مهم تفسیر و شرح بیان آن است. در واقع دین داری ها باید حنیف باشد، دین مشمول حنیف بودن و غیر حنیف بودن نیست. اگر ما بخواهیم یک دیندار حنیف باشد باید لغزش دین داری اش از دیگران کمتر باشد. در عین دین داری تجربه های اخلاقی عمیق تری داشته باشند. در سایه دینداری به بلوغ عقلانی و اخلاقی برسند و بتوانند تجربه های عرفانی داشته باشند و ریزش اخلاقی و روانی شان کمتر باشد.
مهدوی با بیان اینکه متاسفانه جامعه ما واجد چنین دینداری است سنت و تاریخ دینداری ما دینداری غیر حنیف است، تصریح کرد: ممکن است مومنان و مسلمانان نماز بخوانند، روزه بگیرند و قواعد شرعی را به جا بیاورند ولی لغزش های اخلاقی زیادی داشته باشند. متاسفانه وجدان اخلاقی در جامعه چندان بارور نیست این نشان می دهد دینداری جامعه دینداری عمیقی نیست.
این اندیشمند دینی یادآور شد: سوال اینجاست چرا دینداری ما عمیق تر نیست یا چگونه می توان دینداری ها را عمیق تر کرد، نظر من این است تا دین شناسی انسان مبرهن نباشد، تا افراد در مورد دین شان تامل، تفکر و شک نکنند هیچ وقت نمی توانند به گوهر دین و اغراض اصلی پیامبران دست پیدا کنند چون حقایق روشن نمی شود و متاسفانه ما آسان دین را به دست می آوریم و ارزان از دست می دهیم یعنی در بازار زندگی خیلی راحت باورهای دینی ما به یغما می رود چون با دقت، زحمت، ممارست و تمرین به دست نیاوردیم.
این استاد دانشگاه ادامه داد: ولی اینکه اصولا دین شناسی ما در تاریخ خیلی عقلانی و از اساس درونی برخوردار نبوده به این دلیل که علمای ما دوست نداشتند دینداری ما عالمانه باشد.
وی با بیان اینکه جامعه ما بداخلاق ترین جوامع جهان است، افزود: چون در جامعه ما خیلی راحت روابط اخلاقی زیر پا گذاشته می شود.
مهدوی با اشاره به واقعه عاشورا اذعان کرد: واقعه عاشورا یکی از وقایعی است که اگر تحقیق تاریخی در مورد آن صورت گیرد اسناد بسیار قوی و روشن تری به دست می آوریم چون برخی از افراد اعتقادشان بر این است که واقعه عاشورا را نمی توان توصیف کرد چون آن زمان قلم، روایات و کتابت وجود نداشته در حالی که بسیار پیشتر از واقعه عاشورا قصه کتابت وجود داشته همین یزید پسری به نام خالد بن یزید که فرد بسیار متفکری بود این وقایع را ثبت کردند لذا این قضیه قابل توصیف است. اسناد موثقی عاشورا را می توان در تاریخ طبری یا مقاتل الطالبه و کتاب ارشاد شیخ مفید اشاره کرد.
وی با بیان اینکه علمای دین بیشتر در حوزه بودند و فقه و حدیث و نقل خواندند، اذعان کرد: در این میان علم کلام کمتر مورد توجه قرار گرفته و جایی برای تامل باقی نمانده است زمانی که دین شناسی برای انسان به سادگی صورت گیرد از عمق کافی برخوردار نبوده و ضمیر انسان را مورد تحول قرار نمی دهد بدین سبب شاهد هستیم بین دینداری و بداخلاقی فاصله ای به وجود نمی آید و شرایط به نحوی پیش می آید که ما جزو بداخلاق ترین جوامع می شویم.
این اندیشمند دینی با بیان اینکه شیعیان در 2 برهه به امام حسین (ع) لطمه زدند، گفت: اولین بار در زمان حیاتشان، دومین بار پس از شهادت شان با شیون و زاری سر دادن و عدم توجه به هدفی که سبب شهادت امام حسین (ع) شده است.
وی با بیان اینکه عقلانیت عاشورا گاهی از سوی شیعیان فراموش می شود، تصریح کرد: گاهی گریه و زاری بدون تفکر و تامل مانعی برای تحول فکری و رشد اخلاقی می شود. در شرایطی که در زمینه واقعه عاشورا تفکر و تامل نکنیم و صرفا به عزاداری ظاهری اکتفا کنیم پیام امام حسین (ع) مدفون می شود و صدای امام حسین (ع) به ما نمی رسد و این دستگاه عزاداری وسیله خلاف اخلاق می شود.
مهدوی ادامه داد: شیعیان دردمندانه درب خانه ائمه معصوم (ع) را نکوبیدند تا از این فرهنگ والا بهره مند شوند. در جامعه دینی ما خداوند یک قانون گذار است اما خدای امام حسین (ع) مهربان و دستگیر است که در مواقع اضطراب انسان را از یاد نمی برد.
این استاد دانشگاه بر لزوم توجه به دلایل بیعت نکردن امام حسین (ع) با یزید خاطرنشان کرد: خدای امام حسین (ع) حقارت و وابستگی را نمی پسندد بنابراین امام حسین (ع) نپذیرفت که زیر بار ظلم و ستم یزیدیان برود و سکوت کند، در واقع سرچشمه های حقوق بشر از نچه آنجا نشات می گیرد که خداوند از انسان حقیر بیزار است.
وی بر لزوم نوخوانی تاریخ کربلا تاکید کرد و افزود: برای رسیدن به حقیقت باید از خرافات دور شویم و با تفکر و تامل بیشتری پیام عاشورا را مورد بررسی قرار دهیم.
نظر شما