حجتالاسلام محمد شریعتزاده خراسانی، مدرس و خطیب حوزوی، در گفتوگو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان در مورد دلیل امر به معروف و نهی از منکر گفت: اگر امر به معروف و نهی از منکر نکنیم حدود خدا در جامعه پیاده نمیشود، حدود خدا که در جامعه پیاده نشود، به تعبیری سنگ روی سنگ بند نمیشود، نتیجتاً هیچچیزی مبنایی که خدای متعال فرمودند در جای خودش قرار بگیرد که عدالت پیاده بشود با ترک امر به معروف و نهی از منکر، پیاده نمیشود.
وی افزود: در اینصورت کل نظام اجتماعی بهم میخورد، قانون خدا زیرپا گذاشته میشود، خوبها به بدی تعبیر میشوند و بدها به خوبی تعبیر میشوند.
این مدرس حوزوی در مورد دلیل قیام امامحسین(ع) بیان کرد: ایشان به برادرشان محمدحنفیه فرموده بودند که برای اصلاح قیام کردم که مبانی اصلی این اصلاح، امر به معروف و نهی از منکر بود زیرا عادتهای غلط در جامعه به وجود آمده بود یعنی اگر مردم زمان سیدالشهداء(ع) امر به معروف و نهی از منکر میکردند کار به اینجا نمیرسید که حضرت قیام کنند.
وی در مورد نامگذاری دهه اول محرم به نام دهه امر به معروف و نهی از منکر، اظهار کرد: خوب است ولی به دلیل اینکه دهه اول محرم موسم عظیمی برای عزاداری سیدالشهداء(ع) است هر عنوانی گذاشته بشود پر رنگ جلوه داده نمیشود کما اینکه الان هم ببینید خیلی کمرنگ است، لذا اگر این اسم برای دهه دیگری گذاشته بشود پر رنگ میشود.
حجتالاسلام شریعتزاده خراسانی در مورد چگونگی امر به معروف و نهی از منکر گفت: امر به معروف و نهی از منکر شرایطی کلی دارد و آن این است که در مرتبه اول، حفظ جان مهمتر است، و بدانید که تأثیرگذار است، شئونات اجتماعیتان رعایت بشود و از همه مهمتر با الفاظ بسیار نرم، با موقعیتشناسی باید اینکار صورت بگیرد.
وی افزود: امر به معروف و نهی از منکر، حوزه عمومی و خصوص میشناسد؛ به طوری که نهی از منکری در باب کلیات داریم و نهی از منکری در مورد جزئیات داریم، همینطور نیز امر به معروف، کلیات و جزئیات دارد.
این خطیب حوزوی در مورد نحوه تعامل آمران به معروف و ناهیان از منکر با نیروی انتظامی اظهار کرد: امر به معروف و نهی از منکر وظیفه همه مسلمانان است، نه فقط نیروی انتظامی؛ البته نیروی انتظامی نیز باید اینکار را انجام بدهد و همچنین از آمران به معروف و ناهیان از منکر حمایت کند. جایی که ما ببینیم که ارگانی دولتی یا شخصی کم گذاشته است و شرایط امر به معروف و نهی از منکر نیز برقرار است باید امر به معروف و نهی از منکر کنیم.
حجتالاسلام شریعتزاده خراسانی در مورد امر به معروف و نهی از منکر در حوزه حجاب بیان کرد: ما در این وادی باید دو کار انجام بدهیم؛ یکی اینکه باید زیرساختها را درست کنیم، اگر ما در دبیرستانها و دیگر مقاطع مختلف تحصیلی، زیرساختها را درست کردیم و در مجالسمان کانونهایی را در فرهنگسراها گذاشتیم که زیرساختهای اخلاقی را درست کنند کار اول برای امر حجاب است. ضمن اینکه باید توجه داشته باشیم که حجاب فقط مربوط به بانوان نیست و قرآن آن را مختص بانوان نمیداند ولی در این حیطه آنان، حجاب بیشتر مشخص است.
وی افزود: کار دوم نیز این است که باید برخوردهایی در جامعه با بیحجابی صورت بگیرد، الان ما هیچ برخوردی را در این مورد در جامعه نمیبینیم و این خیلی بد است یعنی باید افرادی را در خیابانها قرار بدهیم که با شرایط امر به معروف و نهی از منکر به خانمهای بیحجاب تذکر لفظی بدهند و بگویند پوشش آنها حجاب نیست البته این هم باید با مقررات و چارچوبهای خودش باشد، منظور من اصلاً این است که چوب بالای سر خانمها بگذاریم بلکه میگویم باید تذکر لسانی مناسب داده بشود چون امر به معروف و نهی از منکر یعنی شما باید بیان نیز بکنید که این بیان جدای از فرهنگسازی است.
این مدرس حوزوی در مورد حکم امر به معروف و نهی از منکر در صورت ضرر برای عملکننده به آن گفت: هر کسی در هر پست و شغلی، اگر بداند امر به معروف و نهی از منکر برایاش هرگونه ضرری دارد وجوب امر به معروف و نهی از منکر از بین میرود اما نباید این را بهانهای بکنیم که امر به معروف و نهی از منکر را ترک کنیم، ما میتوانیم با شرایط امر به معروف که زبان خوش است با خنده با شوخی با رعایت موازین رئیس و مرئوس و زیردست و بالادست، حسابشده حرفمان را بزنیم. این نباید بهانهای برای فرار از امر به معروف و نهی از منکر بشود. امر به معروف و نهی از منکر بر همه واجب است مگر اینکه جان، آبرو یا ناموسمان را به خطر بیاندازد.
نظر شما