دلایل عجیب برای فشارهای حقوق‌بشری آمریکا بر ایران/ کشمکش جدید کنگره و کاخ سفید بر سر ایران

خبرگزاری شبستان:دلایل عجیب برای فشارهای حقوق‌بشری آمریکا بر ایران، روسیه به حمایت از برجام ادامه می‌دهد، کشمکش جدید کنگره و کاخ سفید بر سر ایران، تصویب لایحه ممنوعیت پرداخت پول نقد به ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: دلایل عجیب برای فشارهای حقوق‌بشری آمریکا بر ایران، روسیه به حمایت از برجام ادامه می‌دهد، کشمکش جدید کنگره و کاخ سفید بر سر ایران، تصویب لایحه ممنوعیت پرداخت پول نقد به ایران از جمله سرتیترهای اخبار ایران در جهان در خبرگزاری ها بود. مشروح این اخبار را در گزارش زیر بخوانید:

فارس:

تلاشها در کنگره آمریکا برای جلوگیری از فروش هواپیما به ایران ادامه دارد

قانونگذاران ارشد مجلس نمایندگان آمریکا روز جمعه تصریح کرده‌اند علی‌رغم اقدام جدید وزارت خزانه‌داری کشورشان در صدور مجوز برای شرکت‌های بین‌المللی «بوئینگ» و «ایرباس»، تلاشها برای جلوگیری از فروش هواپیماهای مسافربری به ایران توسط این دو شرکت را ادامه خواهند داد.   

«پیتر روسکام» و «جب هنسرلینگ»، دو نماینده جمهوری‌خواه کنگره در نامه‌ای به «دفتر کنترل دارایی‌های خارجی وزارت خزانه‌داری »، روز جمعه از این نهاد آمریکایی که مسئولیت نظارت بر اجرای تحریم‌ها را بر عهده دارد خواسته‌اند درباره تبعات امنیتی تحویل هواپیما به ایران توضیحات بیشتری ارائه کند.

این دو نماینده در نامه‌ای که به رویت خبرگزاری انگلیسی رویترز رسیده، ضمن تکرار اتهامات علیه ایران می‌نویسند: «شواهد اندکی درباره توقف ارسال سلاح، نیرو و پول نقد به گروه‌های تروریستی و رژیم‌های سرکش توسط (شرکت) ایران‌ایر وجود دارد.»

نمایندگان کنگره آمریکا شرکت هواپیمایی حامل پرچم ایران، «ایران‌ایر» را به تلاش برای استفاده از هواپیماهای مسافربری برای صدور سلاح و مهمات به سوریه و لبنان متهم کرده‌اند. تهران همواره این اتهامات را قاطعانه رد کرده است.

هر دو نماینده‌ای که روز جمعه نامه نوشته‌اند سمت‌های مهمی در مجلس نمایندگان آمریکا دارند. روسکام رییس کمیته فرعی نظارت در کمیته روشها و ابزارها است. هنسرلینگ، رئیس کمیته امور مالی مجلس نمایندگان است. 

وزارت خزانه‌داری آمریکا روز چهارشنبه مجوزهایی را صادر کرد که امکان تحویل حداقل ۱۷ فروند هواپیمای ایرباس به ایران را فراهم می‌کند.

این نهاد آمریکایی ساعاتی بعد نیز اعلام کرد مجوزهای مشابهی برای شرکت بوئینگ صادر کرده است.

فروش هواپیما به ایران موجب رونق اقتصادی برای شرکت‌های هواپیمایی ایرباس و بوئینگ در سالی که آنها با کمبود فروش مواجه بوده‌اند، خواهد شد. از طرف دیگر ایران می‌گوید برای نوسازی ناوگان حمل و نقل هوایی‌اش به 400 فروند هواپیما نیاز دارد.

دو شرکت بوئینگ و ایرباس، هر یک توافقی برای فروش بیش از 100 فروند هواپیمای مسافربری با ایران امضا کرده‌اند.

این قراردادها بعد از توافق هسته‌ای بین ایران و گروه 1+5 موسوم به برجام که تحریم‌های فروش هواپیما به ایران را رفع می‌کند امضا شدند. 

نقل و انتقالات مالی مربوط به این قراردادها به دلیل پابرجا ماندن تحریم‌ها علیه بانک‌های آمریکایی کماکان با مشکل رو به روست.

ایران به جهان نشان داد که مایل است از مسیر سلاح‌های اتمی فاصله بگیرد

جان کری، وزیر خارجه آمریکا در نشستی در شورای امنیت درباره «پیمان منع جامع آزمایش‌های اتمی» گفت که ایران با توافق «برجام»، این موضوع را برای دنیا روشن کرده که مایل است از مسیر سلاح‌های اتمی فاصله بگیرد.

وزیر خارجه آمریکا با توجه به قطع روابط دیپلماتیک تهران و واشنگتن بعد از وقوع انقلاب اسلامی تصریح کرد که حصول توافق هسته‌ای، بعید به نظر می‌رسیده است.

«جان کری» گفت: «دو کشوری که از سال 1979 با یکدیگر صحبت نکرده بودند، مذاکراتی را با یکدیگر درست در پشت این اتاق آغاز کردند؛ و ما آن را به کشوری تبدیل کردیم که برنامه هسته‌ایش را رها کرد و برای دنیا روشن کرد که تمایل دارد برای امن‌تر کردن جهان، از مسیر سلاح اتمی فاصله بگیرد.»

جمهوری اسلامی ایران همواره اتهامات کشورهای غربی به رهبری آمریکا درباره پیگیری سلاح‌های اتمی در لفافه برنامه هسته‌ای این کشور را رد کرده است.

وزیر خارجه آمریکا در ادامه آزمایش هسته‌ای اخیر کره شمالی را «چالشی در برابر رهبری» شورای امنیت سازمان ملل و تهدیدی در برابر ثبات بین‌المللی خواند و بر ضرورت پیوستن کشورها به «پیمان منع جامع آزمایش هسته‌ای» تأکید کرد.

این پیمان که تا کنون به امضای بیش از 160 کشور رسیده، اعضا را از انجام هر گونه آزمایش هسته‌ای منع می‌کند.

فشارهای حقوق‌بشری آمریکا بر ایران، به نفع جمهوری‌اسلامی است/ حسن روحانی از حضور نظامی در سوریه استفاده می‌کند

روزنامه «واشنگتن پست» در یادداشتی به قلم «دیوید ایگناتیوس» به بررسی سخنرانی‌های رؤسای جمهور ایران و مصر در سازمان ملل پرداخته و ادعا کرد این دو کشور دل‌مشغولی‌های یکسانی از جمله ثبات داخلی و رشد اقتصادی دارند.

در ابتدای این یادداشت با بیان اینکه «حسن روحانی» رئیس جمهور ایران و «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهور مصر درباره میانه‌روی و منابع غنی فرهنگ باستانی خود صحبت می‌کنند، آمده است: «بنظر می‌رسد آنها بیشتر نگران امنیت، شبح تروریسم و آشوبی که در طول مرزهایشان نهفته است، باشند.»

ایگناتیوس با اشاره به مصاحبه‌ای که با روحانی و السیسی در نیویورک انجام داده، می‌نویسد: «روحانی و السیسی نظرات مشابهی را بیان کردند. (این دو) به همراه ده‌ها رهبر جهانی دیگر به نیویورک آمدند تا در سیستم جهانی به رهبری آمریکا شرکت داشته باشند...اما خستگی جان کری وزیر خارجه آمریکا در مذاکرات صلح سوریه نشان می‌دهد که حتی برای یک ابرقدرت (آمریکا) هم دیپلماسی همیشه به تنهایی کافی نیست.»

این تحلیلگر آمریکایی سخنان روحانی در مجمع عمومی سازمان ملل را دارای «لحن تند» توصیف کرده و افزود: «اما روحانی یک سیاستمدار زیرک است. او حضور نظامی ایران در عراق و سوریه را برای ایجاد یک حائل دربرابر گروه تروریستی داعش لازم می‌داند.»

در پایان این یادداشت با بیان اینکه سیاست خارجه برای روحانی و السیسی با ضرورت امنیت داخلی آغاز می‌شود، تاکید شده است: «فشارهای آمریکا درباره مسائل حقوق بشری در نهایت به نفع این کشورها (مصر و ایران) است.»

مهر:

کشمکش جدید کنگره و کاخ سفید بر سر ایران

مجلس نمایندگان آمریکا پنجشنبه طرحی را تصویب کرد که براساس آن هرگونه پرداخت پول نقد به ایران ممنوع می شود و دولت این کشور ملزم شده است که کنگره را پیش از حل و فصل دعاوی مالی با ایران مطلع کند.

به گزارش آسوشیتدپرس، این طرح با اختلاف چشمگیر ۲۵۴ رای موافق در مقابل ۱۶۳ رای مخالف در مجلس نمایندگان آمریکا به تصویب رسید. حزب جمهوریخواه در مجلس نمایندگان آمریکا اکثریت را در اختیار دارد. این حزب منتقد سیاست‌های دولت باراک اوباما در قبال ایران و توافق هسته‌ای با این کشور است.

طبق این گزارش، ‌ تصویب این طرح واکنشی است به موضوع پرداخت یک میلیارد و ۷۰۰ میلیون دلار پول نقدبه ایران پس از اجرای توافق هسته‌ای است. طی هفته‌های اخیرجمهوریخواهان پرداخت این پول به ایران را نوعی «باج» دادن به تهران توصیف کرده اند.

این در حالی است که کاخ سفید می گوید، پرداخت این پول بابت حل و فصل یک دعوای حقوقی میان تهران و واشینگتن بر سر یک معامله تسلیحاتی در دوران رژیم شاه بوده است.

طرح مربوط به پرداخت پول نقد به ایران، مربوط می‌شود به انتقال پول قرارداد معلق‌شده تسلیحاتی در زمان حکومت آخرین پادشاه خاندان پهلوی و سود ناشی از آن، در زمان آزاد شدن زندانیان آمریکایی در ایران.

۴۰۰ میلیون دلار اصل این قرارداد روز ۱۷ ژانویه امسال به صورت یورو، فرانک سوئیس و سایر ارزهای خارجی در جعبه‌های چوبی و همزمان با آزادی زندانیان ایرانی- آمریکایی در زندان‌های ایران با یک هواپیما به تهران فرستاده شد. ۱.۳ میلیارد دلار سود ناشی از فسخ این قرارداد نیز در روزهای ۲۲ ژانویه و پنجم فوریه به صورت نقد به ایران داده شد.

جمهوریخواهان ادعا می کنند پرداخت پول نقد که قابل ردیابی نیست به کشوری که در صدر فهرست کشورهای حامی تروریسم است، باعث می شود این پول برای حمایت مالی از تروریسم در سراسر جهان به کار گرفته شود.

«اد رویس» رییس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا و تدوین کننده این طرح، مدعی شده است: پول نقدقابل ردیابی نیست، پول نقد در عمل ارز تروریست هاست.

گزارش‌ها حاکی که این طرح دارای متممی است که پرداخت هرگونه پول نقد دولت‌های حامی تروریسم از جمله کره شمالی بدون اجازه کنگره را ممنوع می کند.

این طرح برای تبدیل شدن به قانون می بایست در سنای آمریکا نیز به تصویب برسد ورئیس‌جمهور آمریکا آن را امضا کند.

این درحالی است که کاخ سفید پیشتر اعلام کرده بود که در صورت تصویب این طرح در کنگره، باراک اوباما، رییس جمهوری آمریکا این طرح را وتو خواهد کرد.

رییس جمهوری آمریکا ماه گذشته در یک کنفرانس خبری در پنتاگون گفت به این دلیل به ایران پول نقد داده شد «چون نمی‌توانستیم برای آنها چک بفرستیم یا پول به حساب آنها واریز کنیم. ما هیچ ارتباط بانکی با تهران نداریم که این بخشی از فشاری است که بر آنها اعمال کرده‌ایم»

نمایندگان دموکرات که با این طرح مخالفت کرده‌اند اتهام «باج» بودن پرداخت پول به ایران را رد و جمهوریخواهان را متهم کرده‌اند که در صدد بهره‌برداری سیاسی از این مسئله هستند.

اما کاخ سفید در بیانیه‌ای می‌گوید رئیس‌جمهوری آمریکا دو طرح تازه کنگره آن کشور در مورد ایران را وتو خواهد کرد. به گفته دولت آمریکا یکی از این طرح‌ها منابع اطلاعاتی و همچنین «برجام» را به خطر می‌اندازد و طرح دیگر نیز بر پایه رویکردی «نادرست» است.

یکی از طرح‌های کنگره با عنوان «شفافیت مالی دستگاه رهبری ایران»، از دولت ایالات متحده می‌خواهد تا به طور آشکار جزئیات مربوط به دخل‌وخرج دستگاه رهبری ایران را منتشر کند. طرح دوم که عنوان آن «منع پرداخت باج‌های بیشتر به ایران» است، مربوط به پرداخت پول نقد به ایران می‌شود.

دولت باراک اوباما می‌گوید، طرح دوم از اساس به مسئله‌ای اشاره دارد، که وجود خارجی ندارد و «غیر عاقلانه» است: یعنی موضوع «باج دادن» به ایران. طرح اول رای‌گیری و تصویب شده و رای‌گیری در مورد طرح دوم قرار است در روزهای پیش‌رو انجام شود.

طرح مربوط به پرداخت پول نقد به ایران، مربوط می‌شود به انتقال پول قرارداد معلق‌شده تسلیحاتی در زمان حکومت آخرین پادشاه خاندان پهلوی و سود ناشی از آن، در زمان آزاد شدن زندانیان آمریکایی در ایران.

در بخشی دیگر از بیانیه کاخ سفید در ارتباط با این طرح گفته شده «طرحی که خواستار انتشار آشکار [جزیات درآمدها و پرداخت‌ها] است، می‌تواند از طرف ایران و شرکای ما در برجام، به عنوان طرحی خلاف تعهدات ما [در اجرای توافق اتمی] دیده شود» و این توافق را با خطر فروپاشی روبه‌رو کند.

جمهوری‌خواهان منتقد دولت اوباما، می‌گویند این پول «باج‌دهی» به حکومت ایران، برای آزادی زندانیان بوده و در آینده به ضرر امنیت شهروندان آن کشور و منافع ملی‌ست. دولت اوباما به‌تاکید این اتهام‌ها را رد کرده و خود رئیس‌جمهوری نیز گفته نمایندگان پیشاپیش از موضوع باخبر بودند و در عین حال پرداخت این پول پس از مشاوره با حقوقدانان و برای پایان دادن به پرونده انجام شده‌است. با این همه، شماری از مقام‌ها هم در ایران و هم در ایالات متحده، این موضوع را پنهان نکرده‌اند، که هم‌زمانی پرداخت پول و آزادی زندانیان، ناشی از نبود اعتماد به دیگری در مورد پایبندی به توافقات مربوطه است.

اما طرح دیگری که «شفافیت مالی دستگاه رهبری ایران» نام دارد، از نظر کاخ سفید، می‌تواند اجرای توافق اتمی و برنامه جامع اقدام مشترک را به خطر بیاندازد. در عین‌حال کاخ سفید در بیانیه‌ای که در این رابطه منتشر کرده می‌گوید «انتشار اطلاعات در این مورد می‌تواند منابع اطلاعاتی و روش‌های [جمع‌آوری اطلاعات در مورد دخل‌وخرج دستگاه رهبری ایران] را به خطر بیاندازد».

این طرح علاوه بر رهبر جمهوری اسلامی، رئیس‌جمهوری و شماری از افراد حقیقی دیگر که از جمله سپاه پاسداران را هدف قرار می‌دهد.

در بخشی دیگر از بیانیه کاخ سفید در ارتباط با این طرح گفته شده «طرحی که خواستار انتشار آشکار [جزیات درآمدها و پرداخت‌ها] است، می‌تواند از طرف ایران و شرکای ما در برجام، به عنوان طرحی خلاف تعهدات ما [در اجرای توافق اتمی] دیده شود» و این توافق را با خطر فروپاشی روبه‌رو کند.

منتقدان عملکرد دولت آمریکا می‌گویند، واشنگتن برای آنکه توافق اتمی با ایران، که از میراث‌های سیاسی ریاست‌جمهوری باراک اوباما به شمار می‌رود، به خطر نیافتد، بیش از اندازه در برابر تهران انعطاف نشان می‌دهد. این انتقادها در حالی‌ست که ایران خود بارها از وضعیت اجرای برجام انتقاد کرده‌است. مقام‌های تهران معتقد هستند، گشایشی که انتظار می‌رفت در جریان اجرای توافق اتمی از طرف دولت آمریکا حاصل شود، حاصل نشده‌است. دولت اوباما این انتقادها را رد کرده و می‌گوید واشنگتن تا زمانی که تهران به تعهدات عمل می‌کند، به تعهدات خود پایبند است.

عربستان در صورت «فریز نفتی ایران» تولید نفت خود را کاهش می دهد

رویترز به نقل از منابعی که اشاره ای به نام آنها نکرده مدعی شده که عربستان این طرح را در نشست آتی اوپک که هفته آینده در الجزایر برگزار می شود ارائه می کند.

گویا این طرح قبلا به اطلاع اعضای اوپک رسیده اما ایران هنوز پاسخی در خصوص موافقت یا مخالفت با آن نداده است.

رویترز به نقل از منابع آگاه نفتی اعلام کرد عربستان سعودی در جریان مذاکرات با ایران به طور مشروط با کاهش تولید نفت خود برای تقویت قیمت ها موافقت کرده است .

به گفته این افراد مقامات عربستان در ماه جاری به مقامات ایرانی پیشنهاد کرده اند اگر تهران تولید نفت خود را در سطح کنونی فریز کند ریاض هم تولید نفت خود را تا سطح اوایل سال جاری میلادی کاهش خواهد داد. هنوز خبری در مورد واکنش ایران به این پیشنهاد منتشر نشده است اما از سوی دیگر عربستان به طور دقیق مشخص نکرده است حاضر است چقدر تولید نفت خود را کاهش دهد و انتظار دارد که ایران در چه سطحی تولید نفت خود را فریز کند.

بر اساس گزارش های غیر رسمی تولید نفت ایران در حال حاضر به ۳.۶ میلیون بشکه در روز رسیده است که کمتر از میزان تولید نفت این کشور پیش از اجرایی شدن تحریم هاست. ایران اعلام کرده است در صورت افزایش تولید نفت خود به ۴ میلیون بشکه در روز حاضر است با طرح فریز نفتی موافقت کند.

لاوروف: روسیه به حمایت از برجام ادامه می‌دهد

وزارت خارجه روسیه با اشاره به نشست کمیسیون برجام در سطح وزیران در نیویورک در این باره افزود: «سرگئی لاوروف» در این مذاکرات و بررسی موارد طرح شده، بر اولویت مسکو به منظور ارائه کمک های لازم با هدف حفظ و پایداری برجام تاکید کرد.

وزارت خارجه روسیه اعلام کرده است: تمامی طرف ها در نشست نیویورک بر پایبندی خود به اجرای مفاد برجام تاکید کردند و اهمیت بهره برداری از فرصت های اقتصادی اقتصادی و سیاسی ناشی از اجرای برجام را مورد اشاره قرار دادند.

لاوروف همچنین تاکید کرد روسیه به حمایت از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) فعالانه ادامه خواهد داد.

باشگاه خبرنگاران جوان:

تصویب لایحه ممنوعیت پرداخت پول نقد به ایران در کنگره آمریکا

مجلس نمایندگان آمریکا که جمهوریخواهان اکثریت آنرا در اختیار دارند روز پنجشنبه لایحه ای را به تصویب رساند که براساس آن پرداخت پول نقد به ایران برای آمریکا ممنوع می شود و دولت آمریکا ملزم می شود کنگره را پیش از هرگونه تسویه مطالبات با تهران، از موضوع مطلع کند.

این لایحه با 254 رای موافق در برابر 163 رای مخالف تصویب شد.

این لایحه با حمایت گسترده جمهوریخواهان روبرو شد که هدف آنها سرزنش دولت باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا برسر پرداخت یک میلیارد و 700 میلیون دلار پول نقد به ایران در اوایل امسال به منظور تسویه مطالبه ای مربوط به چند دهه قبل در ارتباط با قراردادی نظامی است.

ایرنا:

موگرینی:برنامه موشکی ایران ناقض برجام نیست

'فدریکا موگرینی' مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ضمن تاکید بر پایبندی ایران به اجرای تعهداتش در چارچوب برجام، گفت، برنامه موشکی ایران مشمول برجام نیست و انجام این آزمایش ها ناقض برجام نیست.

موگرینی پس از نشست کمیسیون مشترک اجرای برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) با حضور وزیر امور خارجه ایران و وزیران خارجه گروه پنج بعلاوه یک، با اشاره به گزارش های آژانس بین المللی انرژی اتمی در تایید پایبندی ایران به تعهداتش در چارچوب برجام، گفت، برجام در حال اجرا است و از این اراده و عزم سیاسی و تعهد جدی به گفت وگو و کار گروهی تشکر می کنم. کشورها ممکن است اختلاف های داشته باشند اما، این مساله را با کمک یکدیگر می توان مدیریت کرد.

وی افزود، ما عزم مان را برای ادامه همکاری در زمینه اجرای برجام اعلام می کنیم. ما همه بر اهمیت سیاسی و تاریخی این توافقنامه تاکید می کنیم، توافقنامه ای که به دنیا و ما نشان داد مشکل ترین مسایل را می توان از طریق دیپلماسی، گفت و گو و رویکرد برد- برد و غلبه بر رویکرد حاصل جمع صفر که گاهی اوقات مانع گفت وگوی ما می شود، حل کرد.

موگرینی خاطرنشان کرد، در مقایسه با سال پیش، از شروع سال جاری شاهد افزایش 43 درصدی مبادلات بازرگانی بین اتحادیه اروپا و ایران هستیم، چندین بانک اروپایی شروع به تسهیل تعاملات با بانک های ایرانی کردند. ما شاهد افزایشی بیش از آنچه انتظار داشتیم، در فروش نفت ایران به کشورهای اروپایی هستیم. ایران تقریبا به مرحله تولید قبل از تحریم ها یا همان چهار میلیون بشکه در روز رسیده است. پس آنچه مشخص است اینکه برجام اجرا شده است و می شود.

موگرینی تاکید کرد، همه ما معتقدیم نتایج مثبت این توافقنامه می تواند به حل و فصل سایر بحران ها کمک کند.

وی در رابطه با برنامه موشکی ایران گفت، همانگونه که پیش از این بارها گفتم، این مساله مشمول برجام نمی شود، توافقنامه ایران فقط در رابطه با ابعاد هسته ای و برنامه هسته ای این کشور است. من گفته ام که آزمایش موشکی ایران ناقض برجام نیست. این آزمایش ها با سایر موارد مانند قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل مرتبط است و ناقض برجام نیست.

وی در پاسخ به سوالی در رابطه با اظهارات رئیس جمهوری ایران مبنی بر پایبند نبودن آمریکا به برجام گفت، عزم کامل برای اجرای برجام وجود دارد و همه موافقیم که باید با انرژی تمام به اجرای برجام ادامه دهیم.

موگرینی همچنین از آمادگی و عزم اتحادیه اروپا برای حمایت فعال از میانجیگری سازمان ملل در بحران سوریه گفت و افزود، امیدواریم آمریکا و روسیه راهی سیاسی برای حل بحران سوریه پیدا کنند و مطمئنا اتحادیه اروپا نقشی عمده در این زمینه ایفا خواهد کرد.

 

کد خبر 575678

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha