خانواده در حصار بیکاری

خبرگزاری شبستان: استعداد و توانمندی های جوانان لرستانی در حصار بیکاری به زوال می رود.

خبرگزاری شبستان_ خرم آباد؛ سال های سال است که درد بیکاری به جان جامعه لرستان افتاده و به پای خانواده های این دیار می پیچد.

 

لرستان، استانی است سرشار از منابع خدادادی و ظرفیت ها، به دلیل نبود صنایع، کم توجهی های تاریخی به زیرساخت ها و حتی کم توجهی در انتصاب مسئولان استانی  می توان گفت بسیاری از ظرفیت های و پتانسیل های استان هنوز شناسایی نشده است.

 

 

نیروی انسانی پرتوان و اهل کار و تلاش از جمله پتانسیل های موجود در استان است، چه ظرفیتی فراتر از نیروی انسانی پرتوان و اهل کار که مهم ترین سرمایه هر جامعه است.

 

نیروهای جوانی که بهترین روزهای جوانی خود را به دلیل نبود کار و فقر خانواده ها در کنج خانه ها می گذارنند، نیروهای تحصیل کرده و تحصیل نکرده ای که امروز به عنوان بیکار در کنج خانه ها به سر می برند، فرصت تشکیل خانواده و حضور موثر در جامعه را از دست می دهند.

 

کم نیستند جوانان پرتوانی که دیار خود را به امید یافتن کاری ترک کرده و از خانواده خود دور می شوند تا در نقاط برخوردار از جمله مرکز کشور در کارخانه ای مشغول به کار کارگری شوند.

 

 

محمد یاری پدری است که فرزندش به دلیل نبود کار در شهر و استان خود راهی یکی از شهرهای بزرگ شده است، عنوان می کند، فرزندم تا مقطع کارشناسی ارشد در استان خود تحصیل کرده است.

 

وی که پدر سه فرزند پسر و دو دختر است، افزود: در حد توان تلاش کردم شرایطی مهیا شود که فرزندانم بتوانند تحصیلات خود را تکمیل کنند.

 

وی با اشاره به اینکه دو دخترش ازدواج کرده اند و پسرش با تحصیلات دانشگاهی بیکار هستند، افزود: در شرایط امروز که خانواده ها باید هزینه های زیادی را برای تامین جهیزیه فرزندان خود تقبل کنند، شرایط بسیار سختی گذشت تا بتوانم دخترانم را آبرومندانه به منزل همسرانشان بفرستم.

 

یاری، با بیان اینکه دو سالی است که فرزند پسر بزرگترم راهی شهری بزرگ برای یافتن شغل شده است، افزود: فرزندم در آن دیدار قصد ازدواج کرده است.

 

این پدر ادامه داد: در حالی در مراسم خواستگاری حاضر شدم که ذهنم مشغول هزینه های لازم برا  مخارج عروسی و طلا و منزل و ... بود.

 

وی ادامه داد: بعد از معرفی خانواده به رغم سختی کار رو به پدر عروس کردم و صادقانه گفتم نمی دانم پسرم چه وعده های برای ازدواج به دختر شما داده است اما من از دارایی دنیا تنها یک منزل دارم و حمایتم از فرزندم تنها می تواند در حد برگزاری مراسم عروسی باشد.

 

او ادامه داد: در این هنگام پدر عروس رو به من کرد و گفت من از شما هیچ انتظار مالی ندارم اما شرط ازدواج با فرزندم این است که پسر شما هرگز به دیار خود باز نگردد.

 

یاری، بیان کرد: با این عنوان پدر دختر، دیگر از حرف های آنان جز هم همه ای نمی فهمیدم و مانند دیوانه ها لبخدی بر لب داشتم، دوست داشتم همان جا بلند شوم و مراسم را ترک کنم اما چهره پسرم و اصرار او به این ازدواج مانع هر تصمیمی بود از طرف دیگر حتی اگر علاقه پسرم را نادیده می گرفتم شرایط ازدوجش با هر دختر دیگر هم می توانست  مشکل باشد، تنها تا پایان مراسم جسمم در آنجا نشسته بود و گویا روحم در میان مشکلات فراوان گم شده بود. هر راهی را در ذهنم گشتم و در نهایت به جایی نرسیدم، پایان مراسم به رغم مخالفت من و همسرم فرزندم عنوان کرد، پدر چرا مخالفت می کنی، من برگردم شهرم که بیکار باشم من به خاطر کار نیاز دارم در این شهر بمانم لطفا اجازه دهید با فرد دلخواهم ازدواج کنم.

 

وقتی مراسم عروسی فرزندم برگزار شد، مانند مترسکی بودم در میان جمع به رغم اینکه به پشتوانه وام و قرض از فامیل  فرا تر از حد توانم برای مخارج عروسی و سربلندی او هزینه کردم،اما انگار او را برای همیشه از دست داده بودم، با خودم می گفتم از این به بعد سالی یک بار او را خواهم دید؟

 

این ماجرا یکی از هزاران نمونه ای است که خانواده های لرستانی که فرزندانشان برای کسب و کار آواره دیگر مناطق کشور و حتی خارج از کشور شده اند.

 

 

زوج جوانی که دیار خود را برای کارگری در شهری دیگر ترک می کند، این کوچ های اجباری که به ظاهر در دیار لرستان عادی شده است هر کدام قصه ای غمگین را با خود حمل می کنند.

 

مریم رمضانی، مادر هفت فرزند است، او با افتخار از شش فرزندش دم می زند و گویا شش فرزند او زندگی آرامی دارند.

 

این مادر در تعریف ازفرزندانش مدام از سلامت آنان حرف می زند، وقتی در مورد شغل فرزندانش پرسیدم، یکی از فرزندان پسر در نیروی انتظامی مشغول خدمت بود، یکی دیگر استاد دانشگاه و دیگر فرزند پسر نیز در بازار مشغول به کار بودند و از سه فرزند دخترش نیز دو فرزند دختر متاهل بودند و یکی نیز در یک شرکت مهندسی مشغول به کار بود.

 

وقتی در مورد فرزند پسر معتادش از او پرسیدم، گفت: پسرم دانشجوی یکی از دانشگاه های خوب استان بوده است و در سال های دانشجویی اخلاق وی بسیار تغییر کرده است.

 

وی که علت اعتیاد فرزندش را دوست ناباب و نبود کار می داند، ادامه داد: بارها برای ترک اعتیاد وی تلاش کردم ولی چون شغلی ندارد هر بار دوباره در دام اعتیاد گرفتار می شود.

 

رمضانی ادامه می دهد، اعتیاد باعث شده که پسرم برایم غریبه شود او گاه خماری بسیار بیگانه است هر کاری می تواند انجام دهد و حتی بعضی مواقع بعد از مصرف مواد نیز چشمانش غریب می شود تصور می کنم که مواد مخدر از او یک شخص دیگر ساخته است.

 

فاطمه طاهر ی نیز مادری است که همسرش بیکار است، در خصوص مشکلات مادی خود عنوان می کند: همسرم تلاش زیادی برای یافتن کار می کند.

 

وی افزود: همسرم حتی کارگری ساختمان را هم انجام می دهد اما متاسفانه این کار هم گاهی برای او پیدا نمی شود.

 

طاهری با بیان اینکه گاهی از بیکاری همسرم و تنگدستی تصمیم به طلاق گرفته ام، افزود: وجود پسرم در زندگی باعث شده است که نتوانم منزل فقیرانه ام را ترک کنم.

 

وی ادامه داد: خانواده ما نیز به دلیل فقر امکان حمایت از ما را ندارند و تامین مخارج زندگی و حتی تهیه نان به تنهایی برای ما بسیار مشکل است.

 

هر روز در حالی دم از اشتغال و اقتصاد در استان زده می شود، شعله های امید در دل مردم زنده می شود و امید می رود که این گونه صحبت ها  بازی سیاسی مسئولان نباشد و در عمل برای رفع مشکلات مردم قدمی برداشته شود.

 

محمد رضا ملکشاهی، نماینده مردم خرم آباد و دوره چگنی در مجلس شورای اسلامی، در خصوص وضعیت بیکاری در استان لرستان، گفت: بیکاری امنیت روانی جامعه را به خطر انداخته است.

 

 

وی با بیان اینکه امروز بسیاری از خانواده‌ها زیر خط فقر زندگی می‌کنند، افزود: رفع مشکل بیکاری نیازمند برنامه ریزی جامع و جدی است.

 

ملکشاهی راد، با بیان اینکه فقرا و مستضعفین صاحبان انقلاب هستند، اظهار داشت: دولتمردان باید برای رفع معضل بیکاری در استان برنامه ریزی جدی و محوری داشته باشند.

 

وی با بیان اینکه هر روز صدها نفر برای اشتغال به ما مراجعه می کنند اما ما جز خجالت چیز دیگری نداریم، افزود: تعطیلی 300 واحد تولیدی در خرم آباد و دوره چگنی یکی از عامل های  بیکاری در شهرستان خرم آباد است.

 

محمد بیرانوندی نماینده مردم خرم آباد در مجلس شورای اسلامی هم در این خصوص گفت: امروز قدرت مجمع نمایندگان استان باید در کنار اطلاعات و آمار واقعی مسئولان استانی قرار گرفته و همه با هم برای رفع این مشکل تلاش کنیم.

 

 

وی بیان کرد: منتخبان مردم نیز برای دوران نمایندگی خود طرح های را برنامه ریزی کرده اند، که مسئولان استان نیز برای دوران مدیریت خود باید برنامه هایی را تعریف کرده و براساس آن حرکت کنند.


بیرانوندی با اشاره به اینکه عرصه رقابت های انتخاباتی پایان یافته است ادامه داد: نگاه ها و سلایق حزبی، گروهی و سیاسی در بین مردم وجود داشته و نمایندگان و مسئولان نیز باید با حفظ این نگاه ها در جهت رفع مشکلات مردم با هم مشارکت داشته و خود را خدمتگزار مردم بدانند.


وی اضافه کرد: مجمع نمایندگان استان نیز باید در کنار مدیران به دور از هرگونه احساسات ومنافع جناحی و حزبی برای توسعه وپیشرفت استان تلاش کنند.


نماینده مردم خرم آباد ودوره چگنی در مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: مردم در پایان دوران مدیریت ما مسئولان و نمایندگان را ارزیابی کرده وما نیز باید میزان پیشرفت خود در توسعه استان را مورد سنجش قرار دهیم.


مدیرکل تعاون، کار ورفاه اجتماعی لرستان نیز با اشاره به اینکه تعاونی ها قابلیت تولید و ایجاد اشتغال دارند، گفت: در استان 38 تعاونی که شرایط استفاده از تسهیلات صندوق توسعه ملی دارند شناسایی شده که به حدود یک هزارو 430 میلیارد ریال اعتبار نیاز دارند و همچنین 59 تعاونی راکد در استان لرستان به منظور ایجاد اشتغال شناسایی و در سامانه بهین یاب ثبت نام کرده اند.


علی آشتاب افزود: در حوزه مسکن مهر 11 هزار و 143 واحد توسط تعاونی های در حال ساخت بوده که هفت هزار از این واحد ها تحویل شده و برای چهار هزار واحد باقی مانده برنامه ریزی شده که تا نیمه اول 96 تحویل متقاضیان می شوند.


وی گفت: در حوزه بازرسی نیز در سه ماهه نخست امسال حدود دو هزار و 287 مورد بازرسی انجام و یکهزار و 520 نفر ساعت آموزش ایمنی و رعایت قوانین مقررات انجام شده است.


آشتاب اضافه کرد: سه ماهه نخست سال 94 ، 44 حادثه در استان رخ داد اما در سه ماهه نخست امسال این تعداد به 19 حادثه کاهش یافت که می توان گفت رشد منفی 126درصدی داشته است.


مدیرکل آموزش فنی وحرفه ای لرستان یکی از مهم ترین نیازهای آموزش مهارتی در استان را طرح نیازسنجی دقیق و مبتنی بر برنامه اقتصادی استان دانست و افزود: در این راستا طرح کارگاه آموزشی تقلیدی و غیرمرتبط با نیاز استان امسال حذف و کارگاه های مرتبط با نیاز اقتصادی با کمک منابع ملی و استانی تجهیز و راه اندازی می شوند.


رحمان قلاوند بیان کرد: 17 مرکز آموزشی ثابت و سیار و 310 آموزشگاه غیردولتی در استان لرستان با حدود 452 نفر نیروی انسانی فعالیت می کنند.


وی با اشاره به وجود 183 کارگاه در 273 حرفه آموزشی در استان ادامه داد: از ظرفیت های های استان به طور کامل تحت پوشش مهارت های فنی وحرفه ای قرار نگرفته به طوری که در بخش آموزش مهارت های گردشگری و کشاورزی مغفول مانده که در سال جاری تحت پوشش قرار خواهن گرفت.

کد خبر 581072

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha