ثروتی که نسل به نسل در اراک می چرخد

خبرگزاری شبستان:طبق رسوم گذشته ابتدا نقاره زنان و شترها وارد بازار می‌شوند، سپس گروه سینه زنان و بعد از آن شبیه خوانان می‌آیند و طول بازار را از ابتدا تا انتها طی کرده و هر گروه شهادت یکی از شهدای دشت کربلا را به تصویر می کشند.

خبرگزاری شبستان/ اراک

 

تعزیه از آیین های سنتی و مذهبی است که در قالب نمایش وقایع و رویدادهای تاریخ اسلام از جمله واقعه عظیم عاشورا را به تصویر می کشد. به طوری که افراد هر یک نقشی از شخصیت های کربلا  را بازی کرده و در این نمایش مذهبی، سنتی و ایرانی مصائب وارده بر اهل بیت امام حسین علیه السلام به نمایش در می آید.

 

 

این روز ها در ایام محرم شاهد برپایی این مراسم سنتی در گوشه و کنار شهرمان هستیم که گروه های تعزیه هر یک در هر محله بخشی از واقعه عاشورا را به تصویر می کشند.

 

 

استان مرکزی یکی از استان های مطرح کشور در زمینه اجرای تعزیه است که این هنر که از ثروت گرانبها تر است از گذشته تا کنون سینه به سینه و نسل به نسل اجرا شده و مورد توجه همگان قرار گرفته است.

 

 

تعزیه سیار بازار اراک بزرگترین تعزیه کشور

 

تعزیه سیار بازار اراک به عنوان بزرگتارین تعزیه کشور با بیش از 200 سال قدمت هر ساله در روز هشتم محرم در مجموعه تاریخی بازار اراک برگزار می شود.

 

 

این مراسم یکی از آیین‌های نمایشی سوگواری است که در از دیرباز در شهر اراک برگزار می شده و قدمتی دیرینه دارد و زبانزد کل کشور است؛‌ این مراسم که به گذشته های دور اراک باز می گردد از سوی هیئت های عزاداری به ویژه دو محله قدیمی قلعه و حصار اجرا می شود که در گذشته در طول دهه اول ماه محرم اجرا می شد؛ هیئت های عزاداری و تعزیه خوانی با ورود به بازار اراک مورد استقبال کسبه قرار گرفته و کسبه بازار با اسفند و گلاب از آن ها استقبال کرده و به پخش نذورات در بین مردم و تعزیه خوانان می پردازند.

 

 

تعزیه سیار تا سال ۱۳۴۲ به طور جدی برگزار می‌شد، اما بعد از سال ۱۳۴۲ به دلیل جلوگیری از عزاداری‌های محرم و شرایط سیاسی حاکم بر جامعه اجرای آن متوقف شد. پس از پیروزی انقلاب با توجه به پیگیری‌های صورت گرفته این تعزیه در سال‌های ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۱ دوباره از سر گرفته شد، اما این بار به دلیل ایجاد مشکلات برای برخی کسبه بازار برگزار نشد.

 

 

مراحل برگزاری

 

طبق رسوم گذشته ابتدا نقاره زنان و شترها وارد بازار می‌شوند، سپس گروه سینه زنان و بعد از آن شبیه خوانان می‌آیند و طول بازار را از ابتدا تا انتها طی کرده و هر گروه شهادت یکی از شهدای دشت کربلا را به تصویر می کشند.

 

 

امروز نیز همچون سال های گذشته این مراسم مذهبی با حضور هیئت های عزاداری گروه های تعزیه خوانی و مردم مومن و عاشقان سید و سالار شهیدان از ساعت 9 صبح در بازار اراک برگزار شد.

 

 

قبل از شروع مراسم شاهد حضور گسترده مردم اعم از زن و مرد و پیر و جوان بودیم که برای حضور در این مراسم و به یاد شهدای دشت کربلا در این مکان حضور یافتند و مادرانی که کودکان شیر خوار خود را به یاد علی اصغر امام حسین با لباس ها و سربندهای سبز یا علی اصغر علیه لاسلام برای حضور در این مراسم آماده کرده بودند.

 

 

به گوشه و کنار بازار که می نگریستی کودکانی بودند که با چادر مشکی به همدردی با سه ساله امام حسین علیه الاسلام با سربندهای یا رقیه حضور یافته و خود را در این غم عظیم شریک می دانستند.

 

 

در قسمتی که تعزیه حضرت قاسم برپا بود نوجوانانی حضور داشتند که با تماشای این تعزیه و شهادت حضرت قاسم علیه السلام اشک از چشمانشان جاری بود و در کنار گروه تعزیه در بازار حرکت می کردند تا دلیل و چگونگی شهادت حضرت قاسم را بدانند.

 

 

مادری که اشک از چشمانش جاری بود تعزیه حضرت علی اکبر امام حسین را به نظاره نشته بود چرا که این تعزیه مادران شهدا را به یاد شهادت فرزندان خود در جبهه های حق علیه باطل می انداخت که این ایثار و فداکاری برگرفته از قیام عاشورا و فداکاری اصحاب و یاران امام حسین علیه السلام در دفاع از حق و مبارزه با ظلم و ستم است.

 

 

در بخش دیگری تعزیه حضرت عباس علیه السلام برگزار می شد در آنجا جانبازی را دیدم که دست نداشت و پیر مردانی که با قامت خمیده نظاره گر شهادت حضرت عباس علیه اسلام بودند.

 

 

امروز مردم اراک شاهد وقایع عاشورا و شهادت امام حسین علیه السلام و یاران با وفایش در بازار شهر اراک بودند که تعزیه خوانان اراکی این وقایع را به تصویر کشیده است.

 

 

 

کد خبر 579960

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha