به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری شبستان، دو آلمانی و یک ایتالیایی در راه تهران، ونزوئلا این بار به بازار نفت ایران می نگرد، افزایش صادرات محصولات پتروشیمی در پسابرجام، حضور رنو با ۸۰ درصد بومی سازی در ایران برخی از سرتیترهای اخبار حوزه اقتصادی در هفته گذشته بود. ادامه اخبار و رویدادهای این حوزه را در گزارش زیر بخوانید:
ونزوئلا این بار به بازار نفت ایران می نگرد
روابط ایران و ونزوئلا در سالهای اخیر به میزان قابل توجهی استحکام یافتهاست. رؤسای جمهور قبلی ونزوئلا و ایران، هر دو در عرصه جهانی خود را مخالف «امپریالیسم آمریکا» نشان میدادند. با توجه به این عقیده مشترک، آنها به یکدیگر به چشم متحد مینگریستند و طرحها و پروژههای مشترکی را آغاز کردند به عنوان مثال در ۶ ژانویه ۲۰۰۷ اعلام کردند که مقداری از آن ۲ میلیارد دلار سرمایه مشترکی که پیشتر اعلام شده بود را صرف کمک به «کشورهایی که در تلاش برای رهایی از یوغ امپریالیسماند» خواهند کرد.
بنابراین گزارش، تا پایان سال ۲۰۰۸، کمکهای ایران به ونزوئلا شامل ساخت کارخانه مهمات، کارخانه مونتاژ خودرو، کارخانه سیمان و حتی برقراری پرواز مستقیم بین تهران، دمشق و کاراکاس توسط ایران ایر بودهاست. روابط تجاری ایران و ونزوئلا به طور پیوسته افزایش یافتهاست و دو کشور فعالیتهای اقتصادی مشترکی را در بخشهای مختلفی از جمله انرژی، کشاورزی، ساخت مسکن، و زیرساختها آغاز کردهاند. تا دسامبر ۲۰۰۸، ارزش کل پروژههای اقتصادی که توسط کارخانههای ایرانی در ونزوئلا انجام گرفتهاست به حدود ۴ میلیارد دلار میرسد. در سال ۲۰۰۷، ایران ایر، با همکاری کنویاسا، پرواز تهران-کاراکاس را از طریق دمشق برقرار ساخت. در راستای توسعه این روابط در حال حاضر ونزوئلا در پی اجماع با ایران برای تثبیت بازار نفت است.
این گزارش می افزاید: ایرنا در این باره به نقل از خبرگزاری رویترز از زبان نیکولاس مادورو، رئیس جمهور ونزوئلا نوشته است: "دو کشور همچنان برای دستیابی به اجماع برای یافتن راههای تثبیت بازار نفت تلاش میکنند. ما برای ایجاد زمینههای مشترک و اجماع جدید برای تثبیت بازار نفت، تقویت صنایع و کمک به اوپک، به تلاش ادامه میدهیم. وزیر نفت و وزیر امور خارجه این کشور در هفتههای آینده، بیانیههایی منتشر خواهند کرد اما جزئیاتی درباره اقدامهای قطعی، ارائه نکرد."
ساخت نیروگاه با همکاری اتریش و صانیر
اتریش از معدود کشورهای اروپایی بود که در زمان اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران، از پذیرش آن خودداری ورزید و روابط تجاری دوجانبه خود با ایران را ادامه داد. در سال ۱۳۹۴، تراز تجاری دو کشور اختلاف چشمگیری داشته و ارزش واردات کالایی اتریشی به ایران از جمله شیر خشک، آب پرتقال، آرد، برخی داروها، چوب اره شده، الکل چرب، انواع کاغذ و پوشاک بسیار بیشتر از صادرات ایران به اتریش بوده که اهم این صادرات را میتوان سبزیجات، تنباکوی قلیان، گلاب، کارتن، سنگ مرمر، مجسمه، مبلهای چوبی دانست. پس از توافق هستهای وین که به رفع تدریجی تحریمهای بینالمللی علیه ایران انجامید، هاینتس فیشر، رئیسجمهور اتریش، نخستین مقام عالیرتبه یک کشور عضو اتحادیه اروپایی بود که به ایران سفر کرد. وی در این سفر، با سید علی خامنهای و سایر مقامات بلندپایه ایرانی دیدار کرد. وی همچنین یک هیئت پرتعداد اقتصادی را جهت گشایش باب تازهای در روابط تجاری خود با ایران، با خود همراه کرد.
بنابراین گزارش، چندی پیش دکتر اولکه تیلی، معاون مدیر کل بخش خاورمیانه و خاور نزدیک وزارت امورخارجه اتریش از علاقمندی و تلاش اتریش همراستا با کشورهای اروپایی برای نزدیکی به ایران سخن گفته بود و امروز در این راستا این کشور آمادگی خود را برای همکاری با شرکت صانیر در ساخت نیروگاه اعلام کرده است.
این گزارش می افزاید: شرکت صانیر در این باره به نقل از بهمن صالحی، مدیرعامل شرکت صادرات تجهیزات و خدمات صنایع آب و برق ایران (صانیر) نوشته است: "اتریشی ها برای همکاری با صانیر در ساخت نیروگاه و انجام پروژه های مشترک در سایر کشورها آماده هستند.
صانیر برای ادامه و گسترش فعالیت های خود برای حضور در بازارهای جهانی برنامه ریزی کرده است. ایران پس از کشورهای آمریکا و روسیه از نظر نیروی انسانی فارغ التحصیل رشته های مهندسی، حایز رتبه سوم است که امروز به سرمایه بزرگی برای کشور بدل شده است. اقتصاد ایران در حال توسعه بوده و صادرات خدمات فنی و مهندسی در دستور کار آن است. صانیر می تواند به عنوان شریک (joint venture) در اجرای پروژه ها با این شرکت اتریشی همکاری داشته باشد. هم اینک نزدیک به هفت میلیارد و 600 میلیون دلار مذاکره مستقیم برای اجرای پروژه ها توسط صانیر صورت گرفته و آماده بهره برداری و همکاری های اجرایی است."
توسعه گام به گام مناطق نفتخیز جنوب/تولید روزانه ۳ میلیون بشکه نفت
شركت ملي مناطق نفتخيز جنوب هم اكنون با بيش از 45 ميدان هيدروكربوري بزرگ و كوچك در گستره ای افزون بر 400 هزار كيلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود 80 درصد نفت خام و 16 درصد گاز كشور را توليد ميكند. شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب هم اکنون با بیش از ٤٥ میدان هیدروکربوری بزرگ و کوچک در گستره ای افزون بر ٤٠٠ هزار کیلومتر مربع از استان بوشهر تا شمال خوزستان، حدود ٨٠ درصد نفت خام و ١٦ درصد گاز کشور را تولید می کند.
بنابراین گزارش، چندی پیش و در راستای توسعه و بهره برداری بهتر و بیشتر از ذخایر نفت و گازی این منطقه بناست تاسیسات چهار منطقه تحت پوشش شرکت ملی مناطق نفتخیز جنوب (مسجد سلیمان، گچساران، مارون و کارون) در چند مرحله نوسازی شوند و با این اقدام تولید روزانه حدود ٣ میلیون بشکه نفت از این مناطق تثبیت شده است.
این گزارش می افزاید: شانا در این باره به نقل از بیژن عالیپور، مدیرعامل شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب نوشته است: "تولید نفت خام در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب در مرز ٣ میلیون بشکه در روز تثبیت شده است. در دوره تحریم و در پسابرجام بر اساس یک برنامه مدون و با لحاظ همه جوانب، اقدامهایی صورت گرفت که توانستیم به تولید پایدار در کوتاه ترین زمان ممکن دست یابیم که برای بیشتر کشورهای تولید کننده نفت مایه شگفتی بود. این شگفتی از آنجا حاصل شد که این کشورها به توان داخلی ما و ظرفیت بومی سازی در تدوین دانش فنی و ساخت تجهیزات پیشرفته مورد نیاز صنعت اشراف نداشتند."
دو آلمانی و یک ایتالیایی در راه تهران
پس از آن که شرکت های خودرو سازی مطرح جهانی به سمت ایران راهی شدند گفته می شود در عرصه قطعات خودرو هم شرکت هایی در راه تهران هستند.
بنابراین گزارش، محمدرضا نجفی منش عضو هیات مدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو تهران گفت وگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا اعلام کرد: به دنبال اجرای برجام، خودروسازانی مانند فولکس واگن، فیات، آئودی و همچنین برخی خودروسازان کره ای و ژاپنی - که هیچگاه نگاهشان به سمت ایران نمی افتاد - پای میز مذاکره آمدند.
عضو هیات مدیره انجمن سازندگان قطعات و مجموعه های خودرو تهران، با بیان اینکه چنین شرایطی برای بخش قطعه سازی خودرو نیز ایجاد شده است، گفت: پیش از این، در تولید50 قطعه جوینت وینچر (شرکت مشترک) داشتیم که این همکاری ها در سال های گذشته به دلایل بحرانی مختلف، تقریبا متوقف شده بود.
نجفی منش ادامه داد: به عنوان نمونه، شرکت بوش قرارداد خود را به حالت تعلیق درآورده بود؛ اما اکنون شاهدیم که همین شرکت در تهران دفتر راه اندازی کرده و برای توسعه فعالیت خود به دنبال زمین است؛ شرکت های دیگر از جمله زد.اف (ZF) و زیمنس نیز چنین شرایطی دارند.
بنابراین گزارش، فیات، شرکت خودروسازی ایتالیایی است، که در زمینه تولید انواع خودرو، موتورهای خودرو و وسایل نقلیه تجاری فعالیت میکند. این شرکت همچنین ارائهدهنده خدمات مالی و صنعتی است، که دفتر مرکزی آن، در شهر تورین، در شمال ایتالیا قرار دارد.
شرکت فیات در سال ۱۸۹۹ توسط جووانی آنیلی تاسیس شد. این شرکت که در گذشته تانک، لوکوموتیو، تراکتور، هواپیما و بالگرد نیز تولید کرده، در سال ۲۰۰۹ بهعنوان بزرگترین خودروساز ایتالیا و ششمین خودروساز بزرگ جهان، معرفی شدهاست.
همچنین، آئودی، شرکت خودروسازی آلمانی و تولیدکنندهٔ خودروهای لوکس است، که دفتر مرکزی آن در شهر اینگولشتات، ایالت بایرن، آلمان قرار دارد و مدلهایش را در ۹ کارخانه، که در ۸ کشور اروپایی مستقر میباشند، تولید مینماید.
شرکت آئودی در تاریخ ۱۶ ژوئیه ۱۹۰۹ توسط آگوست هورش و در شهر تسویکاو، آلمان تاسیس شد. این شرکت از سال ۱۹۶۴ یکی از زیرمجموعههای گروه فولکسواگن بهشمار میآید.
علاوه براین، فولکسواگن شرکت خودروسازی آلمانی است، که مهمترین برند متعلق به گروه فولکسواگن میباشد. این گروه هماکنون بزرگترین خودروساز اروپا بوده و بعد از جنرال موتورز دومین شرکت بزرگ خودروسازی جهان محسوب میشود.
این کارخانه در سال ۱۹۳۰ به درخواست رهبر وقت آلمان نازی، آدولف هیتلر بنا نهاده شد. او از فردیناند پورشه تقاضا کرد، خودرویی بسازد که عموم مردم آلمان، توانایی خرید آن را داشته باشند. بنابراین شرکت تاسیس شده، فولکسواگن نامیده شد، که در زبان آلمانی به معنای خودروی مردم است.
به گزارش شبستان، انتقاد برخی از تحلیلگران اقتصادی همکاری تنهای ایران با شرکت های خودرو سازی فرانسه بود که پیش از این که خبر فعلی منتشر شود، محمد رضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت خبر از گسترش همکاری ها ی خودرویی با کشورهای ژاپنی و آلمانی ارایه داده بود.
توجه به میادین مشترک لزوم پیشرفت صنعت نفت
پس از اجرایی شدن برجام درست است که ایران دسترسی به بازار جهانی نفت را به دست آورده است اما ظرفیت برداشت از میادین داخلی چنان بالا نیست و این ظرفیت پس از مدتی رو به کاهش خواهد بود به همین دلیل ایران در تلاش است که با استفاده از سرمایه گذاری های داخلی و خارجی و همچنان تکنولوژی های جدید دست به برداشت بیشتر از میادین مشترک نفتی بزند.
بنابراین گزارش، طبق خبری که در وزارت نفت منتشر شده مدیر عامل شرکت ملی نفت ایران هم بر این مساله تاکید ویژه داشته است.
«علی کاردر» روز گذشته در نشست «هم اندیشی شرکت های بالادستی نفت و گاز» یکی از مشکلات اصلی شرکت ملی نفت ایران را ضریب بازیافت ناچیز برخی مخزن های نفتی عنوان کرد و گفت: با توجه به هدف گذاری تولید نفت و گاز، باید بیشتر تلاش خود را روی ازدیاد برداشت از میدان های در حال بهره برداری متمرکز کنیم.
کاردر ادامه داد: باید بپذیریم تولید چهار میلیون بشکه نفت در روز، ظرفیت مناسبی برای جهش های اقتصادی کشور نیست و این میزان باید افزایش یابد.
وی از پیشرفت چند طرح پالایشگاهی در کشور خبر داد و گفت: پرهیز از خام فروشی بحث کاملا درستی است اما با ضرورت بهره مندی بیشتر از ظرفیت های موجود و تلاش برای ازدیاد برداشت مغایرتی ندارد و امیدواریم با تعریف و تکمیل طرح های پایین دستی، این مهم نیز محقق شود.
معاون وزیر نفت یادآوری کرد: دستیابی به اهداف بالادست صنعت نفت در برنامه ششم توسعه به بیش از ١٠٠ میلیارد دلار سرمایه نیاز دارد و رشد ٩ درصدی صنعت نفت در پایان برنامه نیز با احتساب جذب این میزان سرمایه هدف گذاری شده است.
کاردر با یادآوری این که شرکت ملی نفت ایران بسته ای از قراردادها را در دستور کار دارد، گفت: در برخی میدان های موضوع قرارداد، شرکت ایرانی به عنوان محور اصلی فعالیت می کند و می تواند از همکاری شرکت خارجی بهره مند شود اما در شماری دیگر مانند میدان های بزرگ، شرکت خارجی محور اجرای قرارداد است و باید با همکاری شریک ایرانی فعالیت های توسعه ای را انجام دهد.
به گزارش شبستان، دولت یازدهم با توجه به اینکه مخازن مشترک نفتی عمر محدودی دارند در برنامههای توسعهای کشور تجدید نظر کرده است و محور را بر توسعه میادین مشترک متمرکز کرده است تا سهم 7 درصدی این میادین را در تولید نفت کشور ارتقا دهد برنامههای اقتصادی دولت یازدهم الزام دیگری نیز در بخش نفتی کشور به وجود آورده است و آن هم رسیدن ظرفیت تولید نفت خام کشور به بیش از پنج میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه تا 4 سال دیگر است بر اساس هدفگذاری انجام شده تا سال 97 تولید نفت خام از میدانهای مشترک غرب کارون به ٧٠٠ هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت دولت برای تحقق این اهداف تا سال 97 بیش از 21 میلیارد دلار در این میدانها سرمایهگذاری خواهد کرد.
بر اساس آمار رسمی وزارت نفت، ایران بیش از 102 میدان نفتی دارد که از این تعداد 28 میدان به صورت مشترک میان کشور ما و کشورهای مجاور قرار گرفته است. در این بین مخازن مشترک واقع در خشکی در همجواری کشور عراق قرار دارد و سایر مخازن در خلیج فارس و دریای عمان واقعاند. اما مشکلی که در خصوص این میادین مشترک وجود دارد اتمام عملیات توسعه در کشور همسایه و نیمه تمام بودن عملیات توسعهای ایران در بخش ایرانی این میادین است. این درحالی است که کشورهای رقیب برای برداشت از این میادین منتظر به پایان رسیدن عملیات توسعه بخش ایرانی نخواهند ماند و هر روز حجم ذخایر بدون آنکه ایران نفت از مخزن مشترک برداشت کند کمتر میشود. از این رو دولت یازدهم با توجه به اینکه مخازن مشترک نیز عمر محدودی دارند در برنامههای توسعهای کشور تجدید نظر کرده است و محور توسعه را در میادین نفتی بر توسعه میادین مشترک متمرکز کرده است تا سهم 7 درصدی این میادین را در تولید نفت کشور ارتقا دهد. ضمن آنکه برنامههای اقتصادی دولت یازدهم الزام دیگری نیز در بخش نفتی کشور به وجود آورده است و آن هم رسیدن ظرفیت تولید نفت خام کشور به بیش از پنج میلیون و ۷۰۰ هزار بشکه تا 4 سال دیگر است. از این رو میتوان گفت اهداف توسعه جدید صنعت نفت کشور در کنار محوریت میادین مشترک مأموریت بسیار دشواری را برای صنعت نفت ترسیم کرده است. اخیراً نیز در راستای این تصمیم یعنی تسریع در توسعه میادین مشترک بیژن زنگنه وزیر نفت دستوری مبنی بر انتقال دستگاههای حفاری از میادین نفتی مستقل به مشترک صادر کرده است که نوید دهنده تحقق اهداف صنعت است. بر این اساس برخی دستگاههای حفاری از جمله دستگاههای حفاری ۸۳ و ۸۶ فتح که در شرکت مناطق نفت خیز جنوب کار میکردند، به میدان مشترک آزادگان جنوبی منتقل شدند. همچنین دولت یازدهم توسعه برخی از میادین را که به دلیل درصد پیشرفت کم در اولویت پایین قرار دارند کنار گذاشته است و سرمایهها را بر توسعه میادین مشترک با پیشرفت بالا متمرکز کرده است که در این میان میتوان به اولویت دهی به میادین مشترک غرب کارون در دولت یازدهم اشاره کرد.
افزایش صادرات محصولات پتروشیمی در پسابرجام
صادرات محصولات پتروشیمی جزو تحریم های غرب علیه جمهوری اسلامی ایران بود که پس از اجرایی شدن برجام این تحریم ها برداشته شد و حالا در ۵ ماه نخست سال ۹۵ ایران توانسته به آمار چشمگیری در صادرات محصولات پتروشیمی دست یابد.
بنابراین گزارش، طبق خبری که ایرنا منتشر کرده بیش از هشت میلیون و 724 هزار تن انواع محصولات پتروشیمی به ارزش بیش از سه میلیارد و 600 میلیون دلار از آغاز امسال تا پایان مردادماه، به بازارهای بین المللی صادر شد.
طبق اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی کشور سهم مجتمع های پتروشیمی مستقر در منطقه ماهشهر هفت میلیون و 100 هزار تن، سهم مجتمع های منطقه عسلویه بیش از 10 میلیون تن و سهم مجتمع های سایر مناطق کشور بیش از چهار میلیون تن بود.
صادرات انواع محصولات پتروشیمی در مردادماه نیز همانند ماه های پیشین امسال، روندی مطلوب را شاهد بود؛ به طوری که در مردادماه، یک میلیون و 859 هزار تن انواع محصولات پتروشیمی به ارزش بیش از 569 میلیون دلار روانه بازارهای بین المللی شد.
به گزارش شبستان، این آمار در حالی منتشر می شود که سودای ایران در تولید محصولات پتروشیمی ۱۲۰ میلیون تن در سال است.
حضور رنو با ۸۰ درصد بومی سازی در ایران
پس از آن که شرکت فرانسوی رنو با حضور در ایران به تولید انبوه دو ماشین خود پرداخت حالا خبر از مزیت های این حضور در خصوص بومی سازی خودرو منتشر می شود.
بنابراین گزارش، طبق خبر روابط عمومی رنو پارس، معاون خرید رنو در ایران اعلام کرد اکنون میزان داخلی سازی تندر، ساندرو و تندرپیکاپ به ترتیب 60 ،40 و 32 درصد است و این میزان برای همه خودروهای تولیدی رنو در ایران، در نهایت به 80 درصد خواهد رسید.
عمق ساخت داخل یکی از سیاست های اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت است و در مذاکرات کنونی، تاکید بر این است که تولیدات مشترک خودروسازان ایرانی با همکاران خارجی خود در کوتاه مدت به حداقل 40 درصد برسد.
بخشی از تولید خودروسازان داخلی، حاصل همکاری های بین المللی است که در ارتباط با شرکت رنو فرانسه می توان به تندر 90 و ساندرو اشاره کرد.
«اریک لگراند» با اعلام برنامه های داخلی سازی رنو در ایران اضافه کرد: برای تحقق داخلی سازی محصولات تولیدی رنو در ایران، در تلاشیم نقش پل ارتباطی میان قطعه سازان ایرانی و قطعه سازان جهانی عضو در پنل رنو را ایفا کنیم.
معاون خرید رنو در ایران افزود: هدف ما ارتقای سطح فناوری، کیفیت و رقابت پذیری قطعات ساخت ایران است.
وی افزود: در این زمینه همایش یک روزه انجمن قطعه سازان فرانسه با حضور 70 نماینده از 40 شرکت عضو انجمن قطعه سازان فرانسوی (FIEV) در شرکت رنو پارس برگزار می شود.
در همایش انجمن قطعه سازان فرانسه، فرصت های همکاری برای افزایش داخلی سازی در ایران، کمک و مشاوره فنی از سوی قطعه سازان فرانسوی به قطعه سازان ایرانی، انتقال فناوری و سرمایه گذاری در قالب قراردادهای مشارکتی (جوینت ونچر) با سازندگان داخلی بررسی می شود.
رنو پیشتر نیز در برقراری تماس میان قطعه سازان فرانسوی و ایرانی گام هایی برداشته است که می توان به تاسیس شرکت مشترک فورسیا (Faurecia) با گروه آذین خودرو برای تولید صندلی های رنو و همچنین شرکت مشترک بوزال (Bosal) و فومن پارس برای تولید سیستم اگزوز خودروهای رنو اشاره کرد.
خودروسازان کشور در چهار ماه نخست امسال، 368هزار و 160 دستگاه انواع خودرو تولید کردند که نسبت به دوره مشابه پارسال 3.3 درصد افزایش یافت.
در چهار ماه نخست امسال 339 هزار و 838 دستگاه خودرو سواری تولید شد که در همسنجی با چهار ماه نخست پارسال که 329 هزار و 53 دستگاه خودرو سواری تولید شده بود، رشدی معادل 3.3 درصدی را نشان می دهد.
براساس برنامه ریزی های انجام شده و با توجه به سیاست های وزارت صنعت، معدن و تجارت، تولید خودرو کشور در سال 1404 باید به سه میلیون دستگاه در سال افزایش یابد و یک سوم آن صادر شود.
علاوه براین، مدیر عامل شرکت طراحی مهندسی و تامین قطعات ایران خودرو (ساپکو) گفت: 70 درصد قطعات مورد نیاز محصولات مشترک ایران خودرو و پژو در مدت سه سال داخلی سازی می شود.
حسین نجاری در حاشیه نشست مشترک قطعه سازان ایران خودرو و پژو، در جمع خبرنگاران افزود: در الگوی همکاری ایران خودرو و پژو مقرر شده است دانش فنی نیز منتقل شود؛ در این ارتباط با سازندگان و تامین کنندگان قطعات خودرو مذاکره کرده ایم تا آنها بتوانند تکنولوژی ها را جذب و قطعات مورد نیاز شرکت مشترک ایران خودرو و پژو (ایکاپ) را تامین کنند.
وی با اشاره به اینکه مقرر شده است سه محصول «2008»، «301» و «208» در همکاری ایران خودرو و پژو تولید شود، گفت: امیدواریم در مدت سه سال 200 هزار دستگاه از این خودروها تولید و به بازارهای داخلی و خارجی عرضه شود.
مدیرعامل ساپکو در مورد صادرات قطعات خودرو نیز گفت: در گذشته صادرات قطعه داشتیم اما با اعمال تحریم ها این روند متوقف شد؛ امیدواریم اکنون که موانعی از جمله تحریم ها رفع شده است، بطور مجدد بتوانیم صادرات قطعه را راه اندازی کنیم؛ ضمن اینکه قرار است 30 درصد از محصولات مشترک ایران خودرو و پژو به کشورهای منطقه صادر شود که به این ترتیب بخشی از قطعات در سبد صادراتی قرار می گیرند.
همچنین محمدرضا معتمد مدیرعامل شرکت مشترک ایران خودرو و پژو (ایکاپ) نیز در حاشیه این نشست در پاسخ به پرسش ایرنا مبنی بر اینکه «آیا محصولات ایکاپ علاوه بر بازارهای قدیمی ایران، وارد بازارهای جدید نیز می شود» گفت: به دنبال این همکاری میان ایران خودرو و پژو، مقرر شده است که ایکاپ به قطب این شرکت در منطقه تبدیل و محصولات آن، در بازارها و شبکه توزیع پژو در منطقه عرضه شود.
وی نخستین محصول شرکت مشترک ایران خودرو و پژو را خودرو «2008» ذکر کرد و گفت: این خودرو قرار است با قیمتی حدود 500 تا 800 میلیون ریال (50 تا 80 میلیون تومان) به بازار عرضه شود.
معتمد اضافه کرد: خودروی 301 بهار سال آینده و خودروی 208 نیز تابستان سال آینده به تولید می رسد.
در این نشست بیش از 130 مدیر از 65 شرکت تامین کننده فرانسوی به همراه 16 نفر از مدیران ارشد پژو حضور داشتند؛ علاوه بر آن بیش از 140 نفر از تامین کنندگان و قطعه سازان کشور نیز به دعوت شرکت ساپکو در این نشست حاضر بودند تا علاوه بر حضور در همایش امروز، فردا نیز دیداری دو و چند جانبه ای با همکاران فرانسوی خود داشته باشند.
براساس این گزارش، در این نشست «ژان کریستف کمار» قائم مقام اجرایی پژو در منطقه خاورمیانه و آفریقا نیز حضور داشت.
نشست فعالان زنجیره تامین ایران خودرو و پژو فردا نیز ادامه خواهد داشت و با بازدید هیات فرانسوی از خطوط تولید سازندگان ایرانی دنبال خواهد شد.
تسریع در خودکفایی قطعات خودروهای جدید، ایجاد تعامل دو سویه میان قطعه سازان دو شرکت جهت ارتقای کیفی قطعات، افزایش توان فنی مهندسی و رقابت پذیری سازندگان داخلی، ایجاد پتانسیل های صادراتی در صنعت خودرو و قطعه سازی کشور و بسترسازی برای عقد قراردادهای همکاری مشترک از جمله اهدافی است که در این گردهمایی دو روزه دنبال می شود.
شرکت مشترک ایران خودرو- پژو «ایکاپ» بعد از توافق های اولیه، در نخستین روز تیرماه امسال با حضور محمدرضا نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت و معرفی اعضای هیات مدیره و نهایی شدن 17 قرارداد فرعی در پروتکل همکاری های دو خودروساز، به صورت رسمی آغاز به کار کرد.
وقتی ورق ریاض بر می گردد
پس از آن که تحریم ها باعث شد ایران در بازار نفت سهم خاصی نداشته باشد عربستان در پی اجرای سیاست های خصمانه علیه جمهوری اسلامی ایران تلاش کرد که سهم ایران از بازار نفت را تصاحب کند به همین دلیل در کاهش قیمت نفت نقش اساسی ایجاد کرد اما این روزها از آن جایی که مشکلات اقتصادی به این کشور فشار می آورد و ایران هم توانسته برای رسیدن به سهم پیشین خود از بازار نفت تلاش های ارزنده و موفقی داشته باشد، ریاض می کوشد تا در افزایش قیمت نفت نقشی داشته باشد.
بنابراین گزارش، در همین رابطه رسانه ان بی سی به تحلیلی در خصوص احتمال توافق روسیه و عربستان برای افزایش قیمت نفت پرداخته است.
طبق ترجمه باشگاه خبرنگاران جوان، این که سعودی ها و روس ها در پی ثبات در بازار نفت هستند، این ایده را به ذهن می آورد که عامل آن، کاهش شدید بهای نفت و آسیب به اقتصاد کشورهای تولید کننده است.
این دو کشور، بزرگ ترین تولید کنندگان نفت هستند و به لحاظ ذاتی، هم پیمان محسوب می شوند. با این که دو کشور، به نوعی دشمن هم نیز محسوب می شوند، اما خبرهای همکاری آنان در حاشیه اجلاس گروه 20 برای عملی کردن برنامه توقف افزایش تولید نفت، باعث پویایی موقتی در بازار نفت شد.
با توجه به مازاد عرضه مداوم بازار، به نظر می رسد افزایش 6 درصدی بهای نفت که پس از اعلام این برنامه رخ داد، نوعی واکنش بیش از اندازه به شکل گیری کارگروه برای توقف افزایش تولید نفت و نگهداشتن آن در سطح کنونی باشد.
بسیاری معتقدند توقف سطح تولید، مسئله مهمی نیست زیرا همه این کشورها با تمام توان مشغول استخراج نفت هستند؛ البته به استثنای عربستان سعودی که آن هم نمی تواند شیر نفت خود را از این بازتر کند.
اما نکته این نیست؛ مشکل اینجاست که تولیدکنندگان نمی توانند شاهد کاهش بیش از این مقدار بهای نفت باشند.
دولت مادورو در ونزوئلا در آستانه فروپاشی قرار دارد؛ شورش غذایی و اعتراضات گسترده با کاهش نقدینگی، در حال گسترش است. نیجریه نیز دچار خشونت و رکود است و لیبی همان وضع را دارد. حتی کشورهای مرفه تر هم با مشکل روبه رو هستند.
رهبران عربستان از هنگام تنزل بهای نفت در دو سال گذشته، حدود 190 میلیارد دلار از ذخیره ارزی خود را هدر داده اند. عربستان مجبور شده برای اولین بار از سال 1991 تا کنون، از بانک های خارجی وام بگیرد و در خیابان های ریاض، مردم بابت افزایش بهای سوخت و کاهش یارانه ها، خشمگین هستند.
همین طور کویت، امارات و قطر که زمانی جزو کشورهای مرفه اوپک بودند، یارانه های خود را کاهش داده و با مشکلاتی دست به گریبان هستند.
خارج از اوپک، روسیه، سال گذشته 4 درصد از رشد اقتصادی خود را از دست داد و انتظار می رود امسال نیز همین وضع را داشته باشد. روسیه نیز مانند بیشتر اقتصادهای وابسته به نفت، می داند که بهای کنونی نفت برای تعادل بودجه اش، کافی نیست.
همه تولید کنندگان بزرگ نفت با توجه به روند کنونی بازار نفت، با مشکلات بودجه ای زیادی دست به گریبان هستند و فقط کاهش بهای نفت را تشدید می کنند.
برآوردهای بانک کپیتال مارکتس آر بی سی نشان می دهد که تولید کنندگان بزرگ نفت به طور متوسط برای برقراری تعادل بودجه خود به نفت حدود 100 دلار نیاز دارند که دور از دسترس است.
حتی روسیه که گفته می شود بودجه خود را با نفت حدود 50 دلار تنظیم کرده، در معرض خطر است.
هلیما کرافت، تحلیل گر انرژی آر بی سی، می گوید برخلاف نبود یک توافق رسمی برای کاهش تولید، گفتگوهای بین عربستان و روسیه، معنادار است.
کرافت معتقد است: «ما معتقدیم این نشانه دیگری از فشاری است که همه تولیدکنندگان در معرض آن هستند و در صورت روند کاهشی بهای نفت، احتمال عمل جمعی آن ها در نشست ماه میلادی جاری غیر رسمی اعضای اوپک را افزایش می دهد. ما این طور تصور می کنیم که احتمال عمل جمعی، تلاشی نمادین برای کنار گذاشتن احساسات است؛ زیرا با توجه به وضع کنونی، چیزی برای از دست دادن نمانده است.»
پس از شکست تلاش قبلی در نشست دوحه، و اتهام زنی های متقابل روسیه و عربستان، عده کمی احتمال همکاری را عملی می دانند.
کرافت می گوید: «اما در چند هفته گذشته، مقامات روسی موضع همکاری طلبانه تری گرفته اند و ولادیمیر پوتین برای اولین بار از توافق پشتیبانی کرد و آن را تصمیم درست اعضا خواند.»
در سال 2001، دو سال مانده به ریاست جمهوری پوتین، روسیه اعلام کرد به دلیل کاهش بهای نفت، تولید خود را نصف می کند، اما آن را افزایش داد. همین کار در سال 2008 نیز رخ داد. سوریه نیز در این میان هست که دو کشور، در خصوص آن مواضع مخالفی دارند.
در این گزارش آمده سن: از این گذشته، جلب رضایت ایران که می خواهد سطح تولید نفت خود را تا میزان پیش از تحریم ها افزایش دهد و با عربستان هم میانه خوبی ندارد، کار مشکلی است. قانع کردن لیبی برای تن دادن به این نقشه نیز بدون چالش نخواهد بود.
اما ایران در اقدامی مهم، اعلام کرده از برنامه توقف افزایش تولید، پشتیبانی می کند و این برخلاف موضع نشست دوحه این کشور است. بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، نیز هفته گذشته پس از گفتگو با مقامات اوپک اعلام کرد ایران از هر حرکتی که به ثبات در بازار نفت کمک کند، پشتیبانی خواهد کرد.
مورگان استنلی نیز در اطلاعیه ای اعلام کرده است که احتمال توافق اعضای اوپک و غیرعضو اوپک را بسیار ضعیف می داند و این برنامه، فقط در حد حرف است.
اما کرافت معتقد است در وضع کنونی، هیچ کس برنده نخواهد بود.
به گزارش شبستان، این نخستین بار نیست که عربستان با هدف صدمه وارد کردن به ایران سیاست هایی را دنبال می کند که در نهایت خودش مجبور به تعویض ورق می شود.
میعانات گازی در صدر کالاهای صادراتی ۵ ماه نخست سال
گاز طبیعی که از مخازن گازی استحصال میشود حاوی حجم قابل ملاحظهای میعانات گازی است. زمانی که حجم برداشت گاز از مخزن زیاد باشد. میعانات گازی به جریان هیدروکربنی مایع گفته میشود که در ذخایر گاز طبیعی وجود دارد و به صورت رسوب و ته نشین در گاز استخراجی یافت میشود و از پنتان و هیدروکربنهای سنگینتر (+C5) تشکیل شده و دارای گوگرد پایین میباشد و عاری از انواع فلزات است و نیمی از آن را نفتا تشکیل میدهد.
بنابراین گزارش، میعانات گازی بر خلاف بوتان و پروپان نیازمند شرایط ویژه برای مایع ماندن نیستند و به شیوههای مختلف قادر به تبدیل به نفت سفید، بنزین، سوخت جت و... هستند. در قیاس با پالایشگاه نفت خام، در پالایشگاه میعانات گازی، فرایندهای تبدیلی و پالایشی کمتر است بنابراین هزینه سرمایهگذاری آن نصف هزینه سرمایهگذاری پالایشگاه نفت خام است.
این گزارش می افزاید: ارزش حرارتی ناویژه هر لیتر از میعانات گازی حدود۴/۳۲۷۰۶ بی تی یو که معادل با ارزش حرارت ۸۲۶/. متر مکعب گاز طبیعی خط لوله اول سراسری است. بنابراین، این محصول به دلیل داشتن ارزش حرارتی بالا از اهمیت قابل توجهی برای صادرات برخوردار میباشد. به گونهای که صادرات آن میتواند هزینه سرمایه گذاری اولیه یک پالایشگاه گازی را در ظرف مدت زمان کوتاهی برگرداند به شرط آنکه مشخصه فنی مطلوب را داشته باشد. بر اساس برآورد موسسه تحقیقات انرژی فکتس، مستقر در هانولولوی آمریکا، ظرفیت تولید میعانات گازی ایران از ۹۵ هزار بشکه در روز در سال ۲۰۰۱، نزدیک به یک میلیون بشکه در روز در سال ۲۰۱۳ رسیده بود. بیشترین میزان تولید میعانات گازی ایران از میدان گازی پارس جنوبی است. این میدان گازی، بزرگترین منبع گازی است که بر روی خط مرزی مشترک ایران و قطر در خلیجفارس و در فاصله ۱۰۵ کیلومتری ساحل جنوبی ایران قرار دارد. مطالعات انجام شده نشان میدهد که بیش از ۱۴ تریلیون متر مکعب گاز طبیعی و افزون بر ۱۸ میلیارد بشکه میعانات گازی را در خود جای داده و روزانه ۲۰۰ هزار بشکه میعانات گازی توسط فازهای یک تا پنج از این میدان تولید میشود و بنا به گزارش خبر گزاری مهر به نقل از مدیر عامل شرکت نفت و گاز پارس جنوبی تا کنون ۲۰۰ میلیون بشکه میعانات گازی از پارس جنوبی به ارزش ۱۰ میلیارد دلار صادر شدهاست.
بنابراین گزارش، افزایش توان داخلی برای تولید گاز و نفت در حالی است که بر اساس آمار گمرک ایران "در پنج ماه نخست امسال میعانات گازی عمدهترین کالای صادراتی ایران بود، در این مدت سه میلیارد و ٢٧٠ میلیون دلار میعانات گازی به دیگر کشورها صادر شد که البته در مقایسه با مدت مشابه پارسال ٩,٢١ درصد کاهش داشت. گاز طبیعی مایع نیز با یک میلیارد و ٩٤٠ میلیون دلار در رتبه بعدی قرار دارد و پس از آن به ترتیب گازهای نفتی و هیدروکربورهای گازی شکل مایع شده با ٦٩٣ میلیون دلار، روغنهای سبک و فرآوردهها به جز بنزین با ٥٨٦ میلیون دلار و پروپان مایع شده با ٥٧٤ میلیون دلار قرار دارند؛ همچنین در مدت یادشده هفت میلیارد و ٤٦٢ میلیون دلار انواع کالای پتروشیمی صادر شد که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل صادرات کالاهای پتروشیمی ٢٥ و ٣ صدم درصد رشد نشان میدهد.
محصولات پتروشیمی در میان دیگر گروههای کالایی بیشترین سهم از ارزش کل صادرات غیرنفتی را به خود اختصاص دادهاند به طوری که ٣٩,٠٥درصد از کل صادرات غیرنفتی ایران به مجتمع های پتروشیمی اختصاص دارد. سهم دیگر کالاها به استثنای پتروشیمی و میعانات گازی از کل صادرات غیرنفتی ایران در پنج ماه نخست امسال ٤٣,٨٤ درصد بود و در این مدت هشت میلیارد و ٣٧٦ میلیون دلار انواع کالا به استثنای میعانات گازی و پتروشیمی صادر شده است؛ صادرات دیگر کالاها هم در این مدت ٧.٨٦ درصد رشد داشته است."
یادآور می شود: در مدت پنج ماه نخست امسال صادرات غیرنفتی ایران با ١٠,٢٢ درصد افزایش به ١٩ میلیارد و ١٠٨ میلیون دلار رسید، این رقم پارسال ١٧ میلیارد و ٣٣٦ میلیون دلار بود. واردات ایران به مرز ١٦ میلیارد و ٧٠٩ میلیون دلار رسید که این میزان در مقایسه با مدت مشابه پارسال ٢,٨٥ کاهش نشان میدهد.
نظر شما