حقیقت تلخ در کتاب های تجاری/ کتاب باید جایگاه خودش را داشته باشد

خبرگزاری شبستان: اکنون که کودکان و نوجوانان، حجم عظیمی از اطلاعات را به شکل غیر فعال دریافت می کنند باید بدنبال ترویج کتابخوانی میان آنان به معنای تلاش برای علاقه مند کردن به کتاب و ایجاد عادت به مطالعه به عنوان یک برنامه روزانه باشیم.

خبرگزاری شبستان، گیلان: تشویق کودکان به کتاب‌خوانی یکی از شیوه های پیشنهادی متخصصان روانشناسی به والدین است تا زمینه استرس آنان را در زمان مدرسه کم کند.

 

همه متخصصان روان‌شناسی، جامعه‌شناسی و کارشناسان ادبیات معتقدند که عادت به مطالعه باید از دوران کودکی شکل بگیرد. بنابراین، والدین با انتخاب یک کتاب خوب برای فرزندانشان می‌توانید با یک تیر، دو نشان بزنند، یعنی از یک‌سو، به هدف کوتاه‌مدت خود که ایجاد فضای‌ آرامش‌بخش برای کودک است، دست یابید و از سوی دیگر در بلندمدت، شاهد شکل‌گیری عادت به مطالعه در فرزندتان باشید.

 

ترویج کتابخوانی میان کودکان و نوجوانان، به معنای تلاش برای علاقه مند کردن آن ها به مطالعه و ایجاد عادت به مطالعه به عنوان یک برنامه روزانه است.

 

توسعه و ترویج کتابخوانی در دهه های ۱۹۷۰ و ۱۹۸۰ (۱۳۶۰-۱۳۵۰) مورد توجه یونسکو قرار گرفت و اکنون از موضوع ها و دغدغه های بزرگ کشورهای در حال توسعه است.

 

اکنون که دوران، دوران جهانی شدن و انفجار اطلاعات است. کودکان و نوجوانان با حجم عظیمی از اطلاعات که به شکل غیر فعال دریافت می کنند، روبه رو هستند.

 

برای کودک امروزی فضا و امکانات کافی برای استقلال فکری وجود ندارد، امکان آشنایی حسی با طبیعت یا نیست یا کم است، بازی ها بیشتر آماده اند و کودک مانند گذشته هنگام بازی، نظم پذیری، سازمان دهی، اداره کردن و اداره شدن از سوی دیگران و مهارت تصمیم گیری را نمی آموزد. بنابراین، به دنبال دستیابی به گونه ای استقلال درونی است.

 

کودک امروزی خیلی زود دنیای کودکی را ترک می کند، پرده از رازها برایش کنار می رود و احساس دانستن همه چیز، تمام احساس شگفتی و کنجکاوی ای که او را به سوی علم و خلاقیت راهنمایی کند، راه را برای پیشرفت های بیشترش می بندد. این بی تفاوتی ناشی از دانستن همه چیز، برای زندگی او زیانبار است.

 

از این رو به بهانه برگزاری دوازدهیمن نمایشگاه کتاب گیلان خبرنگار خبرگزاری شبستان گیلان گفتگویی را در خصوص ضرورت مطالعه کودکان و نوع انتخاب کتاب برای آنان انجام داده که با هم می خوانیم:

 

شناخت کتاب و ناشر خوب برای خانواده ها باید فرهنگ سازی شود

زهرا بدن آرا، سرپرست اداره کل کتابخانه های گیلان در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان اظهار کرد: نمایشگاه کتاب اتفاق فرهنگی بزرگی در هر استان است.

 

وی گفت: نمایشگاه جایی است که نویسندگان و دغدغه مندان اهل کتاب،  نویسندگان و شاعران همه دست چین، دور هم جمع می شوند در حالی که دغدغه شان بحث مطالعه است و این امر بسیار خوشایند است.

 

بدن آرا با بیان اینکه کتابخانه های عمومی استان طی سال های گذشته تمام تلاشش را برای علاقه مند کردن کودکان به بحث مطالعه انجام داده است، گفت: چه در سطح کتابخانه ها و چه در سطح فعالیت های بیرون از کتابخانه ها به جرات می توان گفت که، با توجه به اینکه ما کتابخانه تخصصی کودکان شهر باران را داریم اما اگر در کتابخانه ای هم بخش مستقل کودک را نداشته باشیم اما در کنار مجموعه کتابخانه خود قسمتی را به منابع کودک اختصاص داده ایم.

 

وی بیان کرد: ما در هر فعالیتی که انجام می دهیم یک فضایی برای حضور کودکان در نظر میگیریم و در غرفه نمایشگاه کتاب امسال هم در کنار باقی فعالیت های نهاد کتابخانه های عمومی، گوشه ای را به فعالیت کودکان اختصاص داده ایم که تمام وقت همکاران ما بحث نقاشی، قصه خوانی و کاردستی کودک را اداره کردند.

بدن آرا تصریح کرد: شاید بگویید نقاشی و یا کاردستی ربطی به بحث مطالعه و کتابخوانی ندارد اما باید گفت که همه اینها کمک می کند ذهن کودک ما برای مطالعه و عشق به کتاب آماده شود.

 

وی یکی از دغدغه های اصلی خود را علاقه مند کردن کودکان به بحث مطالعه عنوان کرد و افزود: هیچ محدودیتی برای این علاقه مند کردن در هر شرایط سنی وجود ندارد.

 

بدن آرا با تاکید بر اینکه، حتی زمانی که فرزند به دنیا نیامده بهتر است که مادر برای او لالایی بخواند، ادامه داد: فلسفه وجود کتاب های پارچه ای یا کتاب های حمام نیز به این معناست که به کودک از ابتدا انس با کتاب را بیاموزیم.

 

نقش خانواده در علاقه مند کردن کودک به مطالعه موثر است

وی در ادامه نقش خانواده را در بحث علاقه مند کردن کودک به مطالعه موثر دانست و بیان کرد: مادر این عشق و علاقه را می تواند در کودک ایجاد کند و آنوقت سازمان متولی کتابخانه ها هم می تواند در این راستا به مادر کمک کند.

 

بدن آرا با تاکید بر اینکه والدین نباید هیچگاه این نکته را فراموش کنند که باید اطلاعات خود را در زمینه کتاب های پر محتوای کودک زیاد کنند، اظهار کرد: شاید حقیقت تلخی باشد که کتاب ها بخصوص کتاب های ویژه کودکان شکل و شمایل تجاری به خود می گیرند.

 

وی تصریح کرد: کتاب باید جایگاه خودش را داشته باشد و والدین باید کتاب های پر محتوا را بشناسند و اطلاعات خود را در خصوص ناشران قوی بیشتر کنند.

 

بدن آرا ادامه داد: کتابخانه های ما و همکاران کتابدار و مشاورین امین ما در این زمینه می توانند به والدین کمک کنند.

 

وی با بیان اینکه شناخت کتاب و ناشر خوب برای خانواده ها باید فرهنگ سازی شود، اذعان کرد‌: کتاب هایی که به کتابخانه ها می آید در بحث کودکان همه گلچین شده است و اگر فرزندانمان را مرتبط کنیم با فضای کتابخانه ها از همان فضا می توانند با ناشرین قوی آشنا شده و کتاب تجاری را از کتاب غیر تجاری تشخیص دهند.

 

نمایشگاه ها تاثیر زیادی در معرفی کتاب و ناشرین دارند

یونس فرامرزی، مسئول غرفه انتشارات شهر قلم، چکه از تهران که در دوازدهمین نمایشگاه کتاب گیلان شرکت داشت در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان با اشاره به اینکه بیشتر کتاب های ما زیر ۱۲سال است، گفت: این کتاب ها بیشتر حالت آموزشی و با تنوع زیاد است که از صفر سال تا ۱۲ سال مخاطب آن هستند.

 

وی با بیان اینکه ۹ سال است که در نمایشگاه های استانی شرکت می کنم و سومین سالی است که در نمایشگاه کتاب استان گیلان شرکت کردم، افزود: نمایشگاه ها تاثیر زیادی در معرفی و شناخت ناشران و کتاب های جدید دارند.

 

فرامرزی تصریح کرد: اینکه مردم از نزدیک مراجعه می کنند و ما با نیازهای مشتری ها بیشتر آشنا می شویم یکی از نکات مثبت نمایشگاه ها است.

 

وی با اشاره به اینکه بدانیم بچه ها بیشتر چه چیزهایی را می پسندند به ما کمک می کند که به دنبال رفع نیاز آنان تلاش کنیم، اظهار کرد: ما هم در نمایشگاه با کارشناسی کردن کتاب ها، مواردی را انتخاب می کنیم که می دانیم بیشتر پاسخگوی نیاز مخاطب است.

 

فرامرزی اضافه کرد: ما برای تولید کتاب های خود از چند گروه خاص شامل گروه مطالعه، گروه تصویرسازی مستقل، گروه ناظر، گروه فنی و...بهره می گیریم.

 

وی گفت:‌ گروه مطالعه ما انتخاب می کنند تا چه کتابی، چه مدلی و در چه زمینه ای چاپ و منتشر شود.

 

فرامرزی ادامه داد: با توجه به نیاز جامعه، یک سری کتاب هایی بروز و جدید هستند که نیاز است خلاقیت های جدیدی رویش انجام شود از این رو آن کتاب ها هم گروه های خاص خود را دارد.

 

وی اظهار کرد: واقعیت این است که بیشتر کتاب های فانتزی ما الگو برداری شده از نمونه کتاب های خارجی است اما بعضی کتاب ها نیز واقعا ایده های جدید ایرانی است که منتشر می شوند.

 

فرامرزی افزود: بیشتر مخاطبین کودک هم به خاطر تنوع کتاب های جدید و بروز بودن آنها است که جذب کتاب می شوند.

 

وی استقبال مردم گیلان را از نمایشگاه کتاب همیشه خوب توصیف کرد و افزود: با توجه به اینکه امسال این نمایشگاه در ماه محرم برگزار شد و مردم برای شرکت در عزاداری ها کمتر فرصت مراجعه به نمایشگاه را داشتند در میزان استقبال هم تاثیر گذاشت.

 

نوشین کریمی/شبستان گیلان

کد خبر 579821

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha