به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، توسعه فازهای مختلف پارس جنوبی بعد از اجرایی شدن برجام شدتی بیشتر از گذشته گرفته است. در همین رابطه سرپرست طرح توسعه فازهای 20و 21 پارس جنوبی گفت: عرشه 2600 تنی فاز 20 پارس جنوبی، با ظرفیت برداشت یک میلیارد فوت مکعب گاز، در یارد صنعتی خرمشهر بارگیری شد.
روابط عمومی شرکت نفت و گاز پارس روز سه شنبه به نقل از علیرضا عبادی افزود: کمتر از یک هفته عملیات مهار بندی سکوی فاز 20 به پایان می رسد و این عرشه توسط شناور ابوذر110 آماده انتقال به دریا برای نصب در میدان پارس جنوبی می شود.
وی اضافه کرد: با نصب سکوی فاز 20، ساخت و نصب تمامی سکوهای دریایی فازهای واقع در منطقه پارس یک ( پارس جنوبی) به پایان رسیده و آخرین قطعه از پازل این بخش از میدان مشترک تکمیل خواهد شد.
عبادی درباره برنامه زمانبندی راه اندازی 2 سکوی فازهای 20و 21 گفت: این سکوها به ترتیب تا پایان ماه های آبان و بهمن سال جاری به بهره برداری خواهد رسید تا ظرفیت نهایی برداشت 2 میلیارد فوت مکعب گاز از میدان پارس جنوبی تحقق یابد.
سرپرست طرح توسعه فازهای 20و 21 پارس جنوبی، عملیات ساخت، بارگیری، نصب و راه اندازی هر 2 سکوی این فازها را نتیجه تلاش متخصصان ایرانی تحت نظارت کامل تیم های کنترل کیفیت و بازرس شخص ثالث عنوان کرد.
عبادی بیان کرد: با استفاده حداکثری از توان نیروهای داخلی، 6.3 میلیون نفر ساعت کار بدون حادثه در ساخت سکوهای فاز20و21 انجام شد.
سرپرست طرح توسعه فازهای 20و 21 پارس جنوبی با بیان اینکه در تمام مراحل اجرای این سکوها از توان حداکثری و ظرفیت های تولیدکنندگان داخلی استفاده شده؛ ادامه داد: برای اولین بار سیستم کنترل سکوها شامل (ESD , DCS , F&G) توسط یکی از شرکت های ایرانی طراحی و ساخته شده است.
وی با اشاره به اشتغالزایی مستقیم روزانه 600 نفر در قالب پیمانکاران اجرایی و ناظران ساخت سکوهای فازهای 20و 21 گفت: استفاده از توان 100 درصدی نیروهای داخلی و انجام 6،3 میلیون نفر ساعت کار بدون حادثه در شرایط آب و هوایی نامناسب، نشانگر تحقق اقتصاد مقاومتی در این عرصه و خودکفایی کشور در ساخت این سازه های عظیم دریایی است.
عبادی با بیان اینکه دو میلیون نفر ساعت کار برای ساخت هرکدام از سکوهای فازهای 20و 21 صرف شده، درباره مشخصات فنی و فعالیت های اجرایی سکوی فاز 20 گفت: 1300 تن سازه فلزی، 42 هزار اینچ قطر لوله کشی،600تن تجهیزات مکانیکی،90 کیلومتر کابل کشی،900 عدد تجهیزات برقی و ابزار دقیق در هر سکو نصب شده است.
وی همچنین درباره مشخصات فنی جکت سکوی فاز 20 گفت: جکت 4 پایه و پایل ها 3200 تن وزن دارد و ساخت آن 467 هزار نفر ساعت زمان برده است.
عبادی با اشاره به اینکه برای ساخت انسیلاری هرفاز 223 هزار نفر ساعت زمان صرف شده است افزود: دو هزار و 250 تن سازه فلزی، چهار هزار و 100 اینچ قطر لوله کشی و یک کیلومتر کابل کشی در این مرحله انجام شده است.
سرپرست طرح توسعه فازهای 20و 21 پارس جنوبی افزود: این بخش از فعالیت ها شامل عرشه میانی (BSP )و عرشه مشعل (FSP) هر کدام به وزن 75 تن ، 2 جکت سه پایه BSP و FSP با پایلها هر کدام به وزن 800 تن، 2 پل ارتباطی هر کدام به وزن 160 تن و مشعل هر کدام از سکوها به وزن 150 تن است.
عبادی، به فعالیت های اجرایی بخش فراساحل فازهای 20و21 اشاره کرد وگفت: ساخت 2سکوی دریایی در مجموع شامل 22 حلقه چاه، دو رشته خط لوله 32 اینچی انتقال گاز از سکوهای اصلی به پالایشگاه خشکی به طول تقریبی 210 کیلومتر، دو رشته خط لوله 4.5 اینچ دریایی برای انتقال گلایکول به طول تقریبی 210 کیلومتر و کابل دریائی (فیبر نوری) برای اتصال سکوهای دریائی به SPIFON1، به طول 26کیلومتر در دستورکار است.
وی در مورد فعالیت های انجام شده در این بخش از فازهای 20و21 گفت: ساخت و نصب جاکتهای اصلی و متعلقات آن و لوله گذاری دریایی خطوط لوله 32 و 4.5 اینچ فازهای 20و21 به طول کلی 210 کیلومتر به پایان رسیده است.
عبادی گفت: فعالیت های باقیمانده خطوط لوله دریا و راه اندازی خط لوله فاز 21 تا آبان ماه و خط لوله فاز 20 تا دی ماه سال جاری به پایان می رسد.
وی درباره اجرای خط لوله بخش خشکی فازهای 20و 21 اظها رکرد: عملیات اجرایی لوله های 32 و 4 اینچ خط لوله خشکی این فازها به طول کلی 12 کیلومتر با وجود موانع متعدد از جمله جاده های اصلی و فرعی پالایشگاه های منطقه، کابلها و لوله های زیر زمینی به پایان رسیده است.
سرپرست طرح توسعه فازهای 20و21 در باره اهداف تولیدی این طرح گفت: با نهایی شدن اجرای این طرح، تولید روزانه 50 میلیون متر مکعب گاز برای تزریق به شبکه سراسری ، تولید و صادرات روزانه 77 هزار بشکه میعانات گازی ، سالانه یک میلیون تن گاز مایع و 400 تن گوگرد و تولید سالانه یک میلیون تن اتان به منظور تامین خوراک واحدهای پتروشیمی تحقق خواهد یافت.
درخواست شرکت های روسی، چینی و فرانسوی برای حضور در پارس جنوبی
فاز 11 پارس جنوبی در مدت هشت سال فعالیت دولت های نهم و دهم تعیین تکلیف نشد و بلاتکلیف و سرگردان مانده بود.
دولت یازدهم از زمان روی کارآمدن همت خود را به سروسامان دادن فازهای بلاتکلیف و توسعه کامل میدان مشترک گازی پارس جنوبی گذاشته است.
در طول فعالیت دولت یازدهم که با افت شدید قیمت های نفت و تحریم های سنگین و ظالمانه علیه کشورمان مواجه بودیم ، تولید گاز از میدان پارس جنوبی بالغ بر 150 میلیون متر مکعب افزایش یافت و مجموع تولید گاز از فازهای این میدان به بیش از 400 میلیون متر مکعب در روز رسید.
پس از اجرایی شدن برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در دی ماه 1394 شرکت های نفتی بین المللی روانه ایران شدند و مذاکرات در زمینه های متنوع صنعت نفت را با مقام های وزارت نفت کشورمان انجام دادند و در بخش هایی موافقتنامه هایی نیز بین طرفین رد و بدل شد.
علی کاردر در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی ایرنا درباره آخرین وضعیت و امضای قرارداد توسعه فاز 11، گفت: در ماه های آتی، کار این فاز را تمام می کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران ، حضور شرکت توتال را در فاز 11 پارس جنوبی قطعی ندانست و گفت: چند شرکت تاکنون تمایل خود را برای حضور در این فاز اعلام کرده اند، اما حضور آنها هنوز قطعی و مشخص نشده است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا در توسعه فاز 11 در صورت انتخاب چندین شرکت، توتال به عنوان شرکت محوری انتخاب خواهد شد، افزود: هنوز مشخص نیست، پیشنهادها باید بررسی شود.
فاز 11 پارس جنوبی، سرنوشت پیچیده ای داشته است به گونه ای که قرارداد بیع متقابل طرح توسعه آن و ساخت تاسیسات مایع گردانی گاز( ال ان جی) در سال 2004 به طور مشترک با شرکت های توتال فرانسه و پتروناس مالزی امضا شد اما پس از تاخیرهای این دو شرکت در اجرای طرح، این قرارداد به شرکت سی ان پی سی (CNPC) چین واگذار شد.
شرکت چینی براساس قرارداد باید در مدت 52 ماه و تا مهر سال ١٣٩٢ این فاز را به تولید می رساند، اما هیچگاه به تعهدهای خود عمل نکرد. پس از گذشت حدود 50 ماه از سپردن توسعه فاز ١١ میدان گازی پارس جنوبی به این شرکت چینی، بدون اجرای ابتدایی ترین فعالیت های توسعه ای، این شرکت در زمستان 1391 از این طرح خارج شد.
سپس چند شرکت ایرانی پیشنهاد توسعه این فاز را مطرح کردند که هیچ گاه نهایی نشد.
هدف توسعه فاز ١١ پارس جنوبی تولید روزانه ٢ میلیارد فوت مکعب گاز تعیین شده است. گاز استحصالی این فاز به عنوان خوراک واحدهای ال ان جی به میزان یک میلیارد و 900 میلیون فوت مکعب در روز تحویل خواهد شد و علاوه بر آن روزانه ٨٠ هزار بشکه میعانات گازی سنگین در این فاز تولید می شود.
میدان گازی پارس جنوبی، بزرگترین میدان گازی جهان است که در خلیج فارس و در آبهای سرزمینی ایران و قطر واقع شده است. این میدان گازی بین ایران و قطر مشترک بوده و در کشور قطر، میدان گازی گنبد شمالی نام دارد.
نظر شما