پیامد رفتار نادرست در عزاداری ها با زبان محبت و منطق تبیین شود

خبرگزاری شبستان: دبیر ستاد کانون های فرهنگی هنری مساجد، گفت: لازم است سوء استفاده دشمنان و پیامد رفتارهایی مانند قمه زنی با محبت و زبان منطق، برای مردم تبیین شوند.

به گزارش خبرنگار مسجد و کانون های مساجد خبرگزاری شبستان، حجت الاسلام والمسلمین حمیدرضا ارباب سلیمانی، در نشست «ستاد شئون فرهنگی در مناسبت های مذهبی» که 15 شهریور در ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور برگزار شد، گفت: یکی از مسایلی که تمام انبیای الهی با آن مواجه بودند، مکر و توطئه دشمنان بود.

 

ترفندهای دشمن علیه جبهه حق

وی افزود: دشمنان برای شکست جبهه حق همواره از ترفندها و نقشه های مختلف استفاده می کنند؛ ابتدا برخورد مستقیم را شروع می کنند، همان طور که برای مقابله با حضرت صالح (ع)، معجزه ایشان یعنی شتر ایشان را پی کردند. آنگاه در صورت شکست در روش نخست از روش تحریف و ترفند «مذهب علیه مذهب» استفاده می کنند.

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد، خاطرنشان کرد: مکر و توطئه دشمنان از صدر خلقت تا امروز در مقابل جبهه حق وجود داشته است و مصداق امروزی آن، داعش، اسلام آمریکایی و اسلام صهیونیستی هستند که طی آن، سه گانه زر، زور و تزویر با هم همدست و هم‌زبان شده اند.

 

ماجرای تحرکات منافق قوم حضرت موسی (ع)

سلیمانی با اشاره به آیه 142 سوره اعراف «وَ واعَدْنا مُوسي‏ ثَلاثينَ لَيْلَةً وَ أَتْمَمْناها بِعَشْرٍ فَتَمَّ ميقاتُ رَبِّهِ أَرْبَعينَ لَيْلَةً وَ قالَ مُوسي‏ لِأَخيهِ هارُونَ اخْلُفْني‏ في‏ قَوْمي‏ وَ أَصْلِحْ وَ لا تَتَّبِعْ سَبيلَ الْمُفْسِدينَ» به تشریح ماجرای سامری، پرداخت و گفت: این آیه درباره چند روز اضافی است که حضرت موسی (ع) با همراهان خود برای دریافت الواح تورات به کوه طور رفتند،  این ماموریت باید طی ماه ذی القعده انجام می شد اما به دلیل آزمایش ایمان مردم توسط خداوند و آشکار شدن چهره منافقین 10 روز افزایش یافت؛ به طوری که وعده 30 شب به 40 شب افزایش یافت.

 

وی با بیان اینکه در این فاصله 10 روز، سامری؛ منافق قوم موسی (ع) با اعلام شایعه مرگ آن پیامبر، نقشه خود را آغاز کرد، ادامه داد: سامری، منافق تمام عیاری بود که در ادبیات عبری «شمری» نامیده می شود و از منسوبین شمرون و نوادگان حضرت یعقوب (ع) پیامبر بود، در این میان، بعضی نیز مدعی خلف وعده حضرت موسی (ع) شدند، به هر صورت سامری زیور زنان و مردان بنی اسراییل را گردآوری کرد و هنرمندانه گوساله ای را ساخت و مردم را به پرستش آن دعوت کرد و اکثریت مردم به خاطر جهالت و زمینه های قبلی، گوساله پرست شدند، این در حالی بود که حضرت موسی (ع) و قوم بنی اسراییل سال ها در برابر فرعون ایستادگی کردند و در هنگام دریافت الواح و فتح و پیروزی، سامری با طراحی یک نقشه شیطانی، گوساله پرستی را مطرح کرد.

 

 

مسئولیت خطیر چهره های فرهنگی

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد کشور، در ادامه به تفسیر آیه 142 سوره اعراف پرداخت و گفت: اولین حرکت حضرت موسی (ع) پس از بازگشت نزد قوم بنی اسراییل، این بود که با گرفتن ریش و موهای سر برادرش؛ هارون (ع) از او درباره جریان سامری توضیح خواست، نکته مهم درباره این برخورد این است که با وجود گناهکار بودن سامری، حضرت موسی (ع) در گام اول، برادرش را بازخواست کرد، از این برخورد شاید بتوان چنین استفاده کرد که اولین گروهی که به خاطر انحراف جامعه مورد پرسش قرار می گیرند متولیان و عناصر فرهنگی هستند.

 

سلیمانی ادامه داد: دومین کار حضرت موسی (ع) آن بود که سامری را منزوی کرد و به کسی اجازه ارتباط با او را نداد. اقدام سوم ایشان نیز این بود که به بنی اسراییل توصیه کرد به درگاه الهی توبه کنند.

 

اشاره قرآن به ماجرای سامری در 4 سوره

وی گفت: به دلیل اهمیت ماجرای سامری و نقش چهره های بدعت گذار در انحراف جامعه و لزوم عبرت گیری از این حوادث در 4 سوره قرآن (اعراف، بقره، اسراء و طه) به آن اشاره شده است.

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد، در ادامه با اشاره به آیه 148 سوره اعراف «وَ اتَّخَذَ قَوْمُ مُوسي‏ مِنْ بَعْدِهِ مِنْ حُلِيِّهِمْ عِجْلاً جَسَداً لَهُ خُوارٌ أَ لَمْ يَرَوْا أَنَّهُ لا يُکَلِّمُهُمْ وَ لا يَهْديهِمْ سَبيلاً اتَّخَذُوهُ وَ کانُوا ظالِمينَ» افزود: اقدام بعدی سامری، ایجاد گوساله صدادار بود. این گوساله را طوری طراحی کرد که با قرار گرفتن در مسیر باد، صدایی از او بر می آمد و به این شکل مردم دچار بت پرستی جدید شدند.

 

سلیمانی با بیان اینکه حضرت موسی (ع) با حضور در نزد قومش، الواح تورات را که سال ها انتظارش را داشت به کناری انداخت، گفت: در طول تاریخ جریان بدعت گذار در هر محلی و قومی، یک سامری ایجاد کردند، همچنان که امیرالمومنین علی (ع) می فرماید «برای هر قومی یک سامری است» و ایشان سامری قوم خود را در مقطعی «حسن بصری» معرفی می کنند.

 

محرم و صفر، احیاگر اسلام ناب محمدی (ص) هستند

وی اضافه کرد: باید مراقب بود تا محرم و صفر و فرهنگ اصیل عاشورا که احیاگر اسلام ناب محمدی (ص) هستند دستخوش تحریف نشوند، دشمن بارها با تخریب قبر و حرم امام حسین (ع) برای دور شدن مردم از زیارت آن حضرت تلاش کرد و با شکست در این راه، مسیر بدعت گذاری در پیش گرفت تا حرکت الهی سوگواری به ضد خودش تبدیل شود.

 

سلیمانی خاطرنشان کرد: قمه زنی یکی از موارد سوءاستفاده دشمنان و مایه وهن مذهب است زیرا دشمنان قسم خورده اسلام، تشیع و انقلاب از این موضوع علیه جمهوری اسلامی و دستاوردهای امام و شهدا سوء استفاده می کنند.

 

دقت اسلام در استفاده از واژه ها

وی با اشاره به آیه 104 سوره بقره «يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا لا تَقُولُوا راعِنا وَ قُولُوا انْظُرْنا وَ اسْمَعُوا وَ لِلْکافِرينَ عَذابٌ أَليمٌ» اظهار کرد: در عصر حضرت محمد (ص) وقتی مسلمانان به حرف های ایشان گوش می دادند، افراد جانب راست حضرت می گفتند به ما نگاه کنید و وقتی پیامبر به آنان نگاه می کرد، افراد جانب چپ می گفتند به ما نگاه کنید، این موضوع موجب سوءاستفاده دشمن شد به طوری که یهودی ها از دو معنای کلمه «راعنا» مراعات کردن و تحمیل کردن، تعبیر دوم را استفاده می کردند. در چنین فضایی آیه نازل شد که چون دشمن از این واژه سوءاستفاده می کند جمله را عوض کنید و کلمه «انظرنا» را به کار ببرید، این موضوع نشان دهنده دقت و ظرافت اسلام در کاربست واژه ها و جملات است.

 

تبیین پیامد قمه زنی برای مردم با زبان منطق

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی مساجد، ادامه داد: به حکم آیه 104 سوره بقره اگر رفتار و گفتار ما موجب سوءاستفاده دشمن شود، نباید تکرار شود همچنان که دشمن با سوءاستفاده از مسئله قمه زنی به اسلام هراسی و شیعه هراسی دامن می زند.

 

سلیمانی افزود: افرادی که مرتکب قمه زنی می شوند را باید با منطق صحیح و حکیمانه نصیحت کرد، زیرا آنان افرادی مغرض و بدسرشت نیستند، گاهی دست های پنهانی و پشت صحنه، ماجرای قمه زنی را مدیریت می کنند تا چهره خشنی از اسلام در جهان ارایه کنند، بنابراین باید از طریق صحیح و با زبانی منطقی و برادرانه با جلوگیری از بروز هر گونه آسیب در مراسم سوگواری حسینی روبرو شد.

 

وی با بیان اینکه طبق روایت ثقلین، قرآن و عترت تا ابد با یکدیگر پیوند خورده اند، افزود: این دو هیچ گاه جدایی پذیر نیستند، بنابراین هر جا سخن از قرآن آمد نباید از عترت غفلت کنیم و هر جا از عترت سخن گفتیم، نباید قرآن را فراموش کنیم به هر دو این یادگار پیامبر (ص) یعنی قرآن و عترت باید تمسک کرد.

 

توصیه هایی درباره محرم و صفر

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد در ادامه چندین توصیه درباره فعالیت هیئات در محرم و صفر، مطرح کرد که عبارتند از: «شروع برنامه هیئات با تلاوت قرآن» زیرا امام حسین (ع) هیچ گاه از قرآن جدا نشدند، ضمن اینکه تلاوت و عمل به قرآن مانع بروز انحرافات می شود، «در هیئات و حسینیه ها، نماز اول وقت به جماعت  اقامه شود» گاهی برخی سوگواران تا نیمه شب عزادار هستند اما نماز صبح شان قضا می شود، «در برگزاری عزاداری ها در حد امکان محوریت با مساجد، بقاع متبرکه و مصلی ها باشد» زیرا این پیوند موجب کاهش آسیب ها و انحرافات می شود، گاهی برگزاری سوگواری در تکایا موجب بروز آسیب شده است، برای نمونه زمانی شاهد بودم که نوجوانی 13 ساله روی منبر تصحیح قرائت نماز را آموزش می داد و در بیان او اشکالات اساسی وجود داشت.

 

سلیمانی ادامه داد: همچنین «در تمام برنامه ها به روحانیت اصیل و متعهد اتکا شود» متاسفانه برخی کارها ظاهرا رنگ و بوی اسلامی دارند اما دقت های لازم یک کارشناس اصیل و متعهد اسلامی همراه آن ها نیست، «جایگاه و نقش مردم در عزاداری ها برجسته شوند» زیرا هیچ گاه نباید سوگواری محرم و صفر و مانند آن، دولتی شود بلکه نقش مردم به ویژه جوانان و نوجوانان در آن هر روز آشکارتر شود، «سخنان امام خمینی (ره) و مقام معظم رهبری درباره سوگواری و موضوعات مختلف در عزاداری ها مدنظر قرار گیرند» و «کارهای مربوط به مناسبت ها به ویژه محرم و صفر، هنرمندانه و جذاب ارایه و از ظرفیت، تولیدات و محصولات فرهنگی و هنری استفاده شود».

 

وی در بخش پایانی سخنان خود، گفت: مدیران وزارت فرهنگ و  ارشاد اسلامی با توجه به مصوبات و دستورالعمل های «ستاد شئون فرهنگی در مناسبت های مذهبی» و با همکاری سایر نهادها و سازمان های مرتبط، زمینه ساز معرفت افزایی و کاهش آسیب های سوگواری در ماه های محرم و صفر شوند، خوب است در این زمینه آثار شهید مطهری (ره) مانند حماسه حسینی و تحریفات عاشورا مورد مطالعه کارشناسان فرهنگی و متولیان هیئات مذهبی قرار گیرد.

 

دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی هنری مساجد، خاطرنشان کرد: باید مدام مراقب بدعت ها بود و به این منظور مطالعه کتاب «تحریفات عاشورا» توصیه می شود تا با آسیب ها و ضربات وارده بر فرهنگ کربلا و عاشورا آشنا شویم و همواره مراقب مسایل پیرامونی سوگواری باشیم تا مبادا به دام دشمنان بیفتیم.

 

سلیمانی با اشاره به سخن پیامبر اسلام (ص) که می فرمایند «بهترین شما کسی است که دشمن را بهتر بشناسد» گفت: موفقیت در شناخت دشمن موجب می شود که با آگاهی بهتر، دشمن واقعی را شناخته و به درستی اهداف وی را مورد حمله قرار دهیم.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

کد خبر 571756

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha