خبرگزاری شبستان ـ گروه مسجد و کانونهای مساجد: مقام معظم رهبری، 19 مهر 1391 در خراسان شمالی بر فعال کردن کانونهای فرهنگی هنری مساجد از طریق همکاری با سازمان های فعال در مساجد تاکید کردند. این سخنرانی نقطه عطف تحولات کانونهای فرهنگی هنری در مساجد شد.
خبرنگار ما در این فرصت، با اشاره به سخنان رهبر انقلاب درباره کانونهای مساجد، تورقی بر تاریخچه شکلگیری این نهاد فرهنگی داشته است.
شکلگیری طبق مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی
پیرو مأموریتی که شورای عالی انقلاب فرهنگی، دوازدهم اسفندماه ١٣٧١ طبق مصوبه ٣٠٢ به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در زمینه ارایه طرحهایی برای مقابله با تهاجم فرهنگی محول کرد، مقرر شد از باب احیای نقش واقعی فرهنگی ـ تبلیغی مساجد و استفاده بهینه از امکانات و تأسیسات دستگاههای دولتی، این وزارتخانه، هیاتی برای هدایت و سازماندهی فعالیتهای فرهنگی و هنری در مساجد ایجاد کند.
این هیات پس از شکلگیری و فعالیت به «ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد» شهرت یافت.
فعالیت بیش از ۲۰ هزار کانون در کشور
نخستین کانون فرهنگی هنری مساجد با حضور مرحوم آیت الله مهدوی کنی و علی لاریجانی؛ وزیر وقت فرهنگ و ارشاد اسلامی راه اندازی شد.
تعداد کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور که از سال ١٣٧٢ رسما آغاز به کار کردند، امروز از مرز ۲۰ هزار باب گذشته و تاکنون محل رجوع صدها هزار نوجوان و جوان علاقهمند و مستعد بوده است.
ستاد عالی هماهنگی و نظارت بر کانونهای فرهنگی و هنری مساجد کشور با رویکرد راهاندازی کانون های فرهنگی هنری در تمام مساجد کشور، برنامهریزیهای خود را انجام داده و به افزایش تأسیس تعداد کانونها در هر سال اهتمام ویژهای دارد.
هر مسجدی در صورت آمادگی تمایل و ارایه درخواست کتبی به دبیرخانههای استانی و با ارایه مدارک لازم میتواند به این شبکه اجتماعی مذهبی وارد شده و عضو آن شود.
سخنرانی مهم رهبر انقلاب درباره فعالیت کانونها
مهمترین پیشنهادهای رهبر انقلاب برای موفقیت کانونهای مساجد که چند سال پیش بیان شدند در ادامه می آید:
«من سفارش میکنم که کانونهاى فرهنگى - هنرى مساجد را فراموش نکنید؛ البته با همکارى بسیج. بد است که بین روحانى مسجد و بسیج مسجد، اختلاف به وجود بیاید. نه، با همکارى بسیج، این کانونهاى فرهنگى ـ هنرى مساجد را مؤثر کنید، برایش کار کنید. بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنى که متناسب با نیاز آن جوانى است که آنجا حضور پیدا می کند، فراهم کنید.
مطالعه کنید. کتابهایى وجود دارد که می شود از این کتاب ها استفاده کرد، کتابهایى هست، بروید بپرسید، تحقیق کنید از کسانى که اهلش هستند. خودتان را مجهز کنید، مسلح به سلاح معرفت و استدلال کنید، بعد به این کانونهاى فرهنگى ـ هنرى بروید و پذیراى جوان ها باشید، با روى خوش هم پذیرا باشید، با سماحت، با مدارا. فرمود "و سنّة من نبیّه" که ظاهرا عبارت است از «مداراة النّاس»؛ مدارا کنید.
مقام معظم رهبری در این سخنان به بیان اهمیت کار در کانون های فرهنگی هنری بسنده نکردند بلکه رهنمودهایی هم داشتند که به آن ها اشاره میشود:
۱. همکاری کانونها با بسیج: رهبری، همکاری این دو نهاد را لازمه موفقیت مجموعه مساجد بیان کردند «من سفارش میکنم که کانونهای فرهنگی هنری مساجد را فراموش نکنید. البته با همکاری بسیج ... با همکاری بسیج این کانونهای فرهنگی هنری مساجد را مؤثر کنید. برایش کار کنید».
۲. فعالیت واحد و یکپارچه تحت مدیریت امام جماعت: ایشان، به محبت، تعاون و اشتراک مساعی تمام نیروها تحت مدیریت امام جماعت ـ مدیر طبیعی مسجد ـ اعتقاد دارند «بد است که بین روحانی مسجد و بسیج مسجد اختلاف به وجود بیاید».
۳. پژوهش لازمه فعالیت صحیح کانونها: رهبر انقلاب پژوهش و مطالعه را لازمه موفقیت هر نهاد و سازمانی از جمله کانونهای فرهنگی هنری میدانند «بنشینید فکر کنید، مطالعه کنید و سخنی که متناسب با نیازِ آن جوانی است که آن جا حضور پیدا می کند، فراهم کنید، مطالعه کنید، کتاب هایی وجود دارد که می شود از این کتاب ها استفاده کرد. کتاب هایی هست، بروید بپرسید، تحقیق کنید از کسانی که اهلش هستند».
۴. به روز بودن: ایشان مدیران، مسئولان و اتاق فکر تمام سازمانها، نهادها و مراکز انقلابی را متوجه نیازهای روز جامعه کرده اند «خودتان را مجهز کنید، مسلح کنید به سلاح معرفت و استدلال».
۵. خوشرویی و خوشگویی: توصیه همیشگی رهبر انقلاب به مدیران فرهنگی کشور، برخورد پذیرا و محبت آمیز با مردم به ویژه جوانان است، ایشان مدارا و خوش رویی را عوامل پیشبرد و موفقیت یک مجموعه میدانند «به کانونهای فرهنگی هنری بروید و پذیرای جوانها باشید. با روی خوش هم پذیرا باشید. با سماحت و مدارا».
نظر شما