لزوم توجه به درآمد صادراتی گیاهان دارویی/ارتقای درآمد به ۵ میلیارد دلار

خبرگزاری شبستان:در ایران حدود ۸ هزار گونه گیاهی دارد و با توجه به قابلیت هایی که کشورمان در زمینه تولید و پرورش گیاهان دارویی دارد از این رو می توان از آن برای درآمدزایی و صادرات بهره برد.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: گیاهان دارویی گیاهانی هستند که یک یا برخی از اندام‌های آنها حاوی ماده مؤثره است. این ماده که کمتر از یک درصد وزن خشک گیاه را تشکیل می‌دهد، دارای خواص دارویی مؤثر بر موجودات زنده است. در ایران حدود 8 هزار گونه گیاهی موجود است که از این تعداد ۲۳۰۰ گونه جزء گیاهان معطر و دارویی هستند و از این تعداد ۴۵۰ گونه در عطاری‌های ایران به فروش می‌رسد.

 

بر اساس تحقیقی که از طرف دانشگاه علوم پزشکی تهران در مورد شایعترین گیاهان دارویی خریداری شده از عطاری‌ها در شهر تهران در سال ۱۳۸۷ انجام شده است، شایعترین گیاهان خریداری شده از عطاران شامل در فصل بهار به ترتیب، گل گاو زبان ایرانی، سنبل الطیب، خاکشیر، بنفشه؛ در فصل تابستان به ترتیب: خاکشیر، کاسنی، شاه تره، تخم شربتی؛ در فصل پاییز، به ترتیب: آویشن، پنیرک، گل ختمی، بنفشه و در فصل زمستان به ترتیب: دارچین، زنجبیل، چهارگل (ترکیبی از نیلوفر، پونه، گل ختمی، سپستان، پرسیاوشان، عناب و گل بنفشه) و آویشن بوده است.

 

بنابراین گزارش، با توجه به قابلیت هایی که کشورمان در زمینه تولید و پرورش گیاهان دارویی دارد از این رو می توان از آن برای درآمدزایی و صادرات بهره برد. ایرنا در این رابطه به نقل از محمدحسن عصاره، دبیر ستاد توسعه فناوری های گیاهان دارویی و طب سنتی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری نوشته است: "درآمد صادراتی حوزه گیاهان دارویی و فرآورده های طبیعی را باید تا سال 1404 به پنج میلیارد دلار برسانیم. در سال های اخیر با حضور شرکت های دانش بنیان شاهد افزایس درآمدهای صادراتی هستیم. ایجاد یک میلیون اشتغال و افزایش سطح زیر کشت به 500 هزار هکتار از دیگر برنامه های مهم تا سال 1404 است که با برنامه ریزی دقیق و منسجم باید به این اهداف دست یابیم. هشت هزار گونه گیاهی در کشور وجود دارد که یک هزار و 730 مورد آن انحصاری کشور است و 730 گونه مشترک فلور ایران و سایر کشورهاست که ترکیبات آنها فقط در ایران ارزشمند هستند. ظرفیت اسمی عصاره، اسانس و عرقیات از 59 هزار تن به 172 هزار تن رسیده است که تا سال 1404 باید به 400 هزار تن برسد.

 

این گزارش می افزاید: سطح زیر کشت گیاهان دارویی در سه کشور چین، امریکا و کاتادا از 393 هزار هکتار در سال 1990 به سه میلیون و 200 هزار هکتار رسیده است. ارزش اقتصادی واردات گیاهان دارویی و فراورده های وابسته آن از 355 میلیون دلار در سال 1976 به حدود 132 میلیارد دلار در سال 2015 رسیده است.

 

یادآور می شود: ماه گذشته سومین جشنواره و نمایشگاه ملی گیاهان دارویی، فرآورده های طبیعی و طب سنتی ایران با حضور فعالان، تولیدکنندگان و صنعتگران این حوزه در مصلای بزرگ امام خمینی (ره) تهران برگزار شد. 487 شرکت اعم از تولیدی و صنعتی از جمله 146 شرکت دانش بنیان در این رویداد حضور داشتند که از لحاظ تعداد شرکت های حاضر، نسبت به دو دوره قبل رشد چشمگیری داشته است. 2800 محصول در این رویداد ارائه شد که از این تعداد، 450 محصول فناورانه و دانش بنیان بودند. حضور 147 مرکز علمی ، تحقیقاتی و دانشگاهی، حضور 100 گروه فناور دانش آموزی، رونمایی از سند نقشه راه سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی، برگزاری کارگاه های آموزشی، رونمایی از فرآورده ها و فناوری های این حوزه و راه اندازی هرباریوم گیاهان دارویی از مهمترین برنامه های این نمایشگاه بود.

کد خبر 575688

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha