به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، زهرا بدن آرا، سرپرست اداره کل کتابخانه های گیلان عصر امروز(۱۶ مهر) در کارگاه نقد ادبیات کودک که با حضور ناصر کشاورز، شاعر و نویسنده برجسته ادبیات کودکان در بخش جانبی نمایشگاه کتاب گیلان برگزار شد، با تسلیت ایام محرم و سوگواری اباعبدالله الحسین(علیه السلام)،به معرفی این شاعر نامی و صاحب سبک کشورمان پرداخت که با آثار و نوشته های دلنشین خاطرات بیادماندنی را برای کودکان و مادران این سرزمین خلق می کنند.
وی در ادامه با بیان عملکرد فعالیت هایی که در اداره کل کتابخانه های عمومی استان انجام می شود به فعالیت های انجام شده در بخش کودکان اشاره و اظهار کرد: در هر یکصد کتابخانه استان گیلان اگر بخش مجزای کودک نداشته باشیم اما فعالیت های بخش کودکان در قسمت هایی از این کتابخانه ها مانند قصه خوانی، شاهنامه خوانی، کاردستی و نقاشی و... بر جای خود باقی و انجام می شود.
بدن آرا، با تاکید بر اینکه کلیه فعالیت های بخش کودک کتابخانه ها حول محور علاقه مند کردن کودک به مطالعه انجام می شود، تصریح کرد: به اجبار نمی شود کودکی رابه کتاب علاقه مند کرد مگر اینکه ساعاتی از شبانه روز را والدین به کتاب خواندن با کودک خود اختصاص دهند.
وی خواندن در کنار والدین به ویژه مادران را برای کودک شادی آفرین توصیف کرد و خاطر نشان کرد: خیلی از مادران و فرزندان ایران زمین با اشعار ناصر کشاورز بزرگ شده اند.
خانواده ها در مورد انتخاب و معرفی کتاب به فرزندان سختگیرانه عمل کنند
استاد ناصر کشاورز، که تا کنون بیش از ۲۵۰ عنوان کتاب در حوزه ادبیات کودک منتشر کرده است در این نشست با گرامیداشت ایام شهادت سید و سالار شهدا، اظهار کرد: چون یک پژوهشگر و محقق نیستم بی شک نمی توانم در خصوص وضعیت ادبیات کودک و نوجوان در کشور سخن بگویم.
وی با اشاره به اینکه باید همه شاعران و نویسندگان کودک و آثارشان را شناخت تا قادر به ارایه نظر در مورد آنان شد، گفت: یک پژوهشگر و محقق که آشنایی کافی در خصوص ادبیات کودک دارد شاید بهتر بتواند در این مورد ارایه نظر داشته باشد.
استاد کشاورز با بیان اینکه آنچه که مسلم و روشن است نشان می دهد خانواده های زیادی هستند که وقتی می خواهند از یک سوپر غذایی مواد خوراکی خود و خانواده را تهیه کنند به تاریخ تولید و زمان مصرف و حتی گاهی به مواد تشکیل دهنده آن مواد خوراکی و کیفیت آن توجه می کنند، افزود: خانواده ها همینطور باید در مورد انتخاب و معرفی کتاب به فرزندان خود سختگیرانه عمل کنند.
وی شناختن ناشر و نویسنده و حتی تصویرگر کتاب را حائز اهمیت دانست و بیان کرد: اگر مردم کتاب را نیز به عنوان خوراک خوب انتخاب و متقاضی آن باشند بی شک فروشنده و کتابدار نیز مجبور به انتخاب آثار ارزشمند و با کیفیت بالا شده و آنرا برای عرضه به شهرستان های خود می آورد.
استاد کشاورز اذعان کرد: مسمومیت غذایی شاید یک روز تا یک هفته حل شود اما وای به حال روزی که با کتاب نامناسب ذهن کودکان با کلمات و اندیشه بد آلوده شود چرا که این آلودگی همانند یک ویروس در ذهن کودک می نشیند و تا سالها بعد عوارض خود را در رفتار و افکار او بازتاب می دهد.
وی خاطر نشان کرد: ازاین رو باید به مراتب مراقبت ما در انتخاب کالای فرهگی بخصوص کتاب بیشتر شود.
استاد کشاورز در ادامه با تاکید بر اینکه شعر کودک با زبان معیار را باید جدی گرفت، تصریح کرد: وقتی کارمان را همراه با جلساتی در مرکز رشد آغاز کردیم هدفمان بر این بود که می خواستیم شعر کودک را با زبان معیار ارایه کنیم.
وی،کج شدن مسیر برخی شاعران با شعر محاوره و نیز استفاده از واژه گانی که اکنون دیگر موارد مصرف ندارند در شعر کودک را از جمله آسیب ها عنوان کرد و گفت: واژه گان باید ساده، سالم و درست برای کودک ارایه شود.
دقت در انتخاب کتاب ضروریست
شاهین رهنما، شاعر و نویسنده گیلانی نیز در این مراسم اظهار کرد: اتفاقی که بعد از انقلاب اسلامی در ادبیات کودک رخ داد همرا با یک جهش ارزشمند بود.
وی گفت: این حرکت توسط کسانی آغاز شد که طی سه دهه از انقلاب، شاعران خوبی را به جامعه معرفی کرد.
رهنما افزود: اتفاقی که در «کیهان بچه ها» افتاد حاصلش شاعران و بزرگان شعر امروزهستند که زمانی دور هم جمع شدند و اشعار هم را نقد می کردند که همین امر باعث رشد و پیشرفت همگی آنان شد.
وی همچنین به فعالیت های «حوزه هنری» اشاره کرد و در ادامه بیان کرد: انتشارات «سروش» از انتشارات معتبری است که سروش نوجوان و سروش کودکان را متشر می کرد که همگی آنها اتفاق های تاثیرگذاری بودند و کسانی که در آن گروه ها فعالیت می کردند اکنون جزء بهترین های کشور از شاعر و نویسنده و تصویرگر هستند.
رهنما با بیان اینکه در کنار چاپ کارهای ضعیفی که گاهی به چشم می خورد اما ادبیات کودک ما رشد خوبی داشته است، ادامه داد: خوشبینانه اینکه در جامعه ای که کتاب خوانده نمی شود اما این همه استقبال در این نمایشگاه کتاب از ناصر کشاورز، شاعر برجسته کودکان و اشعار او نشان می دهد که جایگاه او و اشعارشان کجا است.
وی، کمی دقت در انتخاب کتاب را ضروری دانست و گفت: خیلی از والدین دوست دارند فرزندانشان اهل کتاب و مطالعه باشند اما خودشان کتابخوان نیستند.
رهنما با ابراز ناراحتی از اینکه در اکثر شهرها مانند قم و همدان و خراسان قطب ایجاد شده و اینکه تهران که همیشه همراه با رویداد فرهنگی بزرگ بوده است، اظهار کرد: گیلان با اینکه چند شاعر مطرح در کشور دارد اما هنوز نتوانسته روی جوانان سرمایه گذاری کند تا یک اتفاق خوب در جهت ارتقاء سطح ادبیات کودک و نوجوان گیلان را شاهد باشیم.
وی گفت: بسیاری از اشعاری که بر زبان ها جاری است و در کتاب های درسی آمده است، شاعران گیلانی دارند اما کسی آنان را نمی شناسد.
گفتنی است، در ادامه این مراسم ضمن شعر خوانی استاد ناصر کشاورز و شاهین رهنما، دو تن از شاعران گیلانی(صوفی نژاد و صدیقه حسینی)، ابیاتی از اشعار خود را قرائت کردند که مورد تشویق اساتید و حاضران در جلسه قرار گرفت.
نظر شما