به گزارش خبرنگار شبستان، سرهنگ حسین فروتن نژاد، مسئول کمیسیون های اسرا امروز سوم مهر در برنامه بزرگداشت دفاع مقدس که در سالن حکمت پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار شد، گفت: امام (ره) و مقام معظم رهبری همواره تاکید داشتند که اسرای عراقی در کشور ایران اسیر نیستند بلکه میهمان های جمهوری اسلامی ایران هستند و همواره تاکید می کردند با آنها به گونه ای رفتار شود که پیام جمهوری اسلامی ایران را به جهانیان منتشر کنند.
سرهنگ فروتن نژاد عنوان کرد: کمیسیون اسرا از 9 کمیته همچون کمیته های تبادل، اطلاعات و فرهنگ تشکیل شده بود. تمام اسرای عراق که در ایران به سر می بردند به مشهد مقدس و همچنین به قم رفتند. وقتی آنها می خواستند به عراق بازگردند به تمام آنها یک بسته شامل هدایا و حتی هدیه هایی برای خانواده آنها داده شد. آنها با ظاهری آراسته و کت و شلوار به کشور خود برگشتند.
وی با بیان اینکه جنگ دو رو دارد، اظهار داشت: یک رو خود جنگ و اتفاقات آن است و روی دیگر اتفاقات بعد از جنگ است. وقتی قطعنامه بی 2 کشور ایران و عراق امضا شد کار ما شروع شد. ابتدا هر کدام از نیروها به منطقه صفر مرزی خود رفتند و سپس تبادل اسرا صورت گرفت.
مسئول کمیسیون های اسرا در مورد برخی از علل جنگ ایران علیه عراق بیان کرد: اختلاف مالکیت بر سر اروندرود، جزایر تنب کوچک و بزرگ و ابوموسی یکی از علل جنگ بود. با پیروزی انقلاب اسلامی در سال 57 عراق احساس کرد ایران دیگر از اقتدار برخوردار نیست. وقتی انقلاب اسلامی در ایران شکل گرفت عراق ایجاد مزاحمت و محاصره اقامتگاه روحانیون برجسته ایران در عتبات مقدسه را در پیش گرفت. عراق برای سفرای ایران در عراق نیز مزاحمت ایجاد کرد و از برخی نظامیان پهلوی که به عراق رفتند، حمایت کرد.
سرهنگ فروتن نژاد با اشاره به اینکه در جنگ با عراق 30 هزار اسیر در عراق داشتیم، بیان کرد: 58 هزار اسیر از 15 کشور در ایران داشتیم. این نشان می دهد که 15 کشور با ما جنگ داشتند. ما اسرای این 15 کشور را به سفارتخانه هایشان در تهران تحویل دادیم نه به کشور عراق. 31 شهریور 59 ساعت 2 بعدازظهر عراق با 12 لشکر به ایران حمله کرد، مردم رسما به عنوان بسیجی وارد عرصه شدند و خرمشهر به شهر خون تبدیل شد.
وی ادامه داد: امام (ره) فرمودند اسرا در چنگال دژخیمان خود سرود آزادی اند و احرار جهان را زمزمه می کنند. امام (ره) تاکید بر رفتار خوب و حسنه با اسرای عراقی در ایران داشتند و در این زمینه فرمودند اینها مبلغان دولت جمهوری اسلامی ایران هستند.
مسئول کمیسیون های اسرا خاطرنشان کرد: گروه مذاکراتی داشتیم که جلساتی در تهران، عراق و ژنو با نمایندگانی از ایران، عراق و کمیته صلیب سرخ تشکیل می دادند. تبادل اسرا از 26 مرداد سال 69 آغاز شد و این تبادل نفر به نفر بود. از 26 خرداد سال 60 تا دوم اسفند سال 81 در 65 مرحله 39 هزار و 140 نفر از آزادگان به ایران برگشتند. تعداد اسرای عراقی 58 هزار و 330 نفر بود. ابتدا تبادلات در ترکیه صورت می گرفت و ما اسرای معلول و بیمار را در اولویت قرار دادیم. 1214 نفر از اسرای عراقی در ایران فوت کردند و 574 نفر از اسرای ایرانی در عراق فوت کردند که آنها را تبادل کردیم.
سرهنگ فروتن نژاد اظهار داشت: از اسرای عراقی 10 هزار و 336 نفر تقاضای پناهندگی به ایران داشتند که در کشور ایران آزادانه زندگی کردند. ما حتی اسرای پناهنده فوتی را با مجوز از دفتر مقام معظم رهبری نبش قبر می کنیم و جنازه را تحویل عراق می دهیم. در جنگ 247 نفر از 15 کشور را اسیر گرفتیم که 5 نفر آنها فوت شدند و 3 نفر در ایران پناهنده شدند و بقیه به کشورهایشان بازگردانده شدند. ما 23 اسیر خانم در عراق داشتیم که در آبادان و خرمشهر به عنوان پرستار و امدادگر فعالیت می کردند و به اسارت درآمدند.
وی بیان کرد: ما به مقامات عراقی می گفتیم اسرای عراقی در ایران شرایط خوبی دارند اما اسرای ما در شرایط بسیار بدی به سر می برند آنها می گفتند این امکان ندارد و ما در جواب گفتیم بیایید به طور وزنی و تنی تبادل اسرا کنیم. ما به اسرای عراقی سخت نمی گرفتیم چون فرمایشات امام (ره) و مقام معظم رهبری را سرلوحه خود کرده بودیم ما مثل میهمان با اسرای عراقی رفتار می کردیم و آنها را به زیارت و جاهای دیدنی می بردیم.
نظر شما