جوایز ادبی خصوصی در دهه ۸۰ رونق گرفت

خبرگزاری شبستان: طباطبایی با بیان اینکه دولت نهم در مقابل جوایز خصوصی ایستاد، گفت: گمان می کنم دولت برای مطرح کردن جوایز ادبی دولتی مانع جوایز خصوصی ادبی شد و آنها را پایین آورد.

به گزارش خبرنگار شبستان، سعید طباطبایی، دبیر جایزه محمود استادمحمد در نشست جوایز ادبی خصوصی گفت: جوایز ادبی خصوصی هیچ تامین مالی برای برگزارکنندگان ندارد. بر این اساس یک کار عام المنفعه و خیریه محسوب می شود. نخستین جایزه خصوصی در ایران با عنوان جایزه کتاب سلطنتی در سال 1332 شکل گرفت. همزمان با آن جایزه سخن از سوی مجله سخن شکل گرفت.

 

طباطبایی ادامه داد: قبل از پیروزی انقلاب جوایزی همچون جایزه انجمن کتاب، جایزه مسابقه نمایشنامه نویسی هنرهای زیبا، جایزه کاروان کتاب، جایزه خودنویس طلا، جایزه کتاب یونسکو، جایزه شورای کتاب کودک، جایزه ادبی فروغ فرخزاد و جایزه کتاب انجمن ملی شکل گرفت. بعد از انقلاب جایزه کتاب سلطنتی متوقف شد و سایر جوایز تا سال 62 برگزار نمی شد.

 

دبیر جایزه محمود استادمحمد با بیان اینکه جایزه کتاب سال در سال 62 احیا شد، بیان کرد: مجله گردون اوایل سال 70 جایزه قلم گردون را برگزار کرد، این جایزه سه دوره برگزار شد. سپس جشنواره شهید غنی پور در سال 76 شکل گرفت. عده ای در مسجد جوادالائمه گردهم آمدند تا بتوانند این جشنواره را برگزار کنند. جشنواره مهرگان ادب سال 78 شکل گرفت، با این جایزه نسل جدید جوایز ادبی رقم می خورد.

 

طباطبایی با بیان اینکه جوایز ادبی خصوصی در دهه 80 رونق گرفتند، عنوان کرد: به خاطر همین جوایز ادبی خصوصی در این دهه شکل گرفت. جایزه هدایت، گلشیری، یلدا و بهرام صادقی در این دهه آغاز شدند. دلایل شکل گیری جوایز ادبی خصوصی مختلف بود اما هیچ کدام ایدئولوژیک نبود به عنوان مثال یکی از اهداف جایزه روزی روزگاری تاثیرگذاری بر بازار کتاب بود، اینکه بازار کتاب رونق اقتصادی بگیرد.

 

دبیر جایزه محمود استادمحمد خاطرنشان کرد: ما هیچ سالی در هیچ جایزه کتاب سالی کتبی را که در غیر ایران منتشر شده باشد را بررسی نکردیم، سبد انتخاب ما کتب منتشر شده در ایران با مجوز ارشاد بود؛ در حقیقت جوایز ادبی خصوصی هیچ وقت موازین و قوانین جمهوری اسلامی ایران را زیر پا نگذاشته اند. امکان برگزاری جوایز ادبی خصوصی به لحاظ حقوقی و قانونی وجود داشته است.

 

وی با بیان اینکه در اواسط دولت نهم شاهد این بودیم که دولت در مقابل جوایز خصوصی می ایستد، گفت: دولت به این نتیجه می رسد که جایزه ادبی ایجاد کند و بدین ترتیب جایزه جلال آل احمد راه اندازی می شود اما با اینکه 120 سکه جایزه دارد مورد اقبال جامعه فرهنگی قرار نمی گیرد، حتی یک سال هیئت داوران جایزه جلال به دبیرخانه اعتراض می کنند که چرا اسامی برندگان را عوض کرده است. دولت به این نتیجه می رسد که برای بزرگ کردن جایزه جلال مانع جوایز ادبی خصوصی همچون جایزه گلشیری، صادق هدایت و یلدا شود. به گمان من دولت با پایین آوردن و کوچک کردن جوایز ادبی خصوصی می خواسته جایزه ادبی دولتی را بزرگ کند. بدین ترتیب فشارها بر جوایز ادبی خصوصی آغاز می شود.

 

 

کد خبر 573915

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha