به گزارش خبرنگار شبستان، علی اصغر عزتی پاک، نویسنده عصر دیروز در نشست نقد و بررسی کتاب باغ شیشه ای که در سالن سلمان هراتی حوزه هنری برگزار شد، گفت: کار برای کودک سخت است، نویسنده باید ذهنیت کودکانه داشته باشد. ذهن کودک آزادی و رهایی دارد که تصاویر بزرگی خلق می کند، حرف زدن در مورد کارهای کودک سخت است و احتمال اینکه آدم به بیراهه برود، وجود دارد. ما نمی توانیم در مورد کتاب های کودک از طرف کودکان حرف بزنیم فقط می توانیم از طرف خودمان صحبت کنیم.
عزتی پاک کتاب باغ شیشه ای را یک کار فانتزی دانست و افزود: کودک یک جهان کوچک دارد مفاهیم انتزاعی، بزرگ و فلسفی را نباید برای بچه ها تبدیل به داستان کرد باید از آنچه به جهان کودک نزدیک است، حرف زد. کودک در حال شناسایی اطراف خود است و اگر از چیزهای دور برایش حرف بزنیم کار برایش سخت می شود به عنوان مثال من خالد را پیرزنی فرض می کردم و تصورم از خدا ملموس و جسمانی بود.
وی تصریح کرد: برای نوشتن برای کودکان باید به جهان آنها نزدیک شد جهان کودکان جهان معصومانه ای است که به طبیعت نزدیک است، جهان کودک باید به اندازه بچه کوچک باشد. باغ های پنهان را کمتر می توانیم در کارهای کودک داشته باشیم، باید در مورد جهان اطراف کودک برای کودک بنویسیم و با او حرف بزنیم. باغ های پنهان بیشتر در کارهای نوجوانان است زیرا نوجوانان جاهایی برای خلوت خود انتخاب می کنند و فکر می کنند که دور از دسترس بزرگسالان است.
این نویسنده اظهار داشت: فانتزی زمانی یک ترفند است برای اینکه بچه ها را با گذشته و آینده خود آشنا کرد. قهرمان داستان به قرون دیگری پرتاب می شود در کارهای آرمان آرین این مسئله را می بینیم در حقیقت دگر جهان در باغ شیشه ای اتفاق افتاده است برآورده شدن آرزوها نیز که جزء ویژگی های اصلی کار کودک است در باغ شیشه ای مشاهده می شود. روایت جانوران را نیز در این کتاب می بینیم. کتاب باغ شیشه ای بسیاری از مولفه های کتاب کودک را داراست.
عزتی پاک با بیان اینکه الگوی داستان باغ شیشه ای الگوی سفر و قهرمان است، گفت: قهرمان نجات دهنده است و داستان باغ شیشه ای با وام گیری از قصه های پریان پیش می رود. مسئله یاریگری و چرایی آن می توانست به داستان باغ شیشه ای جان بدهد.
وی با اشاره به اینکه طنز غایب بزرگ باغ شیشه ای است، بیان کرد: در داستان های کودک نویسنده به سمت طنز می رود تا داستان خوشایند بچه ها باشد، کسی که همدل و همراه باشد در داستان باغ شیشه ای جایش خالی است.
این نویسنده در مورد ویژگی های ادبیات کودک خاطرنشان کرد: کتاب های کودک کوتاه ترند و بیشتر فعال ترند تا منفعل، گفت و گو و حادثه در آنها دیده می شود، شخصیت های اصلی کودکان ملاک و معیار هستند در آنها قول و قرار بسیار گذاشته می شود و بیشتر خوشبینانه هستند، طرح ها فاقد احتمالات هستند و مسیر صریح و روشن است.
عزتی پاک عنوان کرد: اصلی ترین مشکل باغ شیشه ای آنجاست که ماجرای باغ پیش می آید. مسئله شفابخش بودن گیاهان معلوم نیست، می شد با یک جمله مسئله را بیان کرد. حسن کار باغ شیشه ای نیز قابل تاویل بودن آن است. کارهای کودک قابل تاویل نیست و در دوباره خوانی جواب نمی دهد ولی این کتاب یک جور تاویل را برمی تابد.
نظر شما