حجت الاسلام و المسلمین ادیب یزدی، استاد حوزه و دانشگاه در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی شبستان در خصوص ضرورت اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه گفت: ما آثار تعالیم دین خدا را در صورتی می توانیم در جامعه ملاحظه کنیم که تمام احکام الهی مورد اهتمام باشد. اگر قرار باشد بعضی از احکام ترک و بعضی از آنها مورد عمل واقع شود ،بدیهی است که نمی توانیم آثار عمل به تمامیت دین خدا را ملاحظه کنیم.
وی با بیان اینکه از ارکان بسیار مهم دین خداوند متعال امر به معروف و نهی از منکر است، بیان کرد: متأسفانه فریضه امر به معروف و نهی از منکر در کشور ما به شدت ترک و حتی طرد شده است. طرد شدن بدتر از ترک شدن است، ترک کردن به معنای عمل نکردن است ولی طرد شدن به معنای این است که آن را به دور انداختیم.
حجت الاسلام ادیب یزدی با بیان اینکه متاسفانه فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه ما مطرود شده است، تصریح کرد: این امر چند دلیل دارد ،یکی اینکه آداب و کیفیت فریضتین را نمی دانیم و با تحولی که اخیرا در فرهنگ جهانی حاصل شده ،تحول در فریضتین مغفول مانده، یعنی الان کیفیت امر به معروف و نهی از منکر با سابق فرق کرده است، دیگر اینکه امر به معروف و نهی از منکر این نیست که ما بیاییم در خیابان گریبان کسی را بگیریم و به او بگوییم معروف این است چرا به آن عمل نکردی و منهی این است چرا به آن عمل می کنی؟
وی در ادامه افزود: لذا باید گفت کیفیت امر به معروف و نهی از منکر تفاوت ماهوی پیدا کرده که به تبع انفجار اطلاعاتی که در جامعه حاصل شده و پیشرفت هایی که در وسایل ارتباطی ملاحظه می شود، بایستی فریضه امر به معروف و نهی از منکر هم به تناسب همان ها، پیشرفت کند و کیفیت اعمال فریضتین را فرا بگیریم.
حجت الاسلام یزدی با بیان اینکه متاسفانه کسانی که مسئولیت اشاعه فریضتین را بر عهده دارند، دنبال تحصیل محتویات روز و درک حقایق فرهنگی و کیفیت فریضتین نرفتند، خاطرنشان کرد: آنها با همان روش های سنتی و با وعظ و نصیحت می خواهند بعضی از کارها را پیش ببرند که متاسفانه تاکنون به هیچ عنوان جواب نداده و نخواهد داد.
وی اظهار کرد: البته این امر مستلزم مطالعات تحقیقی است که ما بتوانیم شیوه های جدید را فرا بگیریم و کیفیت عمل را از استمتاج از آن روش ها را هم مطالعه کنیم. در هر صورت آنچه که مسلم است بایستی که به تناسب پیشرفت تمدن بشری، کیفیت القای فریضتین هم پیشرفت و از متدهای جدید، پیشرفته، به روز و فعال برخوردار باشد.
این استاد حوزه با بیان اینکه تبعیض بین منویات یکی دیگر از عوامل طرد امر به معروف و نهی از منکر در جامعه است افزود: ما فقط بدحجابی و موسیقی را منکر می دانیم این در حالی است که منکراتی در جامعه وجود دارد که مخرب تر از کنسرت و بی حجابی هستند که اصلا مورد توجه نیستد و حتی کسی آن را به زبان نمی آورد، این تبعیض بین منکرات و اینکه ما غیرت برخورد با عموم منکرات و یا عملکردش را بلد نیستیم این امر باعث شده که مردم را به وادی طرد در زمینه فریضه امر به معروف و نهی از منکر کشیده شوند.
حجت الاسلام ادیب یزدی بیان کرد: بسیاری از منکرات وجود دارد که واقعا باید با آنها برخورد شود حتی در حد هشدار، تهدید و اعمال مواد قانونی نسبت به آنها ولی متاسفانه مورد غفلت واقع شده است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: بایستی آنهایی که در این زمینه مسئولیت دارند، منکرات را واکاوی کنند و ببینند منکراتی را که مخرب فرهنگ جامعه می باشند چه منکراتی هستند، لیست آنها را تهیه و به مردم معرفی کنند تا بلکه معجزه ای شود و دایره منکرات در جامعه کاهش یابد.
وی با اشاره به نهادینه شدن فرهنگ امر به معروف و نهی از منکر در جامعه گفت: فردی که مورد نهی قرار می گیرد باید قبل از اینکه مورد مصداق معین منکر را به رخش بکشیم احکام را بداند، بایستی بداند کسی که او را نهی می کند، تکلیف الهی اوست که وی را نهی می کند. متاسفانه بسیاری از افراد این تکلیف الهی افراد دیگر را نمی شناسند و حتی در مقابلش قرار می گیرند و ناراحت می شوند ضمن اینکه کیفیت ارشاد و امر به معروف و نهی از منکر هم باید به گونه ای باشد که هم تاثیرگذار باشد و همین که طرف ،در مقابل چشم دیگران ضایع نشود و شخصیتش حفظ شود.
وی ادامه داد: اول اینکه فردی که مرتکب منکر شود اگر عامدا و عالما مرتکب شده بود شخصیتی ندارد که بخواهد مورد ملاحظه واقع شود اما اگر از روی جهل و غفلت مرتکب این منکر می شود باید آبرویش را حفظ کرد و به طور غیرمستقیم به وی تذکر داده شود. این عوامل نکاتی هستند که می توانیم تحت عنوان روانشناسی انجام فریضتین مورد مطالعه قرار دهیم.
حجت الاسلام ادیب یزدی با اشاره به آثار و برکات اجرای فریضه امر به معروف و نهی از منکر در جامعه گفت: در هر صورت اگر ما بتوانیم حتی از ارتکاب یک گناه در جامعه جلوگیری کنیم ،کار بزرگی در پیشگاه خداوند کردیم اولا تکلیف آحاد همه مردم جامعه است که این کار را انجام دهند، ثانیا اجرای این عمل رحمت پروردگار را برمی انگیزد و غضب خداوند را دور می کند، برای همین دستورات بسیار مفصلی در این زمینه وجود دارد.
نظر شما