به گزارش خبرنگار قرآن و معارف خبرگزاری شبستان، حجتالاسلام محسن الویری عضو هیئتعلمی دانشگاه باقرالعلوم غروب چهارشنبه در نشست «تاریخ در قرآن» با عنوان طرحوارهای برای تاریخ کاوی سپهر قرآن که به همت پژوهشگاه مطالعات قرآنی و با همکاری انجمن ایرانی مطالعات قرآنی و فرهنگ اسلامی در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، گفت: برای فهم بهتر قرآن باید به تاریخ توجه شود.
وی افزود: از گذشته تاکنون مسلمانان همواره با دقت قرآن را رصد کردند که مبادا در آن تحریفی ایجادشده باشد، بر همین اساس بر اصیل بودن قرآن تأکیددارند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه باقرالعلوم با اشاره به اینکه قرآن بهتدریج و در یک بازه زمانی پس از رحلت پیامبر (ص) شکلگرفته است، عنوان کرد: شاید درباره تاریخگذاری بر سیر نزول سورههای قرآنی دیدگاه روشنی وجود داشته باشد اما درباره آیات روش تاریخگذاری بر اساس قرائن تاریخی بوده است.
حجتالاسلام الویری با تأکید بر اینکه فهم بسیاری از آیات قرآن وابسته به اطلاعات بیرونی تاریخی است، اظهار داشت: برای فهم بهتر قرآن باید آگاهیهای تاریخی مرتبط با سیر نزول آیات، شأن نزول آیات، ناسخ و منسوخ و ملاحظات تفسیر آیات تاریخی قرآن موردتوجه قرار گیرد.
وی درباره پیوند تاریخ و تفسیر قرآن، بیان داشت: مبانی معرفتی بهشدت نیازمند متون دینی است که قرآن بخش اصلی آن را تشکیل میدهد، اما در این بخش نیز آگاهی تاریخی لازم است، ضمن اینکه قرآن به مسئله تاریخ در مفهوم سیاستگذاری عمومی اهتمام دارد تا مردم را نسبت به راهحل برخی مسائل آگاه کند.
عضو هیئتعلمی دانشگاه باقرالعلوم افزود: برای اثبات تاریخی بودن قرآن نشانههای متعددی وجود دارد؛ یکی از نشانههای تاریخی بودن قرآن نام ۲۰ سوره از آن است که دلالت تاریخی دارد و دومین نشانه حجم وسیع آیات مربوط به تاریخ قرآن است که برخی بر این باورند که حدود سهپنجم قرآن را مباحث تاریخی شکل میدهد.
حجتالاسلام الویری با اشاره به جایگاه تاریخ در قرآن، بیان داشت: باید بین گزارههای مربوط به رویدادهای تاریخی در قرآن و نظام معنایی تاریخ بهمثابه یک شاخه معرفتی در قرآن فرق گذاشت.
وی در پایان خاطرنشان کرد: اجرای طرحهای مختلف بین قرآنپژوهان و تاریخپژوهان ضرورت دارد چراکه امروز زمینه انجام این فعالیتها ایجادشده است.
نظر شما