محمدحسين عليزاده، عضو تيم پژوهشي«هاديان» طرح منتخب نهمين دوره انديشه هاي آسماني امروز(15شهريور) در گفتگو با خبرنگار شبستان با اشاره به اهميت فعاليت هاي پژوهشي در كانون هاي مساجد به ويژه در راستاي تحقق منويات رهبري(دامت بركاته) عنوان داشت: طرح هاديان به همت 5مديركانون فرهنگي هنري با موضوع آموزش ائمه جماعات در حوزه كاركردهاي مسجد و سكان داري امورفرهنگي مسجد، تدوين شده است.
وي در پاسخ به اينكه چرا طرح هاديان به مقوله امام جماعت مسجد اختصاص يافت، گفت: فرض کنید مدیر یک سازمان هستید. کارمندان سازمان شما مشخص هستند. ارباب رجوع سازمان شما مشخص است. نوع تعامل شما با این انسان ها نیز مشخص است. حتی می دانید در چه عناوینی ارتباط کاری بین شما و سازمان موجود است. کار شما در سازمان مشخص است و باقی روز را در اختیار خودتان هستید. جنبه های دیگر این توصیف را خودتان در ذهنتان ادامه دهید... حال تصور کنید امام جماعت یک مسجد هستید. آیا تعداد کسانی که می توانند به مسجد بیایند و با شما تعامل داشته باشند مشخص و محدود است؟ آیا قشر خاصی با امام جماعت در ارتباط هستند؟ نوزاد، کودک، نوجوان، جوان، میانسال و کهنسال، کدام را می توان از دایره ارتباطی امام جماعت خارج دانست؟ امام جماعت هم بایستی پاسخگوی مردها باشد و هم زن ها . هم باسواد و هم بی سواد ، هم جوانان امروز و هم جوانان دیروز باشد. به نظر شما آیا برای امام جماعت می توان ساعت کاری قائل شد؟ آیا می توان امام جماعت را محدود به برگزاری نماز جماعت و سخنرانی دانست؟
عليزاده درخصوص اهميت توانمندسازي امامان جماعات مساجد، تصريح كرد: امروز می بینید نوزاد که به دنیا می آید برای اذان و اقامه اش مردم سراغ امام جماعت را می گیرند، برای جشن تکلیف امام جماعت، برای عقد و طلاق امام جماعت، برای مراسم ترحیم امام جماعت، برای مشاوره ازدواج امام جماعت، اگر در محله بیماری باشد امام جماعت بایستی سرکشی کند، اگر مومنی چند شب مسجد نیاید امام جماعت بایستی پیگیری کند، اگر برای مسجد و محله تصمیمی قرار است گرفته شود حرف آخر را امام جماعت بایستی بزند و قص علی هذا. این گستره وسیع نیاز به یک جامعیت بالا دارد و سطح اداره امام جماعت با این توصیف فراتر از یک سازمان و ارگان است و گستره فعالیت های امام جماعت را می توان نوعی حکومت بر محله دانست، با این تفاسیر امام جماعت، هم امام مسجد است و هم امام محله. با این تعریف بایستی بازنگری های نسبت به مهارت افزایی و توانمندسازی امامان جماعت داشت.
مديرمسئول كانون فرهنگي هنري شهيد كولاهي دارابي درپاسخ به اينكه آيا پيش نماز صرف بودن مي تواند نيازهاي مسجد و محله را از يك امام جماعت پاسخگو باشد، اظهار داشت: امروزه یک استحاله ای که در گوشه و کنار کشور نسبت به مفهوم امام جماعت صورت پذیرفته است تبدیل مفهوم امام جماعت به پیش نماز است. در بسیاری از مساجد با این طرز فکر از یک طلبه ملبس دعوت می شود و متاسفانه برای بعضی روحانیون نیز همین تصور موجود است که باید آهسته بیایند و آهسته بروند و همین که نماز جماعت برگزار شود کفایت می کند. امروز مساجد ما صرفاً پیش نماز نمی خواهند، امروز مساجد باید با تمام ظرفیت ها اجتماعی شان احیا شوند، مردم نیاز به کسی دارند که در مسجد امامت کند، بر محله امامت کند و به مسجد به عنوان مرکز این امامت هویتی تازه بخشد وآن روحیه پویا و زنده را به بدنه مسجد برگرداند. امام راحل فرمودند مساجد سنگر است. اما باید توجه داشته باشیم این سنگر، سنگر تدافعی نیست، ما در مسجد پنهان نشدیم که دشمن برای فرزندان این مملکت برنامه ریزی کند و ما ندانیم چه بايد کنیم که آسیب های این ضربه ها را کم کنیم، مسجد سنگر است، بله، اما سنگر تهاجمی است، ما به پشتوانه مسجد پیشروی داریم، اگر میدان نبرد علمی است به تاسی از نهضت علمی امام صادق (علیه السلام)، مجاهدانه وارد این میدان می شویم، اگر میدان نبرد نظامی است با شجاعتی حیدری وارد این میدان می شویم همانطوری که در هشت سال دفاع مقدس این مهم محقق شد و امروز می دانیم که 97درصد شهدای جنگ تحمیلی عراق علیه ایران مسجدی بودند، امروز هم که عرصه جنگ، میدان جنگ نرم است با اطاعت از امر ولی بر حق امام خامنه ای(مدظله العالي) بایستی به هوش باشیم و در سنگر جنگ نرم آماده نبرد باشیم.
اين پژوهشگر منتخب نهمين دوره انديشه هاي آسماني درخصوص ضرورت احياي كاركردهاي مساجد گفت: امروز اگر صحبت از تمدن اسلامی است باید بدانیم که تمدن اسلامی بدون احیای مساجد محقق نخواهد شد. اگر صحبت از انتظار و ظهور موعود است باید بدانیم که به مساجد باید برگردیم و از اینجا زمینه سازی ظهور حضرت ولی عصر(عجل الله تعالي فرجه الشريف) انجام پذیرد. عصر، عصر برگشت تشکل ها به بستر مساجد است، عصر محوریت و مرکزیت مساجد است، عصر عزیمت روحانیون از حجره ها به سنگر مساجد است، این عصر، عصر بازگشت به مساجد است.
وي درخصوص نحوه اجراي طرح «هاديان»، اذعان داشت: طرحی که به همت جمعی از مدیران مسئول كانون هاي فرهنگي هنري مساجد استان مازندران نوشته شد و به مسئولین دوره اندیشه های آسمانی تقدیم شد بر لزوم توجه و توانمندسازی امامان جماعت اشاره دارد. مسجد اگر حتی بخواهد با نصف ظرفیتش وارد میدان شود نیاز به امام جماعتی جامع الاطراف دارد. تمام این مهارت ها در حوزه آموخته نمی شود و نیاز است دوره های آموزشی- مهارتی ویژه امامان جماعت مساجد برگزار شود و بعد از آن با ارتباطی مستمر و ایجاد یک شبکه مسنجم و یک نظام ارزیابی دقیق و هدفمند امامان جماعت را به طراز مطلوب امامت بر مسجد و محله رسانید. جزئیات این طرح که باید از سوی مدیران ستاد عالی بحث و بررسی شود نیاز به دقت بالا در منابع دینی، سیره رسول اکرم(صلي الله عليه وآله وسلم) و ائمه معصومین(عليهم السلام)، بیانات امام خمینی(رحمت الله عليه) و امام خامنه ای(دامت بركاته) و تجربیات موفق در عرصه مسجد داری، دارد. این فعالیت یک کارویژه عمیق، بلند مدت، تشکیلاتی و دقیق است و نیاز به تصمیم گیری جامع و متقن دارد.
به گزارش شبستان، طرح فرهنگی آموزشی «هاديان» كارمشترك مدیران مسئول کانون های فرهنگی هنری شهيد كولاهي دارابي از ساري، ياوران موعود از قائمشهر، منتظران صاحب الزمان(عجل الله تعالي فرجه الشريف) از قائمشهر،حضرت قائم(عجل الله تعالي فرجه الشريف) از قائمشهر،مسجدالرسول(صلي الله عليه وآله وسلم) از قائمشهر به عنوان طرح برگزیده نهمين دوره اندیشه های آسمانی در مشهد مقدس انتخاب و از اعضاي اين تيم پنج نفره تجليل بعمل آمد.
نظر شما