شل وارد پتروشیمی ایران شد/ بازار خودروی ایران در رقابت بنز، پژو، رنو و پروتون

خبرگزاری شبستان:همکاری رایتل با اپراتور آمریکایی، شل وارد پتروشیمی ایران شد، بازار خودروی ایران در رقابت بنز، پژو، رنو و پروتون، ایران دارای مزیت نسبی در تولید سیمان برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، همکاری رایتل با اپراتور آمریکایی، شل وارد پتروشیمی ایران شد، بازار خودروی ایران در رقابت بنز، پژو، رنو و پروتون، ایران دارای مزیت نسبی در تولید سیمان برخی از سرتیترهای اخبار اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:

ایران دارای مزیت نسبی در تولید سیمان/افزایش تولید سیمان

سیمان یا سمنت واژه‌ایست که از لغت سمنتوم رومی گرفته شده و قدمت آن به پیش از میلاد می‌رسد. مصرف آن در ساختمان پانتئون شهر رم واقع در ایتالیا که مربوط به ۲۷ قبل از میلاد است، دیده شده است. در ساختمان گنبد این بنا که ۴۳ متر قطر دارد، مخلوطی از خرده‌سنگ و آهک پخته به کار رفته است.

بنابراین گزارش، ولی کشف سیمان به شکل امروز مربوط است به یک نفر بنای انگلیسی بنام ژوزف اسپدین که از پختن آهک و خاک رس در حرارت بالا و آسیاب کردن آن موفق شد ابتدایی‌ترین نوع سیمان را کشف نموده و آن را در تاریخ ۲۱ اکتبر ۱۸۲۴ به نام خود در انگلستان ثبت نماید و نام محصول به دست آمده را سیمان پرتلند گذاشت. علت این نامگذاری همان طور که گفته شد آن است که سیمان از سمنتوم رومی گرفته شده است و پرتلند نام جزیره‌ایست در انگلستان که رنگ سیمان پس از سخت شدن به رنگ سنگ‌های ساحلی این جزیره در می‌آید، به همین دلیل نام پرتلند را به دنبال سیمان برای آن انتخاب نموده‌اند. البته قبل از ژوزف اسپدین، اشخاص دیگری در فرانسه و انگلستان از پختن خاک رس و سنگ آهک مصالح مشابهی به دست آوردند ولی هیچکدام کار خود را دنبال نکرده و محصول خود را به ثبت نرساندند، ژوزف اسپدین نخستین شخصی بود که سیمان را در اوایل قرن نوزدهم در انگلستان به ثبت رسانده و آن را ابتدا برای ساخت فانوس دریایی مورد استفاده قرار داد.

این گزارش می افزاید: مصرف سرانه سیمان در ایران 420 کیلوگرم است که در مقایسه با کشورهای همسایه رقم بالایی است ولی در مقایسه با کشورهای اروپایی و آمریکا ( 2000 کیلوگرم ) رقم پایینی است و این امر نشان می دهد علیرغم سرمایه گزاری گسترده دولت و بخش خصوصی در این صنعت ، باز هم پتانسیل فراوانی جهت سرمایه گذاری در راستای تامین بازار سیمان ایران و کشورهای همسایه وجود دارد.

ایران به دلیل وجود منابع عظیم و با کیفیت معدنی، نیروی انسانی ماهر، جوان و مستعد و سوخت ارزان به عنوان مرکز تولید و صادرات در منطقه مطرح است. هزینه تولید سیمان در ایران در مقایسه با کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی بسیار پائین است. در حقیقت، ایران بدلیل منابع ارزان انرژی و فراوانی نیروی کار ماهر از مزیت نسبی در کاهش هزینه تولید سیمان برخوردار است از این رو صادرات کشورمان در این حوزه نسبت به سایر کشورها قابل توجه تر است و به گفته دبیر انجمن صنفی كارفرمایان صنعت سیمان؛ صادرات 15 میلیون تن سیمان در سال 94 داشته ایم و در حال حاضر نیز 30 میلیون تن مازاد تولید سیمان در کشور وجود دارد.

بنابراین گزارش، ایرنا در این زمینه به نقل از سید حمید پورمحمدی، معاون امور تولیدی و اقتصادی سازمان برنامه و بودجه نوشته است: "هم اینک 80 میلیون تن سیمان در کشور تولید می شود که تنها برای 50میلیون تن آن بازار وجود دارد. مطابق توافق انجام شده بین سازمان برنامه و بودجه، وزارت راه و شهرسازی و بانک مسکن، حدود دو میلیون تن سیمان از کارخانجات سیمان کشور برای اجرای طرح های عمرانی وزارت راه و شهرسازی خریداری می شود. براساس بررسی های انجام شده در کشور هم اکنون، سرمایه در گردش مهم ترین مشکل واحدهای تولیدی در کشور است و نمی توان نرخ تسهیلات را مشکل عمده واحدهای تولیدی عنوان کرد."

ایران و دانمارک سراغ انرژی های تجدیدپذیر می روند

دانمارک از اعضای مؤسس سازمان ملل و ناتو است. کشور دانمارک دارای دولت رفاه‌است و از نظر کم بودن اختلاف درآمد مردم، در رتبه اول جهان قرار دارد. دانمارک از نظر درآمد سرانه در رتبه هفتم جهان قرار دارد و در بررسی‌های سالانه، مردم آن به عنوان «راضی‌ترین» مردم جهان اعلام می‌شوند و این کشور به عنوان کشوری با کمترین فساد اداری در جهان به شمار می‌آید.

بنابراین گزارش، از نظر شاخص فساد اقتصادی، دانمارک (به همراه کشورهای دیگری همچون فنلاند و نیوزیلند) سال‌های زیادی به عنوان کشور نمونه که کمترین فساد اقتصادی را داشته‌است، معرفی شده‌است. دانمارک به عنوان یکی از کشورهای اتحادیه اروپا که از واحد پول یورو استفاده نمی‌کند با رکود اقتصادی شدیدی روبه‌روست. این کشور از جنگ جهانی دوم تاکنون با چنین رکودی مواجه نبوده‌است. بحران اقتصادی سبب شده که مازاد مالی به کسری بودجه تبدیل شود و تصور می‌شود که این کسری در سال ۲۰۱۲ معادل ۴٫۶ درصد تولید ناخالص داخلی باشد.

این گزارش می افزاید: کشورمان با دانمارک دارای روابط تجاری و اقتصادی است و در حال حاضر دو کشور تلاش دارند تا همکاری های خود را در حوزه انرژی های تجدید پذیر گسترش دهند. پاون در این رابطه به نقل از حمید چیت چیان، وزیر نیرو نوشته است: "با توجه به توانمندی های کشور دانمارک و همچنین ظرفیت های بی مانند ایران در زمینه انرژی بادی و خورشیدی، توسعه استفاده از انرژی های تجدیدپذیر می تواند محورهای همکاری آینده دو کشور باشد. به کارگیری فن آوری های نوین در زمین تصفیه آب و فاضلاب در ایران می تواند زمینه خوبی برای همکاری مشترک شرکت های بخش خصوصی دو کشور باشد."

ایران رتبه اول تولید میوه در خاورمیانه/تولید ۲.۵ برابری بیشتر از متوسط دنیا

ایران رتبه اول تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا را داراست. ایران در سال‌های اخیر، بین ۱۰ کشور برتر تولید میوه در جهان، رتبه هشتم را کسب کرده‌است. تولیدات میوه ایران عبارت‌اند از گردوی ایرانی، طالبی، هندوانه، نارنگی، مرکبات، کیوی، خرما، گیلاس، انار، پرتغال و کشمش. ژان شاردن می‌نویسند که در ایران همان انواع میوه موجود در اروپا وجود داشت و بسی بیشتر، همگی لذیذ. او به گوناگونی زیاد خربزه‌ها، خیارها، انگورها، زردآلوها، انارها، سیب‌ها، گلابی‌ها، پرتقال‌ها، به‌ها، آلوبخاراها، انجیرها، پسته‌ها، بادام‌ها، گردوها، فندق‌ها و زیتون‌ها اشاره می‌کند.

بنابراین گزارش، به دلیل تنوع اقلیمی، توپوگرافیک و ارتفاعی ایران امروزی انواع متنوعی از میوه‌ها در این کشور یافت می‌شوند، از خرماهای نیمه گرمسیری، گرفته تا میوه‌های روینده در مناطق معتدل و سردسیر. اشارات تاریخی متعددی در خصوص فراوانی و تنوع میوه در ایران در دوره اسلامی وجود دارد. در حال حاضر ایران در تولید 19 میوه رتبه تک رقمی و در محصولات پسته، زعفران، انار، خرما، گردو، بادام، کیوی، گیلاس و زردآلو رتبه های اول تا سوم را در جهان دارد. با توجه به قابلیت هایی که کشورمان در تولید میوه در جهان دارد در حال حاضر ایران 2.5 برابر بیشتر از متوسط دنیا میوه تولید می کند.

این گزارش می افزاید: ابوالقاسم حسن پور، مدیرکل دفتر امور میوه های گرمسیری و نیمه گرمسیری وزارت جهاد کشاورزی در این باره به ایرنا گفته است: "سالیانه 17 و نیم میلیون تن میوه در کشور تولید می شود که در مقایسه با متوسط تولید میوه در دنیا، حدود 2.5 برابر بیشتر است. حدود 10 درصد از تولید میوه کشور صادر می شود. انواع میوه ها را در باغ های کشور داریم و با توجه به مطالبه مردم میوه هایی مانند انبه، نارگیل، موز و آناناس به کشور وارد می شود. از مجموع 2 میلیون و 500 هزار هکتار باغ در کشور، یک میلیون هکتار آن نیاز به اصلاح و نوسازی دارد که اصلاح نیمی از آن در دو برنامه پنج ساله صورت می گیرد.  171 هزار هکتار از باغ ها در برنامه ششم توسعه و 274 هزار هکتار دیگر در برنامه هفتم، اصلاح و نوسازی می شود."

همکاری رایتل با اپراتور آمریکایی

پس از اجرایی شدن برجام که طی آن تحریم های هسته ای علیه ایران برداشته شده و قرار شد سه تحریم اولیه آمریکا علیه ایران هم برداشته شود حالا خبر از گسترش همکاری ایران و آمریکا در زمینه اقتصادی آن هم در زمینه تلفن همراه منتشر شده است.

بنابراین گزارش،‌طبق ترجمه خبرگزاری ایسنا روزنامه نیویورک‌تایمز در گزارشی با اشاره به توافق یک شرکت مخابراتی آمریکا با اپراتور رایتل در ایران، نوشت: این رویداد نشانه‌ای از بهبود روابط با ایران و تحقق وعده‌های اقتصادی روحانی است.

به نوشته روزنامه نیویورک‌تایمز، تا همین چند وقت پیش خطوط تلفن همراه آمریکایی هیچ سیگنالی را در ایران دریافت نمی‌کردند اما این وضعیت به تازگی کمی تغییر کرده است. هفته گذشته یک سخنگوی شرکت AT&T اعلام کرد که این شرکت با کمک رایتل یک شرکت داخلی ایرانی برای مشتریان خود با خطوط تلفن همراه آمریکایی خدمات مکالمه صوتی و دیتا در ایران ارائه می‌کند.

یک مقام شرکت رایتل ایران نیز که دولتی محسوب می‌شود، این همکاری را تأیید کرده است.

این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت: اگرچه خبر صدور مجوز صادرات شرکت هواپیماسازی بزرگ بویینگ و ایرباس به ایران در ماه گذشته صدر اخبار تمام رسانه‌های جهان را به خود اختصاص داد، توافق شرکت AT&T در ماه مارس که اکنون تنها اپراتور آمریکایی محسوب می‌شود که در ایران خدمات خطوط تلفن همراه ارائه می‌دهد، توجه کمی را به خود جلب کرد.

این توافق یکی از چندین نشانه از تحقق وعده‌های حسن روحانی، رییس‌جمهور ایران مبنی بر جذب و استقبال از تجارت خارجی و پایان دادن به انزوای ایران است که سرانجام در حال بروز و ظهور است.

مسعود دانشمند، یک مقام اتاق بازرگانی ایران گفت که توافق شرکت AT&T با رایتل یک گام در مسیر درست است. این حقیقت که تلفن‌های همراه در ایران و آمریکا دارای پوشش هستند، نشان دهنده حسن‌نیت در هر دو طرف است.

به نوشته نیویورک‌تایمز، ایران با 80 میلیون جمعیت و سرمایه نفت و گاز خود یک بازار خوب برای شرکت‌های غربی محسوب می‌شود. پس از اجرای توافق هسته‌ای ایران و گروه 1+5 و لغو تحریم‌های اقتصادی ایران انتظاراتی در هر دو کشور به وجود آمده بود که به نظر می‌آید این روز سرانجام فرا رسیده است اما تحریم‌های یک‌جانبه واشنگتن علیه تهران هم‌چنان به قوت خود باقی است که برای دلسرد کردن بانک‌های غربی نسبت به تعامل با تهران و تأمین مالی قراردادها با این کشور کافی هستند. به نظر می‌آید این امر فرصت‌های تجاری را بیرون از بخش نفت و گاز و خطوط هوایی در نطفه خفه کرده‌اند. با این حال، شرکت AT&T به هر دلیلی تصمیم به این کار گرفته و از تبلیغات هم اجتناب کرده است. البته هنوز هم مشخص نیست که با وجود این مشکلات رایتل و شرکت AT&T چگونه می‌خواهند حساب‌های مالی خود را حل و فصل کنند.

این روزنامه آمریکایی در ادامه نوشت: با این اوصاف، این که شرکت‌های تلفن همراه آمریکایی در ایران فعال شده‌اند حامل این پیام است که زمانه در حال تغییر است، هرچند به آرامی.

به گزارش شبستان، این خبر در حالی منتشر شده که روز گذشته هم وزارت خزانه داری آمریکا تجارت با دلار آمریکایی در شرکت های خارجی همکار با ایران را آزاد کرد.

شل وارد پتروشیمی ایران شد

شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و شرکت انگلیسی-هلندی شل، برای همکاری در صنعت پتروشیمی ایران تفاهم‌نامه اولیه امضا کردند.

براساس اعلام وزارت نفت، مرضیه شاهدایی، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و هانس نای کمپ، معاون رئیس دفتر شرکت شل در ایران امروز (یکشنبه، ١٨ مهرماه) با حضور امیر حسین زمانی نیا، معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت، سوزانا ترستال سفیر هلند در تهران و فندر، معاون سفیر انگلیس در ایران امضا شد.

معاون امور بین‌الملل و بازرگانی وزیر نفت درباره همکاری شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و شل گفت: با درایتی که در صنعت پتروشیمی کشور مشاهده می‌شود بدون تردید پروژه‌های این شرکت زودتر از پروژه‌های نفت و گاز اجرایی خواهد شد.

بازار خودروی ایران در رقابت بنز، پژو، رنو و پروتون

در پسا برجام بازار خودروی ایران به بازار رقابت شرکت های معتبر خودروسازی جهانی تبدیل شده است.

در همین زمینه منصور معظمی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما اظهار داشت توافقنامه اخیر با رنو به منظور استفاده از توانمندی های بیرونی انجام شده که پس از مذاکرات تکمیلی امید است به قرارداد برسد.

معاون وزیر صنعت ، معدن و تجارت افزود: این تفاهم نامه یک سرمایه گذاری مشترک است که به صورت 60 به 40 و با ظرفیت تولید دو فاز 150 هزار تایی و 300 تایی دیده شده است.

او ادامه داد: محصولات تولیدی که در این تفاهم نامه به میان آمده به نام های نیوسیمبل ونیو داستر است که طبق تعهدات تعریف شده برای شریک فرانسوی در فاز اول باید 40 درصد از این خودروها ساخت ایران باشد که در روند زمان مشخصی این رقم به 60 تا 80 درصد افزایش یابد.

معظمی تصریح کرد: 30 درصد ازتولید سالانه خودروهای ذکر شده باید با در نظر گرفتن بازار هدف در منطقه به صادرات برسد.

معاون وزیر صنعت ، معدن و تجارت گفت: سازمان گسترش و نوسازی قصد ورود به صنعت خودرو سازی را ندارد و تنها هدفش ارتقا سطح توانمندی های خودرو سازان داخل به منظور بهره برداری بهتر و بیشتر مردم از خودرو های با کیفیت تر و ارزان تر است.

او تصریح کرد: سال قبل 600 میلیارد تومان و امسال هزار و 200 میلیارد تومان از سهام سازمان گسترش و نوآوری به بخش خصوصی واگذار شده که این امر در چارچوب حمایت از بخش خصوصی انجام گرفته است.

معظمی با ذکر این مطلب که در هفته گذشته یکی ازخودرو سازان داخلی با کمپانی بنز آلمان وارد مذاکراتی شده که تقریبا نهایی است ادامه داد: تفاهم میان خودرو ساز ایرانی و رنو در حال حاضر تنها یک توافق نامه است و هنوز نیاز به چکش کاری دارد.

او گفت: شرطی که برای خودرو سازان فرانسوی در این توافق لحاظ شده بهره مندی از توانمندی های ایرانی در غالب مشارکت است.

معاون وزیر صنعت ، معدن و تجارت افزود: متخصصان ما از توانمندی و دانش بالاتری نسبت به زمان شروع اروپایی ها به خودرو سازی برخوردارند و مشارکت با فرانسوی ها فرصت مناسبی برای بهره مندی از دانش بالای صنعت گران ایرانی است.

معظمی گفت: به منظور جلوگیری از بدعهدی فرانسوی ها در این توافق نامه بندهایی در غالب پنالتی آورده شده است که امکان فسخ و یا نصفه کاره رها کردن قرارداد را کم می کند.

معظمی گفت: قرار است در فازاول قرارداد 350 تا 400 میلیون دلار و در فاز دوم 700 تا 800 میلیون دلار توسط فرانسوی ها سرمایه گذاری شود .

او افزود: رنو همچنین موظف است که طرح و توسعه را به ایران بیاورد همچنین در این قرارداد تولید گیربکس، موتور خودرو، شاسی و بدنه در ایران انجام شود.

معاون وزیر صنت ، معدن و تجارت ادامه داد: کمپانی رنو همچنین موظف است در غالب جویند ونچر 30 درصد تولید سالانه اش را با کارشناسی طرف ایرانی به صادرات برسد.

معظمی گفت: اگر در گذشته خودرو سازان ما نتوانسته اند از حقشان دفاع کنند وظیفه ما است که در این قرارداد جلوی تکرار اشتباه را بگیریم.

او این اقدام وزارت صنعت را در راستای مذاکرات انجام شده سایپا و ایران خودرو با کمپانی های فرانسوی عنوان کرد و افزود: این همکاری و یک اتفاق میمون است که دروازه تولید خودرو های با کیفیت را به روی مصرف کننده داخلی می گشاید.

معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت افزود : ظرفیت قطعه سازان ما بسیار بیشتر از آنچه که می بینید است و این قرارداد باید به افزایش کیفیت محصول قطعه سازانمان منجرشود و گرنه توان رقابت در میان قطعه سازان شکل نمی گیرد.

معظمی در پایان از مجهول ماندن قیمت خودروهای نیوسیمبل ، نیوداستر و کویید گفت: راجع قیمت ها هنوز صحبتی نکرده ایم اما باید به گونه ای باشد که اکثریت جامعه ما که به دنبال خودروی خوب و ارزان هستند را پاسخگو باشد.

این در حالی است که پس از اجرایی شدن برجام و سفر رئیس جمهور به فرانسه شوق تولید کنندگان خودروی فرانسوی برای حضور در ایران دو چندان شد و همین امر باعث شد که رقابت شدیدی بین دو شرکت رنو و پژو ایجاد شود.

هفته گذشته محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت که به فرانسه رفته بود در حاشیه بازدید از نمایشگاه بزرگ خودروی فرانسه در جلسه امضای قرارداد رنو و ایدرو حضور یافت و بعد از ورود رنو اسنپ وی به بازار حالا این شرکت می تواند به صورت گسترده تر در بازار خودروی ایران فعالیت کند.

رقیب رنو هم بر شدت تلاش هایش در بازار خودروی ایران افزوده و پس از آن که قرار شد سه مدل پژو ۳۰۱، ۲۰۸ و ۲۰۰۸ در ایران تولید شود و طبق اعلام وزیر صنعت تا پایان امسال دو مدل ۳۰۱ و ۲۰۸ هم به بازار می آیند پژو بازهم تلاش کرد تا از رنو عقب نماند و به همین منظور روز گذشته مدیرعامل شرکت پژو به تهران آمد و به دیدار و گفت و گو با مقامات اقتصادی کشورمان پرداخت.

بنابراین گزارش، طبق خبر سایت شاتا،‌ وزیر صنعت، معدن و تجارت در دیدار با «کارلوس تاوارس» مدیر عامل پژو سیتروئن بر صادرات خودروهای تولیدی این شرکت در ایران تاکید کرد.

«محمدرضا نعمت زاده» در این دیدار با ابراز رضایت از روند فعالیت های شرکت ایکاپ گفت: برای تولید خودروهای جدید بر اساس قرارداد های اخیر با شرکت پژو سیتروئن شرایط مهیاست.

وزیر صنعت، معدن و تجارت همکاری با قطعه سازان داخلی، توجه به بازار صادرات و ارتقای آن و همچنین اجرای برنامه بر اساس زمان بندی تعیین شده را از ارکان مهم پیشرفت این همکاری برشمرد.

وی تسهیل روابط بانکی بین دو کشور را از الزامات این همکاری خواند و افزود: زمینه برای همکاری های بیشتر بانکی در طرف ایرانی وجود دارد و امیدواریم طرف فرانسوی هم موانع را برطرف کند.

نعمت زاده بر برگزاری کارگاه های آموزشی در زمینه صادرات، کیفیت، هزینه، مدیریت پروژه و همکاری دانشگاه های دو کشور تاکید کرد.

مدیرعامل پژو سیتروئن نیز در این دیدار بر اجرای هماهنگ برنامه تولید با دو خودروساز داخلی ایران خودرو و سایپا تاکید و تصریح کرد: برای ایجاد هماهنگی بیشتر و تسهیل در اجرای این قراردادها از پیشنهادها و توصیه های طرف ایرانی استقبال می کنیم.

تاوارس افزود: الویت صادرات با بازارهای پیشنهادی ایران است و تلاش می کنیم با توجه به توافقات پیشین صادرات را در اولویت قرار دهیم.

همچنین طبق خبر روابط عمومی بانک مرکزی، رئیس کل بانک مرکزی در دیدار با «کارلوس تاوارِس» رئیس هیات مدیره گروه خودروسازی پژو (PSA) و همراهان، بر نقش کلیدی فعالان اقتصادی مشتاق به حضور در ایران، برای ترغیب سیاست مداران اروپایی به رفع موانع توسعه روابط تجاری با ایران تاکید کرد.

 

«ولی اله سیف» با بیان اینکه در فضای پسابرجام فرصت مناسبی برای گسترش فعالیت های اقتصادی فراهم آمده که باید مورد بهره برداری قرار گیرد، افزود: با توجه به ظرفیت های گسترده همکاری تجاری میان دو کشور فرانسه و ایران به ویژه در حوزه صنعت خودرو، برگزاری چنین جلساتی می تواند نقطه عطفی برای از سر گیری روابط اقتصادی باشد.

وی، کشور ایران را حائز ویژگی های متمایز کننده ای در منطقه برای تولید خودرو های فرانسوی دانست و گفت: با برنامه ریزی های وزیر محترم صنعت، معدن و تجارت فرصتی مهیا شده که تنها از طریق حل و فصل مسایل و مشکلات بانکی قابل بهره برداری است.

سیف بازسازی روابط بانکی بین المللی به ویژه با بانک های اروپایی را اولویت و نیاز اقتصاد ایران عنوان کرد و گفت: ما در بانک مرکزی به دنبال ترمیم، استحکام و توسعه این روابط هستیم. به نظر می رسد فعالان عرصه بخش واقعی اقتصاد و تجار فرانسوی می توانند نقش عمده ای را در این حیطه ایفا کنند که لازم است برای گسترش مراودات اقتصادی میان دو کشور مورد توجه قرار گیرد.

رئیس شورای پول و اعتبار به تسویه حساب با موسسات تضمین صادرات اروپایی اشاره کرد و افزود: بلافاصله پس از اجرایی شدن برجام، مذاکرات برای رفع مغایرت ها و تسویه حساب با این موسسات انجام گرفت که از جمله این موسسات، بیمه صادرات کوفاس در کشور فرانسه بود. در نتیجه این اقدامات، یکی دیگر از موانع گسترش روابط اقتصادی و تجاری با ایران رفع شد.

وی موضع سخت گیرانه دولت مردان فرانسوی در مذاکرات مربوط به توافق هسته ای را یادآور شد و گفت: هم اکنون که نه ماه از اجرای این توافق گذشته است، لازم است کشور فرانسه همچون مواضع اولیه خود ثابت قدم بوده و با پافشاری، بر اجرای مفاد برجام و رفع موانع توسعه مراودات اقتصادی میان دو کشور تاکید کند.

وی افزود: در توسعه روابط اقتصادی میان ایران و فرانسه، همواره کشور سومی وجود داشته که به دلیل ذی نفع نبودن، نسبت به بسط این روابط مانع تراشی می کند. گواه آن قراردادی است که زمان سفر رئیس جمهوری ایران به فرانسه برای خرید 118 فروند هواپیما از ایرباس بسته شد، اما دفتر کنترل دارایی های خارجی (OFAC) پس از گذشت هشت ماه از اجرای برجام، تنها به فروش 17 فروند هواپیمای ایرباس به ایران مجوز داد، درحالی که شرکت بوئینگ آمریکا توانست مجوز فروش 80 فروند هواپیما را اخذ کند. این ایالات متحده است که غیر شفاف عمل می کند و اروپا نیز در برابر آن سکوت اختیار کرده است.

در این جلسه، کارلوس تاوارِس رئیس هیات مدیره گروه خودروسازی پژو (PSA) از آغاز مشارکت خودروسازی های بزرگ فرانسوی از جمله پژو، سیتروئن و DS با شرکت های مشابه ایرانی خبر داد و گفت: ما بسیار مشتاق به فعالیت در ایران هستیم و در این راستا قطعا برای رفع معضلات بانکی بازخورد خود را به سیاست مداران فرانسوی انتقال خواهیم داد. دولت مردان فرانسوی باید نگاه رو به جلو داشته باشند تا هر دو کشور بتوانند از فرصت فراهم شده برای بسط روابط تجاری نفع ببرند.

گفتنی است، پس از این نشست هیأت فرانسوی به منظور بررسی شرایط پیشبرد مراودات خود و رفع موانع گسترش آن، در جلسه ای دیگر با حضور «حسن یعقوبی میاب» مدیرکل بین الملل بانک مرکزی و مدیران عامل و اعضای هیئت مدیره برخی بانک های ایرانی به بحث و گفت وگو پرداختند.

به گزارش شبستان، مدیرعامل پژو سیتروئن در این سفر با قطعه سازان، مقامات ایران خودرو و مسئولین سایپا نیز ملاقات هایی داشت.

همچنین نعمت زاده که در حال حاضر رئیس جمهور را در سفر به جنوب شرق آسیا همراهی می کند در مالزی به گفت و گو با مقامات شرکت خودروسازی پروتون پرداخت و به نظر می رسد پروتون پس از چند سال قرار باشد به بازار خودروی ایران بازگردد.

قراردادهای نفتی ایران و روسیه پربارتر شد

ایران و روسیه در زمینه قراردادهای نفتی پس از برجام ساماندهی جدی ایجاد کردند.

هفته گذشته اعلام شد که شرکت لوک اویل روسیه که دومین شرکت بزرگ نفتی این کشور به شمار می رود، در نظر دارد در ایران پالایشگاه ساخته و با در اختیار گرفتن تعدادی جایگاه عرضه سوخت، بنزین تولیدی خود را در کشور به فروش برساند.

رییس هیات مدیره سندیکای جایگاه داران سوخت کشور «بیژن حاج محمدرضا» در نشست خبری افزود: لوک اویل همچنین قصد دارد در داخل کشور چندین انبار ذخیره سازی سوخت بسازد.

وی ادامه داد: قرار است با همکاری شرکت های توتال و شل برای جایگاه داران کشور دوره های آموزشی برگزار شود.

وی درباره جمع آوری کارت سوخت نیز گفت: به ما اعلام کرده اند تا 10 روز آینده سامانه کارت بنزین بسته می شود.

شرکت لوک اویل که دومین شرکت بزرگ نفتی روسیه به شمار می رود، فعالیت های نفت و گاز گسترده ای در کشورهای مختلف جهان دارد.

اما در آخرین و جدیدترین قراردادهای نفتی ایران و روسیه، طبق خبر وبسایت وزارت نفت، یادداشت تفاهم همکاری (MOU) میان «علی کاردر» مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران و «نیل ماگانف» مدیرعامل شرکت «تاتنفت» روسیه شنبه امضا و قرار شد این شرکت کار مطالعاتی خود را روی میدان نفتی دهلران آغاز میکند.

ماگانف در این مراسم با استقبال از فراهم شدن زمینه همکاری با شرکت ملی نفت ایران، قابلیتها و ظرفیتهای شرکت تاتنفت را معرفی کرد و گفت: این شرکت در بخشهای مختلف زیرمجموعه صنعت نفت، از بالادست تا پاییندست فعالیت میکند.

وی با بیان اینکه استخراج نفت، ازدیاد برداشت، پالایش نفت، ماشین سازی و ساخت تجهیزات از شاخههای کاری مختلف تاتنفت است، افزود: تربیت و در اختیار داشتن نیروهای متخصص و بهرهمندی از انواع فناوریهای روزآمد از دیگر ویژگیهای این شرکت است.

ماگانف با یادآوری فعالیتهای شرکت تاتنفت در نقاط مختلف جهان، ابراز امیدواری کرد که این تفاهمنامه مطالعاتی، زمینه گسترش همکاریهای آینده 2 شرکت را فراهم کند.

این اخبار در حالی منتشر می شود که قرار است نشست وزیران نفت عربستان، ایران، عراق و روسیه هفته آینده در استانبول برگزار شود.

به گزارش رویترز، منابع وابسته به سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) اعلام کردند: نشست غیر رسمی وزیران نفت عربستان سعودی، ایران، عراق و روسیه هفته آینده در حاشیه کنفرانس بین المللی انرژی در استانبول ترکیه برگزار خواهد شد.

این منابع تاکید کردند نشست غیررسمی وزیران نفت عربستان سعودی، ایران و عراق، سه کشور بزرگ تولیدکننده نفت اوپک و وزیر انرژی روسیه بزرگترین تولیدکننده نفت غیراوپک با هدف بررسی وضع بازار نفت در حاشیه کنفرانس بین المللی انرژی در استانبول برگزار می شود.

وزیران نفت امارات عربی متحده الجزایر، ونزوئلا و قطر رئیس فعلی اوپک نیز در نشست بین المللی انرژی در استانبول حضور خواهند داشت.

همچنین خبرگزاری فرانسه از الجزایر گزارش داد: نور الدین بوطرفه وزیر انرژی الجزایر گفت: نشست غیررسمی وزیران نفت اوپک و غیراوپک در حاشیه کنفرانس بین المللی انرژی که قرار است بین 8 تا 10 اکتبر ( 17 تا 19 مهر) در استانبول ترکیه برگزار شود، تشکیل خواهد شد.

بوطرفه افزود: اگر اعضای اوپک به توافقی درباره تولید نفت برسند، روسیه آماده همکاری با این سازمان خواهد بود.

اعضای اوپک در نشست هفته گذشته در الجزایر توافق کردند سطح تولید این سازمان را از روزانه 33 میلیون و 470 هزار بشکه در ماه اوت به 32 میلیون و 500 هزار تا 33 میلیون بشکه در روز کاهش دهند.

طیب نیا از وضعیت کامیون ها در مرزهای مشترک ایران و ترکیه انتقاد کرد

علی طیب نیا، وزیر امور اقتصادی و دارایی صبح پنجشنبه جهت شرکت در اجلاس پاییزه بانک جهانی و دیدار با مقامات عالی بانک جهانی و صندوق بین المللی پول در راس هیاتی به واشنگتن سفر کرد.

انجام دیدارهای دو جانبه با وزرا و مقامات اقتصادی چند کشور، برگزاری نشست هم اندیشی با وزرای اقتصاد حوزه منا(خاورمیانه و شمال افریقا)، ارایه تجربه موفق ایران در مدیریت بحران کاهش قیمت نفت از جمله برنامه هایی است که در دستور کار وزیر اقتصاد کشورمان در این سفر قرار دارد.

گفتنی است اجلاس پاییزه بانک جهانی از تاریخ 16 مهر تا 18 مهر در حال برگزاری است.

بر اساس این گزارش قائم‌مقام بانک مرکزی نیز به همراه معاونان ارزی و اقتصادی این بانک به منظور شرکت در اجلاس سالانه صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی که در ایالات متحده برگزار می‌شود، عازم واشنگتن شد.

به گزارش شبستان، از زمان حضور در واشنگتن طیب نیا به دیدارها و ملاقات های مختلفی با مقامات جهانی پرداخته است.

طبق خبر روابط عمومی وزارت امور اقتصادی و دارایی، پیر کارل پادوان، وزیر اقتصاد ایتالیا در دیدار با وزیر اقتصاد کشورمان از آمادگی خود برای سفر به ایران به منظور نهایی کردن توافقات مالی و بانکی صورت گرفته در آینده ای نزدیک خبر داد.

پادوان گفت:ما معتقد به انجام تعهداتمان و بهبود روابط با ایران هستیم و همه توان مان را برای برداشتن موانع بکار گرفته ایم.

وزیر اقتصاد ایتالیا با تاکید بر اینکه ما آماده حرکت شتابان به جلو برای توسعه همکاری های اقتصادی با ایران هستیم افزود: بانک ها و شرکت های ایتالیایی برای افزایش همکاری های دوجانبه اراده جدی دارند و اکنون نیز منتظر پاسخ شما درباره پیشنهاد شرکت های ساچه و اگزیم بانک هستیم.

بر پایه این گزارش وزیر اقتصاد کشورمان نیز در این دیدار نسبت به کند بودن روند انجام تعهدات غرب در موضوع همکاری بانک های بزرگ با نظام بانکی ایران انتقاد کرد و خواهان انجام تعهدات غرب در این خصوص شد.

طیب نیا با بیان اینکه بهبود روابط ایران و غرب به سود تمام کشورها خواهد بود گقت: ارتقاء امنیت و ثبات در منطقه پر آشوب خاورمیانه بدون نقش آفرینی محوری ایران امکان پذیر نیست و ما میدانیم که چه رسالت سنگینی بر عهده گرفته ایم و همچنین میدانیم که غرب این موضوع را به خوبی درک کرده است.

وزیر اقتصاد کشورمان افزود: ما بر این باوریم که اکنون دوره پسا مذاکره است و باید اراده جمعی ما به اجرای توفقات معطوف شود هدفی که ما بدان پایبند هستیم اما طرف مقابل سرعت لازم را در انجام تعهداتش ندارد.

طیب نیا در پایان گفت: ما بر اساس شرایط کشورمان و با رویکردانتقال دانش و فناوری پیشنهادات ارایه شده از سوی کشورهای مختلف از جمله ایتالیا را بررسی می کنیم. ما بر این باوریم که ایتالیا علاقمند همکاری با ایران است اما انتظار داریم در رفع موانع همکاری نیز با جدیت و توان بیشتری گام بردارد.

همچنین، طیب نیا در دیدار با همتای ترکیه ای خود با اشاره به تحولات اخیر و رفع موانع ناشی از تحریم ها علیه کشورمان خواستار تسریع در توسعه روابط اقتصادی دو جانبه شد.

وزیر اقتصاد کشورمان با تاکید بر لزوم توسعه همکاری های بانکی میان آنکارا و تهران گفت: نظام بانکی ما برای افزایش روابط کارگزاری با بانک های ترکیه آماده است و ما امیدوارم بر اساس توافقات حاصله شاهد تسریع این روند در همکاری بانک های جدید ترک باشیم.

طیب نیا در ادامه با اشاره به همکاری های مناسب قبلی در زمینه تجارت فرامرزی دو جانبه بیان داشت: ایران برای تسریع در روند تجاری با ترکیه آمادگی دارد فراتر از موضوع پنجره واحد گمرکی در مسیر ایجاد دروازه مشترک گمرکی گام بردارد و ما مطمئن هستیم این موضوع میتواند اسباب تحول بنیادین در تجارت دوجانبه را فراهم سازد.

طیب نیا با انتقاد از وضعیت صف های طولانی کامیون ها در مرزهای مشترک دو کشور برای انجام امور گمرکی تاکید کرد: چنین وضعیتی در شان فعالان اقتصادی دو کشور نمی باشد و ما همانگونه که قبلا نیز در عمل نشان داده ایم برای رفع کامل این مشکل آمادگی و در واقع اصرار داریم.

در این دیدار همچنین مهمت شمشک، معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد ترکیه با اشاره به روابط مناسب و رو به رشد فرهنگی و سیاسی دو کشور گفت: من وجود نگاه خوب دولت ایران در توسعه همکاری های دو جانبه را قدر میدانم اما اعتقاد دارم حجم سرمایه گذاری و تجارت میان دو کشور اصلا متناسب با روابط سیاسی دو کشور نیست.

وی با استقبال از پیشنهاد و اراده کشورمان در توسعه همکاری های گمرکی و تجاری گفت: ما آمادگی کامل برای توسعه همکاری های گمرکی میان دو کشور داریم و معتقدیم این تلاش پیشتاز اصلی افزایش مبادلات تجاری است.

مهمت شمشک در پایان با علام آمادگی آنکارا برای انتقال تجارب مفید کشورش در جذب سرمایه بخش خصوصی در پروژه ها بر همکاری های بانکی نیز تاکید کرده و گفت مقدمات توسعه روابط کارگزاری چند بانک مهم ترکیه فراهم شده است که به زودی توسعه همکاری خود را با بانک های ایران عملی خواهند کرد.

آتش سوزی پالایشگاه شاهرود مهار شد

آتش سوزی پالایشگاه خصوصی پیروزی شاهرود که از بامداد روز جمعه (۱۶ مهرماه) از یکی مخازن نگهداری میعانات گازی آغاز شده بود، پس از پنج ساعت تلاش آتش نشانان ساعت هفت و نیم صبح مهار شد.

 پالایشگاه نفت و گاز پیروزی شهرستان شاهرود در فروردین ماه امسال با صرف اعتباری معادل دو هزار میلیارد ریال از سوی بخش خصوصی با قرائت پیام رئیس جمهوری از طریق ویدئو کنفرانس و با حضور وزیر صنعت، معدن و تجارت مورد بهره برداری قرار گرفت.

۱۰۰ هزار لیتر میعانات گازی و نفتی در آتش سوخت

علیرضا محمدی، مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری شاهرود درباره این حادثه گفت : در این آتش سوزی که از ساعت ٢:٣٠ بامداد امروز آغاز شده بود حدود ١٠٠ هزار لیتر میعانات گازی و نفتی موجود در پنج مخزن این پالایشگاه از بین رفت.

وی با اشاره به این که آتش سوزی واحد پالایش میعانات گاز و نفت شاهرود پس از تلاش پنج ساعته ٤٠ آتش نشان مهار شد، افزود: برای اطفای این آتش سوزی افزون بر نیروهای آتش نشان شاهرود، نیروهای دامغان و بسطام هم به محل اعزام شده بودند .

محمدی ادامه داد: هم اکنون در حال سرد کردن مخازن هستیم و شیرهای نفتی واحد پالایشگاه بسته شده و امکان شعله ور شدن مجدد از بین رفته است.

هیچ نیروی امدادی مصدوم نشده است

سیدمحمدرضا هاشمی، فرماندار شاهرود با اشاره به وقوع این آتش سوزی گفت: آتش سوزی گسترده واحد پالایش فرآورده های نفتی پیروزی با تلاش نیروهای آتش نشانی شاهرود، بسطام ، دامغان و شرکت خطوط لوله و نفت شمال شرق و شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی شاهرود مهار شد.

وی با بیان این که این واحد پالایشگاه دارای پنج مخزن است، افزود: حضور به موقع نیروهای امدادی سبب جلوگیری از سرایت آتش به دیگر بخش های این واحد شده است.

فرماندار شاهرود با قدردانی از حضور به موقع نیروهای آتش نشانی، اعلام کرد: خوشبختانه هیچ یک از نیروهای امدادی در این حادثه مصدوم نشدند.

هاشمی ادامه داد: تنها مورد، مصدومیت جزئی یکی از کارگران واحد پالایش قبل از حضور نیروهای آتش نشانی بوده که در این باره جای نگرانی وجود ندارد.

۴ زحمی در آتش سوزی پالایشگاه شاهرود

ناصر سلمانپور، معاون اورژانس ١١٥ شاهرود گفت: در آتش سوزی پالایشگاه نفت و گاز پیروزی شاهرود که صبح جمعه روی داد، چهار نفر مصدوم شدند.

وی افزود: مصدومان از کارگران پالایشگاه بودند که دو نفر آنها دچار سوختگی شدند و دو نفر دیگر شکستگی های سطحی برداشتند.

سلمانپور ادامه داد: این مصدومان از سوی اورژانس برای ادامه درمان به بیمارستان امام حسین (ع) شاهرود منتقل شدند که دو نفر مصدوم پس از مداوای اولیه ترخیص شدند.

معاون اورژانس ١١٥ شاهرود با اشاره به این که میزان سوختگی دو کارگر پالایشگاه ٢٠ و ٣٠ درصد بوده است، گفت: پس از اطلاع از آتش سوزی، کارشناسان اورژانس با سه دستگاه آمبولانس به محل اعزام شدند.

واحد پالایش میعانات گاز و نفت شاهرود در جاده شاهرود - دامغان در جوار نیروگاه سیکل ترکیبی شهید بسطامی شاهرود قرار دارد. این پالایشگاه در زمینی به مساحت ٦ هکتار ساخته شده و در ناحیه یک آن برای ۲۲۰ نفر به طور مستقیم اشتغال ایجاد کرده است.

در واحد پالایش میعانات گاز و نفت شاهرود روزانه ٣٠٠ هزار لیتر میعانات گازی به ٦٠ درصد بنزین و ٤٠ درصد گازوئیل تبدیل می شود. این واحد پالایشگاهی دارای ٢٠ مخزن ٣٠٠ هزار لیتری و سه مخزن ٧٠٠ هزار لیتری است.

کد خبر 579920

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha