به گزارش خبرگزاری شبستان به نقل از روابط عمومی مسجد مقدس جمکران، سومین پیش نشست تخصصی دومین همایش بین المللی «لقاءالحسین(علیه السلام)» با عنوان «اربعین، الهیات اجتماعی و تمدن زایی اسلامی» در تالار امام خمینی(ره) دانشگاه امام صادق(علیه السلام) به همت معاونت پژوهشی دانشکده فرهنگ و ارتباطات این دانشگاه و با همکاری پژوهشکده مهدویت و آینده اندیشی مسجد جمکران، دبیرخانه کنگره بینالمللی لقاء الحسین، پژوهشکده فرهنگ و هنر اسلامی حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی و پژوهشگاه فرهنگ و علوم اسلامی دفتر تبلیغات اسلامی برگزار شد.
بنابر این گزارش، حجتالاسلام سعدی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(علیه السلام) در این نشست به بیان نظرات خود درباره ظرفیت فقه در تمدن سازی پرداخت و گفت: با استناد به روایت امام حسن عسکری(علیه السلام) که زیارت اربعین را یکی از نشانههای ایمان ذکر میکنند، راهپیمایی اربعین نماد یک تمدن دینی از دیدگاه ائمه (علیهم السلام) است.
سعدی با استناد به این آیه از سوره مبارکه یاسین که می فرماید: «أَصْحَابَ الْقَرْيَةِ إِذْ جَاءهَا الْمُرْسَلُونَ» اظهار کرد: قرآن کریم جامعه ای که هنوز پیام الهی را دریافت نکرده، قریه می نامد هرچند آن جامعه از جمعیت بالایی برخوردار باشد؛ لذا در چند آیه بعد می فرماید: «وَجَاءَ مِنْ أَقْصَى الْمَدِينَةِ رَجُلٌ» یعنی چیزی که قریه را به مدینه تبدیل می کند، وجود پیامبر الهی میان آن جامعه است. لذا دین و الهیات نسخه جدیدی را برای شکل گیری این تمدن در مبانی، اهداف و فرایند تحقق آن پیشنهاد می کند. بنابراین، باید به ظرفیت فقه شیعه که یکی از مناسک آن اربعین است، برای تمدن سازی توجه داشت و ان را به کار گرفت.
وی خاطرنشان کرد: به اعتقاد من فقه حکومتی و فقه ناظر به اجتماع، کاملاً امکان تمدن سازی دارد، ولی فقه فردی چنین ظرفیتی ندارد؛ چراکه فقه حکومتی مسئول طراحی نظامات اجتماعی است و اگر این خرده نظام ها توسط فقه حکومتی محقق شود، می توانیم تمدن سازی اسلامی داشته باشیم که خروجی آن زیارت اربعین با محوریت حضرت سیدالشهداء(ع) می شود.
نظر شما