نهادینه شدن امر به معروف و نهی از منکر در جامعه با حمایت حکومت دینی از آمرین و ناهیان

خبرگزاری شبستان: یک پژوهشگر دینی با بیان اینکه حکومت اسلامی و دینی باید حامی آمرین به معروف و ناهیان از منکر باشد، گفت: اگر این اتفاق بیفتد امنیت برای ناهیان از منکر به وجود می آید و این مساله در جامعه نهادینه می شود.

حجت الاسلام دکتر محمد نقیب، پژوهشگر قرآنی در گفت و گو با خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان با اشاره به راهکارهای عملی اجرای امر به معروف و نهی از منکر در جامعه امروز گفت: خدای متعال در قرآن کریم در آیه 110 سوره آل عمران می فرماید؛ اگر یک امتی بخواهد بهترین امت باشد باید امر به معروف و نهی از منکر کنند و ایمان به خدا داشته باشند، این دو لازم و ملزوم هم هستند و در کنار هم معنا می یابند.

وی ادامه داد: همچنین در آیه 104 همان سوره در قالب یک امر دستوری می فرماید؛ باید یک عده ای در جامعه باشند که مردم را دعوت کنند به سوی خوبی ها و امر به معروف و نهی از منکر کنند.

حجت الاسلام نقیب با بیان اینکه بر این اساس جامعه زمانی می تواند به سمت خیرات و خوبی ها برود که امر به معروف و نهی از منکر در جامعه زنده و احیا شود، خاطرنشان کرد: بنابراین مهمترین راهکار عملی ایجاد حس مسئولیت در افراد جامعه است به این معنی که اگر همه افراد جامعه نسبت به هم احساس مسئولیت کنند، بسیاری از زشتی ها و پلیدی ها از بین می رود.

این پژوهشگر دینی ادامه داد: طبیعتا رفتارهای فردی در جامعه تاثیر می گذارد و رفتارهای شخصی جامعه را می سازد بنابراین هم ناامنی و هم امنیت ناشی از رفتارهای شخصی می باشد پس اگر تک تک افراد جامعه نسبت به هم احساس مسئولیت داشته باشند جامعه را از رفتن به سوی تباهی نگه می دارند.

وی با بیان اینکه حس دلسوزی و مهربانی و ملاطفت در مساله امر به معروف و نهی از منکر در جامعه باید به صورت جدی مورد توجه قرار گیرد، اظهار کرد: به این معنی که من قصدم از تذکر به فردی برخورد شدید و خشن نباشد بلکه از روی دلسوزی باشد و نشانی از سرزنش و ملامت در رفتارم نباشد و با مهربانی و ملاطفت نشان دهم که خیر و خوبی او را می خواهم.  

حجت الاسلام نقیب افزود: به عنوان مثال در رفتار و سیره عملی امام حسین (ع) می بینیم که حضرت تا لحظه آخر می آمدند در مقابل لشکر دشمن می ایستادند و آنها را نصیحت می کردند تا شاید یک نفر هدایت شود، بنابراین اگر انسان احساس کند یک نفر با صحبت های او هدایت شود باید این را وظیفه خود بداند.

این پژوهشگر قرآنی گفت: افراد مومن جامعه کسانی که ادعای تدین دارند باید با رفتارشان بتوانند اسوه شوند، انسان هایی که خود را منتسب به دین می دانند باید مواظب رفتارهایشان باشند چراکه مردم در همه امور به آنها نگاه می کنند و از آنها درس می گیرند، این افراد باید از هرکاری که موجب دوری افراد از مسائل دینی شود پرهیز کنند

وی با بیان اینکه در مساله امر به معروف و نهی از منکر باید کرامت های انسانی حفظ شود، تاکید کرد: حتی کسی که اشتباهی مرتکب شود باید کرامت انسانی اش حفظ شود و باید به شکلی با او برخود شود که شخصیتش زیر پا گذاشنه نشود.

حجت الاسلام نقیب ادامه داد: لذا در منابع اسلامی سفارش شده که فرد را جلوی دیگران امر به معروف نکنید بلکه در خلوت باشد اگر در جمع امر یا نهی شد در واقع شخصیت او را خورد کردید و از بین بردید و طبیعی است هر انسانی در مقابل آن رفتار عکس العمل نشان می دهد و برخورد کند.

معاون آموزشی دانشگاه علوم و معارف قرآن کریم با اشاره به حدیثی از امام صادق (ع) در این زمینه گفت: امام می فرمایند؛ برای ما زینت باشید و کاری نکنید که موجب خاری ما شود یعنی انسان هایی که ادعای دین در جامعه دارند با عملشان مردم را به دین دعوت کنند، حتما لازم نیست با زبان کسی نهی شود بلکه گاهی با یک حرکت خوب می توان مفهومی را به کسی نشان داد.

وی با بیان اینکه خداوند در آیه های 9 و 10 سوره طلاق پیامبر اسلام را ذکر معرفی می کند، خاطرنشان کرد: به این معنی که هر کس ایشان را می دید به یاد خدا می افتاد همانطور که امام صادق (ع) در روایتی می فرمایند؛ حواریون از حضرت عیسی (ع) سوال کردند با چه کسی نشست و برخاست کنیم؟ حضرت فرمودند با کسی که دیدنش شما را به یاد خدا بیندازد حتی اگر حرف هم نزند، مومن باید با رفتارش دیگران را امر به معروف و نهی از منکر کند.  

حجت الاسلام نقیب با بیان اینکه حکومت اسلامی و دینی باید حامی آمرین به معروف و ناهیان از منکر باشد، گفت: اگر این اتفاق بیفتد فضای امنی برای ناهیان از منکر به وجود می آید و این مساله در جامعه نهادینه می شود.

کد خبر 578472

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha