آیت الله روح الله قرهی، مدیر حوزه علمیه حضرت امام مهدی (ع) در گفت و گو با خبرنگار مهدویت خبرگزاری شبستان در تشریح ولایتمداری حضرت ابوالفضل العباس (ع) اظهار کرد: یکی از ویژگیهای خاص این شخصیت بزرگوار(ع) اطاعت پذیری ایشان از امام زمانشان است. در باب اطاعتپذیری انسان از پروردگار هم در آیات الهی نکاتی بیان شده و هم در روایات شریفه معصومین(ع) نقل قول هایی وجود دارد.
وی افزود: از جمله آیات الهی که به این مسئله اشاره دارد آیه مبارکه «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا أَطِيعُوا اللَّهَ وَأَطِيعُوا الرَّسُولَ وَأُولِي الْأَمْرِ مِنْكُمْ...» و همچنین آیه ای است که اشاره می کند وقتی به زمین هبوط می کنید برای شما هادیانی می فرستیم و شما را رها و یله نخواهیم گذاشت «فَإِمَّا یَأْتِیَنَّکُم مِّنِّی هُدًی فَمَن تَبِعَ هُدَایَ فَلاَ خَوْفٌ عَلَیْهِمْ وَلاَ هُمْ یَحْزَنُونَ...»
این استاد اخلاق تصریح کرد: آیات الهی از این دست در رابطه با هدایتگری و پذیرش هدایت بسیار و دارای اهمیت فراوانی نیز است همان طور که پروردگار عالم در حدیث قدسی در علل الشرایع می فرماید: «من برای هر قومی راهنمایی قرار دادم که خوشبختان آن قوم را با آن هدایت می کنم و برای بدبختان حجت است».
آیت الله قرهی ادامه داد: هادیان الهی باید کسانی باشند که در مقتم عصمت هستند و این اصل هم از نظر شیعه و هم از نظر اهل جماعت مورد قبول است. در همین رابطه امیرالمومنین(ع) می فرمایند: «به واسطه ما بود که در تاریکی ها به راه راست هدایت شدیم و بر بلندی و سیادت قرار گرفتیم.» یعنی هدایت اگر از ناحیه معصوم باشد انسان ها به جایگاه والا و بالایی می رسند.
وی با اشاره به جایگاه امام حسین (ع) بیان کرد: حضرت ابا عبدالله (ع) یکی از این هادیان الهی است و وقتی امام در جایگاه امامت قرار می گیرد همه افراد به عنوان امت شناخته می شوند، حتی وجود والایی همچون حضرت عباس (ع) که فرزند امیرالمومنین امام علی (ع) است.
مدیر حوزه علمیه امام مهدی (ع) گفت: حضرت ابوالفضل العباس (ع) را از این جهت قمر نامیده اند که نزدیک ترین فرد نسبت به ابا عبدالله الحسین (ع) هم به لحاظ معرفتی و هم به لحاظ نسب بوده است چرا که ماه نسبت به سایر کرات به خورشید از همه نزدیک تر است. باب معرفتی حضرت عباس (ع) به قدری بالا است که مطیع محض امام خود بود لذا در سلام به ایشان اینگونه خطاب می کنیم که «اَلسّلامُ عَلیک أیهَا الْعَبْدُ الصّالِحُ».
آیت الله قرهی خاطرنشان کرد: ایشان مطیع محض حضرت سیدالشهدا (ع) بودند و هیچگاه به این عنوان بسنده نکردند که من فرزند امیرالمومنین (ع) هستم و ابا عبدالله (ع) نیز فرزند امیرالمومنین(ع) است، بنابراین ما با هم برادر هستیم بلکه همیشه خود را نسبت به ایشان در جایگاه ماموم نسبت به امام می دید و نفس این معنا دلالت بر معرفت عمیق ایشان دارد.
وی تصریح کرد: اگر کسی درجاتی از معرفت را کسب کرده باشد می داند که باید مطیع محض امام خویش باشد چرا که همگان باید در مقابل امام به شکل عبدی ذلیل باشند و وجود نازنین قمر منیر بنی هاشم (ع) همین گونه بود گرچه حضرات معصومان(ع) احترام فراوانی برای وجود حضرت عباس (ع) قائل بودند از جمله شخص امام حسین (ع) که از خطاب «جانم به فدایت» برای ایشان استفاده کرده اند.
این استاد اخلاق در ادامه سخنان خود با اشاره به رخدادهای روز عاشورا گفت: در روز عاشورا وقتی آن ملعون برای حضرت عباس (ع) و برادرانشان امان نامه آورد ایشان حتی جوابی به او نداد و حضرت امام حسین (ع) فرمودند: «پاسخ او را بدهید». نوع پاسخ حضرت عباس (ع) به دشمن در این میانه نشانگر میزان معرفت نسبت به جایگاه امامت است و به دلیل همین معرفت نیز اطاعت بیشتری از امامش دارد چرا که معرفت بیشتر اطاعت بیشتری را به دنبال خواهد داشت.
وی افزود: یکی از خصوصیات وجود منیر قمر بنی هاشم همراه اطاعت، ادب ایشان در مقابل سیدالشهدا (ع) زبانزد تاریخ است تا جایی که حتی در خطاب به امام حسین (ع) از واژه اخی (برادر) استفاده نمی کنند و ایشان را مولا و سید خطاب می کنند و این نشانه ادب بسیار بالای آن حضرت(ع) است.
آیت الله قرهی ادامه داد: خداوند نیز به دلیل همین ادب و اطاعت محض و معرفت عمیق ابوالفضل العباس (ع) شرایط را به گونه ای قرار می دهد که حضرت عباس (ع) حرمی مجزا و روبروی حرم امام حسین (ع) داشته باشند و بین این دو حرم را بین الحرمین گویند که به قول برخی از بزرگان و اولیای الهی آنجا نیز جایگاه اجابت دعا و جای عبادت است لذا برخی از بزرگان ما می فرمودند که در بین الحرمین با پای برهنه حاضر شوید چرا که در حکم حرم است و این به واسطه اطاعت و معرفت و ادب آقای خوبی ها حضرت ابوالفضل العباس(ع) است که خدا به ایشان مقاماتی را مرحمت می کند و اینها تنها شمه ای از مقامات دنیایی ایشان است.
مدیر حوزه علمیه امام مهدی (ع) با اشاره به کرامات این شخصیت بزرگوار(ع) در روز عاشورا افزود: کرامات بی بدیل و فراوان ایشان حتی در باب کرامات دنیایی موجب شده است که ما ایشان را به عنوان باب الحوائج بشناسیم حتی بزرگان ما می فرمایند که برای زیارت حضرت ابا عبدالله الحسین (ع) ابتدا به زیارت حضرت ابوالفضل(ع) مشرف شوید و از ایشان اذن بگیرید و ایشان را واسطه قرار دهید که سیدالشهدا (ع) شما را بپذیرد و تا پایان زیارت نیز باز به حرم آن بزرگوار(ع) مشرف شده و از ایشان بخواهید که دعا کنند تا خداوند زیارت شما را بپذیرد.
آیت الله قرهی در پایان خاطرنشان کرد: میزان اطاعت ایشان از امام زمانشان(ع) به قدری است که در روز عاشورا نیز وقتی برای جنگ آماده می شوند امام (ع) به ایشان می فرمایند: برای زنان و کودکان کمی آب مهیا کند و حضرت عباس (ع) در نهایت تسلیم و فرمان پذیری از این امر اطاعت می کنند. در میزان ادب این بزرگوار همین بس که حتی بی اذن و قبل از امام خود(ع) آب هم نخوردند.
نظر شما