خبرگزاری شبستان_ فومن: شامگاه (17مهر) همزمان با شب هفتم ماه محرم؛ مراسم تاریخی مذهبی علمبندی در ماسوله که قریب به هشت قرن قدمت دارد با حضور بازدیدکنندگان داخلی و خارجی برگزار شد.
ماسولهایهایی که در جای جای کشور عزیزمان و حتی خارج از کشور سکونت دارند برای این مراسم تاریخی مذهبی خود را به ماسوله میرسانند و عکاسان و خبرنگاران گیلانی و کشوری هم برای ثبت لحظه لحظه این مراسم در این شهرک تاریخی حضور دارند.
امشب در اکثر خانههای ماسولهای برای دادن نذری امام حسین(علیهالسلام) باز است و ماسولهایها از عزادارن و عاشقان اهل بیت(علیهالسلام)با چای دارچین محلی، شیر داغ و کلوچههای محلی مثل اگردک پذیرایی و زیر پای عزادارن گوسفند نذری قربانی میکنند.
ابتدای مراسم علمبندی بنا بر سنت همیشگی، عزاداران بر روی بامها و حیاط مساجد محلهها، سنجها را بهم میزنند و در شیپور شیپیورها میدمند تا اهالی محلهها و عزادارن چهار دسته شهر را دور هم جمع کنند.
با طنین شیپورها، اهالی ماسوله و شهرهای نزدیک این شهرک تاریخی از آغاز مراسم باخبر میشوند و آرام آرام آماده آمدن به مراسم میشوند.
جمع مردم با شنیدن این شیپورها لحظه به لحظه بیشتر میشود و دستههای عزاداری یکی پس از دیگری همراه با سینه زنی وارد شهرک میشوند و همه نوحه «ای اهل علم میر علمدار نیامد/ میر علمدار کو / حضرت عباس کو/ میرعلمدارکو» سر میدهند.
دستههای عزاداری به ترتیب وارد صحن امامزاده عون بن علی جمع میشوند و علم های مساجدشان را که با پارچههایی به رنگ سبز و مشکی آراسته شده است را از قدیمی ترین علمدار و بزرگ شهر تحویل می گیرند.
دسته ها به نوبت و اولویت مسجدها که مسجدبر اولین آنهاست، در صحن امامزاده جمع می شوند تا علم از بالکن امامزاده به آنها داده شود. برای نظم به مراسم و رعایت اولویت در سپردن علم به هر هیئت، هیئتی به نام «هیئت محترم» وجود دارد که نزدیک مکان اعطای علم حضور دارند. ترتیب سپردن علم ها به دسته ها امری پر اهمیت است و طبق مقررات دقیقی اجرا می شود. در پایان ماه محرم علم های چهار محله ماسوله به امامزاده برگردانده می شود.
رسم آیینی علمبندی ماسوله نیز مانند خود این شهر کم نظیر و حتی بی نظیر است
حاج محمد، یکی از پیرغلامان ماسوله در این مراسم به خبرنگار خبرگزاری شبستان از فومن اظهار داشت: رسم آیینی علمبندی ماسوله نیز مانند خود این شهر کم نظیر و حتی بی نظیر است.
وی با بیان اینکه بیش از 70 سال است که در این آیین مذهبی شرکت میکند، افزود: تاریخ و سابقه این مراسم مانند خود شهرک تاریخی ماسوله جای در دل تاریخ چندین هزار ساله ایران دارد.
این پیرغلام ماسولهای با بیان اینکه این علمها متعلق به محلههای «مسجدبر، خانه بر، اسدمحله، کَشَسَر» است گفت: درِ اکثر خانه ها در این روز باز است تا عزاداران بتوانند در هر خانه ای که دوست دارند، غذا میل کنند.
حاج محمد با بیان اینکه هر خانواده ای نسبت به وسع مالیش مقداری غذا می پزد و وقتی غذا تمام می شود، در خانه خود را می بندد، تصریح کرد: کسانی که علم را از بقعه گرفته بودند در انتهای شب دهم آن را مجددا به بقعه باز میگردانند.
عرفان، یکی از جوانان ماسوله با بیان اینکه بين روز هفتم محرم تا عاشورا پيوند عجيبی بين ماسولهایهای مهاجرت کرده به وجود میآيد، خاطرنشان کرد: در این مدت همه اهالی این شهرک با وحدت و همدلی در راستای برگزاری هر چه باشکوهتر مراسمات اباعبدالله الحسین(علیهالسلام) تلاش میکنند.
وی اظهار داشت: مراسم علم بندی ماسوله از 800 سال گذشته تا کنون نسل به نسل و سینه به سینه چرخیده تا به نسل ما رسیده است و ما هم این رسوم و آئین را باید به آیندگان منتقل کنیم.
این جوان ماسولهای افزود: یکی از مزیتهای این مراسم این است که خرافات و بدعت به آن ورود نکرده و همچنان به وسیله بزرگان این شهرک این مراسم مانند گذشته برگزار میشود.
نظر شما