به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، حسن روحانی در سفری ۵ روزه هفته گذشته به جنوب شرق آسیا رفته بود که در طول این سفر مذاکرات اقتصادی بر مذاکرات سیاسی ارجحیت ویژه ای داشت.
بنابراین گزارش، در اولین گام سفر که مقصد ویتنام بود مذاکرات اقتصادی دراین کشور صورت گرفت که از جمله آن ها می توان به اجرایی شدن روابط کارگزاری بین بانک های مرکزی ایران و ویتنام اشاره کرد که در جریان آن اتباع دو کشور و گردشگران می توانند با استفاده از کارت های بانکی خود از تسهیلات مورد نظر در کشور میزبان استفاده کنند که این مهم در روند تبادلات و تعاملات فیمابین نقش بسیار مهمی خواهد داشت.
علاوه براین، ایران و جمهوری سوسیالیستی ویتنام صبح پنجشنبه به وقت هانوی، دو سند همکاری امضا کردند؛ اسنادی که همکاری در حوزه ارتباطات دو کشور را تسهیل خواهد کرد.
سپس روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری سوسیالیستی ویتنام توافق کردند که حجم مبادلات دو کشور را به پنج برابر رقم کنونی ارتقاء داده و به بیش از 2 میلیارد دلار برسانند.
صدور مصالح ساختمانی از قبیل فولاد، سنگ و گج به ویتنام از جمله محور سخنان روحانی و رئیس جمهور ویتنام بود و طبق اعلام روحانی دو کشور در زمینه کشاورزی و شیلات نیز می توانند همکاری های خود را توسعه دهند و ایران برای کشت فراسرزمینی در ویتنام داشته باشند.
پس از آن روحانی در دیدار با نخست وزیر ویتنام تاکید کرد که ایران آماده تامین انرژی و فولاد مورد نیاز و صدور خدمات فنی و مهندسی به ویتنام است.
همراهان اقتصادی روحانی در سفر به ویتنام وزرای صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و رییس بانک مرکزی هستند که 'محمدرضا نعمت زاده' وزیر صنعت، معدن و تجارت روز چهارشنبه، گفت که ایران در حال مذاکره با ویتنام برای ایجاد تجارت ترجیحی است و پیش بینی می شود تا سال 2020 حجم مبادلات دو کشور به حدود 2 میلیارد دلار برسد .
وزیر صنعت، معدن و تجارت که ریاست کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ویتنام را بر عهده دارد در گفت و گو با خبرنگار اعزامی ایرنا، اظهارداشت: با توجه به توافق نامه تجارت آزاد بین ویتنام و چین، این کشور محل خوبی برای انتقال کالا و خدمات ایرانی است که می تواند به نوبه خود به چین منتقل شود و دسترسی ایران به بازار بزرگ منطقه را فراهم کند.
وی از همه علاقمندان، سرمایه گذاران و تجار تقاضا کرد تلاش خود را در این زمینه بیشتر کنند و گفت: شرکت نفت ویتنام در چند طرح نفتی ایران مشغول اکتشاف بوده و این همکاری قابل گسترش است.
نعمت زاده گفت: ایران در گذشته پیشنهاد سرمایه گذاری مشترک برای ایجاد پالایشگاه در ویتنام را داده بود که به دلیل تحریم کار پیش نرفت.
وی تاکید کرد: اکنون زمینه فراهم است تا در آینده در پالایشگاه دوم و چه پالایشگاه سوم که در دست مطالعه است مشارکت داشته باشیم.
رئیس کمیسیون مشترک همکاری های اقتصادی ایران و ویتنام اظهارداشت: ممکن است اجلاسی ترتیب دهیم تا شرکت های ویتنامی و ایرانی توانمندی های خود را عرضه کنند و حجم همکاری های مهندسی را در کنار فعالیت های تجاری توسعه دهیم.
وی با اشاره به اعزام رایزن بازرگانی به ویتنام در دو سال گذشته، گفت با تلاش سفیر کشورمان و شرکت های تولیدکننده و صادرکننده، حجم صادراتمان دو برابر شده است، گرچه هنوز ناچیز است.
همچنین 'ولی الله سیف' رئیس کل بانک مرکزی روز چهارشنبه، اعلام کرد ایران در جریان سفر رئیس جمهوری به هانوی برای افزایش حجم مبادلات دو جانبه به ویتنام پیشنهاد برخورداری از حساب بانکی مشترک می دهد.
رئیس کل بانک مرکزی که همراه با رئیس جمهوری به ویتنام سفر کرده است در گفت و گو با خبرنگار اعزامی ایرنا، افزود: اگر پیشنهاد برخورداری از حساب بانکی مشترک مورد استقبال طرف ویتنامی قرار گیرد، بهترین سازوکار و سریع ترین روش برای افزایش حجم مبادلات دو کشور خواهد بود.
وی گفت: درحال حاضر سطح روابط تجاری دو کشور حداکثر 350 تا 400 میلیون دلار در سال است که بسیاربالا نیست، ولی ظرفیت افزایش روابط اقتصادی و تجاری بسیار بالاست.
رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: یکی از بحث هایی که باعث شد من در این سفر حضور داشته باشم روابط بانکی دو کشور بود. در حال حاضر تبادل بانکی زیادی بین دو کشور وجود ندارد و این حجم از مبادلات هم از طریق بانک های سایر کشورها انجام می شود.
اضافه براین، 'محمود حجتی' وزیر جهاد کشاورزی روز پنجشنبه بررسی نحوه همکاری ایران با ویتنام در کشت فراسرزمینی و تعیین محورهای تجارت محصولات کشاورزی را از جمله توافقات هیات های دو طرف اعلام کرد و گفت مقرر شد پیش نویس موافقت نامه ایجاد قرنطینه گیاهی و دامی دو کشور تهیه شود.
وزیر جهاد کشاورزی که در هیات همراه دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری به هانوی سفر کرده است پس از رایزنی با مقام های ویتنامی برای توسعه همکاری در بخش کشاورزی، به خبرنگار ایرنا، گفت: طرف ویتنامی در زمینه کشت فراسرزمینی ایران در این کشور اعلام آمادگی کرده بود و مقرر شد نمایندگانی از وزارت جهاد کشاورزی ایران و وزارت کشاورزی ویتنام اراضی و چگونگی در اختیار گرفتن آن را با توجه به سیاست های ایران بررسی ونتیجه را اعلام کنند.
حجتی، امور مربوط به شیلات را 'یکی از زمینه های فوق العاده' همکاری ایران و ویتنام خواند و گفت: در بخش پرورش، فرآوری، بازاریابی و صید زمینه های زیادی برای همکاری وجود دارد که روز پنجشنبه در دستور کار مذاکرات سران دو کشورهم قرار داشت.
وی بخش سوم همکاری ایران و ویتنام را در زمینه کشاورزی، مربوط به تجارت محصولات کشاورزی عنوان کرد و گفت: ویتنام محصولاتی تولید می کند که مورد نیاز ایران است و حتی می تواند از طریق کشورمان به کشورهای منطقه صادر شود. محصولاتی هم در ایران تولید می شود که در ویتنام و کشورهای منطقه بازار خوبی دارد.
وزیر جهاد کشاورزی، کشمش، پسته و میوه های دانه دار و هسته دار مانند انار و گیلاس را مورد تقاضای فراوان ویتنام و منطقه ذکر کرد و گفت: با توجه به میزان تولیدات ایران که افزون بر نیاز است، صادرات این محصولات می تواند مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
حجتی خاطرنشان کرد که ایران و ویتنام تاکنون در زمینه قرنطینه گیاهی و دامی موافقت نامه ای مبادله نکردند و قرارشد پیش نویس آن تهیه و توسط کارشناسان دو طرف مور بحث قرار گیرد تا در آینده مبادله شود.
در گام بعدی روحانی و هیات همراه عازم مالزی شدند که در سفر به مالزی رییس کل بانک مرکزی، فضا و فرصت پیش آمده میان کشورهای ایران و مالزی را مثبت قلمداد کرد و گفت: مالزی از کشورهای پیشرو در بانکداری اسلامی است و نظام بانکی آن در این حوزه پیشرفت های محسوسی داشته و موفق به تهیه ابزار جدید مطابق با مبانی اسلامی شده است. امید است با بهره گیری از تجارب، همکاری میان دو کشور گسترش یابد.
علاوه براین محمد رضا نعمت زاده در مالزی به گفت و گو با مقامات شرکت خودروسازی پروتون پرداخت و به نظر می رسد پروتون پس از چند سال قرار باشد به بازار خودروی ایران بازگردد.
در گام بعدی روحانی و هیات همراه راهی تایلند شدند که در ادامه سفر رئیس جمهور و هیات همراه به شرق آسیا با هدف گسترش مناسبات تجاری و صنعتی ، نعمت زاده در واحد تولید و مونتاژ خودروی تویوتا حضور یافت و با مدیران این مجموعه گفتگو کرد.
اضافه براین، با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت و وزیر بازرگانی تایلند نخستین نشست کمیته مشترک تجاری دو کشور برگزار شد. در این نشست مشترک دو طرف درخصوص همکاری درزمینه سرمایه گذاری مشترک، تجارت محصولات کشاورزی، گردشگری ، انرژی،فولاد، پتروشیمی، سنگ های قیمتی، گسترش همکاری های بانکی وموافقت نامه تجارت ترجیحی گفتگو کردند.
نظر شما