تغییر ساختار بازار ال ان جی در راستای رفع مشکلات تجارت این حامل انرژی

خبرگزاری شبستان:گاز طبیعی مایع یا ال‌ان‌جی به گاز طبیعی‌ای اطلاق می‌شود که موقتا برای ذخیره‌سازی یا حمل‌ونقل در حجم زیاد به حالت مایع تبدیل شده است که در حال حاضر برای افزایش کارایی بازارهای گاز؛ ساختار بازار ال ان جی تغییر می کند.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گاز طبیعی مایع یا ال‌ان‌جی به گاز طبیعی‌ای اطلاق می‌شود که موقتا برای ذخیره‌سازی یا حمل‌ونقل در حجم زیاد به حالت مایع تبدیل شده است. ال‌ان‌جی حجمی معادل ۱/۶۰۰ حجم گاز طبیعی در حالت گازی را داراست. گاز مایع، بی‌بو، بی‌رنگ، غیرسمی و غیرخورنده است. خطراتی که این گاز می‌تواند در پی داشته باشد شامل شعله‌ورشدن، انجماد و خفگی می‌باشد. چگالی انرژی ال‌ان‌جی ۶۰ درصد سوخت دیزل می‌باشد.

 

فرایند میعان شامل حذف ترکیبات خاصی همچون گردوغبار، گازهای اسیدی، هلیوم، آب و هیدروکربنهای سنگین است که در جریان روبه‌پایین، (انتقال گاز در لوله‌ها) برای گاز دچار مشکل می‌نمایند. گاز طبیعی را بعد از حذف موارد فوق در فشاری معادل فشار اتمسفر و دمای ۱۶۲- درجه سانتی‌گراد سرد می‌کنند. (حداکثر فشار گاز برای کاربردهای انتقال در فشاری معادل ۲۵ کیلو پاسکال یا ۳٫۶ پی‌اس‌آی است).

 

کاهش حجم گاز در شرایطی که خطوط لوله در دسترس نمی‌باشد، باعث صرفه‌جویی اقتصادی در مسیرهای بلند می‌شود. در مواردی که انتقال گاز طبیعی از طریق خط لوله اقتصادی یا عملیاتی نیست، می‌توان آن را از طریق کشتی‌های دریایی حمل گاز مایع طبیعی، که مخصوص این‌کار طراحی شده‌اند و یا تانکرهای جاده‌ای، حمل نمود. در بازارهای مصرف، ال‌ان‌جی دوباره به حالت گاز در می‌آید. چگالی ال‌ان‌جی، تقریبا از ۰٫۴۱ تا ۰٫۵ کیلوگرم‌برلیتر، متغیر است، که تابعی از دما، فشار و ترکیبات آن می‌باشد. مقدار گرمایش ال‌ان‌جی در بالاترین سطح، در دمای ۱۶۴- درجه سلسیوس به ۲۴ مگاژول بر لیتر می‌رسد. کمترین میزان گرمایش ال‌ان‌جی ۲۱ مگاژول‌برلیتر است. ال‌ان‌جی، بیشتر شامل متان (بیش از ۹۰ درصد) و مقادیر کمی اتان، پروپان، بوتان و برخی از آلکانهای سنگین دیگر می‌باشد. فرایند پالایش ال‌ان‌جی، می‌تواند به نحوی طراحی شود، که محصول نهایی تولید شده شامل ۱۰۰ درصد متان باشد.

 

بنابراین گزارش، تولیدات ایران در ال ان جی در بسیاری از کشورها به فروش می رسد و پس از لغو تحریم ها کشورهای بیشتری نیز خواهان ال ان جی ایران شده اند و در حالیکه در ٥٢ سال گذشته مذاکرات دو جانبه بین عرضه کنندگان و خریداران گاز با عقد قراردادهای بلندمدت وابسته به نفت منجر به امنیت عرضه شده است اما این شیوه پاسخگوی نیاز خریداران در شرایط فعلی نبوده  و رقابت و انعطاف‌پذیری برای خریداران اهمیت بیشتری یافته است.

 

این گزارش می افزاید: شانا در این زمینه خبر داده است: "با این که کاهش قیمت گاز منجر به ورود خریداران جدید به بازار شده است، اما این خریداران تمایلی برای عقد قراردادهای بلندمدت و بازنگری پنج سال به پنج سال قیمتها ندارند. خریداران نگران تاثیر افزایش قیمتها و عدم اطمینان در تقاضا هستند. موج عظیمی از صادرات جدید ال ان جی از سوی آمریکا به همراه جهانی شدن تجارت گاز از چالشهای بزرگ پیش روی تجارت ال ان جی است. ناکارآمدی شیوه حمل و عدم بهره‌برداری از ظرفیت ناوگان حمل و نقل ال ان جی، از مشکلات بزرگ تجارت این حامل انرژی است.

 

به گزارش مدیریت کل امور اوپک و روابط با مجامع انرژی، بر اساس تحقیقات انجام شده حمل بهینه و معاوضه محموله بین کشورهای این منطقه در آسیای جنوب شرقی می‌توانست منجر به صرفه‌جوئی ٢٠٠ میلیون دلار در هزینه‌های حمل ال ان جی شود. با افزایش انعطاف‌پذیری محموله‌ها، کنترل عرضه کنندگان بر مقاصد آنها کاهش خواهد یافت و این امر منجر به صرفه‌جویی در هزینه‌ها و زمان خواهد شد. افزایش تعداد عرضه کنندگان با منابع متنوع نیز منجر به کاهش بارگیری‌های مجدد و عرضه محموله‌ها از منابع مختلف  خواهد شد. لذا هزینه‌های حمل کمتر خواهد شد."

کد خبر 581564

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha