ادعیه بهترین ذخیره های معرفتی در جامعه اسلامی به شمار می آید

خبرگزاری شبستان: امام جمعه شهرستان گتوند، اظهار داشت: عملکرد امام سجاد(ع) در ترویج معارف اهل بیت(ع) در قالب دعا و ادعیه شریفه ای که در صحیفه سجادیه وجود دارد نمود راهنمایی و هدایت امامت در جامعه اسلامی است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اهواز، حجت الاسلام محمدعلی شاه آبادی، امام جمعه شهرستان گتوند، شب گذشته(25 مهر) در دومین نشست از سلسله نشست های «در محضر صحیفه سجادیه» که در مسجد امام سجاد(ع) این شهرستان برگزار شد، با تسلیت ایام سوگواری اباعبدالله الحسین(ع)، به تشریح مناحات خمس عشر صحیفه سجادیه پرداخت و گفت: در زمینه زندگی امام زین العابدین(ع) دعا و مناجات با خداوند متعال به عنوان یکی از عملکردها و راهکارهای آن حضرت در دوره خفقان اموی مدنظر بوده است.

 

وی افزود: در حقیقت عملکرد امام سجاد(ع) در ترویج معارف اهل بیت(ع) در قالب دعا و ادعیه شریفه ای که در صحیفه سجادیه وجود دارد نمود راهنمایی و هدایت امامت در جامعه اسلامی است، چرا که ادعیه ما بهترین ذخیره های معرفتی در جامعه اسلامی به شمار می آید.

 

وی با بیان اینکه دعا می تواند جنبه های مختلفی را برای ما بیان کند و یکی از این جنبه ها جنبه معرفتی قضیه است، اضافه کرد: معرفت جامعه در پرتو مضامین معرفتی به نام دین ادعیه را به رخ می کشد لذا یکی از افتخارات جامعه شیعه بهره مندی از این ذخایر معرفتی است.

 

حجت الاسلام شاه آبادی، جلوه دیگر ادعیه اهل بیت(ع) را معرفت و رابطه انسان با خدا دانست و تصریح کرد: دعا محسن العباده نام گذاشته شده دعا حقیقت بندگی را به رخ می کشد و لذا ادعیه بیانگر ارتباط بنده با خالق و احساس نیاز به خالق است.

 

وی بهترین نوع اظهار بندگی را نیازمندی به درگاه خدا دانست و ابراز کرد: بنده برخی نیازمندی و احتیاجات خود را به خالق، زمینه و وسیله تقرب به خدا قرار می دهد لذا ادعیه ما معرفت و ارتباط بین خالق و مخلوق است و در این زمینه مناجات خمس عشر یکی از غنی ترین مناجاتی است که این رابطه و نسبت را بیان می کند.

 

امام جمعه گتوند، با اشاره به اینکه محتوای این مناجات امام زین العابدین(ع)، خبر از سرچشمه های عصمت و علم الهی دارد، اظهار کرد: در این مناجات 15 نکته از سوی امام سجاد(ع) بیان می شود که فراز اول آن مناجات تابئین و توبه کنندگان است.

 

وی به بیان چند نکته از این مناجات را بیان می کند و اذعان داشت: یکی از موارد احساس خاری و ذلت به واسطه گناه و معصیت است، بنده در مقابل نافرمانی خدا اگر احساس ذلت و خاری کرد به دنبال جبران و بازگشت می رود ولی اگر خدای نکرده عزت و شرافت خود را در گناه و معصیت دید نه اینکه به دنبال جبران نمی رود بلکه به سمت گناه و معصیت می رود.

 

حجت الاسلام شاه آبادی، با اشاره به اینکه آنچه که گناه ثمره شوق را در وجود انسان قرار می دهد پژمردگی و دلمردگی بر اثر گناه است که در این فراز امام سجاد(ع) به آن اشاره دارد، بیان کرد: حیات و احیای دل توبه است و خداوند راهی برای بازگشت قرار داده و آن توبه است.

 

وی توبه الهی را در حقیقت لطف و عنایت خداوند متعال به بنده دانست و عنوان کرد: مناجات دوم مناجات شکوه کنندگان است و بنده خود را در محضر خداوند مقصر می داند اما از اسباب و علل این کوتاهی ها هم شکوه دارد و از خدا اظهار عجز و ناتوانی می کند و لذا به درگاه خدا دست گدایی می کشد.

 

وی مناجات شاکین را در حقیقت شکوه کنندگان به این مشکلات و موانع دانست و ادامه داد: امام زین العابدین(ع) چند نمونه از عوامل و سقوط بندگی را بیان می کند که نفس عماره یکی از آنهاست، نفس عماره بهانه گیری در طاعت و بندگی است و آرزوهای بلند دارد و اهل غفلت است.

 

امام جمعه گتوند، افزود: دومین عاملی که امام زین العابدین(ع) در این مناجات گلایه داره و شکوائیه می کند و از خدا کمک می طلبد دشمنی قسم خورده به نام شیطان است و انسان را مجبور به گناه نمی کند ولی دل را نسبت به دستورات دین، به شک و تردید وادار می کند.

 

وی دومین ویژگی شیطان را همدستی با نفس دانست و با بیان اینکه نفس عماره و شیطان برای کشاندن انسان به انحطاط همدست هستند، اضافه کرد: عامل سوم شکایت دل از قساوت قلب است که خسارت و سندگدلیش سبب شده هیچ انقلابی در دل انسان صورت نگیرد و توجه به بندگی خدا نداشته باشد.

 

وی تصریح کرد: امام سجاد(ع)از چشم به عنوان نمود این انقلاب درونی شکوائیه می کند، این چشمی که از گریه خالی است چرا که خشیت درونی در گریه باید بروز کند و توجه باید داشته باشیم که بنده به عنایت و فضل خدا می تواند در مقابل انحراف و گمراهی نجات پیدا کند ولی نباید در این راه به توان خودمان مغرور شویم.

 

حجت الاسلام شاه آبادی، فراز سوم از مناجات خمس عشر را مناجات خائفین و اهل ترس و خوف از عذاب آخرت دانست و با اشاره به اینکه کسی به جز خدا نمی تواند ما را از عذاب حفظ و به امنیت برساند، تاکید کرد: چهارم مناجات راستین و اهل رجا و امیدواری است.

 

وی با اشاره به اینکه دین می گوید باید بین خوف و رجا باشی در این مناجات شریفه امام زین العابدین(ع) به فضل و رحمت خدا امید دارد، مهترین نعمت خدا نسبت به بنده را عفو و بخشش عنوان کرد و اذعان داشت: پنجمین فراز مناجات مناجات راهبین و اهل رحمت است.

 

وی شوق و ذوق و رغبت به خداوند را دو ویژگی اخلاقی انسان مؤمن دانست و اظهار کرد: مناجات شاکرین و اهل شکر، مناجات مطیعین و اهل طاعت، مناجات مریدین و کسانی که دلبسته دنیا نشدند، مناجات محبین و دوستداران خدا، مناجات اهل نیاز و فقرا از دیگر فراز های این مناجات است.

 

امام جمعه گتوند، دیگر فراز این مناجات را مناجات العارفین عرفان و بیان کرد و گفت: هدف خلقت انسان معرفت به خداست و بندگی بدون معرفت فایده ای ندارد بندگی در پرتو معرفت و شناخت ارزش پیدا می کند لذا در مناجات العارفین امام(ع) درخواست می کند روز به روز این معرفت نسبت به خدا بیشتر شود.

 

وی مناجات ذاکرین و اهل ذکر، مناجات معتکفین و مناجات زاهدین و اهل زهد را از دیگر فرازهای این مناجات دانست و ابراز کرد: امام(ع) در فراز آخر درخواست دارد که ما را بی رغبت از دنیا قرار بده چرا که حب دنیا راس همه زشتی هاست محبت به دنیا مبنای تمام انحرافات است.

 

وی با اشاره به اینکه مهمترین عاملی که انسان را از خدا دور می کند غفلت است و راه دوری از غفلت ذکر خدا و دعا و فهمیدن این ارتباط نسبت به خداست، یاد آور شد: علما و بزرگان ما به خواندن این دعا توصیه کردند از این رو باید این فرازها را مطالعه و در زندگی برای آنها برنامه ریزی کنیم.

 

کد خبر 581111

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha