محمدجواد اخوی زادگان در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان گفت: امر به معروف و نهی از منکر در قرآن کریم بارها مورد تاکید قرار گرفته است که این امر بیانگر جایگاه و اهمیت موضوع است.
کارشناس دادگستری با بیان اینکه وجوب امر به معروف و نهی از منکر از بدیهیات است، اظهار داشت: امر به معروف و نهی از منکر از حقوق متقابل مسلمانان است و افراد جامعه در برابر این فریضه مسئول هستند.
وی با بیان اینکه ترک امر به معروف و نهی از منکر باعث صدمات و آسیب های گاه جبران ناپذیر در جامعه می شود، خاطرنشان کرد: عمل به فریضه امر به معروف و نهی از منکر مراتب و مراحلی دارد که با توجه به حساسیت موضوع بسیار در آنها دقت کنیم.
اخوی زادگان با بیان اینکه باید ابتدا مصادیق معروف و منکر را در جامعه مشخص کنیم، تصریح کرد: در جامعه شاهد هستیم که فریضه امر به معروف و نهی از منکر درباره برخی موارد خاص نظیر حجاب اعمال می شود در حالی که موارد بسیار دیگری نیز نظیر غیبت، دروغ، رباخواری و ریاکاری وجود دارند که کمتر در قالب امر به معروف و نهی از منکر به آنها پرداخته شده است.
وی با بیان اینکه افراد جامعه هر کس به اندازه و توان خود وظیفه دارد تا به فریضه امر به معروف و نهی از منکر بپردازد، اظهار داشت: بی تفاوت بودن نسبت به مسایل و بی توجهی به وقایع و رفتار افراد جامعه به مرور زمان باعث ایجاد مشکلات و آسیب های گاه جبران ناپذیری می شود و هزینه هنگفتی بر اجتماع تحمیل می کند.
اخوی زادگان بر ضرورت توجه به فریضه امر به معروف و نهی از منکر تاکید کرد و افزود: فرهنگ اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر را می توان از خانواده نهادینه کرد.
وی خاطرنشان کرد: خانواده، نظام های آموزشی و مراکز عالی نقش موثری در نهادینه کردن فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه دارند.
وی توضیح داد: وقتی افراد جامعه از کودکی با اهمیت فریضه امر به معروف و تاکید اسلام بر انجام آن آشنا شوند و آگاهی یابند و آموزش های لازم درباره نحوه امر به معروف و نهی از منکر را فرا بگیرند، جامعه از برخی آسیب ها و تنش ها مصون خواهد ماند.
کارشناس دادگستری با بیان اینکه گام اول در نهادینه کردن فریضه امر به معروف و نهی از منکر این است که افراد جامعه نسبت به امور منکر بی تفاوت نباشند، ادامه داد: زمانی که افراد جامعه نسبت به مسایل جامعه بی تفاوت نباشند و دغدغه مند شوند، دیگر به راحتی از کنار موضوعات منکر عبور نمی کنند و با واژه «به من چه» یا «به ما چه به خودش مربوطه» از کنار مسایل عبور نمی کنند بلکه خود را موظف می دانند تا در راهنمایی و امر به معروف فرد خاطی کوشا باشند.
اخوی زادگان تاکید کرد: زمانی که بتوانیم این رویکرد توجه به سرنوشت همنوع و مهم بودن اتفاقات و حوادث جامعه را از کودکی در افراد نهادینه کنیم، می توانیم شاهد اجرایی شدن مطلوب فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه باشیم.
وی با بیان اینکه شیوه و لحن امر به معروف و نهی از منکر در تاثیرپذیری مخاطب بسیار مهم است، خاطرنشان کرد: امید دادن، شیوه کنایی (به در بگو، دیوار بشنود) ایجاد محبت، مختصر گفتن، مخفیانه بودن و همزبانی از شیوه های موثر و تاثیرگذار اجرای فریضه در امر به معروف و نهی از منکر است.
اخوی زادگان با اشاره به ضرورت و اهمیت استفاده از ابزارهای نوین تکنولوژی برای انجام فریضه امر به معروف و نهی از منکر، اظهارداشت: با توجه به گستره مخاطبان شبکه های اجتماعی می توانیم از این ابزار و ظرفیت برای گسترش و ترویج امر به معروف بهره بگیریم.
نظر شما