به گزارش خبرنگار شبستان، محمود برآبادی، نایب رییس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان در نشست بررسی نقش ادبیات تالیفی در ایجاد لذت خواندن که عصر دیروز در سرای اهل قلم برگزار شد، گفت: آثار ترجمه از بین بهترین آثار نوشته شده در کشورهای دیگر انتخاب و ترجمه میشود و به همین دلیل خوانندگان کودک و نوجوان استقبال بیشتری از کتاب های ترجمه می کنند در حالی که یک کتاب تالیفی می تواند لذت های فی نفسه داشته باشد. خواننده با فرهنگ بومی ارتباط بیشتری برقرار می کند. اگر در آثار تالیفی شخصیت پردازی درست صورت گیرد خواننده همزادپنداری بهتری می کند؛ حال چرا این اتفاق نمی افتد چون ما به عناصر ادبی در یک اثر کم بها می دهیم.
برآبادی با بیان اینکه نوشتن ریزه کاری های زیادی دارد، عنوان کرد: نوشتن تنها تسلط به زبان و بکارگیری واژه ها نیست، نوشتن هم مثل سایر هنرها به مهارت های خاص نیاز دارد. در نوشتن یک داستان خوب باید از عناصر و تکنیک های داستان به خوبی استفاده شود، خوب گره گشایی شود، فضاسازی ایجاد شود و خلق شخصیت داشته باشیم.
وی با طرح این سوال که چرا نویسندگان ما نمی توانند آثاری همسنگ آثار ترجمه خلق کنند، اظهار داشت: علت عمده ممیزی و سانسور است. نویسنده ما با 5 سانسور مواجه است که اولی خودسانسوری است. نویسنده از اول می داند که سراغ یک سری مسایل نباید برود. سانسور دوم سانسور ویراستار است. سانسور ناشر سانسور بعدی است، ناشر نمی خواهد کتابی چاپ کند که ارشاد آن را جمع کند و او ضرر کند. سانسور چهارم سانسور وزارت فرهنگ و ارشاد است که در آنجا می دانید چه بلاهایی سر نوشته می آید به ویژه برای کودک و نوجوان حساسیت بیشتر است. سانسور بعدی سانسور نهادها است، یک کتاب درمی آید و مورد ذائقه برخی نهادها نیست، بایکوت می شود و در رسانه ها هم صحبتی از آن نمی شود بدین ترتیب گویی دست و پای یک نویسنده را بستیم و آن را به مصاف کشتی با یک حریف خارجی فرستادیم، مسلم است که شکست او قطعی است.
نایب رییس انجمن نویسندگان کودک و نوجوان نظام آموزشی را یکی دیگر از مشکلات ادبیات کودک در کشورمان دانست و افزود: نظام آموزشی ما از دوره ابتدایی بچه ها را برای کنکور آماده می کند. تمام هم و غم خانواده ها هم ورود بچه هایشان به دانشگاه است. انواع و اقسام کتب کمک درسی با تیراژ بالا چاپ می شود. این تصور در اغلب خانواده ها شکل گرفته است که کتاب خواندن بخصوص شعر و رمان خواندن باعث عقب افتادن بچه ها از درس می شود. این تلقی در آموزش و پرورش است که کتاب غیردرسی خواندن یعنی وقت تلف کردن. مطالعات نشان می دهد که حتی رمان خواندن می تواند از نظر فکری و سوادآموزی به بچه ها بیش از کتب درسی کمک کند.
نظر شما