خرمای کرمانی در خانه های آسیای میانه و اروپا

خبرگزاری شبستان:ایران از بزرگترین تولیدكنندگان خرمای جهان به شمار می رود و جنوب کرمان از مناطقی است که بخشی از خرمای تولیدی و صادراتی کشورمان را تامین می کند که صادرات آن به کشورهای آسیای میانه و اروپا در حال انجام است.

خبرگزاری شبستان – گروه سیاسی: ایران به لحاظ تولید حدود یك میلیون تن خرما در سال از بزرگترین تولیدكنندگان خرمای جهان به شمار می رود اما با وجود افزایش تولید و صادرات نسبت صادرات این محصول به تولید آن در سال های گذشته ثابت و حدود ۱۰ درصد باقی مانده است. در صورتی كه پتانسیل های افزایش صادرات خرما بسیار بالاست. اما عمده مشكلات به مرحله بعد از تولید برمی گردد و همین مسأله بر صادرات آن تأثیر بسیاری دارد.

 

بنابراین گزارش، سطح زیركشت خرما در جهان به بیش از ۹۵۰ هزار هكتار می رسد كه سطح زیركشت آن در ایران ۲۵۰ هزار هكتار و تولید این محصول در كشورمان بین ۹۰۰ هزار تا یك میلیون تن است. تولید خرما در جهان از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۰۴ میلادی از حدود۹/۳ میلیون تن با نرخ رشد ۳۴/۴ درصد به۸۵/۵ میلیون تن افزایش یافته است كه بیشتر این تولیدات مربوط به كشورهای ایران، مصر، عربستان، پاكستان و الجزایر است كه در این میان ایران با تولید حدود یك میلیون تن در سال، بزرگ ترین تولیدكننده خرما در جهان محسوب می شود.ولی متأسفانه میزان عملكرد تولید خرما در هر هكتار نسبتاً پایین است. این رقم در كشور ما حدود ۵ تن بوده درحالی كه در مصر ۲۶ تن است.

 

با وجود این در فاصله سال های ۷۲ تا ۸۲ سهم كشور ما در مقدار صادرات جهانی از ۱۸ درصد به۳۴ درصد افزایش یافت. اما ارزش دلاری صادرات خرمای ایران به گفته دكتر چیذری معاون برنامه ریزی بورس كالاهای كشاورزی با نرخ كاهشی ۳۶ درصدی از ۵۴ میلیون دلار در سال ۷۲ به ۳۴ میلیون دلار در سال ۸۲ رسیده است كه این امر می تواند ناشی از تفاوت قیمت صادراتی محصول خرما در ایران با سایر كشورهای خرما خیز باشد. قیمت خرمای ایران هر كیلو كمتر از یك دلار و سایر كشورها هر كیلو ۲/۵ تا ۵/۲ دلار است. جنوب کرمان از مناطقی است که بخشی از خرمای تولیدی و صادراتی کشورمان را تامین می کند که در حال حاضر خرمای تولیدی هفت شهرستان جنوبی استان به علت کیفیت بالا و ارگانیک بودن محصول به کشورهای آسیای میانه و اروپا صادر میشود.

 

این گزارش می افزاید: ایرنا در این رابطه به نقل از سید یعقوب موسوی، رئیس سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان نوشته است: "سطح زیر کشت نخلستان های جنوب کرمان 35 هزار هکتار است و پیش بینی می شود امسال بیش از 200 هزار تن محصول از این نخلستان ها برداشت شود. بیشترین ارقام تولیدی خرما در جنوب کرمان مضافتی، مرداسنگ، کلوته و خنیزی است و برخی ارقام خشک هم در این منطقه تولید می شود. خرمای این منطقه علاوه بر مصرف داخلی به کشورهای آسیای میانه بویژه روسیه و آذربایجان، جنوب شرقی آسیا شامل چین، هندوستان و افغانستان و همچنین کشورهای حاشیه خلیج فارس و اروپا صادر میشود. پیگیر توسعه صنایع فرآوری، بسته بندی، سورتینگ و درجهبندی خرما هستیم زیرا اجرای این اقدامات موجب بازارپسندی بیشتر این محصول می شود."

 

یادآور می شود: مهمترین ویژگی خرمای جنوب کرمان ارگانیک بودن آن است و شهرستان رودبارجنوب با بیش از پنج هزار هکتار سطح زیر کشت نخیلات به توسعه صنایع فرآوری و بسته بندی در این بخش نیاز جدی دارد. با پیگیری صورت گرفته، مقرر شد در دولت یازدهم یک کارخانه بسیار بزرگ سورتینگ، بستهبندی و درجهبندی خرما همراه با سردخانه با استفاده از تسهیلات کمبهره بانکی در شهرستان رودبار جنوب احداث شود.

کد خبر 572159

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha