حجت الاسلام مهدی اسماعیلی، مدیر گروه حدیث پژوهشکده باقر العلوم(ع) در رابطه با پیوند و ارتباط دعاهای ماه مبارک رمضان با مظروف این ماه یعنی روزه به خبرنگار شبستان گفت: هر دعا در هر زمان می بایست با آن زمان خاص تناسب و نسبتی داشته باشد به عنوان مثال دعای ندبه که در صبح جمعه وارد شده، از آن جهت در صبح جمعه سفارش و توصیه شده است که روز جمعه را متعلق به حضرت ولیعصر (عج) دانسته اند و قیام جهانی حضرت نیز روز جمعه آغاز می شود. دعاهای ماه مبارک رمضان نیز با این ماه تناسبی دارند.
وی خاطرنشان کرد: ما می دانیم هر روز و هر ساعت متعلق به خداست اما در قرآن و کلام وحی نیز عنایت خاصی نسبت به ماه رمضان دیده می شود که آیات متعدد درباره روزه و استفاده از عنوان «شهر الله» برای این ماه از این جمله اند.
رمضان و گفت و گوی مستقیم با خدا
حجت الاسلام اسماعیلی افزود: اولین گام در ماه رمضان ارتباط با ذات حق تعالی و معرفت اوست که می بایست سرلوحه تمامی کارهای دیگر قرار بگیرد هنگامی که این ماه شهر الله نامیده شده، طبیعتاً در ماهی که متعلق به خدا و برای خداست، یاد خدا باید بیشتر و به صورت ویژه نسبت به دیگر ایام و ماهها باشد.
این استاد حوزه با بیان این نکته که در ماه رمضان ما از طریق ذکر و یاد خدا برای بازشناسی مجدد خود تلاش می کنیم یادآور شد: در دعاهای ماه رمضان دریچه گفتگو و راه آشنایی با خدا برای انسان باز می شود به عنوان مثال در دعای معروف (یا علی یا عظیم) که خواندن آن بعد از هر نماز سفارش شده است در اولین بخش آن، ماخدا را با صفات ویژه و اوصاف خاص او، مخاطب قرار می دهیم (یا علی یا عظیم انت رب العظیم) این اوصاف از صفات خاص الهی است که امکان برقراری ارتباط مستقیم با حضرت حق را به ما می بخشد.
رمضان «شهر الله» نامیده شد چون ....
حجت الاسلام اسماعیلی تصریح کرد: دلیل برتری این ماه بر سایر ماهها در چیست؟ چرا ماه رمضان به عنوان باارزش ترین ماه سال معرفی شده است؟ در این دعا می فرماید: و هو شهرالذی فرضت صیامه علی. این ویژگی خاص رمضان است که توسط معصومین مطرح شده است ارزش این ماه در روزه داری و صیام است اما روزه صرفاً نخوردن و نیاشامیدن از اذان صبح تا اذان مغرب نیست روزه داری یا امساک، دارای محتوای بزرگ تربیتی و فرهنگی است.
وی با تعریفی از مفهوم امساک خاطرنشان کرد: امساک یعنی خود را حفظ کردن، مراقبت از خود در مقابل هرآنچه که انسانیت شخصیت و حیثیت والای انسانی را زیر سوال می برد روزه تمرینی است برای 11 ماه دیگر سال، تا انسان خودرا در مقابل کلیه تهدیدات بیمه کند در این دعا از عظمت و ارزش ماه رمضان صحبت شده است.
حجت الاسلام اسماعیلی با برشمردن دو ویژگی خاص این ماه یعنی ارتباط مستقیم با خدا و روزه داری افزود: دعای موردنظر بلافاصله پس از صفات الهی و موضوع روزه، از گوهر پنهان دیگری در این ماه پرده برمی دارد، الذی انزلت فیه القرآن این ماه، ماه نزول قرآن است کتابی که وسیله هدایت و روشنگری برای انسانهاست. (من الهدی و الفرقان) این عبارت نوع هدایت را بیان می کند که این هدایت از گناه و تاریکی به سمت نور و روشنایی است فرقان یعنی جداکنده، جدایی راه حق از راه باطل، کار حق از کار باطل، سخن حق از سخن باطل.
رمضان: ماه هدایت
وی خاطرنشان کرد: نکته دیگری که از ارزش های ماه رمضان است و دراین دعا به آن اشاره می شود، وجود شب های قدر در این ماه است شبهایی که در آن مقدرات انسان، آینده افراد، خانواده ها، جامعه و خیر و سعادت آنها تعیین می شود احیا و بیداری در شبهای قدر بسیار سفارش شده است چرا که انسان بیدار می تواند ارزشهای این شب را درک کند.
این استاد حوزه تصریح کرد: دعاهایی که بر خواندن آنها در ماه رمضان سفارش شده، در واقع آنچه را که ما باید در این ماه بیاموزیم و انجام دهیم به ما می آموزند چرا که هدف از تمامی اعمال و عبادات رسیدن به سرمنزل مقصود است و نماز، دعا و روزه هر یک ما را برای رسیدن به مقصود یاری می کنند.
پایان پیام/
نظر شما