امر به معروف و نهی از منکر از شئون انتظار است

خبرگزاری شبستان: امام صادق(ع) می فرمایند: «امام مهدی علیه السلام و یارانش آمران به معروف و ناهیان از منکر هستند.» پس نمی توان پذیرفت که کسی بتواند در جرگه یاران امام عصر علیه السلام باشد، اما آمر به معروف و ناهی از منکر نباشد.

حجت الاسلام جواد اکبری مطلق، مدیر گروه معارف دانشگاه پیام نور خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در رابطه با ضرورت امر به معروف و نهی از منکر برای منتظران اظهار کرد: اگر به نفس قیام حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام  نگاه کنیم درمی یابیم که یکی از دلایل اصلی قیام آن حضرت(ع) سکوت خواص بود. یعنی خواص در جامعه آن روز امر به معروف و نهی از منکر نمی کردند و در مواجهه با رویدادهای جامعه بی تفاوت بودند.

 

وی اظهار کرد: در زمان کنونی که ما در آن زندگی می کنیم این سکوت درباره همه مردم صدق پیدا می کند. به عبارت دیگر در این زمان تنها گروه خاصی از افراد جامعه، شامل خواص نمی شوند بلکه می توان گفت همه مردم به نوعی جزو خواص هستند، چرا که دنیای امروز دنیای اطلاعات است و عموم مردم در رابطه با مسائل مختلف بی اطلاع نیستند، پس هر کس در حیطه فعالیت خود باید مانند خواص عمل کند.

 

مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه پیام نور خراسان تاکید کرد: در بحث حکومت امام زمان علیه السلام  نیز بر اساس احادیثی که از ائمه معصومین علیهم السلام  نقل شده یکی از خصوصیات یاران امام(عج) امر به معروف و نهی از منکر است و اصحاب آخرالزمانی امام مهدی علیه السلام با این خصیصه معرفی می شوند. از سوی دیگر به وسیله امر به معروف و نهی از منکر است که همه واجبات اقامه می شود. یعنی اگر امر به معروف در جامعه ترک شود گویا نماز و روزه نیز ترک می شود، بنابراین در بحث از واجبات، این فریضه به عنوان بالاترین واجبات مطرح است.

 

حجت الاسلام اکبری مطلق با اشاره به تعبیر امام صادق علیه السلام درباره آخرالزمان گفت: با تعبیری که حضرت صادق علیه السلام در این زمینه دارند و می فرمایند: «امام مهدی علیه السلام و یارانش آمران به معروف و ناهیان از منکر هستند» نمی توان پذیرفت که کسی بتواند در جرگه یاران امام عصر علیه السلام باشد، اما آمر به معروف نباشد.

 

وی در همین رابطه تاکید کرد: آنچه که خوبی ها را برقرار می سازد امر به معروف و نهی از منکر است و مصداق اتم و بارز خوبی ها نیز امام زمان علیه السلام است. بنابراین، اگر ما به دنبال این هستیم که خوبی محض در عالم برقرار شود باید امر به معروف را به عمل تبدیل کنیم و هر چیزی غیر از این، صرفاً یک ادعا است.

 

مدیر گروه معارف دانشگاه پیام نور ادامه داد: اگر امر به معروف و نهی از منکر نمی کنیم نمی توانیم ادعا کنیم که جزو یاران امام مهدی(عج) هستیم.

 

وی در بخش دیگری از سخنان خود در رابطه با میزان عمل به این فریضه الهی در جامعه امروز گفت: امروز و در وضعیت کنونی جامعه نه می توان به صراحت اعلام کرد که امر به معروف و نهی از منکر اجرا نمی شود و نه می توان گفت که کاملا به آن عمل می شود. به عبارت دیگر در یک نگاه خوشبینانه می توان گفت این فریضه امروز در جامعه تا حدودی عملی می شود. اما مسئله ای که در انجام امر به معروف و نهی از منکر وجود دارد «شناخت درست مسئله» است. یعنی شناخت درست و دقیق نسبت به معروف ها و منکرها و سپس شناخت روش امر کردن به معروف و نهی کردن از منکر.

 

حجت الاسلام اکبری تصریح کرد: گاه در جامعه ما در این رابطه هیچ رویدادی اتفاق نمی افتد، یعنی اشخاص به نحوی بی تفاوت از کنار مسئله عبور می کنند و دلیل می آورند که قصد دخالت در امور دیگران را ندارند. در حالی که این درست نیست. از سوی دیگر در مواقعی هم که به این فریضه عمل می شود به شیوه درست انجام نمی شود، به عنوان مثال اگر بنا باشد بنده به عنوان فرد 15 ساله بخواهم فردی 50 ساله را امر به معروف کنم از چه شیوه ای باید استفاده کنم؟

 

مسئول نهاد نمایندگی رهبری در دانشگاه پیام نور خراسان افزود: امروز امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ما دچار پیچیدگی هایی شده است و باید توجه داشت که طرف مقابل ما نیز در این زمینه به صورت طبیعی موضع  گیری هایی دارد، از این سو نیز ما می خواهیم مستقیم به سراغ آخرین مرحله از انجام امر به معروف برویم و کاملا صریح و مستقیم به مخاطب بگوییم که فلان کار را انجام بدهد یا فلان کار را انجام ندهد؛ در حالی که این مسئله مستلزم آن است که ما ابتدا از روحیات طرف مقابل شناخت داشته باشیم و با توجه به این روحیات زمینه سازی کرده و سپس تذکر دهیم اما در عمل چنین اتفاقی رخ نمی دهد.

 

وی در ادامه با اشاره به احادیث ائمه معصومین علیهم السلام تاکید کرد: اینکه در روایاتی از حضرت امام مهدی علیه السلام نقل شده است که ما در رسیدگی به امور شما کوتاهی نمی کنیم بیانگر این واقعیت است که امام(عج) نسبت به ما شناخت دارد و بر اساس این شناخت امور ما را هدایت می کند لذا آنچه که از امام علیه السلام به ما می رسد قبول می کنیم و می پذیریم چون می دانیم که به نفع ما است.

 

وی یادآور شد: اما آنچه که در جامعه امروز اتفاق می افتد این است که به دلیل کثرت سلیقه ها ما به دنبال این هستیم که مطلب یا موردی را به کسی متذکر شویم و این تذکر نیز به نفع مخاطب ماست اما اینکه چگونه و به چه زبانی این تذکر عنوان شود، بسیار مهم است.

 

حجت الاسلام اکبری مطلق خاطرنشان کرد: اینکه در فرهنگ عامیانه ما گفته می شود «چون سر و کارت با کودک فتاد    هم زبان کودکی باید گشاد» در سطح وسیع تری نیز صدق می کند.  یعنی در برخورد با هر قشر و هر طیفی از افراد جامعه باید این اصل را مدنظر داشت، بنابراین، در یک نگاه کلی می توان چنین نتیجه گرفت که امروز در جامعه ما امر به معروف و نهی از منکر وجود دارد اما گاهی با شیوه ناصحیح انجام می شود.

 

کد خبر 581095

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha