اقناع و اغناء مخاطب از برجستگی های قرآن کریم است

خبرگزاری شبستان: استاد مرکز تفسیر حوزه علمیه قم گفت: قرآن کریم به دنبال جلب توجه مخاطبان بوده تا آن‌ها را متقاعد سازد، برای اقناع مردم با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کند و برای متقاعد کردن مخاطبان از کلمات و جملات و عبارات متنوع بهره می‌گیرد.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری شبستان از اصفهان، حجت الاسلام مجتبی خندان، استاد مرکز تفسیر حوزه علمیه قم در جمع بانوان مبلغه در نخستین کارگاه آموزشی قالب های بیان تفسیر قرآن در کاشان با برجسته دانستن قرآن از لحاظ محتوا و قالب اظهار داشت:  اتقان و استحکام قرآن از هر جهت بی نظیر است چنانکه اگر قرآن را از نظر سند و کلام و نویسنده فارغ از سایر امتیازات برجسته اش مورد تامل قرار دهیم استواری و حجت بی بدیل این کلام نورانی بر همگان روشن خواهد شد.


وی اقناع و اغناء مخاطب را از دیگر برجستگی های محتوایی قرآن دانست و بیان داشت: قرآن کریم از زمان نزول خود، به دنبال جلب توجه مخاطبان بوده تا آن‌ها را متقاعد سازد، قرآن کریم برای اقناع مردم با آن‌ها ارتباط برقرار می‌کند و برای متقاعد کردن مخاطبان از کلمات و جملات و عبارات متنوع بهره می‌گیرد، و اصول اعتقادات و احکام و مواعظ را به کمک تشبیهات، استعاره‌ها و کنایه‌ها در قالبی اثرگذار به مخاطبان ارائه می‌دهد.


این استاد حوزه افزود: پیام‌های قرآنی که در وجود مردم نفوذ کرده، از ذهن عبور کرده و به دل انسان می رسد و سپس درونی شده و پذیرفته می‌شود. علت تاثیرگذاری پیام‌های قرآن در زبان قابل فهم و همگانی آن، بهره گیری از کلمات و جملات اثرگذار و بهره‌مندی از صناعات ادبی نهفته است و البته این اثرگذاری به ویژگی پیام رسان مربوط می‌شود.


حجت‌الاسلام خندان سپس بیان داشت:  قرآن به ظرفیت ذهنی و فکری مخاطب و نیازهای فعلی و آتی او توجه نموده و بایسته‌های مخاطب را در قالب پیام‌های نوید بخش به او عرضه کرده و او را دعوت به تفکر نموده است تا آن پیام‌ها را درک نموده و درونی سازی کند و در رفتار خود نشان دهد.


وی با اشاره به تعبیر «کریم» برای قرآن در آیه «انه لقرآن کریم» ابراز داشت: کریم به معنای پایان ناپذیری است بدین معنا که گسترش علم و تحولات اجتماعی ظرفیتی برای آشکار شدن بیشتر حقایق قرآن است و لذا اگر تفسیر عرفانی، تفسیر اجتماعی نوشته شود مثل تفسیر نمونه، تفسیر عقلی و فلسفی نوشته مثل تفسیر المیزان و یا تفسیر ادبی  مثل کشاف زمخشری، نه تنها حق قرآن بلکه حتی از زاویه ای نیز که به تفسیر قرآن می پردازند نمی توانند حق آن را ادا کنند.


رابط تفسیر حوزه علیمه قم اکتفا به محتوای گرانسنگ قرآن برای ارائه را ناکافی دانست و گفت: اگر قرآن را به‌عنوان بهترین محتوا داریم باید در یک روش و قالب بسیار زیبا بیان کنیم و البته برای بیان استفاده از یک قالب مناسب، هم از خود روش های قرآن و هم از قالب های دیگر می توانیم بهره برداری نماییم و البته بهره گیری از قالب باید متناسب با محتوا باشد.


یادآور می شود؛ نخستین کارگاه قالب های بیان تفسیر قرآن ویژه بانوان مبلغه در حسینیه شیرازی های کاشان برگزار شد.


در این کارگاه، مباحثی شامل اهمیت و ضرورت تبلیغ در دین، ضرورت قالب و روش در تبلیغ، انواع قالب های تفسیری مشتمل بر روش القا سوال داخلی، روش القا سوال خارجی، قالب مقایسه ای، قالب منظومه ای، قالب گفتگو در قرآن، قالب درد و درمان، قالب داستانی، قالب تمثیل و قالب عددی بیان شد.

 

کد خبر 574306

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha