ایران دارای مزیت نسبی در تولید سیمان/افزایش تولید سیمان

خبرگزاری شبستان: ایران بدلیل منابع ارزان انرژی و فراوانی نیروی کار ماهر از مزیت نسبی در کاهش هزینه تولید سیمان برخوردار است و در حال حاضر نیز ۳۰ میلیون تن مازاد تولید سیمان در کشور وجود دارد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: سیمان یا سمنت واژه‌ایست که از لغت سمنتوم رومی گرفته شده و قدمت آن به پیش از میلاد می‌رسد. مصرف آن در ساختمان پانتئون شهر رم واقع در ایتالیا که مربوط به ۲۷ قبل از میلاد است، دیده شده است. در ساختمان گنبد این بنا که ۴۳ متر قطر دارد، مخلوطی از خرده‌سنگ و آهک پخته به کار رفته است.

 

بنابراین گزارش، ولی کشف سیمان به شکل امروز مربوط است به یک نفر بنای انگلیسی بنام ژوزف اسپدین که از پختن آهک و خاک رس در حرارت بالا و آسیاب کردن آن موفق شد ابتدایی‌ترین نوع سیمان را کشف نموده و آن را در تاریخ ۲۱ اکتبر ۱۸۲۴ به نام خود در انگلستان ثبت نماید و نام محصول به دست آمده را سیمان پرتلند گذاشت. علت این نامگذاری همان طور که گفته شد آن است که سیمان از سمنتوم رومی گرفته شده است و پرتلند نام جزیره‌ایست در انگلستان که رنگ سیمان پس از سخت شدن به رنگ سنگ‌های ساحلی این جزیره در می‌آید، به همین دلیل نام پرتلند را به دنبال سیمان برای آن انتخاب نموده‌اند. البته قبل از ژوزف اسپدین، اشخاص دیگری در فرانسه و انگلستان از پختن خاک رس و سنگ آهک مصالح مشابهی به دست آوردند ولی هیچکدام کار خود را دنبال نکرده و محصول خود را به ثبت نرساندند، ژوزف اسپدین نخستین شخصی بود که سیمان را در اوایل قرن نوزدهم در انگلستان به ثبت رسانده و آن را ابتدا برای ساخت فانوس دریایی مورد استفاده قرار داد.

 

این گزارش می افزاید: مصرف سرانه سیمان در ایران 420 کیلوگرم است که در مقایسه با کشورهای همسایه رقم بالایی است ولی در مقایسه با کشورهای اروپایی و آمریکا ( 2000 کیلوگرم ) رقم پایینی است و این امر نشان می دهد علیرغم سرمایه گزاری گسترده دولت و بخش خصوصی در این صنعت ، باز هم پتانسیل فراوانی جهت سرمایه گذاری در راستای تامین بازار سیمان ایران و کشورهای همسایه وجود دارد.

 

ایران به دلیل وجود منابع عظیم و با کیفیت معدنی، نیروی انسانی ماهر، جوان و مستعد و سوخت ارزان به عنوان مرکز تولید و صادرات در منطقه مطرح است. هزینه تولید سیمان در ایران در مقایسه با کشورهای همسایه و کشورهای اروپایی بسیار پائین است. در حقیقت، ایران بدلیل منابع ارزان انرژی و فراوانی نیروی کار ماهر از مزیت نسبی در کاهش هزینه تولید سیمان برخوردار است از این رو صادرات کشورمان در این حوزه نسبت به سایر کشورها قابل توجه تر است و به گفته دبیر انجمن صنفی كارفرمایان صنعت سیمان؛ صادرات 15 میلیون تن سیمان در سال 94 داشته ایم و در حال حاضر نیز 30 میلیون تن مازاد تولید سیمان در کشور وجود دارد.

 

بنابراین گزارش، ایرنا در این زمینه به نقل از سید حمید پورمحمدی، معاون امور تولیدی و اقتصادی سازمان برنامه و بودجه نوشته است: "هم اینک 80 میلیون تن سیمان در کشور تولید می شود که تنها برای 50میلیون تن آن بازار وجود دارد. مطابق توافق انجام شده بین سازمان برنامه و بودجه، وزارت راه و شهرسازی و بانک مسکن، حدود دو میلیون تن سیمان از کارخانجات سیمان کشور برای اجرای طرح های عمرانی وزارت راه و شهرسازی خریداری می شود. براساس بررسی های انجام شده در کشور هم اکنون، سرمایه در گردش مهم ترین مشکل واحدهای تولیدی در کشور است و نمی توان نرخ تسهیلات را مشکل عمده واحدهای تولیدی عنوان کرد."

 

یادآور می شود: آمارهای منتشر شده نشان می دهد سال 1390 مجموع صادرات سیمان و كلینكر كشور به بیش از 10 میلیون تن رسید؛ سال 1391 افزون بر 13.6 میلیون تن و سال 1392 نیز بیش از 18 میلیون تن صادر شد. آمار صادرات سیمان و كلینكر در ماه های فروردین و اردیبهشت پارسال به ترتیب بیش از 1.2 و افزون بر 1.6 میلیون تن ثبت شده بود. براساس آمار اعلام شده، اكنون 72 واحد تولید سیمان خاكستری در كشور فعالیت دارند كه ظرفیت تولید سالیانه آنها 80 میلیون تن است. جمهوری اسلامی ایران به عنوان چهارمین تولیدكننده سیمان جهان محسوب می شود و در سال 1393 به عنوان نخستین صادركننده معرفی شد.

کد خبر 579584

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha