توسعه پالایشگاه گاز هاشمی نژاد/افزایش ظرفیت تزریق گاز

خبرگزاری شبستان:پالایشگاه گاز شهید هاشمی‌نژاد معروف به پالایشگاه گاز خانگیران است که برنامه ریزی هایی برای پیشرفت و توسعه این پالایشگاه انجام شده است و در حال حاضر ظرفیت تزریق گاز به مخزن شوریجه ٣٥ درصد افزایش یافته است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: اولین فعالیت اکتشافی در سال ۱۳۳۱ در منطقه خانگیران به وقوع پیوست و اولین چاه در سال ۱۳۴۱ به مخزن گاز شیرین شوریجه رسید و نوید طرح و اجرای تأسیسات گاز در این منطقه معنا پیدا کرد. تأسیسات نم زدایی جمالی نیا باتامین خوراک از مخزن گاز شوریجه در سال ۱۳۵۲ به بهره‌برداری رسید و گاز مصرفی بخش محدودی از شهر مشهد ازطریق یک خط لوله ۱۶ اینچ ارسال شد. کشف مخزن بزرگ مزدوران در عمق ۳۷۰۰ متری زمین شهرتی جهانی به منطقه خانگیران بخشید و به عنوان یک مخزن بزرگ و مستقل گاز برروی تلکس خبرگزاریهای جهان قرار گرفت.

 

بنابراین گزارش، مخازن گازی منطقه خانگیران شهرستان سرخس شامل ۳ مخزن گاز شیرین با استعداد باقیمانده تولید ۱۷ میلیارد متر مکعب و یک مخزن گاز ترش عظیم با استعداد باقی‌مانده تولید ۳۰۰ میلیارد متر مکعب می‌باشد. بهره‌برداری از منابع گاز شیرین خانگیران در سال ۱۳۵۲ با ۳ حلقه چاه انجام گرفت و در سال ۱۳۶۲ بهره‌برداری از مخزن گاز ترش مزدوران هم‌زمان با راه‌اندازی پالایشگاه گاز شهید هاشمی نژاد با ۶ حلقه چاه آغاز گردید. مخزن گاز ترش مزدوران حاوی ۵/۳٪ گاز بسیار سمی و خطرناک سولفید هیدروژن (H2S) و ۵/۶٪ گاز دی اکسید کربن (CO۲) می‌باشد؛ و مشابه این مخزن تعداد محدودی در حجم بالای تولید در سطح جهانی فعال است که از آن جمله به کشور کانادا می‌توان اشاره کرد.

 

باتوجه به وجود ذخایر عظیم گاز در نقاط مرزی کشور همسایه، مطالعات اکتشافی از جمله لرزه‌نگاری سه بعدی که یکی از پیشرفته‌ترین روشهای اکتشافی نفت وگاز می‌باشد در منطقه مرزی سرخس توسط یک شرکت چینی انجام گرفته و بر مبنای نتایج مطالعات مزبور انجام برخی حفاریهای اکتشافی نیز در نقاط مرزی و دشت سرخس در دستورکار قرار گرفته که اولین چاه اکتشافی/ تحدیدی نیز حفاری شده‌است.

 

این گزارش می افزاید: عملیات اجرایی پالایشگاه گاز خانگیران در سال ۱۳۵۴ آغاز و در سال ۱۳۵۷ به دلیل تقارن با پیروزی انقلاب اسلامی متوقف و در نهایت با یک وقفه سه ساله در دهه فجر سال ۱۳۶۲ این پالایشگاه شروع به کار کرد. این پالایشگاه به نام پالایشگاه خانگیران نیز شهرت دارد. برنامه ریزی هایی برای پیشرفت و توسعه این پالایشگاه انجام شده است و در حال حاضر ظرفیت تزریق گاز به مخزن شوریجه ٣٥ درصد افزایش یافته است.

 

بنابراین گزارش، شانا در این زمینه به نقل از سید محمود دبیرالنظاره ئی، رئیس تعمیرات شرکت پالایش گاز شهید هاشمی نژاد نوشته است: "بازسازی مبدل حرارتی واحد بازیافت گوگرد این مجتمع با بهره گیری از توان متخصصان داخلی انجام شده است. با توجه به فرسودگی تیوب های کندانسورهای واحد بازیافت گوگرد فاز یک، این تجهیز، ٣٥ سال پس از راه اندازی این واحد براساس دستورعمل قبلی و با برنامه ریزی انجام شده تعویض شد. این طرح با استفاده از تجربیات گذشته متخصصان داخلی در این شرکت انجام شده است، برای تعویض تیوب های این مبدل، ٤٠ روز پیش بینی و برنامه ریزی شده بود که با نظارت دقیق و مستمر گروه های نظارتی، اجرایی و پیمانکاری، این کار در مدت زمان ٢٢ روز پایان یافت. این طرح با صرفه جویی ١٨ روزه در زمان تعمیر این تجهیز صورت گرفت."

 

یادآور می شود: مبدل حرارتی، تجهیزی است که برای انتقال حرارت بهینه از یک محیط به محیط دیگر به کار می رود. این تجهیزات، حرارت را میان دو یا چند سیال که درون دستگاه جریان دارند منتقل می کنند.

کد خبر 578707

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha