خبرگزاری شبستان - گروه سیاسی: نگرانی 100 دانشجوی ایرانی به دلیل عدم صدور روادید توسط آمریکا و کانادا، تحلیل اندیشکده اَمریکن اِنترپرایز درباره افزایش مخاطرات آمریکا در حریم آبی ایران، همکاری ایران و صربستان در زمینه حفظ اسناد تاریخی از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:
فارس:
گاردین: بیش از 100 دانشجوی ایرانی نگران از دست دادن کمک هزینه تحصیلی هستند
گاردین گزارش داد: «دانشجویان پذیرفته شده در دانشگاههای آمریکای شمالی، به دلیل آنکه علی رغم انتظار چندین ماههشان هنوز روادید دریافت نکردهاند، ترم اول تحصیلیشان را از دست دادند».
این روزنامه نوشت: «بیش از 100 دانشجوی ایرانی پذیرفته شده در دانشگاههای آمریکا و کانادا به دلیل مشکلات صدور روادید، ترم اول تحصیلیشان را از دست داده و نگران از دست دادن بورسیه یا کمک هزینه تحصیلیشان که به سختی برای آن جنگیدند، هستند».
در گزارش این رسانه انگلیسی آمده است: «دانشجویان برخی از برجستهترین نهادهای دانشگاهی ایران به گاردین گفتند که آنها با وجود انتظار چندین ماهه، به خاطر عدم دریافت روادید نتوانستند تحصیلشان (در دانشگاههای آمریکایی و کانادایی که پذیرش گرفتهاند) را ادامه دهند».
گاردین نوشته است: «اتباع ایرانی، یکی از غیر دوست داشتنی ترین گذرنامهها در جهان را دارند و اغلب به منظور دریافت روادید به ویژه روادید کشورهای غربی، مجبور به گذراندن زمانهای طولانی میشوند».
به گفته این رسانه غربی، نگاهی به دادههای اطلاعاتی حدود 100 دانشجوی ایرانی نشان میدهد که اکثر آنها بیش از چهار ماه منتظر رواید بوده و همچنان منتظر هستند. حداقل سه دانشجو هم هستند که بیش از 9 ماه منتظر بودهاند.
در بخش دیگری از گزارش میخوانیم: «کانادا و آمریکا طی سالهای اخیر قوانین مرتبط به روادید را سخت کردهاند و دلیل طولانی شدن مراحل اجرایی کردن صدور روادید، بررسیهای امنیتی و پیشینه همه اتباع ایرانی است که برای چنین کاری مورد نیاز است. بسیاری از ایرانیها شکایت میکنند که چنین تحقیق و بررسی دسته جمعی از متقاضیان عادی و معمولی، ناشی از تبعیض سیاسی است».
گاردین در ادامه از انتقادات یک دانشجوی 26 ساله ممتاز ایرانی سخن گفته که توانسته از یکی از پنج دانشگاه برتر جهان پذیرش بگیرد اما چندین ماه است که برای صدور رواید انتظار میکشد.
این دانشجو که به دلیل «نگرانی از پیچیده تر شدن بیشتر روند صدور روادید» خواستار عدم انتظار نامش شده، به گاردین گفت: «هیچ یک از اعضای خانواده من در آمریکا نیستند، من هرگز در نیروهای مسلح (ایران) کار نکردهام و هرگز هیچ تحقیقی در ارتباط با فهرست هشدار فناوری انجام ندادهام و نخواهم داد».
اشاره این دانشجو به لیست ممنوعه تحصیلی دولت آمریکا برای کشورهایی چون ایران، کوبا، سوریه و سودان است که به فهرست هشدار فناوری (technology alert list) موسوم است.
این دانشجوی ایرانی افزود: «تحصیل من کاملا تامین مالی شده و منبع تامین مالی من هم مشخص است و در آخر اینکه من تنها پسر خانوادهام هستم و برنامه من آن است که پس از پایان مطالعات دوره دکتری به کشورم برگردم».
این رسانه انگلیسی ادامه داد: «بسیاری از دانشجویان (ایرانی) که با مشکلات روادید مواجهند، درخواستهایشان را به تعویق انداختهاند اما در صورتی که قادر نباشند طی ترم آینده روادید بگیرند، نگران از دست دادن کمک هزینه تحصیلی یا بورسیههای خود هستند».
دانشجوی 26 ساله ایرانی همچنین گفت: «من به منظور گرفتن مدرک دکتری، دو سال از زندگی خودم را صرف تقویت رزومه و دادن امتحانهای تافل و جی آر ای (GRE) کردم و من از سوی 4 دانشگاه آمریکایی و دو دانشگاه کانادایی پیشنهاد دریافت کردم، پیشنهاد یکی از آنها را پذیرفتم و دیگر پیشنهادات را رد کردم. من هیچ طرح ثانوی و جایگزین دیگری ندارم و نمیدانم اگر نتوانم ترم آینده وارد دانشگاه شوم، چه باید بکنم».
او از مشکلات خودش به این روزنامه غربی گفته و اینکه در فرایند طولانی صدور روادید چقدر شرایط بر او سخت گذشته است.
دانشجوی ایرانی گفت: «هر روز از این سه ماه (انتظار برای صدور روادید) برای من پر از استرس بوده است. من نمیتوانم روی هیچ چیز تمرکز کنم و من نمیتوانم هیچ کاری بکنم و من به خاطر اینکه ذهنم هر دقیقه درگیر موضوع روادید میشود، نمیتوانم تحقیقات قبلی خودم را کامل کنم. من از آدمهای اطرافم فرار میکنم و برای اینکه دیگران درباره روادیدم پرس و جو نکنند و در نهایت بیشتر خجالت زده نشوم، تلاش میکنم اغلب زمانها تنها باشم».
روزنامه غربی همچینن به نقل از دانشجویان ایرانی نوشته است: «دانشجویانی که با گاردین حرف زدند، گفتند که ناامیدی آنها با این واقعیت تشدید شده که سفارتهای هر دو کشور (آمریکا و کانادا) هیچ گونه اطلاع رسانی جدیدی درباره درخواستهای روادید یا دادن یک زمان مشخص در این باره سر باز میزنند».
در ادامه گزارش به اظهارات یک دانشجوی ایرانی به نام رضا پرداخته شده؛ کسی که از دانشگاه ساسکاچوان کانادا در مقطع دکتری رشته مهندسی مکانیک پذیرش گرفت. او در ماه ژوئن برای درخواست روادیدش به استانبول سفر کرد.
او گفت: «من دو سال گذشته را به درخواست دادن برای یک جای مناسب(برای تحصیل) گذراندم. من بورسیه کامل دارم، بورسیه تنها به تعداد معدودی از دانشجویان داده میشود اما اگر نتوانم تا ژانویه روادیدم را بگیرم، همه چیز روی هوا میرود».
این دانشجو که دو روز قبل از حملات تروریستی ماه ژوئن به فرودگاه استانبول ، این فرودگاه را پس از ارائه درخواست روادید ترک کرده بود، در این باره گفت: «من برای روادید، چیزهای زیادی را به خطر انداختم».
به گفته نخستوزیر ترکیه در این حمله به فرودگاه استانبول که داعش مسئولیت آن را برعهده گرفت، حداقل 41 نفر کشته شدند.
دانشجوی دیگری به نام نرگس که در ماه می درخواست صدور رواید داده و همچنان منتظر است، در این باره گفته است: «من معتقدم که صرفنظر از اینکه هر کس در کجا متولد میشود، این حق همه است تا فرصتی برای شکوفا شدن استعدادهایشان داشته باشند. هیچ کس نمیتواند کس دیگری را به خاطر تابعیتش سرزنش و ملامت کند».
یک دانشجوی دیگر ایرانی هم اینطور شرایطش را توصیف کرده است: «بسیار رنج آور است که شما در چنین وضعیت انتظار نا محدود و بی حد قرار بگیرید. ما نمیدانیم چه خبر است. ما نمیتوانیم هیچ برنامه ریزی برای آیندهمان داشته باشیم».
آمریکایی آزاد شده، از ایران شکایت و درخواست 40 میلیون دلار غرامت کرد
رسانه های آمریکایی گزارش دادند که نصرت الله خسروی یکی از 4 زندانی که در جریان تبادل زندانیان میان تهران-واشنگتن آزاد شد در یک دادگاه در آمریکا از ایران شکایت کرده و خواستار دریافت 40 میلیون دلار غرامت شده است.
خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داد، فرزاد خسروی که به نام نصرت الله خسروی شناخته میشود، دوشنبه گذشته در دادگاهی در واشنگتن از دولت ایران شکایت کرده است.
دادخواست خسروی میگوید که وی ایران را ترک کرده و در سال 1982 در آمریکا پناهندگی سیاسی دریافت کرده است اما در سال 2012 مجدداً به ایران بازگشته است. در این طرح دعوی مدعی شده است که مقامات دولت ایران در ابتدا، گذرنامه وی را ضبط کردهاند و سپس آن را برگرداندهاند اما زمانیکه قصد داشته در سال 2015 ایران را ترک کند، بازداشت و شکنجه شده است.
«دنی آنوراتو» وکیل مدافع خسروی حاضر نشده است که روز جمعه (دیروز) در خصوص درخواست شکایت موکلش از ایران اظهارنظر کند.
خبرگزاریها گزارش کردند که فرزاد خسروی از جزیره «مارکو» ایالت فلوریدا روز دوشنبه در دادگاه فدرال منطقه کلمبیا علیه ایران طرح دعوی کرده است و خواستار دریافت 40 میلیون دلار غرامت از دولت ایران شده است.
مهر:
دلایل ۵گانه افزایش مخاطرات آمریکا در حریم آبی ایران در خلیج فارس
به دنبال توافق هسته ای ۱۴ جولای ۲۰۱۴ (۲۳ تیرماه ۱۳۹۴) موسوم به «برجام» میان کشورهای ۱+۵ و ایران، رسانه های غربی در اقدامی هماهنگ مذاکرات هسته ای را موجب تغییر رویکرد و نرمش ایران در قبال برخی کشورها از جمله آمریکا قلمداد کردند؛ اظهارات توطئه آمیزی که با اقدام دفاعی به موقع نیروی دریائی سپاه پاسداران جمهوری اسلامی در بازداشت ۱۰ نظامی متجاوز آمریکاییِ متهم به نقض حریم دریایی ایران در جزیره فارسی نقش برآب گردید.
در این رابطه، اندیشکده اَمریکن اِنترپرایز امروز در تحلیلی به ۵ دلیل عمده ای اشاره کرد که بر اساس آن حضور آمریکا در خلیج فارس با مخاطرات بیشتری مواجه خواهد بود.
«متیو مک اینیس» محقق این اندیشکده در گزارش تحلیلی خود، ۵ دلیل مذکور را به شرح زیر توصیف کرده است:
* سپاه پاسداران می خواهد به همگان اعلام کند که با توافق هسته ای چیزی تغییر نکرده است: آیت الله خامنه ای رهبر ایران و سپاه پاسداران از ژانویه که توافق هسته ای مذکور (برجام) به اجرا درآمد؛ اعلام کردند که آمریکا قابل اعتماد نیست و لذا ایران تغییری در مواضع اصولی خود در این باره نداده است. ایران پیشتر نیز حفاظت از حریم آبی خود در خلیج فارش را از دلایل حضور در خلیج فارس اعلام کرده بود.
* نیروی دریائی ایران گام های بزرگی را در زمینه تسلیحات و حوزه شناسائی برداشته است: نیروهای نظامی ایران از راهبرد بلند مدتی برخوردارند که بر اساس آن افزایش مخاطرات برای نیروی هوائی و دریائی آمریکا در نزدیکی آب های ساحلی ایران افزایش می یابد و این همان رویکرد «مقابله با دسترسی» یا «عدم دستیابی» (A۲AD) به شمار می آید. لازم است بدانیم که این رویکرد همان چیزی است که چین و روسیه نیز در دهه های اخیر آن را دنبال نموده اند. در این راستا، نیروی دریائی سپاه در خط مقدم این تلاش قرار دارد؛ به نحوی که در این مسیر بر توسعه هرچه بیشتر موشک های کروز همراه با دقت بالای آن ها افزوده است. در این مسیر نباید از ابزارهای شناسائی و هدف گیری دوربرد با دقت بالا در قالب سیستم های راداری افقی و پهپادهای شناسائی ایران غافل شد.
* نیروهای نظامی در ایران دکترین خود را تغییر داده اند: در حالی که رویکرد A۲AD همانند غالب راهبردها و دکترین های نظامی جمهوری اسلامی بیشتر جنبه دفاعی دارد، به نظر می رسد ایران به سمت پیگری دکترین سخت تری پیش می رود که خود نشانه ای از تغییر راهبرد نظامی این کشور است. رهگیری کشتی های آمریکا در خلیج فارس توسط سپاه هم برگرفته از همین تغییر دکترین محسوب می شود. بر این اساس است که پیش بینی نحوه مقابله با رفتارهای تهدیدآمیز بیشتر آمریکا؛ دشوارتر شده است.
* شرکاء و یاران سپاه، توانمندی و قدرت بیشتری را به دست آورده اند: از زمانیکه حزب الله لبنان در جنگ سال ۲۰۰۶ موشک های کروز c-۸۰۲ را به سوی نیروی دریائی (رژیم) اسرائیل شلیک کرد؛ آمریکا و متحدانش از احتمال انتقال توانمندی های ضد کشتی سپاه به شرکائش نگران شدند. علیرغم اعمال ممنوعیت های آمریکا در این راستا، حرکت کشتی های (رژیم) اسرائیل در منطقه با مخاطراتی همراه شده است.
* سپاه مایل به پاسخگوئی به تماس تلفنی نیست: ۱۴ سپتامبر سردار فدوی از رد درخواست آمریکائی ها در ۳ تا ۴ سال اخیر توسط مقامات ایرانی برای ایجاد خط ارتباطی مستقیم با نیروهای تحت امر واشنگتن خبر داد. لذا برای ارتباط میان دو کشور هم اکنون زمانی چند ساعته نیاز است تا این ارتباط از طریق رایزنی میان «جان کری» و «محمد جواد ظریف» وزراء خارجه آمریکا و ایران برقرار شود.
در پایان تحلیلِ این اندیشکده آمده است: این در حالیست که علیرغم ادامه روند موجود، آمریکا و متحدانش مدت ها است پیشرفت های ایران از حیث موشک های کروز ایرانی با دقت بالا، مین ها، زیردریائی ها و نیز قابلیت های پهپادی این کشور را مورد نظر و توجه خود قرار داده اند.
باشگاه خبرنگاران جوان:
رویترز: تمایل شرکتهای بیمه غربی به برقراری ارتباط با ایران
علیرغم گذشت ده ماه از لغو تحریمهای بینالمللی علیه تهران، محدودیتهای بانکی هنوز به طور کامل رفع نشدهاند. با این حال شرکتهای بیمه غربی به آرامی برای عقد قرارداد با ایران و ورود به بازار چند میلیارد دلاری آن تلاش میکنند.
ایران که سالها از بازارهای مالی بین المللی خارج بوده است، هنوز هم برای بهره مندی از مزایای توافق هستهای تلاش میکند. با اینکه تحریمهای بانکی ایران در ماه ژانویه لغو شد، به دلیل پابرجا ماندن تحریمهای آمریکا، تهران فقط با چند بانک کوچک در آمریکا ارتباط برقرار کرده است.
شرکتهای بیمه برای ورود به بازارایران که سال گذشته 9 میلیارد دلار ارزش داشت و احتمالاً در یک دهه آینده ارزش آن دو برابر میشود، با این کشور گفتگو میکنند.
شرکتهای غربی برای آغاز تجارت با ایران به بیمه نیاز دارند. بیمه اعتباری حمل و نقل و تجارت که ریسک پرداخت نشدن بهای کالاها را کاهش میدهد، نخستین نوع بیمهای است که پیشنهاد شدهاست.
«نیگل کوشنر،» وکیل برجسته در امور تحریم ها در لندن در این خصوص میگوید: « به دلیل کم شدن ریسک جریمههای هنگفت برای بیمهگران، ترس شرکتها برای برقراری ارتباط با ایران کاهش یافته است. ما شاهد تلاش های بیشتری در این زمینه از سوی شرکتهای بیمه خواهیم بود.»
از آنجاییکه ایران تصمیم دارد صادرات نفت خود را افزایش دهد، تأمین امنیت دریایی از طریق شرکتهای بیمه ضروری است. شرکتهای بیمه برتر غربی در ماههای اخیر خدماتی را برای بیمه کشتیها پیشنهاد دادهاند.
«محمد حسین زمانینیا،» معاون وزیر نفت ایران نیز در این خصوص اعلام کرد در حال حاضر بیمهگران اروپایی برای پوشش تانکرهای نفت ایران مانعی ندارند.
انجمن حفاظت و غرامت «پی اند آی» -بیمه دریایی متعلق به شرکتهای حمل و نقل- پوشش ناوگان حمل و نقل ایران از جمله تانکرهای نفت را آغاز کرده است.
بیمهگر نروژی «اسکالد» اعلام کرد در حال گفتگو با کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران است. این در حالیست که این شرکت در حال ارائه خدمات به کشتیهای شرکت ملی نفتکش ایران نیز هست.
شرکت «استندارد کلاب» انگلیس نیز اعلام کرد کشتیهایی که با ایران تجارت میکنند را پوشش میدهد؛ اما درباره ارتباط با شرکتهای کشتیرانی ایرانی مسئله ای را مطرح نکرد.
بیمهگران میگویند هنوز هم محدودیتهایی برای انتقال پول از طریق بانکهای آمریکایی و تجارت با ایران وجود دارد که باید برای آن راه حلی پیدا شود.
بانکهای آمریکایی به دلیل وجود تحریمهای داخلی از تجارت با ایران منع شده اند. معامله دلاری با ایران از طریق سیستم مالی آمریکا ممکن نیست. بانک های اروپایی نیز همین مشکل را دارند.
ایرنا:
ایران و صربستان در زمینه حفظ اسناد تاریخی دو کشور همکاری می کنند
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ایران و مدیر آرشیو یوگسلاوی در بلگراد حفظ اسناد را بسیار مهم تلقی و همکاری های اسناد آرشیوی بین دو کشور را که باعث آشنایی بیشتر مردم از تاریخ، فرهنگ و روابط دو کشور می شود بسیار خوب توصیف کردند.
' ابوذر ابراهیمی ترکمان' که برای شرکت در نمایشگاه بین المللی کتاب بلگراد که ایران میهمان ویژه آن است روز شنبه به صربستان آمده و در دیدار با 'میلادین میلوشویچ' با اشاره به اینکه اسناد شکل گیری تاریخی در هر کشوری را موجب می شود، گفت: جمع آوری اسناد برای هویت کشورها بسیار مهم و حائز اهمیت است.
وی به روابط بسیار خوب ایران و صربستان در زمینه های مختلف اشاره کرد و گفت که ایران جز نخستین کشورها بود که یوگسلاوی سابق و سپس صربستان را به رسمیت شناخت و همیشه روابط دو کشور خوب بوده است.
'میلادین میلوشویچ' مدیر آرشیو یوگسلاوی نیز در این ملاقات ضمن تقبیح هرگونه تخریب مراکز تاریخی و فرهنگی و تمدنی در هر نقطه جهان حفظ اسناد و تاریخ در فکر و اندیشه مردم را از مهمترین وظایف آرشیو در کشورها دانست و همکاری های آرشیوی و اسنادی با ایران را خوب توصیف کرد.
میلوشویچ به تاسیس آرشیو یوگسلاوی در سال 1918 اشاره کرد و گفت: این آرشیو تا سال 1991 در چارچوب جمهوری فدراسیون سوسیالیستی یوگسلاوی فعالیت داشت و از آن سال در چارچوب جامعه مشترک صربستان و مونته نگرو و سپس صربستان با همین نام یعنی آرشیو یوگسلاوی به کار خود ادامه داد.
مدیر آرشیو یوگسلاوی از برگزاری هشتادمین سال روابط صربستان و ایران که قرار است اسناد روابط دو کشور در آوریل سال آینده ( فروردین و اردیبهشت) ابتدا در بلگراد و سپس در تهران انجام بگیرد، ابراز خرسندی کرد.
«مجید فهیم پور» سفیر جمهوری اسلامی ایران و دیگر مسئولین سفارت و نهادهای ایرانی نیز در این ملاقات حضور داشتند.
خاطر نشان می شود یادداشت نامه همکاری های اسنادی و آرشیوی بین آرشیو یوگسلاوی و مرکز آموزشی و پژوهش های بین المللی دفتر مطالعات وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در سال گذشته امضا شده است.
ابراهیمی ترکمان به همراه «حسین دیو سالار» مدیر کل ایرانیان خارج از کشور سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی کشورمان که روز شنبه به صربستان وارد شدند در روز اول اقامت خود در بلگراد از مسجد بایراکلی بلگراد، موزه قوم شناسی هم بازدید و با مسئولان این نهادها دیدار و گفت و گو می کنند.
رئیس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی فردا یکشنبه در مراسم افتتاحیه شصت و یکمین نمایشگاه بین المللی کتاب بلگراد که ایران میهمان ویژه آن است، شرکت خواهد کرد و با مقام های فرهنگی، دانشگاهی و مذهبی صربستان از جمله اسقف اعظم کلیسای ارتدوکس صربستان دیدار و گفت و گو می کند.
وی همچنین تفام نامه همکاری های فرهنگی، آموزشی، علمی و ورزشی میان ایران و صربستان را که در آن به برنامه های فرهنگی دو کشور تا سال 2019 میلادی اشاره شده است، امضا می کند.
نمایشگاه بین المللی کتاب بلگراد از روز یکشنبه دوم آبان آغاز و تا نهم آبان ماه ادامه خواهد داشت.
نظر شما