شور حسینی در سینه زنی سنتی بوشهر/ سینه زنی پرشور همچون امواج خروشان دریا

خبرگزاری شبستان: سینه زنی سنتی بوشهری از آیین های کهنی است که از گذشتگان این دیار به یادگار مانده است و حالا درمیراث معنوی کشور برای آیندگانمان به جای می ماند.

خبرگزاری شبستان - بوشهر:

 

ماه محرم که می شود همه جا پر است از هیئت ها و مراسم های مختلفی که برای سید و سالار شهیدان به عزاداری می پردازند و در همه جای کشورمان رسم و رسومی خاص برای این عزاداری ها وجود دارد.

 

استان بوشهر را همه با نام سینه زنی سنتی اش می شناسند سینه زنی که همراه با شور حسینی است و  تاریخ نگاران و رفتارشناسان آن را خروشان می دانند همچون امواج متلاطم خلیج فارس.

 

سینه زنی سنتی بوشهر در گذشته به شکل های مختلفی برگزار می شده است که قالب آن را به صورت امروز در بیش تر مناطق استان بوشهر با تفاوتی اندک شاهد هستیم.

 

برای تهیه گزارش میدانی به یکی از حسینیه هایی رفتم که در آن سینه زنی به سبک سنتی برگزار می شد.

 

 

فضایی بزرگ که با پرچم های مختلف سیاه پوش  شده بود و پرچم هایی با نام ائمه بر روی آن ها قرار گرفته بود و در وسط این فضا تریبونی قرار داشت که از میکروفن رویش پیدا بود که جایگاه مداح است.

 

در اطراف این محوطه و خارج از میدان سینه زنی فضایی دیگر برای تماشاچیان در نظر گرفته شده بود که بیش تر آن ها را بانوان و کودکان تشکیل می دهند.

 

این سبک عزاداری ابتدا با سنج و دمام آغاز می شود که نشان از آغاز مراسم عزاداری در مکانی خاص دارد که در گذشته هم برای خبر کردن مردم از آن استفاده می شده و امروز هم وقتی مردم صدای غریب و دلتنگ آن را می شنوند خودر ا به محل مراسم می رسانند.

 

جایی که مراسم در آن برگزار می شود باید دارای محوطه ای باز باشد چرا که مردم به دور مداح حلقه می زنند که در اصلاح به آن«بُر» گفته می شود و برای عزاداری باید فضایی باز داشته باشند.

 

 

به دلیل گرمی هوا در استان بوشهر بیش تر مکان هایی که برای عزاداری اخصاص پیدا کرده است دارای سقف است.

 

پیشخوان در این ایین ابتدا تک بیت هایی را برای گرم شدن مجلس می خواند و سپس مداح شروع به مداحی می کند.

 

مداحی هم که انجام می شود طبق روالی خاص است و بخش های مختلفی دارد که از جمله آن می توان به واحد، نوحه خوانی اوج و نوحه خوانی زیر اشاره کرد.

 

سینه زنی از زیر آغاز می شود و پس از سینه زنی در اوج با شنیدن کلمه واحد از مداح، سینه زنان تنها حرکاتی به جلو و عقب دارند که بیت هایی را در جواب مداح می گویند.

 

 

سینه زنی سنتی با گفتن کلمه «مرواتون همه سال باشه» توسط مداح به پایان می رسد و مردم هم در جواب می گویند «مروای شما هم همه ساله».

 

ثبت سینه زنی در میراث معنوی کشور

 

عبدالکریم مشایخ، استاد دانشگاه، با اشاره به نحوه سینه زنی در بوشهر، به خبرنگار شبستان گفت: سینه زنی بوشهر غرق در شور است و این سبک خاص سینه زنی برگرفته از تاریخ و گذشتگان است.

 

وی افزود: استان های جنوبی همچون خوزستان، هرمزگان شبیه به هم عزاداری می کنند ولی در ساختار سینه زنی با هم تفاوت دارند.

 

وی عنوان داشت: سینه زنی سنتی استان بوشهر در سال 89 در فهرست آثار میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.

 

تاسوعا و عاشورای حسینی اوج مراسم سینه زنی سنتی در استان بوشهر است و این آیین تا پایان ماه صفر پنج شنبه شب ها ادامه می یابد و طی آیینی خاص به پایان می رسد.

کد خبر 580122

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha