شاهین رهنما، شاعر و نویسنده گیلانی با بیش از ۳۰ اثر در حوزه کودک و بزرگسال در خصوص تاثیر برگزاری نمایشگاه های کتاب در بالا بردن سطح مطالعه مردم، در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری شبستان، اظهار کرد: هر اتفاقی هر چند به اندازه نوک سوزن کوچک در راستای اهداف فرهنگی در کشور رخ دهد آنهم با توجه به مصائبی که بر ادبیات ما آمده، باید ارج و احترام گذاشت.
وی برپایی نمایشگاه کتاب را یکی از این اتفاقات خوب دانست و افزود: برگزاری نمایشگاه کتاب در استان ها با همه کاستی هایی هم که همراه باشد باز قابل توجه و ارزش است.
رهنما یکی از عمده کاستی های نمایشگاهی را نبود تبلیغات مناسب محیطی در سطح شهر و استان عنوان کرد و افزود: گاهی با برپایی نمایشگاه وقتی به کل شهر نگاه می کنیم خیلی رنگ و بوی نمایشگاه ندارد و این باعث عدم آگاهی مردم به برگزاری و استقبال از چنین نمایشگاهی می شود.
وی همچنین تصریح کرد: حمایت از انتشاراتی ها نیز باید به گونه ای باشد که کتاب های خوبشان را در چنین نمایشگاه هایی عرضه کنند.
رهنما اضافه کرد: خیلی از کتاب های خوب هستند که ناشران آنها را در نمایشگاه ها عرضه نمی کنند چراکه می دانند خارج از این نمایشگاه هم آن کتاب ها به راحتی به فروش می رود و مخاطب خودش را دارد.
وی اظهار کرد: ناشر به دنبال فروش کتاب هایش است و این طبیعی است که وقتی می تواند بدون تخفیف آنها را بفروشد، در تهران می فروشد و آنهایی که مجبور است تخفیف بدهد تا فروخته شود به شهرستان ها بفرستد.
رهنما در ادامه با اشاره به اینکه چه زمان و چه کتاب هایی مناسب کودک است، بیان کرد: به اعتقاد من کتابخونی را باید از دوران جنینی، زمانی که بچه در شکم مادر است به او آموخت.
وی گفت: وقتی کتابخونی از طریق مادر یا اطرافیان در محیط کودک اتفاق بیفتد و رنگ و بوی فرهنگی داشته باشد بسیار خوشایند است.
رهنما افزود: در مراحل پیش دبستانی که لزوما اولیای مدرسه برای کودک کتاب می خوانند نیز بهتر است که کتاب های مناسب انتخاب شود.
وی با ابراز نگرانی از اینکه ۸۰ درصد کتاب های خوب در استان ها به دست بچه های ما نمی رسد، اذعان کرد: در مرحله بعدی که خود کودک می تواند خواندن را آغاز کند، کاش بستر مناسب تری باشد که بهترین کتاب ها به دستشان برسد.
رهنما به تجاری شدن کتاب های کودک که به عنوان کتاب های زرد شناخته می شوند اشاره و بیان کرد: این شکل از کتاب ها که بیشتر فانتزی هستند و مطالب خیلی مفیدی هم ندارند و می تواند آسیب رسان باشد.
وی با تاکید بر اینکه هر چند اکنون نگاه عوض شده و بعضی از ناشرین هر دو جنبه تکنیک و فرهنگی و هم بخش تجاری کار را در نظر می گیرند، گفت: اما آن بخشی که صرفا تجاری به موضوع کتاب کودک نگاه میکند و متاسفانه فروش زیادی به دلیل توزیع خوبی که برای آن صورت گرفته، بیشتر در دسترس کودکان قرار میدهند از این رو آنان هم حق انتخاب دیگه ای ندارند و به اجبار همان کتاب را انتخاب میکنند و میخوانند، متاسفانه می تواند به عنوان یک آسیب برای کودکان و آینده سازان فردا مطرح باشد.
رهنما خاطر نشان کرد: داشتن محتوا و دنبال کردن ارزش ها در کتاب های کودکان در شخصیت سازی آنان در آینده بسیار تاثیر می گذارد.
به گزارش شبستان: شاهین رهنما متولد 1354 شهرستان املش در استان گیلان است که تحصیلات خود را در کارشناسی هنرهای تجسمی به پایان رسانده و اکنون کار معلمی را در آموزش و پرورش انجام می دهد.
از این شاعرو نویسنده تاکنون 30 عنوان کتاب در قالب داستان، رمان و شعر برای گروه سنی کودک و نوجوان منتشر شده است که از جمله آنها می توان به«گزیده ادبیات معاصر شماره 44»، «غریبانه»، «سیب مهربان»، مجموعه شعر «آبی لبخند»، «غمهای قلابی»، «اگر کسی بخندد»، «بهتر از فرشتهها»، «برایت آشیانهای ندارم» و «پدربزرگ من عصا ندارد» نام برد.
نظر شما