خبرگزاری شبستان - یزد:
خداوند متعال به منظور رسیدن به تعالی و پیشرفت را از مسیر علم آموزی به ما نشان داده است که در این راستا در قرآن و شریعت اسلام نیز بر آن تاکید کرده است.
امروز تاریخ خود گواه این حقیقت است که تا چه اندازه پیشوای بزرگ اسلام برای آشنا ساختن مردم با سواد و دانش اهتمام داشته است، پس از جنگ بدر و پیروزی مسلمانان گروهی از مشرکان به اسارت مسلمانان درآمدند در میان آنها افرادی دیده می شدند که مالی نداشتند تا برای آزادی خویش پرداخت کنند اما از نعمت سواد برخوردار بودند.
رسول اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) پیشنهاد کردند هرکدام از مشرکان در برابر آزادی خود ۱۰ نفر از مسلمانان را سواد خواندن و نوشتن بیاموزند، مشرکان از این پیشنهاد استقبال کردند و بدین وسیله گروهی از یاران رسول خدا(صلی الله علیه و آله و سلم) از نعمت خواندن و نوشتن برخوردار شدند.
آموزش بزرگسالان فرایندی است سازمان یافته به منظور آگاه سازی بزرگسالان تا بتوانند در جهت تکامل و تعالی حرکت کرده، در سرنوشت جامعه خود از لحاظ اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی مشارکت فعال داشته باشند و بنا بر این تعریف، آموزش بزرگسالان شامل سوادآموزی، کارآموزی حرفه ای و شغلی، آموزش ضمن خدمت، آموزش مسائل خانواده و هر نوع آموزشی که باعث تکامل فرد بزگسال در جامعه باشد، می شود.
در این راستا در سطح کشور نیز فعالیت هایی به منظور ارتقای سطح سواد جامعه انجام شده است که پس از انقلاب نیز با عنوان نهضت سواد آموزی اقدام های موثری انجام شده است.
در استان یزد نیز این بخش توانسته به خوبی فعالیت کند و با ایجاد طرح های مختلف، گام های مهمی را در جهت آموزش برداشته است.
اگرچه آمار رسمی نهضت سواد آموزی و آموزش و پرورش در استان به صورت اختصاصی ندارند اما سرشماری های موجود در سطح کشور آماری رسمی در این زمینه به شمار می آید.
بر اساس آمارهای سرشماری در سال 1390 در گروه سنی 10 تا 49 سال تعداد 29 هزار و 573 بی سواد در استان یزد بود که از این تعداد 20 هزار و 85 نفر شهری و 8 هزار و 722 نفر روستایی بودند و از این تعداد 14 هزار و 892 نفر مرد و 14 هزار و 681 نفر زن بودند.
اما در این راستا با توجه به آمارهای موجود گفت و گویی با معاون سواد آموزی آموزش و پرورش استان یزد داشتیم.
مرآت امین الرعایا، معاون سواد آموزی آموزش و پرورش استان یزد با اشاره به اهمیت سواد و آموزش در جامعه گفت: هر جامعه ای برای ارتقای خود نیازمند آموزش و بالا رفتن سواد و به تبع آن نیز ارتقای فرهنگ آن جامعه است.
وی افزود: امروز اگرچه ما در زمینه سواد آموزی طرح های مختلفی را ایجاد کرده ایم اما متاسفانه همچنان در این درصد بسیار پایین بی سوادان انگیزه وجود ندارد و ایجاد انگیزه در بی سوادان حلقه مفقوده در آموزش سواد آموزی است.
معاون سواد آموزی آموزش و پرورش استان یزد تصریح کرد: هرچند تنها آمار رسمی ما در خصوص آمار بی سوادان سرشماری است اما ما گام های موثری را برای ایجاد این آمارها کرده ایم و بانک اطلاعاتی از سواد جامعه آماری 10 تا 49 ساله داریم که کل جامعه را با مدرک ثبتی بررسی خواهیم کرد و در این راستا نیز بالغ بر 95 درصد از این آمارها را جمع آوری کرده ایم.
امین الرعایا بیان کرد: ما در آستانه سرشماری سال 95 هستیم که این می تواند میزان باسوادان و بی سوادان جامعه را به ما نشان دهد.
وی ادامه داد: در استان یزد میانگین افراد شرکت کننده در طرح های نهضت سواد آموزی تعداد یک هزار و 200 نفر بودند و در سال 94 نیز پنج هزار و 387 نفر تحت پوشش سواد آموزی استان قرار گرفتند که از این تعداد سه هزار و 345 نفر ایرانی و بقیه اتباع بودند.
معاون سواد آموزی آموزش و پرورش استان یزد گفت: با توجه به حضور اتباع در استان یزد ما برنامه های ویژه ای را نیز برای آنها داریم که در این راستا معتقدیم با توجه به مشکلات فرهنگی در این زمینه ما می توانیم از طریق آموزش و سواد آموزی بسیاری از مشکلات را کم کنیم.
امین الرعایا بیان کرد: میزان 60 درصد از افراد بی سواد در استان یزد را اتباع خارجه تشکیل می دهند که بالغ بر ۱۸ هزار و ۷۳۰ نفر از آنها اتباع خارجی از ۲۹ هزار و ۵۷۳ بی سواد استان یزد در سال ۹۰ را اتباع خارجی تشکیل می دهند.
اما آنچه که در این راستا می تواند فرهنگ جامعه را ارتقا دهد توجه به مبحث آموزش و ارتقای سطح سواد افراد است و این امر می تواند از راه های مختلف اعمال شود ولی باید به امر ایجاد انگیزه توجه ویژه ای شود زیرا بدون انگیزه ممکن است افراد حتی به فکر آموزش نیز نیافتند.
گزارش: سید ضیا میررحیمی
نظر شما