سوریه و فعل و انفعالات سیاسی؛ از پیام های پنهانی تا پیام های روی میز

خبرگزاری شبستان: شرایط کنونی «سوریه» بسیار پیچیده و مبهم است و جریان های زیر میزی و پنهان ، بیشتر از وقایع آشکاراست.

به گزارش خبرگزاری شبستان؛ "رأی الیوم" در مقاله ای به قلم "کمال خلف" نوشت: شرایط کنونی «سوریه» بسیار پیچیده و مبهم است و جریان های زیر میزی و پنهانی بسیار، بیشتر از وقایع آشکاراست. به عنوان مثال تمام تحلیل های سیاسی در مورد موضوعات مورد بحث دو قدرت بزرگ، «روسیه» و «آمریکا» در حال حاضر تنها در مورد  بخش آشکار آن صورت می گیرد که مقدمه ای برای توافق است اما مضمون آن به درخواست «واشنگتن» علنی نمی شود هر چند برخی طرف های حاضر مایل به اعلام برخی مضامین آن هستند.

در جلسه روز گذشته شورای امنیت پیام ها علنی و روی میز بود و ما آن ها را بررسی خواهیم کرد تا با تحلیل سیاسی و شاید به کمک برخی اطلاعات به نتایجی دست یابیم.

ابتدا از «لاوروف» شروع می کنیم، وی دو بار تکرار کرد که امیدوار است نسخه هایی را به اعضای شورای امنیت در مورد محتوای توافق توزیع کند. وی گفت: «من متأسفم که این اعضاء از مفاد توافق خبر ندارند».  این نخستین پیام بود که تازگی نداشته و رئیس دستگاه دیپلماسی در برابر جامعه بین المللی بدان اشاره کرده و می گوید «آمریکا» به دنبال مخفی کردن توافق از اعضاء بوده اما آنها خواهان عکس این موضوع هستند.

نقطه تمرکز پیام های «لاوروف» بر جنبش «احرار الشام» بوده و جبهه «النصره» را مسئول نقض آتش بس و بمباران ارتش «سوریه» در «حلب» نمی داند تا به صورت خلاصه ما را به بازنگری در طبقه بندی گروه ها و چگونگی شکل گیری «داعش» و «النصره» فرا خواند.

در اینجا و در برآورد ما،«لاوروف» نسبت به اصلاح توافق از سوی «واشنگتن» اشاره داشته و در پیامی به همتای آمریکائی خود می گوید که «مسکو» در قرار دادن این جنبش ونیز «جیش الاسلام» در بین گروه های میانه رو تردید دارد و اگر اصلاحی صورت گیرد، در مورد نوع طبقه بندی است و «مسکو» می تواند در پایان توافق، این گروهها را مورد هدف قرار دهد.

«جان کری»  با دریافت پیام، آن را با بیان صریح  در مورد اصلاح توافق پاسخ داد و موضع صریح و رسمی «آمریکا» رادر قبال موضوع اصلاح این گونه بیان کرد:« پرواز هواپیماهای سوری ممنوع است ، هواپیماهای جنگی «سوریه» حق مشارکت در مناطق مختص هواپیماهای آمریکائی و روسی برای مورد هدف قرار دادن «داعش» و «النصره» را ندارند که این موضوع در حقیقت اصلاح مقدمه قبلی توافق است.

پیام خطرناک تر «کری» در سخن اوست که می گوید: «هیچ کس تصورنمی کند اوضاع سوریه نمی تواند بدتر شود». از این سخن می توان چنین برداشت کرد که تهدیدی پنهانی نسبت به عدم اطمینان «روسیه» و متحدان آن به وضع کنونی و ترازویی است که کفه آن به نفع  ناتو سنگین است.

سپس نقش «بشار الجعفری» نماینده «سوریه» آشکار می شود که با لحنی تند «واشنگتن» را به حمله مستقیم پس از حمله به «دیرالزور» تهدید کرد.

ما مطمئن نیستیم که پس از این بمباران متقابل دیپلماسی بر روی میز شورای امنیت، توافق «آمریکا» و «روسیه» حتما اجرایی خواهد شد اما می توان چنین نتیجه گرفت که:

«آمریکا» در پی اصلاح توافق قبل از علنی شدن آن است و نخستین بند اصلاحیه، منع  کامل پرواز جنگنده های سوری بر فراز خاک «سوریه» است.

مسکو شرایط اصلاح را نمی پذیرد و در صورتی اصلاح را می پذیرد که «آمریکا» نیز در مقابل، گسترش دایره گروه های تروریستی و انضمام حداقل جنبش «احرار الشام» علاوه بر آن «النصره» و «داعش» را به این گروه ها قبول کند.

موافقت با هر دو درخواست مشکل است بنا براین ما معتقد هستیم که وضعیت «سوریه» چه با حضور در میدانی جدید و یا قبول اجرای توافق مانند همان شرایط قبل از اصلاح و تغییر است. گزینه نخست را نمی توان به آسانی انتخاب کرد اما متاسفانه اکنون به مراتب جلوتر از گزینه های دیگر است.

دولت «سوریه» معتقد است که تعهد دو سال پیش «آمریکا» در برابر ارتش سوریه در مورد عدم حمله به ارتش «سوریه» پس از حمله به «دیر الزور» باید دوباره بازنگری شود.

کد خبر 575981

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha