خبرگزاری شبستان - البرز
اسرارنامه الهی یک نامه مکشوف از حضرت امام سید الساجدین علیه السلام است، که انسان را به باور نقش دین در کالبد قانون مدنی، اقتصادی و نظام بین المللی می کشاند. آنچنان که تنها کمی تأمل و درنگی کوتاه بر نوشتار این امام معصوم ما را در رهگذر تفکر و عقل به اهمیت تهذیب نفس و اوج شکوه بندگی انسان می رساند.
این اسرارنامه که با عنوان «صحیفه سجادیه» نام گرفته است در هر بخش با یک واکاوی از درونیات و ظرفیت های وجود آدمی ارتباطی شیرین با معبود یکتا برقرار می نماید.
نظام اقتصادی امام سجاد علیه السلام ذلّت وام و قرض را نمی پذیرد
در بحث اقتصادی و طلب وسعت رزق می فرماید:«الهی تو ما را در روزیهایمان به بدگمانی و در طول زندگی به آرزوهای دراز آزمودی تا روزی خویش را از دیگر روزی خواران بخواهیم و به آرزوی عمری دراز مانند سالخوردگان طمع نکنیم. در ما یقینی صادق عطا کن و به وسیله آن از رنج طلب روزی برهان و به ما اعتمادی خالص که ما را از شدت سختی معاف کند الهام کن و با وعده ای که در وحیت به آن تصریح نموده ای و در قرآنت بر آن قسم یاد کرده ای ما را از تلاش و دل مشغولی در کسب روزیی که خود بر رساندنش به ما ضمانت داده ای بازدار».
و در جای دیگر امام سجاد علیه السلام در قالب دعا زبان حال کسی که مقروض است را نزد خداوند اینگونه عنوان می کند: «مرا از وامی که چهره ام را درهم کند و ذهنم را پریشان نماید و فکرم را پراکنده سازد و تلاشم برای ادای آن به درازا کشد عافیت بخش. پروردگارا از اندوه وام و اندیشه در آن و دل مشغولی آن و بی خوابی در غم آن به تو پناه می برم. مرا از قرض پناه ده. پروردگارا مرا از ذلت قرضی که در طول زندگی و پیامدهای آن بعد از مرگ نجات ده و به من ثروتی فراوان یا زندگی متعادل پردوام عنایت فرما.
تأملی هرچند کوتاه بر نظام اقتصادی که در قالب زبان دعا از نظر امام عارفان و ساجدان رفته است، گویای یک حقیقت است و آن اینکه عزت و آرامش انسان در پناه قناعت، تلاش و باور به ضمانت روزی است که خداوند به آن وعده کرده است.
استواری قانون مدنیت امام سجاد علیه السلام بر شرافت و عزت انسان
در نیایش بیستم از اسرارنامه آن حضرت آمده است: «الهی مرا نزد مردم بالا مبر مگر اینکه به همان اندازه پیش خودم پایین آوری. در انظار عمومی عزتی نبخش مگر آنکه به همان اندازه در نفس خود خوار و متواضعم کنی».
و در بخش دیگراین نیایش بیان می کند: «الهی بر محمد و آل محمد درود فرست و بغض کینه توزانم را به محبت و حسد دشمنانم را به دوستی و گمان نیکان را به اعتماد و دشمنی نزدیکان را به صمیمیت و بد رفتاری خویشاوندان را به خوش رفتاری و خوار نمودن بستگان را به یاری و محبت مدارا کنندگان را به دوستی واقعی و ناسازگاری معاشران را به حسن رفتار و تلخی بیم از ستمگران را به شیرینی امنیت مبدل فرما».
امام با زبان نیایش حدود و مرزهای قانون مدنی را یادآور می شود و با زبان نیایش قواعدی را چینش می کند که در کالبد آن هر انسانی بهترین ها را در رفتار عمومی و مدنی به دست آورد.
نیایش بیست و ششم از صحیفه سجادیه نیز که در خصوص حق همسایه و دوستان آمده است، گویای قانون و قواعدی معین برای زندگی انسان است.
می فرماید: «الهی چنان کن که بدکارشان را به احسان پاداش دهم و از ظلم ستمگرشان چشم بپوشانم و به همه آنها خوش بین باشم و با تمامشان به نیکی رفتار کنم و چشم از معاصی آنها بپوشانم و با فروتنی با آنها معاشرت کنم و از روی مهربانی با بیچارگان مدارا کنم و در غیبت آنها دوستی خود با آنان ظاهر سازم و از روی خیرخواهی دوام نعمت هایت بر آنها را بخواهم و هرچه برای نزدیکانم از تو می خواهم برای آنها نیز بخواهم و هرچه برای خاصان خود رعایت می کنم در حق آنان نیز رعایت کنم».
اتحاد جامعه اسلامی خواست امام سجاد علیه السلام در نظام بین الملل
مناجات و خواست امام سجاد علیه السلام منوط به نظام اقتصادی و قانون مدنیت نیست. امام (علیه السلام) در ابعاد سیاسی و بین المللی برای تمامی مسلمان از خداوند درخواست می کند و براساس آن می فرماید: «الهی مشرکان را به درگیری با خودشان مشغول ساز تا آنکه از دستبرد به سرزمین های مسلمانان باز مانند و از تعدادشان بکاه تا جمعیت مسلمانان را کم نکنند و بین آنان تفرقه افکن تا علیه مسلمانان متحد نگردند.
متناسب با اسرارنامه مکشوف حضرت امام سجاد علیه السلام در عصر کنونی که جهان اسلام با هجمه استکبار و گروه های معاند مواجه است، این دعای آن حضرت زیبنده زبان هر مومن با ایمانی می تواند باشد، آنگونه که می فرماید: « الهی مرزهای مسلمانان را بر عزتت حفظ فرما و مزربانان را به نیرویت یاری فرما و عطایای فراوانت را از فضل سرشارت نصیبشان گردان».
* مهدیه دانایی
دبیر خبر خبرگزاری شبستان در البرز
نظر شما