به گزارش خبرنگار شبستان، شهین دخت مولاوردی، معاون رییس جمهور در مرکز امور زنان و خانواده در نشست بررسی نگاه زن معاصر به زندگانی حضرت زینب (س) که در دانشگاه حقوق دانشگاه تهران برگزار شد، گفت: بی تردید واقعه عاشورا 61 هجری قمری یکی از مهمترین حوادث تاریخی در اسلام به شمار می رود و به سبب همین اهمیت و تاثیر این واقعه مهم است که از جهات گوناگون مورد بررسی و دقت قرار گرفته است. متاسفانه در میان این بررسی ها به نقشی که زنان در این واقعه داشتند، کمتر توجه شده است در حالی که زنده بودن نهضت عاشورا به دلیل نقش مهم زنان در این واقعه بوده است.
وی بیان کرد: برای بسیاری از مردم جای سوال است که چرا امام حسین (ع) در آن شرایطی که قابل پیش بینی بود که چه سرنوشتی در انتظارشان است اهل بیت خود را همراه می کنند و در میدان معرکه حضور می یابند. می دانیم که هدف ایشان از حضور در کربلا اصلاح امت و بازگرداندن آنها به سنت پیامبر اکرم (ص) و آشنا کردن حکومت بنی امیه به ویژه یزید بود.
معاون رییس جمهور در مرکز امور زنان و خانواده تصریح کرد: در واقعه کربلا علاوه بر حضرت زینب (س) زنان دیگری مانند ام الکثوم و حضرت سکینه بودند که نقش آفرینی کردند.
وی با بیان اینکه تقریبا یک سوم از جمعیت 72 نفره لشکر امام حسین (ع) را زنان تشکیل می دادند، اظهار کرد: البته حضور زنان در جنگ های قبایلی جزء رسوم دیرینه اعراب بود ضمن اینکه پیامبر اکرم (ص) منادی و مأمور این باور نو هم بود که زنان هم مانند مردان موظف به اجرای مسئولیت امر به معروف و نهی از منکر و عهده دار وظایف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی می باشند.
مولاوردی با اشاره به اینکه با وجود تاثیرات فراوانی که زنان در نهضت کربلا داشتند از نقش آنها غافل شدیم، افزود: رسالت، ماموریت و مسئولیت حضرت زینب (س) از فردای روز عاشورا آغاز می شود به گونه ای که خطبه های ایشان در عمارت یزید بسیار تاثیرگذار بود. در واقع ما با زنی مواجه می شویم که در متن حوادث مهم تاریخی قرار دارد برخلاف آنچه که تبلیغ می شود و بیشتر زنان را به خانه نشینی و دوری گزینی از فعل و انفعالات مهم اجتماعی دعوت می کنند ما می بینیم که در سال 61 هجری قمری این زن طراز اسلام محسوب و الگویی برای همه جامعه و عاملی برای پیروزی نهضت قلمداد می شود.
معاون رییس جمهور در مرکز امور زنان و خانواده خاطرنشان کرد: نقش دیگری که حضرت زینب (س) ایفا کردند و می تواند الگویی برای زنان مسلمان باشد این است که ثابت می کند زنان مسلمان می توانند هم وظایف مهم خود از جمله وظیفه همسری، مادری و اجتماعی خود را به خوبی ایفا کند و هم یک عنصر فعال اجتماعی بوده و آینده فرزندان و جامعه خود را تحت تاثیر قرار دهند.
وی با اشاره به نقش مهم حضرت زینب (س) در مدیریت بحران اظهار کرد: اگر ماموریت بحران را فرآیند پیش بینی و پیشگیری از وقوع بحران، برخورد، مداخله، آرامش و سالم سازی بعد از وقوع بحران تعبیر کنیم این بانوی بزرگوار در مدیریت پیام رسانی بحران بسیار موفق عمل کرده و در برون رفت از این وضعیت بحرانی توانستند با مدیریتی که داشتند نقش بسیار مهمی را ایفا کنند.
وی ادامه داد: حضرت زینب در بحرانی ترین زمان پیام آزادگی و وارستگی را به جهانیان ابلاغ کردند. این مدیریت در مواقع بحرانی همان چیزی است که همواره در زندگی خود به آن نیازمندیم و باید به این بانوی والامقام تأسی کنیم.
معاون رییس جمهور با بیان اینکه مدیریت بحران این بانوی بزرگوار شامل سه بخش است، گفت: ایشان در مرحله اول با مدیریت برخورد سعی کردند خشم و غضب خویشتن را کنترل و عواطف را مهار کنند. در مرحله دوم بر دیگران مدیریت داشتند و با دلداری و پرستاری در بهبود شرایط تلاش کردند. در سومین مرحله حضرت زینب (س) با قدرتی که از خود نشان دادند و در خطبه هایی که ایراد فرمودند بر عالم هستی مدیریت کرده و همگان را تا نسل های آینده تحت تاثیر قرار دادند.
وی اذعان کرد: مدیریت واقعه کربلا بر عهده حضرت زینب (س) بود و این مدیریت تنها از عهده بانویی برمی آمد که در دامن حضرت فاطمه (س) پرورش یافته بود.
معاون رییس جمهور با اشاره به اینکه بنی امیه سه محور را دنبال می کردند، تصریح کرد: تبلیغ خارجی بودن امام حسین (ع)، اتهام به ایشان به بهانه ایجاد تفرقه در امت اسلامی و همچنین پایه گذاری سیاست جبر از جمله رویکردهای یزیدیان محسوب می شد که از افشاگری و ایستادگی حضرت زینب (س) پس از عاشورا نبود آنان موفق به وارونگی حقایق می شدند.
وی با اشاره به الگوبرداری جوانان امروز از واقعه کربلا و نقش حضرت زینب (س) خاطرنشان کرد: بدون شک هر فرهنگی برای خود الگوهای نمونه دارد که در عرصه های مختلف از آن الهام می گیرند. برخی از این الگوها شخصیت های درونی، برخی شخصیت های ملی، دیگری نمونه های موفق و تاثیرگذار در زمینه عملکرد و ایثارگری هستند که ویژگی های آنها نسل به نسل به آیندگان منتقل و برای جامعه الهام بخش می شود.
مولاوردی ادامه داد: هر نسلی متناسب با نیازهای خود و جنبه های مختلفی از الگوها را انتخاب می کند و معمولا الگوهای هر نسل با نسل پیشین تفاوت دارد اما حضرت زینب (س) در جامعه مردسالار زمان خویش به نحوی با یزید روبرو شد و به ایراد خطابه پرداخت که برای نسل های آینده به الگو تبدیل شد.
وی ادامه داد: حضرت زینب (س) به همگان آموخت که حق گرفتنی است و هر قبیله ای خلاف عدالت باشد باید آن را به نقد کشید. نقد عملکرد عاملان حاکمیت چیز عجیبی نیست و اگر این مهم وجود نداشته باشد فریضه امر به معروف و نهی از منکر از بین می رود.
معاون رییس جمهور با اشاره به اقدامات مرکز امور زنان و خانواده در خصوص بازگرداندن جایگاه حضرت زینب (س) به زنان امروز گفت: نخستین قدم برای ما ایجاد کارگروه تعمیق باورهای دینی است چرا که تا زمانی که باورهای دینی در افراد مختلف ریشه پیدا نکند نمی توانیم فرهنگ عفاف و حجاب را به آنان القا کنیم.
وی اظهار کرد: نشست های معرفتی و بصیرتی از دیگر برنامه های ما در مرکز است، فعالیت های ما زمانی منشا اثر می شود که نهادهای فرهنگی دیگر نیز همکاری کنند.
نظر شما