خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: کشور ژاپن در سال ۲۰۱۰ سومین قدرت اقتصادی دنیا (پس از آمریکا و چین) بوده و در آسیا نیز رتبه دوم را از این لحاظ داراست. این کشور دارای منابع طبیعی خیلی محدودی است و اکثر جزایر و خاک آن کوهستانی و آتشفشانی است؛ ولی با همکاریهای دولت در بخش صنعت و نیز سرمایهگذاری گسترده در فناوریهای پیشرفته، ژاپن به عنوان یکی از پیشگامان عمده در صنعت و تکنولوژی دنیا شناخته شدهاست. صادرات بخش عمدهای از درآمدهای اقتصادی ژاپن را تشکیل میدهد و آمریکا با ۲۲٫۷ درصد، چین با ۱۳٫۱ درصدو کره جنوبی با ۷٫۸ درصد عمدهترین شرکای تجاری این کشور هستند. محصولات صادراتی عمده ژاپن شامل تجهیزات حمل و نقل، اتومبیل، صنایع الکترونیک، ماشین آلات الکتریکی و صنایع شیمیایی هستند. در بخش صنایع ژاپن به عنوان یکی از پیشرفتهترین کشورها در زمینه تولید اتومبیل، تجهیزات الکترونیکی، ماشین ابزار، فولاد و فلزات غیرآهنی، کشتی سازی، صنایع شیمیایی و نساجی و نیز صنایع غذایی فرآوری شده بهشمار میآید. این کشور دارای چندین شرکت بینالمللی با مارکهای معتبری همچون تویوتا، هوندا، سونی، نیسان، سیتیزن و... است.
بنا به گزارش صندوق بینالمللی پول در اواسط آوریل ۲۰۰۶، ژاپن با رشد اقتصادی ۲/۸ درصد پیش بینی شده برای سال ۲۰۰۶، همردیف کشورهای غربی و در مقام بالا قرار دارد. چنین نتیجهای حاصل صادرات به کشورهای درحال توسعه مانند چین (که رشدش به ۹/۵ درصد رسیده)، طرح دولتی و بی سابقه قانونمندسازی، سطح بالای تحقیق و توسعه، سرمایهگذاری بر روی آموزش و همچنین تعدیل نسبی ارزش دادن به سهام داران است. ژاپن رشد اقتصادی بالایی را در دهههای ۱۹۶۰ تا ۱۹۸۰ تجربه کردهاست. رشد ژاپن در دهه ۱۹۶۰ به طور میانگین ۱۰ درصد، در دهه ۱۹۷۰ به طور متوسط ۵ درصد، و در دهه ۱۹۸۰ به طور میانگین 4 درصد رشد داشت. رشد اقتصادی ژاپن در دو دهه اخیر به شدت کاهش یافتهاست به طوری که در دهه ۱۹۹۰ به طور میانگین ۱٫۵ درصد بودهاست. تلاشهای دولت ژاپن برای ایجاد رشد اقتصادی در این دو دهه عمدتاً با شکست مواجه شده و رشد اقتصادی ژاپن همچنان پایین است.
بنابراین گزارش، کشور ژاپن با وجود اقتصاد رو به رشد نیازمند سرمایه گذاری در کشورهای دیگر است و ایران و فضای اقتصادی پس از لغو تحریم ها در آن فرصت مناسبی برای این کشور است بر همین اساس چندی پیش ایران و ژاپن قرارداد تامین منابع مالی از بازارهای بین المللی به شکل کوتاه مدت (یوزانس) در صنعت پتروشیمی به مبلغ 320 میلیون یورو را به امضا رساندند. امضای این قرارداد که مورد توجه رسانه های چینی قرار گرفته باعث شده تا سایت خبری «انگلیش نیوز» از سایت های معتبر این کشور در گزارشی مشروح به این موضوع بپردازد و اعلام کند که شرکت «ماروبنی» ژاپن قصد دارد در چند طرح توسعه صنعت پتروشیمی در ایران سرمایه گذاری گسترده انجام دهد.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این زمینه به نقل از تارنمای چاینا ارگ خبر داده است: "ژاپن قصد دارد در آینده ای نه چندان دور یک قرارداد دیگر سرمایه گذاری در ایران به ارزش ۶۴۰ میلیون دلار با شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس امضا کند. دو طرف همچنین بیانیه ای را منتشر کرده اند که بر اساس آن شرکت ایرانی اعلام کرده است برای اجرای این طرح ها خود ۱۰ میلیارد دلار دیگر تامین خواهد کرد. در ماه ژوئن (خرداد - تیر) امسال کره جنوبی و ژاپن اعلام کردند که آماده سرمایه گذاری های کلان در صنعت پتروشیمی ایران هستند. وزارت امور اقتصادی و دارایی ایران اعلام کرده است که این سرمایه گذاری ها را مورد تضمین قرار خواهد داد."
یادآور می شود: ایران هم اکنون از ظرفیت تولید 60 میلیون تن انواع محصولات پتروشیمی در سال برخوردار است و در نظر دارد این میزان را تا چشم انداز سال 1404 به 120 میلیون تن افزایش دهد. برآورده شده است باید 50 میلیارد دلار منابع مالی جدید برای تحقق این میزان تولید جذب و بخش زیادی از آن باید از محل سرمایه گذاری خارجی تامین شود. دولت ژاپن که علاقه زیادی به گسترش روابط با ایران دارد، دوم بهمن ماه سال گذشته در پی اجرایی شدن «برجام» و برداشته شدن تحریم های بین المللی علیه کشورمان، تحریم ها و محدودیت ها علیه تهران را لغو کرد.
نظر شما