حجت الاسلام والمسلمین علی سعیدی، نماینده ولیفقیه در سپاه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان در خصوص اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه گفت: در دین مبین اسلام، نهادها و تضمین هایی برای حاکمیت ارزش ها در جامعه مورد توجه قرار گرفته است. اگر مردم، دستگاه های مربوطه و مسئولان به اهمیت، جایگاه، نقش، رسالت و پیامد این نهادها عنایت ویژه ای می داشتند، بسیاری از مشکلات و ناهنجاری ها در جامعه به وجود نمی آمد و به طور کلی جامعه به سمت صلاح و مصلحت دنیا و آخرت افراد حرکت می کرد.
وی ادامه داد: یکی از نهادها، نهاد امر به معروف و نهی از منکر است؛ فریضه ای که بر اساس آموزه های دینی، قرآن و روایات ،قوام همه واجبات ،رفع و از بین رفتن همه ناهنجاری ها وابسته به تحقق این فریضه در جامعه است. حضرت علی (ع) در این زمینه می فرمایند: همه واجبات حتی جهاد در راه خداوند در مقایسه با فریضه امر به معروف و نهی از منکر مانند قطره آبی در برابر اقیانوس مواج است، یعنی قوام حتی جهاد هم وابسته به این فریضه می باشد.
حجت الاسلام والمسلمین سعیدی با بیان اینکه به فرموده امام باقر (ع) امر به معروف و نهی از منکر فریضه بزرگی است که قوام دیگر واجبات بستگی به آن دارد، تصریح کرد: در واقع اصلاح نظام اقتصادی کشور یعنی حلیت، پاکسازی معیشت مردم در هم سیستم خصوصی و هم دولتی حتی امنیت کشور را امام باقر(ع) وابسته به اجرای این فریضه در جامعه دانستند.
نماینده ولی فقیه در سپاه با اشاره به جایگاه فریضه امر به معروف و نهی از منکر در قانون اساسی بیان کرد: اصل هشتم قانون اساسی برای تحقق مسئله امر به معروف و نهی از منکر در جامعه دارای سه ضلع است؛ نظارت مردم بر دولت، نظارت دولت بر مردم و نظارت مردم بر مردم یعنی قانون اساسی یک خودکنترلی و یک ضمانت متقابل نظارتی را بر اساس آموزه های دینی پیش بینی کرده است که اگر این سه رابطه برقرار شود بسیاری از ناهنجاری های امروز جامعه ما از بین خواهد رفت.
وی با بیان اینکه تحقق فریضه امر به معروف و نهی از منکر بر دو بخش اساسی مربوط می شود،خاطرنشان کرد: یک بخش، بخش دولتی است و نهادهای وابسته به دولت است،دوم بخش مربوط به مردم است، قرآن کریم می فرماید یکی از نشانه ها و شاخص های اصلی حاکمان دینی اهتمام بر اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است و همچنین در جای دیگر می فرماید از شاخص های امت نمونه اجرای این فریضه در جامعه است. اگر امتی بخواهند در عرصه هنجارها و مقابله با ناهنجاری ها نمونه باشد باید اجرای این فریضه را در دستور کار خود قرار دهد.
حجت الاسلام والمسلمین سعیدی با بیان اینکه نخستین گام در راستای تحقق امر به معروف و نهی از منکر در جامعه این است که دولتمردان اراده لازم را برای تحقق آن داشته باشند، افزود: دومین گام برای اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه این است که مردم حساسیت خود را نسبت به این فریضه دینی افزایش دهند یعنی اگر منکری در محله یا در همسایگی خود مشاهده کردند ،بلافاصله نسبت به آن حساسیت نشان داده و اعتراض کنند.
نماینده ولی فقیه در سپاه با طرح این سوال که چرا در جامعه امروز ما نسبت به منکرات حساسیتی وجود ندارد، اظهار کرد: ضرر منکرات و ناهنجاری در جامعه بر روح انسان به مراتب قابل مقایسه با تغذیه جسم انسان نیست، چرا وزارت بهداشت نسبت به تغذیه جسم جامعه تا این اندازه حساسیت دارد اما نسبت به تغذیه روح جامعه حساسیتی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه ظاهرا هنوز اصل موضوع برای مردم و مسئولان جا نیفتاده است، اظهار کرد: 3 موضوع را ما باید در اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر مدنظر داشته باشیم؛ نخستین موضوع ،شناختن و شناساندن معروف ها و منکرها در جامعه است، ما هم معروف عقلی و شرعی و هم منکر عقلی و شرعی داریم، آنچه که امروز در جامعه ما رخ می دهد منکرات عقلی است که عقل انسان بدی آن را درک می کند. گام دوم شناختن و شناساندن فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است که نشان دهیم این فریضه چقدر دارای اهمیت می باشد. گام سوم اجرای این فریضه می باشد که در بسیاری از جاها شاید نوبت به سومی نرسد ،در صورتی که جامعه ،نسبت به معروفات و منکرها آگاه شود خود جنبه بازدارندگی ایجاد می کند.
وی با اشاره به سطوح فریضه امر به معروف و نهی از منکر اذعان کرد: سطوح اجرای این فریضه در جامعه بسیار مهم است، به عنوان مثال دروغی که یک مغازه دار می گوید قبح بسیار کمی دارد، دروغی که یک دهدار می گوید میزان برد و گسترش آن بالاتر است، در نهایت دروغی که یک فرماندار، استاندار یا وزیری بگوید بردش بسیار بسیار بالا است ،پس اینجا باید گفت سطوح معروف و منکر و امر به معروف و نهی از منکر بسیار متفاوت است چون میزان تاثیرگذاری آن در جامعه نیز فرق می کند.
نماینده ولی فقیه در سپاه با بیان اینکه پیامد حاکمیت دینی این است که در کوی و برزن خلافی صورت نگیرد، افزود: شبکه هایی که تولید منکرات می کنند، حکومت طاغوت و فساد است. امروز حکومت جمهوری اسلامی ایران و شجره طیبه ولایت فقیه بزرگترین معروفی است که خداوند توسط امام راحل به این مردم ارزانی داشته و مقام معظم رهبری در طول مدت زعامت خود از این شجره طیبه پاسداری کرده است و مهمترین منکر نظام استکباری است که این نظام با این منکرها در تقابل است.
وی با بیان اینکه یکی از دلایل عدم اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه این است که در مسئولان این شناخت و اراده کمتر دیده می شود، گفت: دلیلش این است که دولت ها به صورت مقطعی فکر می کنند و زیربنایی تامل نمی کنند، مصالح مقطعی آنها ایجاد می کند که از بعضی از موارد عبور کنند مانند، برخورد با مسایل و ناهنجاری ها در جامعه مثلا آقایان در خصوص مسئله بدحجابی احساس می کنند اگر در برخورد با این مسئله قاطعیت نشان دهند آرایشان ریزش می کند.
وی با اشاره به فرهنگسازی فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه گفت: یکی از راههای نهادینه سازی این فریضه در جامعه این است که مسئولان شناخت و اراده لازم را برای این فریضه داشته باشند. توجه به اصل مسئولیت مهم است، ما حق نداریم نسبت به دین خدا کوتاهی کنیم ولی برای اجرای این فریضه توسط مردم باید فرهنگسازی صورت بگیرد. قبح و هزینه های برخی از منکرات را باید افزایش دهیم که جامعه نسبت به آنها یک مقدار بازدارندگی داشته باشد، قانون را باید اجرا کرد، وقتی شورای نگهبان اجرای قانونی را تایید می کند مهر شرعی بر آن خورده است لذا ما حق نداریم قانون را اجرا نکنیم، اگر اجرا نکنیم سیلی می خوریم، خداوند با هیچ ملت و قومی تعارف ندارد اگر پایبند به مقررات و قانون الهی نباشیم، تنبیه می شویم.
نظر شما