سید روح الله دعائی، مدیر روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم در گفتگو با شبستان از چاپ سرگذشت مختار در کتاب حاکمان شیعه در بستر تاریخ توسط پژوهشکده باقرالعلوم (ع)خبر داد.
دعائی گفت: کتاب حاکمان شیعه در بستر تاریخ با موضوع حکومت مختار ثقفی، علویان طبرستان، حمدانیان، آل بویه، سربداران، صفویان و تیپوسلطان به رشته تحریر در آمده است.
مدیر روابط عمومی پژوهشکده باقرالعلوم (ع) با ارائه توضیحاتی در مورد این کتاب افزود: رشته نوشته های این کتاب، مجموع چند اثر مستقل است که موضوع آن ها گزارش واقعیت های تاریخی حکومت زمامدارن شیعه بوده است که اکنون در مجموعه ای منسجم و با عنوان حاکمان شیعه ارائه شده است.
وی تصریح کرد: در بخشی از این کتاب در مورد حکومت مختار ثقفی آمده است: یکی از چهره هایی که به شدت مورد تبلیغ منفی دشمن قرار گرفته است و از سوی دو جبهه باطل، یعنی امویان و زبیریان مورد نکوهش و ملامت و بدگویی و اتهام قرار گرفته است (مختار بن ابی عبید ثقفی) است. او که توانست در تاریک ترین برهه تاریخ آذرخش امیدی در دل های شیعیان ایجاد کند و برخی ظلم هایی را که بر قبیله ایمان و عدالت شده بود؛ باز ستاند و چهره ای از حکومت علوی ارائه کند، با جعل روایت های تاریخی و احادیث ساختگی وی را مورد اتهام قرار دادند.
وی با اشاره به تهمت هایی که به مختار نسبت داده اند،گفت: ایجاد فرقه منحرف کیسانیه، که این اتهام واهی است زیرا این گروه پس از وفات محمد بن حنفیه آمد در حالی که مختار پیش از محمد بن حنفیه به شهادت رسید.این اتهام همچون تهمتی است که ابن حجر در کتاب الاصابة می نویسد که مختار ابتدا از خوارج بود و سپس زیدی شد و بعد شیعه شد. در حالی که در هنگام شهادت مختار هنوز زید بن علی به دنیا نیامده بود تا چه رسد که مختار زیدی باشد.
دعایی ادامه داد: دومین اتهام این است که مختار ادعای حکومت داشت و آنکه در زمان وجود امام معصوم(ع) ادعای حکومت کند طاغوت است؛ پاسخ این اتهام از لابلایی این کتاب روشن می شود که مختار خود را نماینده امام می دانست و از امام سجاد (ع) اجازه گرفته بود.
وی با اشاره به سومین اتهام گفت: روایات متعددی از طرق شیعه و اهل سنت در نکوهش مختار وارد شده است. پاسخ این اتهام را از زبان فقیه بزرگوار مرحوم آیت الله خویی ذکر می کنیم؛ وی می نویسد: روایاتی که در ستایش از مختار آمده است متضافر است... و اما روایاتی که در نکوهش او آمده است ضعیفة الاسناد هستند، و در آن ها تناقض وجود دارد و بر فرض صحت آن ها بیش از روایاتی نیستند که در مذمت امثال محمد بن مسلم و برید ( از برزگان رُوات) آمده است و از این رو حمل بر تقیه می شود.
دعائی خاطرنشان کرد: عناوین این کتاب شامل هفت بخش «مختار ثقفی رایت امید»، «علویان طبرستان (پرچمداران امر به معروف)»، «حمدانیان (اولین مدافعان قدس)»، «آل بویه (حامیان فرهنگی تشیع)»، «سربداران»، «صفویان (نماد اقتدار ایران» و «تیپوسلطان (سفیر رهایی) است.
لازم به ذکر است، کتاب حاکمان شیعی در بستر تاریخ به قلم گروهی از نویسندگان در سال1390 با شمارگان سه هزار نسخه در 991 صفحه با قیمت 14 هزار تومان به همت پژوهشکده باقر العلوم علیه السلام منتشر شده است.
پایان پیام/
نظر شما