خبرگزاری شبستان ـ گروه مسجد و کانونهای مساجد: در گذشته حوزههای علمیه در همسایگی مساجد بنا میشدند و همین وضعیت موجب میشد حوزویان و مردم به دلیل همسایگی این دو کانون دینی از یکدیگر تاثیر میپذیرفتند؛ مردم، رشد فرهنگی و حوزویان، رشد فکری مییافتند.
یکی از فواید راهاندازی مدرسه علمیه در کنار مساجد، حضور مردم و نمازگزاران در دروس حوزوی و احکام است؛ موضوعی که در گذشته بسیار رایج بود و امروزه کم رنگ شده است. البته گسترش شهرها، تخصصی شدن دروس حوزوی و گسترش روزافزون رویکرد دانشگاهی در ساختار حوزههای علمیه، دلایل مهم ساخت مدارس علمیه دور و جدای از مساجد است.
نکته مهم دیگر اینکه «مساجد» مکان مناسبی برای برگزاری کلاسهای حوزوی با حضور جوانان و شاغلین است؛ زیرا برخی افراد فرصت کافی برای تحصیل رسمی در حوزه علمیه ندارند.
خبرنگار ما در گفتوگو با تعدادی از ائمه جماعات و مدیران حوزوی، موضوع همسایگی مسجد و حوزه علمیه را بررسی کرده که در این نوبت، نظرات حجتالاسلام و الملسمین حبیب الله غفوری، مدیر حوزه علمیه استان تهران میآید:
غفوری مسجد و حوزه علمیه را مکمل یکدیگر دانست و گفت: همسایگی این دو زمینه ساز استفاده طلاب از فضای معنوی و عبادی خانه خدا برای نشست های علمی، تحصیلی و پژوهشی صمیمانه است.
شکل گیری شخصیت جامع؛ فایده همسایگی مسجد و حوزه
وی افزود: همسایگی مسجد و حوزه علمیه سبب میشود طلاب با حضور مستمر در کنار نمازگزاران و مردم، رشد اجتماعی یابند زیرا تعامل روزمره با مردم موجب آشنایی بیشتر آنان با نیازهای روز جامعه و دوری از حس ناشایسته «تافته جدا بافته بودن» است و به این ترتیب در دوران تحصیل، شخصیت جامعی پیدا میکنند.
مدیر حوزه علمیه تهران، خاطرنشان کرد: مردم با مشاهده همه روزه طلاب نسبت به فراگیری و اجرای آموزهای دینی تشویق میشوند و همچنین این موضوع در اقامه نماز جماعت صبح نیز بسیار اثرگذار است.
تمرین رایگان منبر برای طلاب
غفوری اضافه کرد: بارها شاهد بودم دستاندرکاران مساجدِ همسایه حوزههای علمیه زمینه سخنرانی و بیان احکام را برای طلاب، هنگام نماز جماعت فراهم میکنند که به نوبه خود تمرین منبر و تبلیغ است، از سوی دیگر طلاب در مناسبتهای مختلف مانند محرم و صفر با حضور در مجالس روضه و سخنرانی مسجد با روشهای گوناگون سخنرانی و تبلیغ آشنا میشوند.
وی گفت: مسجدِ همسایه حوزه علمیه هیچگاه دچار انحراف نمیشود زیرا حضور استادان و طلاب موجب سالم ماندن، عمق یافتگی و دقیق بودن همیشگی جریان فرهنگی خانه خدا میشود، زیرا بروز برخی انحرافات گروهی و فردی حتما در فضای دور از حوزه علمیه بوده است که همسایگی مسجد و حوزه علمیه مانع شکلگیری آن میشود.
نظر شما