خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: طرح توسعه فاز ١٩ میدان گازی پارس جنوبی در خرداد ماه ١٣٨٩ توسط شرکت نفت و گاز پارس (POGC) و در قالب یک قرارداد EPC به کنسرسیومی متشکل از شرکتهای پتروپارس لیمیتد و پتروپارس ایران (جهت اجرای تاسیسات خشکی و عملیات حفاری) و شرکت مهندسی تاسیسات دریایی ایران (جهت ساخت و اجرای سکوهای دریایی و خطوط لوله زیردریایی) و تحت رهبری شرکت پتروپارس واگذار شد.
بنابراین گزارش، تاسیسات خشکی فاز ١٩ پارس جنوبی در حاشیه خلیج فارس، در منطقه تمبک با مساحتی در حدود ٥/٢١٨ هکتار بین پالایشگاه های فازهای ١١ و ١٢ پارس جنوبی و در منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس ٢ واقع شده است. چاه ها و سکوهای فراساحلی این پروژه در فاصله حدود ١٢٠ کیلومتری از سواحل نیلگون خلیج همیشه فارس واقع شده است. در این پالایشگاه گاز ترش پس از شیرین سازی در ٤ ردیف فرآورش گازی جهت استفاده داخلی به خط ششم لوله سراسری تزریق می گردد. میعانات گازی جدا شده در پالایشگاه نیز توسط خط لوله زیر دریایی و SPM صادر و LPG تولیدی نیز برای صادرات و یا استفاده در پتروشیمی های داخل کشور مورد بهره برداری می گردد.
این گزارش می افزاید: به دلیل پیشرفت های چشمگیر طرح توسعه فاز ١٩ میدان گازی پارس جنوبی در سال ١٣٩٣، این پروژه به عنوان اولویت اول جهت راه اندازی در نظر گرفته شد. پروژه فاز ١٩ پارس جنوبی، اولین پروژه ای است که در آن شرکت پتروپارس ایران به عنوان بازوی اجرایی شرکت پتروپارس، به عنوان یک پیمانکار EPC ایفای نقش می کند.
بنابراین گزارش، در حال حاضر در راستای توسعه؛ این فاز هم اکنون روزانه ٢٠ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری تزریق می کند، در زمان راه اندازی کامل برداشت گاز از این فاز به ٥٦ میلیون مترمکعب در روز می رسد. شانا در این زمینه خبر داده است: "ردیفهای چهارم و یک اردیبهشت و تیرماه امسال شیرین سازی این فاز با ظرفیت روزانه یک میلیارد فوت مکعب و برداشت گاز از سکوهای SPD٢ و ١٩A به بهرهبرداری رسید؛ همچنین تزریق گاز ترش به ردیف سوم شیرین سازی این پالایشگاه با ظرفیت روزانه ١٢,٥ میلیون مترمکعب، چهارم شهریورماه امسال شروع شد. سکوی ١٩C زمستان پارسال بارگیری و تیرماه امسال راهاندازی شد. سکوی ١٩A نیز تیرماه امسال در موقعیت خود نصب شد. این سکو ظرفیت فرآورش یک میلیارد فوت مکعب گاز را دارد که با وارد مدار شدن سکوی ١٩B این مقدار برداشت از آن میسر میشود. با راهاندازی این سکو (١٩A) میتوان روزانه ٥٠٠ میلیون فوت مکعب گاز برداشت کرد. هم اکنون روزانه ٢٠ میلیون مترمکعب گاز از فاز ١٩ به شبکه سراسری تزریق میشود، ضمن اینکه مجموع صادرات میعانات گازی آن تاکنون به ٢ میلیون بشکه رسیده است. در صورت راه اندازی سکوی ١٩A تا پایان پاییز، زمستان این فاز پارس جنوبی می تواند حدود ٤٣ میلیون مترمکعب گاز به شبکه سراسری تزریق کند.
این گزارش می افزاید: برداشت روزانه ٥٦ میلیون مترمکعب گاز، ٨٠ هزار بشکه میعانات گازی، ٢ هزار و ٥٥٠ تن اتان به منظور تامین خوراک پتروشمییها، سه هزار و ٢٠٠ تن محصولات ال پی جی شامل بوتان و پروپان و ٤٠٠ تن گوگرد و همچنین درآمدزایی سالانه ٣,٥ تا چهار میلیارد دلار از اهداف اجرای این طرح است.
یادآور می شود: پنج فاز پارس جنوبی (١٩ معادل ٢ فاز استاندارد، ٢٠ و ٢١ و بخش باقیمانده از فازهای ١٧ و ١٨) تا پایان امسال به بهرهبرداری میرسند، با تکمیل این طرحها تا پایان سال مجموع تولید گاز از میدان مشترک پارس جنوبی به ٥٣٠ تا ٥٥٠ میلیون مترمکعب گاز شیرین میرسد که در کنار عواید مالی که برای کشور به همراه دارد، تامین خوراک پالایشگاهها و پتروشیمیهای داخلی نیز تقویت می شود. ظرفیت کنونی برداشت گاز از میدان گازی پارس جنوبی به بیش از ٤٣٠ میلیون مترمکعب در روز رسیده است. با توسعه کامل فازهای پارس جنوبی، ظرفیت تولید گاز از این میدان مشترک به بیش از ٨٠٠ میلیون مترمکعب در روز و میعانات گازی افزون بر یک میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
میدان گازی پارس جنوبی، با دارا بودن ١٤,٢ هزار میلیارد مترمکعب گاز درجا معادل هشت درصد کل ذخایر گازی جهان و ٤٧ درصد ذخایر گازی شناخته شده کشور، ١٩ میلیارد بشکه میعانات گازی، ٧.٥ میلیارد بشکه نفت خام در لایه های نفتی و وجود بزرگترین منبع هلیوم، از نظر ارزش اقتصادی دارای جایگاه بی نظیری در اقتصاد ملی کشور است.
نظر شما