به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از رشت، گیلان در پاییز امسال دوازدهمین بهار کتاب خود را تجربه کرد و ٥٨ هزار عنوان کتاب توسط ٤١٠ ناشر به معرض دید عموم درآمد. این نمایشگاه تا 17 مهر به روی عموم گشوده است و با قول توزیع ٦٥٠ میلیون تومان بن خرید کتاب در این نمایشگاه از سوی مدیرکل اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی استان به نظر میرسد حضور مشتاقان کتاب و کتابخوانی در محل دائمی نمایشگاه های گیلان در کیلومتر پنج جاده رشت به تهران پر رنگ باشد. دوازدهمین نمایشگاه کتاب گیلان از برنامه های جانبی هم بی بهره نبوده و نشست کتابخوان ویژه ناشران گیلانی مشتی از آن خروار است.
زهرا بدن آرا، سرپرست اداره کل کتابخانههای عمومی استان گیلان عصر امروز(۱۳مهر) در نشست کتاب خوان ویژه ناشران استان گیلان که در بخش جانبی دوازدهمین نمایشگاه کتاب استان برگزار شد، با تسلیت ماه محرم و شهادت امام حسین علیه اسلام و یارانش، به برگزاری نشستهای کتاب خوان اشاره کرد و گفت: این نشستها با هدف به اشتراک گذاری کتابهای خوانده شده، معرفی منابع و از مرداد ماه سال گذشته آغاز شده است.
وی افزود: از ابتدای سال ۹۵ این نشست تخصصی تر برگزار شد و به سه شاخه تخصصی، عمومی و مدرسهای تقسیم شد.
بدن آرا با بیان اینکه این نشستها در ابتدا در مراکز استان و شهرستانهای ما برگزار میشد اما از سال ۹۵ با گستره بیشتری برپا میشود، اظهار کرد: در حال حاضر یکصد کتابخانه عمومی در سطح استان داریم که پراکندگی آنها به شکلی است که در دورترین نقطه استان هم کتابخانه روستایی دایر کردیم و این نشستهای کتابخوان نیز به آن سمت و سو کشیده شده است.
وی اضافه کرد: اکنون در کوچکترین کتابخانه های ما گروه های کوچکی تشکیل شدند که نشست های کتابخوان را برگزار می کنند.
بدن آرا با بیان اینکه همکاران کتابخانه ای ما در طی این مدت زحمات زیادی با نیت ترویج و ترغیب مردم به بحث مطالعه کشیدند، اهمیت بحث مطالعه را برای همه بخصوص قشر ناشر انکار ناپذیر دانست و بیان کرد: در کتابی که چند وقت پیش مطالعه می کردم ذکر شده بود که؛ با توجه به اینکه کشورهای پیشرفته ۲۰ درصد جمعیت جهان را تشکیل می دهند ۷۰ درصد منابع خواندنی را تولید می کنند اما کشورهای در حال توسعه که ۷۰ درصد کشورهای دنیا را تشکیل می دهند تنها ۳۰ درصد از منابع خواندنی را تولید می کنند که این امر تلنگری برای ما است.
وی با تاکید بر اینکه بحث مطالعه یکی از شاخصه های مهم توسعه یافتگی جوامع است، افزود: می بایست هر کدام از ما در هر جایگاهی که هستیم که متولی امر کتاب و کتابخوانی هستیم، این قضیه ما را تکان بدهد.
بدن آرا در ادامه به رابطه تنگاتنگ بین دنیای نشر و مطالعه اشاره و اذعان کرد: از طرفی اگر ناشران کتاب های خوبی را وارد بازار کنند اما مردم علاقه مند نباشند و در امر مطالعه از خودشان رغبت نشان ندهند ، جوابگو نخواهد بود و از طرفی اگر مردم راغب باشند اما بازار نشر ضعیف باشد باز هم نتیجه نخواهد داد.
وی تصریح کرد: در سال گذشته و امسال علاوه بر فعالیت هایی که همکاران ما در نهاد کتابخانه ها در کتابخانه ها انجام می دادند که شامل فعالیت هایی همچن نقد ادبی، پاتوق های کتاب، فعالیت های ویژه بخش کودک را داریم که خود کودک را آموزش می دهیم برای اینکه لذت خواندن را درک و تجربه کند و به معجزه لذت و همراه بودن کتاب پی ببرد، این سبب می شود که والدین هم پایشان به سمت کتابخانه ها باز می شود و به این سمت کشیده شوند.
بدن آرا، ادامه داد: علاوه بر اینها ما در سال گذشته و سال ۹۵، هر چند از وظایف ذاتی اداره کل کتابخانه ها است باز هم تا جایی که امکان داشت از ناشران و نویسندگان استانی حمایت کردیم و باز هم این حمایت را خواهیم داشت و تا جایی که در توان ما بود خرید کتاب ها را از ناشران و نویسندگان داشتیم و این کتاب ها را در سطح همه کتابخانه های استان توزیع کردیم.
وی در ادامه نمایشگاه کتاب را یک اتفاق خوب فرهنگی توصیف کرد که همه سازمان ها و سازمان های متولی از جمله ارشاد ، اداره کتابخانه ها، کانون پرورش فکری، ناشران و نویسندگان و... همه اینجا گرد هم می آیند برای یک موضوع و آنهم ایجاد علاقه و یاد دادن لذت مطالعه به مردم، است.
بدن آرا با اشاره به اینکه اداره کل کتابخانه های استان امسال با شعار« گیلانی کتابخوان، گیلانی آباد» به دوازدهمین نمایشگاه کتاب آمدیم، گفت: امیدوارم دست به دست هم دهیم تا این شعار به واقعیت تبدیل شود.
انتشارات حق شناس و اشتراک کتاب ژنتیک
در ادامه این نشست دکتر منصور مرزبان، از انتشارات حق شناس کتاب « ژنتیک» که از پژوهش ها و تحقیقات خودشان است را برای حاضران به اشتراک گذاشتند.
وی با بیان اینکه در آخرین اخبار اعلام شده که جایزه نوین پزشکی به یک زیست شناس ژاپنی تعلق گرفته است، گفت: این امر نشان می دهد که ژنتیک در همه عرصه ها وارد شده است.
مرزبان با بیان خاطراتی از اینکه وقتی کار عملی مشاوره ژنتیک را در استان آغاز کردم، خواستم که کار انتشار این علم را که رشته تحصیلی من است به طور جدی دنبال کنم، افزود: کتاب ژنتیک را یک استاد هندی به زبان بسیار شیوا و آسان نوشته و من نیز سعی کردم در ترجمه و تالیف آن نیز همان شیوایی را رعایت کنم که لطمه ای به متن کتاب نرسد.
وی در ادامه ژنتیک را علمی دانست که همه انسان ها به آن نیاز دارند و اظهار کرد:در صدد هستم در کتاب های بعدی خود به تاریخ علم ژنتیک و زوایای آن بپردازم.
سرطان و راههای مبارزه با آن از انتشارات دهسرا
اکبر دهسرا، که خود را فرهنگی و از نویسندگان کتاب های تیزهوشان معرفی کردن با معرفی کتاب « سرطان و راه های مبارزه با آن» از انتشارات دهسرا در این نشست، گفت: این کتاب با ۲۳۲ صفحه، که آخر کتاب با عکس های رنگی مزین شده است در سال ۹۵ چاپ شده است و دارای شش فصل است که هر فصل خود دارای زیر مجموعه های متعددی است.
وی افزود: دانش سرطان شناسی شاخه ای از علم پزشکی است که گزارشات علمی از آمار این بیماری حاکی از افزایش سرطان از قرن بیستم دارد.
دهسرا مصرف دخانیات، صنعتی شدن روش زندگی، کم تحرکی و... را از علت های مهم بروز این بیماری عنوان کرد.
انتشارات بلور مدخلی بر شاخه کارکیا را اشتراک گذاشت
حمید بلوری، از انتشاراتی بلور با معرفی کتاب« مدخلی بر شاخه کارکیا» اظهار کرد: شاهنامه کارکیا در لاهیجان و قرن نهم نوشته شده است که برای ما گیلانی ها که از این خطه هستیم بسیار مهم است.
وی افزود: این شاهنامه ۳۵۰ نگاره و تصویر دارد و با توجه به نسخه های شاهنامه ای که وجود دارد نشان می دهد که بیشترین تصویر را این شاهنامه داراست که در ترکیه در دو جلد موجود است.
بلوری تصریح کرد: در جلد اول آن ۲۰۲ تصویر و در جلد دوم آن ۱۰۹ تصویر وجود دارد که ۱۴۰ تصویر نیز بنا بر اتفاقاتی دیگر موجود نیست.
وی با تاکید بر اینکه این کتاب شاهکاری بر هنر و تصویر بومی گیلان است، اظهار کرد: این کتاب توسط علی عباسی که فرزند استاد هوشنگ عباسی که خود از بزرگان حوزه گیلان شناسی است، تحقیق و پژوهش شده است.
انتشارات ایلیا و اشتراک کتابی با موضوع تاریخ گیلان
وحید باقری، از انتشارات ایلیا نیز با معرفی کتاب« تاریخ گیلان از آغاز تا پایان حکومت خان سالار» با مقدمه ای از پیشینه این انتشاراتی،اظهار کرد: انتشارات ایلیا از سال ۸۲ تاسیس شد و تا کنون ۵۰۵ عنوان کتاب را به چاپ رسانده است.
وی با بیان اینکه فقط در سال ۹۴، توانسته ۴۸ عنوان کتاب را چاپ کند، افزود: از این رو توانست جزء ناشران منتخب کشور معرفی شود.
باقری در ادامه در خصوص کتاب تاریخ گیلان بیان کرد: از ویژه گی های این کتاب بسنده نکردن دکتر ناصر عظیمی، مولف آن به یک سند است تا جایی که در همه عرصه ها تحقیق و پژوهش شده و از قار نوشته های قدیمی کشف شده، اطلاعات عصر آهن و ... استفاده کرده و بر اساس فرضیه و تئوری به نتایج جدیدی رسیده است.
یک فنجان قهوه از انتشارات سمام
رویا رئیسی، از انتشارات سمام نیز در این نشست کتاب « یک فنجان قهوه با تعدادی از مشاهیر» را برای حاضران به اشتراک گذاشت.
وی با بیان اینکه این کتاب بسیار صمیمی و مناسب برای همه مردم و همه طیف ها است، گفت: این کتاب از یک مجموعه ۱۲تایی می باشد که بسیاری از مشاهیر جهان همچون ارسطو و افلاطون و... را با زبانی طنز، جذاب و شیرین برای مردم کوچه و بازار معرفی می کند.
رئیسی افزود: در این کتاب زمان برای مخاطب شکسته می شود و خواننده خود را با آن مشاهیر رودر رو می بیند.
وی بزرگترین ویژه گی این دست از کتاب ها را نوشته شدن توسط متخصصین همان رشته دانست و گفت: با اینکه متخصص همان علم تحریر کتاب را بر عهده داشته اما به زبان ساده، عمومی و بسیار ارزشمند هستند.
رئیسی در ادامه با ابراز امیدواری از اینکه اینگونه کتاب ها نیز در کتابخانه ها موجود باشند، افزود: کتابخانه ها باید پرقدرت باشند و از کتاب های ناشرین گیلانی نیز استفاده کنند.
در ادامه این نشست ضمن تقدیر از ناشرانی که کتاب های خود را به اشتراک گذاشتند، سید سجاد صبری، شاعر برجسته کشوری با شعری در وصف محرم، حاضران را مهمان سفره ذوق خود کرد:« زخمی عمیق بر تن تقدیر خورده است، گویا به روزهای نفس گیر خورده است....»
نظر شما